Analyse
Læsetid: 4 min.

FE-chef overtager kampflykøb

Overraskende forsvarsrokade sætter udskældt departementschef i spidsen for Forsvarets Efterretningstjeneste og overlader kampflykøbet i mere vellidte hænder
Danmark skal købe nye kampfly for et tocifret milliardbesøg til erstatning for de gamle F-16 fly

Danmark skal købe nye kampfly for et tocifret milliardbesøg til erstatning for de gamle F-16 fly

Martin Lehmann

Indland
18. december 2015

Ganske få uger før århundredets danske våbenkøb rammer Folketinget og offentligheden, har forsvarsminister Peter Christensen (V) valgt at udskifte sin førstepilot, den kontroversielle, men erfarne departementschef Lars Findsen. Med kun én dags varsel bytter han job med den væsentligt mere respekterede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Ahrenkiel, der de seneste fire år har regeret på Kastellet.

Det er ikke mindst tempoet i rokaden, der overrasker. Lars Findsen har længe været voldsomt upopulær, både blandt medarbejderstaben i Forsvarsministeriet og hos det forsvar, som ministeriet er ansvarlig for. Blandt de tiltag, som har gjort den juristuddannede departementschef kontroversiel, er en byge af reformer, der har udfordret ikke mindst officerskorpset og frataget dem både privilegier og stillingsnumre; en række milliardbesparelser, der i mange soldaters øjne har forkrøblet Forsvaret, så det ikke længere er i stand til at løse de opgaver, som politikerne pålægger det; og ikke mindst et magtbegær, som har kørt bl.a. forsvarschef Peter Bartram ud på et sidespor.

Senest er det faldet mange i Forsvaret for brystet, at Findsen er begyndt at skrive »Kære alle«-nyhedsbreve til soldaterne, en opgave, der normalt ligger hos forsvarschefen.

Ambitiøs reformist

Jobbet som departementschef er det mest centrale job overhovedet i Forsvarsministeriet, ikke mindst i en situation, hvor den ene minister afløser den anden hurtigere, end de fleste kan følge med. Kun en af de seks ministre, som Lars Findsen har sekunderet siden 2007, har haft støvlerne på. Det var Søren Gade (V). Hverken den nuværende minister, Peter Christensen (V), eller tidligere ministre som Carl Holst (V), Nicolai Wammen (S), Nick Hækkerup (S) eller Gitte Lillelund Bech (V) har haft forsvarserfaring, før de er landet i ministerstolen.

Det giver selvsagt en ambitiøs departementschef et stort spillerum til at gennemføre de reformer, som han mener er nødvendige. Og reformist, det er Findsen. Den kontroversielle fusion mellem Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen, som Nick Hækkerup knækkede nakken på, og Nikolaj Wammen gennemførte, var ifølge Informations oplysninger Lars Findsens idé. Det samme var den upopulære sammenlægning af de tre værns operative kommandoer samt en lang række reformer af Forsvarets ansættelsesforhold, ansøgningsprocedurer og pensionsforhold. Oven i det kan så lægges årlige besparelser på 2,7 milliarder kroner, kasernelukninger og nedskæringer, som ifølge bl.a. de militære fagforeninger betyder, at Forsvaret har mistet sin evne til at deltage i længerevarende internationale missioner.

Milliardkøb

Når forsvarsminister Peter Christensen umiddelbart efter nytår skal have såvel Folketinget som Forsvaret og befolkningen med på at købe nye kampfly for et tocifret milliardbesøg, er det selvfølgelig essentielt, at hans højre hånd er en mand, der nyder parternes tillid og er i stand til at få de nødvendige kompromisser i hus.

Thomas Ahrenkiel har i sin tid som FE-chef skaffet tjenesten såvel nye bevillinger som øgede beføjelser.

Ulrik Hasemann

Og det er da også netop det forestående kampflykøb, som ifølge iagttagere er den egentlige årsag til rokaden. Her spås Ahrenkiel at være lige den rette mand til at få parterne til mødes, uden at regeringen ender med at komme i mindretal i Folketinget eller ender i åben konflikt med dele af Forsvaret. Kampflykøbet har været mere end to år undervejs, og ifølge Peter Christensen er det nu, aftalen om milliardkøbet skal i hus. Ministeren har på forhånd lovet, at det samme beslutningsgrundlag, som han selv får fra embedsmændene i Forsvarsministeriets Nyt Kampfly-gruppe, vil blive fremlagt for alle Folketingets partier med henblik på en »stor, herlig og skøn debat«. Men det giver sig selv, at med så stor en offentlig investering (et DONG-salg og en IC4-skandale i baghovedet) er der brug for en sikker hånd i departementschefstolen, som alle – inklusive ministeren – har tillid til.

Styrket FE

Som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste har Thomas Ahrenkiel sin civile embedsmandsbaggrund til trods opnået relativ stor respekt, også langt ind i Forsvarets rækker. År efter år har han skaffet FE nye, udvidede beføjelser, større bevillinger, udvidet tjenestens ansvarsområde til cyberterror og cyberkriminalitet og endda skaffet tjenesten et nyt hovedkvarter.

Det er derfor et styrket FE, han overlader til Findsen, som til gengæld har gode forudsætninger for at løse opgaven i kraft af sit tidligere job som chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) fra 2002-2007. Også her markerede Findsen sig som reformator, hvilket dele af PET bestemt ikke brød sig om. Set i lyset af den terrortrussel, som Danmark stod over for i kølvandet på 11. september, og de relativt få terrorangreb, som Danmark har oplevet siden, har han ikke været helt ueffen til at få PET på omgangshøjde.

Om der er brug for en reformator i dagens FE er umuligt at vide, da tjenesten fortsat hører til verdens mest lukkede. Men set i lyset af, at Danmark i dag står over for en terrortrussel, der vel næppe nogensinde har været større, kan man roligt konstatere, at der er brug for en effen chef for landets udenrigsefterretningstjeneste.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til rokaden fra hverken Lars Findsen eller Thomas Ahrenkiel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kald mig bare paranoid, men jeg kunne da godt forestille mig en anden grund til denne lidt besynderlige rokade. Er departementschefen for direkte spundet ind i fortidens skandaler - eller kan lidt flytten frem og tilbage få kassevis af dokumenter til at forsvinde forud for LA's krav om offentlig adgang til hovedparten af materiale. Nogle beskriver PC som den effektive buldozer, når Venstre skal rydde op. På bundlinien ville jeg blive mere overrasket, hvis alt materialet blev lagt pænt på bordet, uden store slagsværd og protester.

Lars Findsen er kontroversiel, upopulær, magtbegærlig og har skrevet "kære" i notater, medens Thomas Ahrenkiel er en væsentligt mere respekteret chef.

Hm...det lyder virkelig som professionelle der laver personalerokader her, eller skulle vi sige et pattebarn har sladret om den ene og den anden.

Er der nogen der er kontroversiel er det Thomas Ahrenkiel.
Manden er blacklistet af Rusland, gift med Pentagon og manden der kan få milliarder af danske skattemidler hældt ned i Pentagon's og Nato's sorte huller startende med det dyreste og dummeste af alle fighterfly F35.

Alt vil blive lagt frem til åben debat med chefen for verdens mest lukkede efterretningstjeneste for bordenden. Jeg fristes til at sige "månen er lavet af grøn ost" men lader naturligvis tvivlen komme den anklagede til gode

Niels Duus Nielsen

Ifølge Frank Grevil bringer FE ikke uafhængige analyser, men kan snarere betragtes som et kontor i Forsvarsministeriet, der gummistempler de argumenter, politikerne efterspørger.

Se interviewet med Frank Grevil her (forholdet mellem FE og FMomtales fra 7:00 og frem):

https://www.patreon.com/posts/video-samtale-3909176

FE kan da ikke være tjent med at få en ny Scharff allerede!

Hvis fol er uduelige skal de lige som i det private på gaden.

Niels Nielsen
Den sædvanlige historie. Virkeligheden tilpasses så den passer til systemet.

Har systemet valgt "War against terror", tilpasses virkeligheden med tilpas mange terroraktioner.
Har systemet valgt krig mod Irak, tilpasses virkeligheden med WMD som noget vi ved.
Har systemet valgt F35 køb, tilpasses virkeligheden så F35 er en nødvendighed.

00'erne blev brugt til at overføre magt fra fagfolk over deres fagområde til politikere. Det kan kun gå i ged.