Nyhed
Læsetid: 3 min.

Information undersøger freelanceartikler

Information har iværksat en undersøgelse af freelanceskribents nyere artikler bragt i avisen. Læs her hvorfor
Indland
18. december 2015

Som avis anser vi det for en af vores vigtigste opgaver at holde øje med, om andre lever op til det ansvar, de er blevet betroet. Grundlæggeren af denne avis, Børge Outze, formulerede det nogenlunde sådan her: Journalistik handler om at påvise afstanden mellem det talte ord og den faktiske handling. Vi holder os jo bestemt ikke tilbage fra at udstille andres afstand i stort og småt.

Men denne sandhed bør selvsagt også gælde os selv, og i de seneste dage er vi på Information kommet i offentlighedens fokus, fordi en af vores freelanceskribenter igennem adskillige år, Annegrethe Rasmussen, er centrum i en sag, der handler om mangelfuld kildeangivelse og sproglig afsmitning fra udenlandske artikler.

Konkret opsagde altinget.dk onsdag samarbejdet med Annegrethe Rasmussen, fordi hun i en analyse viderebragte væsentlige dele af en leder fra tidsskriftet The Economist uden nærmere kildeangivelse.

Den slags strider mod, hvad vi betragter som fair og ordentlig citatskik. Er der noget at komme efter? Ja, det må vi sige, og det handler både om artiklen på altinget.dk og om andre sager, vi er blevet gjort opmærksom på, og som vi på grund af vores ansvar som arbejdsgivere er afskåret fra at gå i detaljer med. Men det har gjort, at vi desværre ikke længere har den nødvendige tillid til Annegrethe Rasmussen, og derfor har vi valgt at opsige samarbejdet.

Læsere skal altid kunne stole på, at de altid bliver gjort behørigt opmærksom på, hvor oplysninger og udsagn i Information stammer fra.

Det er aldrig hverken nemt eller behageligt som medie selv at være centrum for den slags medieomtale, men det er vores ambition at behandle os selv, som vi normalvis behandler andre.

Derfor har vi valgt at iværksætte en intern undersøgelse af Annegrethe Rasmussens nyere produktion i Information. Undersøgelsen vil blive foretaget af journalist på Information Morten Frich, der har fået frie hænder til bl.a. at granske kildegrundlaget for artiklerne. Annegrethe Rasmussen vil naturligvis få lejlighed til at kommentere eventuel kritik.

Vi vil offentliggøre resultatet af undersøgelsen, når arbejdet er tilendebragt.

Vi har taget skridtet med den interne undersøgelse, fordi der ikke skal kunne drages tvivl om troværdigheden af artikler bragt i Information. Og hvis der kan, skal vi være de første til at undersøge og eventuelt beklage det over for vores læsere.

Vi lever af troværdighed, og vi forsøger dagligt at gøre os fortjent til vores læseres – og den øvrige offentligheds – tillid.

Forudsætningen for den tillid er, at vi formår at gå kritisk til enhver. Også når det handler om os selv.

-----

Svar fra Annegrethe Rasmussen:

»Efter 15 år på Information – en avis jeg elsker og fortsat vil elske også efter denne uge – var jeg fuldkommen uforberedt, da jeg af Christian Jensen i forgårs fik at vide, at avisen agtede at opsige samarbejdet med mig i Washington, D.C. Ikke på basis af konkrete kritikker (som jeg ville kunne forholde mig til), der bunder i mit arbejde på avisen, men en fejl, som jeg havde begået i en klumme et andet sted, på netmediet, Altinget, hvor jeg havde glemt at kreditere en kilde. Kilden kom på senere, og Altinget beklagede den manglende henvisning, men alt i alt var det ikke en fejl af en størrelse, som jeg troede ville have fået konsekvenser for mit arbejde andre steder.

Jeg er selvsagt meget ked af det og har fortsat endog meget svært ved at forstå, at Informations ledelse ikke afventer den interne undersøgelse, som Christian Jensen nu bebuder, avisen vil foretage.

Den imødeser jeg med sindsro – ikke fordi jeg er fejlfri, og jeg har ingen problemer med at erkende eventuelle fejl, hvis der findes sådanne. Men muligvis havde jeg naivt håbet på, at dom uden rettergang ville være utænkelig på Modstandsbevægelsens gamle avis. Heri tog jeg fejl.«

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Google klippe klister journalistik er meget simpelt og kan udføres af alle. Ingen nævneværdige journalistiske kompetencer nødvendige.

...Og gud, hvor må det være fristende med alt det tilgængelige materialer.

Nysprog dækker over store konsekvenser

Nu om dage opsiges samarbejdet med arbejdsgiverens ansatte. I gamle dag ville man betegne nærværende hændelse, som en fyring på grå papir.

Nutidens sprogbrug indikere ligeværdighed men dækker over en til tider brutal handling over for svage part - den fyrede.

Og i denne sag bør man måske overveje, om sagen ikke burde undersøges nærmere, inden man skrider til definitiv handling. Man kan forestille sig, at det såkaldte (mangeårige) samarbejde åbnede mulighed for en enig suspendering i den periode undersøgelsen pågår.

Når Information offentliggør fyringen med henvisning til mulige citatfusk o.lign. i Information, synes fyringens formentlig mangeartede konsekvenser at mangle proportionalitet.

På baggrund af disse tanker, må jeg personligt konkludere, at læserne ikke har fået oplyst hele sagen. Mon vi vil få det?

Flemming Brahms, Jes Kiil, Svend Erik Sokkelund, David Zennaro, Jens Christensen, Jørn Andersen, Ole Meyer, Torben R. Jensen, erik winberg, Jørgen M. Mollerup, Per Meinertsen, Carsten Mortensen, Pierre Laraignou, Ebbe Pedersen, Arne Lund, Helge Rasmussen, Thomas Toft, Steffen Gliese og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Det er vistnok mere udbredt end antaget. For nogle år tilbage blev Christopher Arzrouni grebet i at skrive af efter en amerikansk højreorienteret tænketank uden at angive sin kilde. Han blev i første omgang lagt på is af Weeekend Avisen, hvor han var medarbejder. Men nu er han tilbage igen , en af de der nærmest bor i telt i Deadline. Og så er han ovenikøbet tillige blevet medlem af Etisk Råd. Og på universiteterne kører den ene sag efter den anden. Almindelig hæderlighed er åbenbart blevet 'gammeldags' og 'umoderne'

Niels Chr. Nielsen, Kurt Nielsen, Bodil Waldstrøm, Karsten Aaen, Ejvind Larsen, Sune Olsen, Benno Hansen, Torben Skov og Herman Hansen anbefalede denne kommentar

Sjældent har jeg læst en så borgerlig skribent som Annegrethe Rasmussen. Hvorfor det skulle være nødvendigt at bringe noget fra hendes hånd her, har til dato mystificeret mig.

Bodil Waldstrøm, olivier goulin, erik mørk thomsen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

Annegrethe Rasmussen er den eneste af de folk, der skriver avisens klummer hver dag på side 2, der hver gang er interessant, relevant og værd at læse. Jeg tænker på sproget, måden hun skriver på. Og det hun skriver om. At en emsig journalistelev, drevet af en selvhøjtideligt moralistisk tidsånd, påviser brugen af en leder i "The Economist" uden markering af kilde, er ikke nogen grund til på forhånd at afskedige og sortliste en så begavet skribent. Hvad "The Economist" og Annegrethe Rasmussen mener om elite og lavere folkemasser i en ny virkelighed kan man lige så godt finde hos Informations tidligere chefredaktør Erik Meier Carlsen eller avisens tidligere, og Politikens nuværende kulturredaktør Rune Lykkeberg. Citater, plagiat, jamen vi plagierer og citerer allesammen hinanden, og her er jo ikke tale om opfundne kilder eller andet grimt, snarere en rimeligt hurtig parafrasering. Informations reaktion, som chefredaktøren formulerer den, er forhastet og hysterisk.  

Steffen og Christine Holm, Paul Willy Thomsen, Per Vadmand, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Erik Karlsen, Karsten Aaen, Morten Pedersen, odd bjertnes, Svend Erik Sokkelund, mikkel larris, Jørgen Garp, David Zennaro, Jørn Andersen, Lis Kyllikki Turunen Pedersen, Ole Meyer, jens peter hansen, Rudolf Bay, Mads Bech Madsen, Carsten Mortensen, Torben Lindegaard, Maiken Guttorm, Søren Boje Mortensen, Ebbe Pedersen, Flemming Brahms og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@dennis Berg

Jeg har ikke været imponeret af journalistens tilgang til faget, men det forandrer ikke, at arbejdsgiveren skal behandle sine ansatte ordentligt.

Kurt Nielsen, Jes Kiil, Sune Olsen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar

...Der er altid plads til en mere på berlingerens blok sammen med Ellemann, Day og Lomborg og alle de andre.

Andre røster i denne sag

- "Flere er imidlertid kritiske over udfaldet af sagen heriblandt formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, der skriver på Facebook: »Det er bare for letkøbt!«.

Han mener, at henholdsvis Altinget, Information og Journalisten har opsagt samarbejdet med Annegrethe Rasmussen alt for hurtigt, »og kun med egen damage control for øje«.

http://www.b.dk/nationalt/korrespondents-fyring-efter-plagiat-sag-skaber...

- »Kære redaktører, både de nævnte og andre, der kan føle sig opildnet af forløbet: Tillid handler også om at vise jeres ansatte tillid. Det handler om, at I bakker skribenter og leverandører op. I særdeleshed Information og Journalisten viser en lidt for smart adfærd, når man i virkeligheden vælger at dømme uden at føre bevis,« skriver Lars Werge.

Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Morten Pedersen, Svend Erik Sokkelund, David Zennaro, Ole Meyer, Stig Bøg, Ebbe Pedersen, Thomas Toft, Flemming Brahms, Steffen Gliese og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Efter at have læst, ok skimmet, de to artikler, der er tale om, så jeg ikke umiddelbart tegn på plagiat. Men da jeg efterfølgende læste den journaliststuderende, der gjorde opmærksom på og anmeldte lighederne i de to artikler, Rolf Kock Sørensens kommentar (17/12/2015 - 11:02) i journalisten.dk, må jeg indrømme, at der unægteligt er tale om mere end blot en tilfældig lighed.

At Altinget så efterfølgende ikke vil nøjes med en korrektion, en tilføjelse af angiven kilde og en undskyldning til læserne, men fyrer Annegrethe Rasmussen, er én ting. Men at chefredaktøren på Information – hvor Annegrethe Rasmussen i øvrigt mig bekendt har fået påbud om ikke at beskæftige sig med politik! – og chefredaktøren på Journalisten, hvor hun har en blog, straks, som i straks! farer ud med ikke blot en fyring men med en meget offentlig fyring – på herværende nærmest en udstilling i gabestok! – er ikke blot uforståeligt, men åbenbart også uforklarligt? For siden det ikke måtte kommenteres, må det vel skyldes, at fyringen ikke kunne forklares?

Hvad skete der med 'uskyldig til andet er bevist'? Hvad skete der med at lade den anklagede komme til orde før dommen? Havde en forklaring fra Annegrethe Rasmussen om, at den manglende kildeangivelse i et andet medie var en beklagelig sjuskefejl, været utilstrækkelig?

Og at henvise til en fjorten år gammel 'lignende sag' med et, "der kan I bare se, hvad hun er for en snyder!", er simpelthen bare for lavt.

Steffen og Christine Holm, Gerd Battrup, Paul Willy Thomsen, Per Vadmand, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Karsten Aaen, Morten Pedersen, Svend Erik Sokkelund, Jørgen Garp, David Zennaro, Erik Karlsen, Jens Christensen, Sune Olsen, Lis Kyllikki Turunen Pedersen, Ole Meyer, Torben R. Jensen, Jørgen M. Mollerup, Mads Bech Madsen, Carsten Mortensen, Pierre Laraignou, Per Meinertsen, Torben Lindegaard, Maiken Guttorm, Jens Falkenberg, Ebbe Pedersen, Mads Berg, Helge Rasmussen, Thomas Toft, Nanna Wulff M., Flemming Brahms og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er overalt, Vibeke Rasmussen, denne lemmingeeffekt, hvor reelt løsrevne forhold bundtes sammen og får uhyrlige konsekvenser.
Det gælder f.eks. også retten til at smide hele familier ud, hvis et familiemedlem har begået kriminalitet. Og en hel palet af andre udsmidningsgrunde - for det indtil for få år siden KUN var manglende betaling af husleje, der kunne lægges til grund.

Karsten Aaen, David Zennaro, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

en medarbejder der ikke laver fejl, er en dårlig medarbejder, der ikke laver noget overhovedet.
jeg glæder mig til, at Annegrethe Rasmussen igen skriver i min avis.

Mads Bech Madsen, Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Morten Pedersen, Svend Erik Sokkelund, mikkel larris, David Zennaro, Erik Karlsen, Jørn Andersen, Lis Kyllikki Turunen Pedersen, Ole Meyer, Jørgen M. Mollerup, Rudolf Bay, Søren Boje Mortensen, Flemming Brahms og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"...dom uden rettergang ville være utænkelig på Modstandsbevægelsens gamle avis."

Modstandsbevægelsen var da netop kendt for likvideringer uden rettergang, især her i landet. Utrolig dårligt eksempel. Når det så er sagt så er offentlig gabestok noget svineri. Føj.

Mads Bech Madsen, Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Svend Erik Sokkelund, David Zennaro, Jørgen M. Mollerup, Flemming Brahms og Ebbe Pedersen anbefalede denne kommentar

Husk at checke Ritzaus

Torben R. Jensen, erik winberg, erik mørk thomsen, Carsten Mortensen, Trond Meiring, Jens Falkenberg og Stig Bøg anbefalede denne kommentar

Rasmussen er blevet ramt af Lund Larsen-effekten - plagiatspøgelset, der hensætter enhver redaktør m.fl. i panik. Tidsånden er til ufejlbarlighed, ingen må træde ved siden af - af hvad? Kravet om rent trav kan ikke altid imødekommes, heller ikke af de der opstille den slags rigide krav. For som Peter Laugesen skriver, så stjæler vi alle fra hinanden. I visse tilfælde kaldes den slags for inspiration.
Det havde nok været nyttigt lige at klappe hesten inden Inf. skred til offentlig henrettelse.

Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Karsten Aaen, Svend Erik Sokkelund, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Lis Kyllikki Turunen Pedersen, Ole Meyer, Jørgen M. Mollerup, Flemming Brahms, Pierre Laraignou og Ebbe Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Boje Mortensen

På så mange områder er dette en håbløs sag for Information! Det er svært at gå i rette med at der ikke skal plagieres og at citater / "afskrivninger" skal henvise til rette ejermand m/k. MEN har AnneGrethe ikke netop været vores alt læsende ven, som har kunnet videre bringe og kommentere på så meget som ingen af os har en chance for at læse/forstå/omsætte til den rette kontekst? Hun vil for mig blive rigtigt meget savnet - en af (mange) årsager til at jeg har holdt information siden 1983. Håber virkelig AnneGrethe bliver taget til nåde af en angstpræget chefredaktion som med denne lemminge reaktion pludselig opfører sig som "de andre" - det er jo ikke det jeg forventer af Inf! Christian Jensen, hvad med en smule empati og tilkendegivelse af at I har givet AnneGrethe megen plads på Inf. fordi I har anerkendt hende og kan se hun er værdifuld, det kan denne sag det ikke ændre på i løbet af 24 timer! ikke et ord om dette i din kommentar, ikke et ord om at fejl forekommer - bare panik før lukketid - øv -cj!

Mads Bech Madsen, Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Jørn Andersen, Svend Erik Sokkelund, mikkel larris, Steffen Gliese, Lis Kyllikki Turunen Pedersen, Ole Meyer, Christian Mondrup, Flemming Brahms og Per Meinertsen anbefalede denne kommentar

Forstår ikke hvorfor så mange vælger at tisse i bukserne for at opnå kortvarig varme. I et samfund så informations centreret kan det kun komme som en kold fornemmelse indenfor overskuelig tid. Hvorfor ikke vælge at vise at ' man ' er orienteret og oplyst af andre og dermed forstærke indtrykket af viderebringe de allermest sikre informationer i stedet. Det kan kun styrke troværdigheden og fremfor alt tilliden til at det skrevne er korrekt belyst. At skribenten beklager sit sjusk med at det var en fejl undergraver endnu mere hendes kredit som en troværdig og god journalist. Hun er nu bare endnu en i rækken af buksetissere som mere fokuserede på brandingen af sit ego. Vejen tilbage er hård og langvarig.

Paul Willy Thomsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Pierre Laraignou

Hvis Annegrethe har begået fejl er det en ledelses simple pligt at rydde op efter dette. Men oprydningen må indeholde en fair behandling og en (arbejdsgiverpligtig) beskyttelse af medarbejderen. Er det den bedste måde at lære af sine fejl, at man bandlyses indenfor sin profession? Skal anklager mod en medarbejder bralres ud i offentligheden, før anklagen er bevist? Jeg troede ikke at Information gik ind for skueprocesser mod dem der, indtil andet er bevist, har støttet driften af bladet og dets kunder. Meget ringe ledelsesstil må jeg sige. En anden gang må I gerne beholde jeres snavsetøj for jer selv.
Er i øvrigt enig med Kurt Loftkjær i, at der må ligge noget bag, vi ikke ved. Eftersom metoden her mest af alt minder om de rettergangsteknikker som blev brugt på Tvind, er der måske tegn på en bagvedliggende konflikt med politisk uenighed?

Mads Bech Madsen, Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Karsten Aaen, Svend Erik Sokkelund, Torben Lindegaard, David Zennaro, Lis Kyllikki Turunen Pedersen, Ole Meyer, Jørgen M. Mollerup og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Tjae, jeg konstaterer at Anne Grethe ikke hedder Mikael Dyrby....

erik mørk thomsen

Nu er det ikke første gang, hun har lavet det nummer.

Efter at have læst Annegrethe Rasmussens gennemgang på facebook af de 'sager', som avisen omtaler i dag, vil jeg opfordre alle til at gøre det samme.

Mads Bech Madsen, Paul Willy Thomsen, Karsten Aaen, Morten Pedersen, Svend Erik Sokkelund, Vibeke Rasmussen, Steffen Gliese og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Undskyld - der skulle ikke stå 'avisen i ovenstående, men WeekendAvisen.

jens peter hansen

Selv om jeg ikke altid er enig eller har været enig med Annegrethe Rasmussen, så vil jeg savne hendes indlæg, som undertiden har vakt ikke så lidt røre i andedammen.

Jes Kiil, Jens Thaarup Nyberg og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Erik Nielsen

Medier og journalister kopierer hinandens facts, meninger, vinkler, ideer og nyhedskriterier i et konstant kværnende kredsløb.

Annegrethe Rasmussen har tydeligtvis været begejstret for indsigten i Economists leder. Lederen havde et amerikansk/europæisk fugleperspektiv, som hun omsatte til et europæisk/dansk perspektiv, og i processen oversatte hun passager fra lederen.

Hvad hvis hun i stedet havde omskrevet dem grundigt?

Det gjorde hun så ikke for de nævnte passager, og så skulle der jo have været kildeangivelse.

Men hvis dette fejltrin i et andet medie er alt, hvad Information har at udsætte på Annegrethe Rasmussen, finder jeg det lidt højstemt at fremmane Børge Outzen.

Det er fint at gennemgå tidligere artikler for at etablere troværdighed, men på det foreliggende grundlag som det er beskrevet for os, synes jeg hverken det tjener mediernes, Annegrethe Rasmussens eller læsernes sag at lukke ned for Annegrethe Rasmussens stemme i mediebilledet.

Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Karsten Aaen, Svend Erik Sokkelund, Steffen Gliese, Vibeke Rasmussen, David Zennaro, Lis Kyllikki Turunen Pedersen og Ole Meyer anbefalede denne kommentar

Inden denne sag nu bliver reduceret til et spørgsmål om ren personalejura, er det måske værd at dvæle ved Christian Jensens indlysende rigtige betragtninger om, at et medie som Information eksisterer - og er næret af - troværdighed. Det er så vigtigt, at tolerancerne nødvendigvis må være snævre. Og når CJ skriver: '...andre sager, vi er blevet gjort opmærksom på, og som vi på grund af vores ansvar som arbejdsgivere er afskåret fra at gå i detaljer med.' må man formode, at chefredaktionen på Information, har truffet deres afgørelse på et forholdsvis oplyst grundlag.

erik mørk thomsen, Niels Erik Nielsen og Troels Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Erik Nielsen

Gode pointer René Arestrup, jeg synes bare det er svært at forholde sig til "andre sager". Handler de om journalistisk troværdighed eller om noget helt andet? Har de afgørende vægt for opsigelsen?

Hvis de for eksempel handler om plagiat, så skulle de jo ifølge logikken netop gås i detaljer med for at genskabe troværdighed til journalistisk indhold. Den vage formulering gør jo, at der er ting vi ikke ved, men jeg forstår ikke, at arbejdsgiveransvar skulle forhindre Information i at gøre opmærksom på påvist plagiat.

Hvis de derimod handler om noget helt andet, så bliver spørgsmålet, har de afgørende vægt? Hvis de har afgørende vægt for opsigelsen, så skulle den slet ikke være publiceret på denne måde med henvisning til journalistiske principper og Børge Outzen osv, fordi den i væsentligt omfang handler om noget helt andet. Hvis de ikke har afgørende vægt, så skulle de slet ikke være nævnt i denne sammenhæng.

Lis Kyllikki Turunen Pedersen

... TAK til Annegrethe ( absolut ikke altid enig ) og ØV til Information for at være den største sjuskemaren i "denne omgang".....en god julegaveide til os alle: GIV hende jobbet tilbage, og fyr hende så igen, hvis det viser sig, at hun både laver fejl, er udygtig fagligt, skriver dårligt, er uhæderlig/ altså ikke til at stole på...OG hvad INFORMATION ( OG IKKE DE ANDRE ) i øvrigt forlanger af kvalifikationer af deres skrivende ansatte.

Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Karsten Aaen, Morten Pedersen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

@Niels Erik Nielsen
ja, det er i sagens natur umuligt at gennemskue, hvad formuleringen 'andre sager' dækker over. Det kan være alt fra et ledelsesmæssigt halmstrå til omfattende og graverende bedrag. I sidste ende er det et spørgsmål om hvorvidt man har tillid til Informations ledelse. Jeg vil nødig udsætte AGR for et karaktermord, men hvis man 'glemmer', at fortælle, at man har' lånt' 2/3 af en leder fra The Economist, kunne man godt få mistanke om at 'glemsomheden' dækker over et større kompleks af moralsk anløbne dispositioner.

anne lindegaard

AGR´s happy-go-lucky-øvre-middelklasse-approach har aldrig passet til mine forestillinger om hvad der er Informations opgave.
Men jeg synes måden at fyre hende på er under lavmål.

Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Jens Thaarup Nyberg, Karsten Aaen, Vibeke Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg, Karsten Aaen, Svend Erik Sokkelund, Torben Lindegaard, Vibeke Rasmussen, Per Meinertsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg er heller ikke altid enig med Anne Grete Rasmussens synspunkter, men hun repræsenterer en anden vinkel på mange ting. Og så burde Information vente med at fyre hende til gennemgangen af hendes artikler er færdig. Det er for ringe at fyre folk offentligt på baggrund af deres arbejde i andre medier.

Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Karsten Aaen, Svend Erik Sokkelund, Morten Pedersen, Vibeke Rasmussen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Annegrethe Rasmussen taler godt og overbevisende for sin sag i Kommunikationsforum (Erik Karlsens link ovenfor); så vidt jeg kan se, tilbageviser hun alle anklager.

Så nu må Informations chefredaktør på banen og forklare, præcis hvad problemet er. For det må jo være et alvorligt problem, når han finder det nødvendigt at opsige samarbejdet øjeblikkeligt.

Eller hvad?

Paul Willy Thomsen, Kurt Nielsen, Jes Kiil, Svend Erik Sokkelund, Torben Lindegaard, Vibeke Rasmussen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er almen viden, at træerne ikke vokser ind i himlen. Men det kan Esben L. Larsen, fortælle mere om. Information, burde måske lige klappe hesten. Det ligner dem ikke at komme til forhastede konklusioner.

Vibeke Rasmussen

Susanne Sayers skriver – ikke om den aktuelle sag men afledt af den – i et blogindlæg på journalisten, Mens vi venter på etikken, om standens "nærmest kroniske troværdighedskrise" og peger på 'oplagte farer' i dagens journalistik, som fx:

"• De redaktionelle ledere giver mest og mest synlig anerkendelse til de journalister, som kan skære en historie skarpt nok til at lande på forsiden eller give en hulens bunke klik …"

"• Breaking-hungeren skaber en lemminge-effekt, hvor ingen tør stige af ræset, og hvor alle jagter selvstændige og til tider tvivlsomme vinkler, bare der er noget at rapportere …"

"•… Det redigerende led udvandes eller fjernes f.eks. helt på en række medier. Det er ellers her, at den mest oplagte kvalitetskontrol sikres …"

"• Arbejdspresset er højt …"

"• Freelancere får mange steder en decideret ussel betaling …"(!)

Susanne Sayers afslutter med bl.a. at nævne, at

"Og så handler det om at undgå dobbelte standarder, hvor vi accepterer nogle forseelser - fordi det vil være besværligt eller dyrt ikke at gøre det - og statuerer opsigtsvækkende eksempler, når det er let og ikke koster alverden."

Jes Kiil, Niels Erik Nielsen, Niels Duus Nielsen, Per Meinertsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Ligeledes fra journalisten.dk: Information har kendt til plagiat-anklager i en måned.

En interessant detalje, ud over det dybt kritisable i hvordan Information lige fra starten har reageret på denne 'sag', er følgende bemærkelsesværdige udtalelse fra Søren K. Villemoes, redaktøren bag artiklen i Weekendavisen:

"Hvorfor afbrød de ikke samarbejdet en måned før? Jeg forstår det ikke."

Altså ikke "hvorfor indledte de ikke en udersøgelse en måned før?", men hvorfor blev hun ikke straks fyret! Det lyder ærlig talt ikke, som om Søren K. Villemoes er helt uvildig i denne sag. Eller?

Niels Duus Nielsen, Jes Kiil og Per Meinertsen anbefalede denne kommentar

Når vi nu taler om det her:

Mænd, der er blevet anklaget for det samme, og for noget som er meget værre end det Annegrethe F. Rasmussen nu åbenbart? og efter sigende er blevet taget i, er altså blevet taget til nåde igen. Hvem husker ikke Frank Esmann eller Christopher Azrounis skandaler om plagiat af henholdsvis men bog og en anmeldelse; således blev disse to herrer taget kraftigt til nåde igen. Af den journalistiske elite i dette lille land, dette DK.

Og nu vi er ved det:
Jeg har, med interesse, læst Poul Høis beskrivelse af en vis hændelse på Brandeis Universitet om f.eks mikroaggresioner - og det uden at nævne den sandsynlige kilde som Poul Høi bygger sin viden på. Enten New York Times, Mother Jones eller Huffington Post. Poul Høi er stadig ansat på Berlingske som avisens korrespondent i USA. Jeg erindrer også at have læst adskillige artikler på EB's hjemmeside, hvor det er helt tydeligt og klart, at den bare lige er kørt igennem google translate fra f.eks. Huffington Posts hjemmeside - uden kildeangivelse.

Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Vibeke Rasmussen og Ole Meyer anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Information har været klemt af David Rehlings skandaløst ringe leder: ”Klippe-Klistre Minister”.

David Rehling kaster hele sin autoritet som tidligere underviser på K.U. ind i artiklen; men er åbenbart forblændet af Espen Lund Larsens uddannelse fra Menighedsfakultetet og Dansk Bibel-Institut, og smider det hele på gulvet.

Det er som om Espen Lund Larsen skal straffes for Bibelselskabets holdning til bøsser – uden at præmissen er klar.

Det har vi set før:
Da Søren Pape blev formand for Det konservative Folkeparti, blev han af David Rehling holdt ansvarlig for partiets gamle kønspolitiske standpunkter fra den gang, Søren Pape var konfirmand.

Chefredaktøren må bede David Rehling holde skæg for sig – og snot for sig.

Gælder også for enhver chefredaktør
Branchen burde passende gribe i egen barm, kravene til ’produktionen’ er efterhånden blevet skruet så meget i vejret, at ’leverandørerne’ drives ud i situationer, hvor de døgnet rundt må tænke på deres egen overlevelse i et miljø af alles krig mod alle – de af os, der har prøvet dét, forstår bedre, at nogen kan føle sig fristet til at springe over, hvor gærdet er lavest – så velkommen til den postmoderne arbejdsmoral med hele freelanceeksistensen som indsats, hvor fanden tager de sidste uanset persons anseelse …

Paul Willy Thomsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Annegrethe Rasmussen

Kære gamle læsere,

Jeg er først blevet opmærksom på denne tråd i dag. Jeg har været meget ked af det og har haft en del om ørerne, siden min afskedigelse. Men jeg vil gerne fortælle jer, at jeg blev utrolig glad for de fleste af jeres bemærkninger. Jeg har nydt at være i dialog med jer i de seneste 13 år - også jer, som jeg var meget uenig med, og som jeg har brugt timer på at diskutere med herinde. For jeg skrev i Information med jer for øje. Ikke mine kolleger, chefer eller "branchen". Jeg har altid først og fremmest tænkt på, hvad der kunne berige jeres liv, gøre jer glade, rasende, bedre oplyste eller få jer til at græde eller grine. Og jeg har gjort mig umage for at skrive, så I også sprogligt var underholdt.

Igennem de seneste 13 år har jeg skrevet hundredevis af artikler her - og i andre medier. Har jeg lavet fejl? Helt sikkert. Kunne jeg have været mere omhyggelig med referencer - f.eks. i den klumme i Altinget, som der tales om her. Helt sikkert. Jeg skulle have henvist til Economist - også selv om jeg til jeres orientering altså læste mange andre artikler end den ene, før jeg dannede mig min egen mening

Jeg har sagt undskyld  for den fejl flere gange. I andre medier, der har været mere end ivrige for at dække min person og plastre mig ud over samtlige netsider i dagevis, og på radio og TV. Jeg har også sagt undskyld direkte til Economists chefredaktør, Zanny Minton Beddoes og sendt hende min tekst i engelsk oversættelse. Til min lettelse svarede hun i en mail for nogen dage siden. Hun skriver bl.a.: ”I'm glad you found our leader to be worth drawing on.” Ordet plagiat eller afskrift nævnes ikke.

Så kære læsere - både jer der var glade for mig og jer der mestendels blev oprørte. Tak igen for disse, sidste ord til mig. Jeg følte mig altid i godt selskab med jer. Og jeg vil savne jer.

kærlige hilsener - pas godt på avisen, den er jeres.
Annegrethe Rasmussen
(der kan følges og findes på Facebook - min profil er åben).

Trond Meiring, Jan Weis og Espen Fyhrie anbefalede denne kommentar

Annegrethe,
den bemærkning til dig fra en IKKE forurettet Zanny Minton Beddoes får mig til at tænke på, at det ganske ofte sker, at nogen er forarget over noget på vegne af folk, der slet ikke er forargede.
Det er så desværre også sket i dit tilfælde....

Vibeke Rasmussen

Endnu et netmedie har set dagens lys: pov., med mange gode skrivende 'navne', deriblandt Annegrethe Rasmussen.

Velkommen … og knæk og bræk. :)

Annegrethe Rasmussen var ok til tandløse refleksioner over tilværelsens ulidelige lethed i den øvre middelklasse i Washington DC.
Hvis hun havde andre talenter, er de gået min opmærksomhed forbi.
Det er, selv sagt, ikke et stort savn.

Langt værre er tabet af Lykkeberg, Trier Mogensen og flere andre som vi ikke længere har glæde af.

Vibeke Rasmussen

Nu er smag og behag jo forskellig, og Rune Lykkeberg og Lars Trier Mogensen kan man trods alt stadig læse – på hhv Politiken og Føljeton – og altså nu også (igen) Annegrethe Rasmussen.

Men jeg vil da godt indrømme, at jeg generelt savner dén danske journalist, hvis artikler jeg bare læse. Måske findes vedkommende på pov.? Da så mange skribenter har samlet sig netop dér, vil det i hvert fald blive nemmere at opdage, hvis det skulle være tilfældet. :)

Michael Kongstad Nielsen

Om der er grundlag for at skille sig af med AG, må være op til Informations ledelse. Læserne har givet haft forskellige opfattelser af hendes journalistik, men hun skal selvfølgelig behandles ordentligt og efter bogen. Læserne kan ikke forventes at være et heppekor, eller tilbedere en mas. I sådant et forum vil der findes kritikere af AG, det kan ikke undgås. Jeg mener fx. at AG´s journalistik trak Information til højre. I en gal retning, efter min mening. Det synspunkt delte jeg med Klaus Rifbjerg, der blandt andet skrev om Anders Fogh:
"... og ikke mindst i Information bliver der heppet voldsomt sidst af AG (Annegrete Rasmussen), der slet ikke kan få hænderne ned (som det kaldes på Newspeak) af begejstring ved tanken om, at Fogh Ramussen måske en dag kan se sig selv som præsident for hele Europa!"
http://www.information.dk/161751

Jeg vil også give Gorm Lerche ret i det med refleksionerne. Jeg har ind imellem kommenteret AG´s klummer på en alvorligt anderledes måde end "tilhængerne", hvilket ikke faldt i god jord, men det må man jo leve med.

Så galt gik det heldigvis ikke, MKN ;)
Af ukendte årsager kan jeg ikke længere anbefale ting herinde, så stor tak for linket Rifbjerg. Altid god at genlæse og mindes.
Bekymrende dog, som vi nu synes tvunget til at gennemleve opfyldelsen af hans profetiske afslutning - ikke at der nogensinde var tvivl om analysens validitet.

Så sandt, Vibeke Rasmussen. Det var nok bare mig der havde et lille crush på RL tilbage i dagen.
Råb højt i øvrigt hvis du finder en;)
Jeg kan anbefale Peter Kofod der skriver på Den Fri om overvågning, Snowden etc. Rigtig god snushane, stadig rå og indigneret.

Vibeke Rasmussen

Peter Kofod, det er jo ham den fandenivoldske, der er hyppig gæst i Aflyttet hos Anders Kjærulff. Som i øvrigt også skriver godt! Når han gør …

Hvorfor er der i øvrigt ikke flere danskere, velskrivende med noget på hjerte, der har en blog? Altså deres egen blog og ikke som nu hovedsageligt hægtet på et dagblad. Jeg forstår det ikke; og forstår slet ikke, at det trækker mere at være på Facebook.

Men, Gorm Lerche, jeg skal nok give lyd … hvis. ;)