Klumme
Læsetid: 1 min.

Neuropsykolog: Forskelsbehandling ændrer hjernen

Indland
21. december 2015

Anders Gade, lektor i neuro­psykologi, på Institut for Psykologi på Københavns Universitet

Anders Gade forklarer, at den europæisk-israelske forskning skal ses som en del af en gammel kontrovers om, hvorvidt forskellene mellem kønnene kan ses i hjernen eller ej.

For de fleste hjerneforskere er det ingen overraskelse, at forskellen er lille, men det budskab, når sjældent ud i den brede befolkning, forklarer Anders Gade. Analyserne af tusindvis af hjernescanninger er nemlig baseret på så indviklet matematik, at det gør forskningen uigennemskuelig for de fleste.

Læs også: Vores kønsneutrale hjerne

»Den israelske gruppe finder jo også forskelle, men de er små sammenlignet med lighederne mellem de to køns hjerner. De individuelle forskelle fra person til person er langt større. Men nogle af de gamle amerikanske neuroforskere har blæst forskellene op til højder, hvor de ikke hører hjemme,« siger Anders Gade.

Han peger på, at kvinder i gennemsnit er bedre til visse aspekter af sprog, mens mænd i gennemsnit har en lidt bedre rumforståelse: »Men der er en tilbøjelighed til at overdrive kønsforskelle, og den her forskning er endnu en vigtig brik, der understreger, at der ikke er tale om særlige kvinde- og mandehjerner. Vi bliver nødt til at se på folk mere individuelt,« siger Anders Gade.

Hvorvidt de adfærdsmæssige kønsforskelle så handler mere om social påvirkning, kan man dog ikke læse ud af den israelsk-europæiske kortlægning.

»Men hjernen er plastisk og lader sig påvirke af, at vi bliver behandlet forskelligt, og det er bare et af mange gode argumenter for, at kønnet ikke må være afgørende for vores opfattelse af hinanden,« siger Anders Gade.

Læs også: Kønsforsker: Potentielt er vi ens

Det er dog ikke kun den neurovidenskabelige forskning, der har skabt et kunstigt billede ved at overdrive de adfærds- og intelligensmæssige forskelle mellem mænd og kvinder. Det handler også om, at vi synes, det er sjovt, når forskning viser, hvorfor kvinder har svært ved at finde vej, eller mænd ikke kan gøre to ting samtidig, mener neuropsykologen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for en god artikel. Vigtigt emne!

Tina Sommer, Sabine Behrmann, Anne Eriksen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Hold nu, man skaber sgu psykisk syge mennesker af alt det intet køn snak... og hvor ville verden da være kedelig hvis vi alle var ens.

Der er vigtigere problemer ude i verden, så lad nu venligst være med at skabe problemer hvor der ingen er!

Søren Kristensen

Den menneskelige biologi arbejder tydeligvis ud fra et koncept med to køn, men er ikke ufejlbarlig og der opstår et antal hybrider, som dækker hele spektret fra mand til kvinde, hvilket i sig selv kan være spændende. Men det overordnet paradigme (mand/kvinde) gør vi sikkert klogt i at respektere og det tjener ikke noget formål, andet end forvirringens, at underkende dette princip. Hvad skulle fx fodboldklubberne eller stormagasinernes kosmetikafdelinger - eller skobranchen gøre, hvis det hele bliver forsøgt ensrettet? I øvrigt er det en teoretisk diskussion, af den simle årsag at ensretning er umulig i praksis. Det svarer lidt til at mixe æbler og pærer (som også ligner hinanden på afsindig mange måder) og derpå give produktet en fællesbetegnelse: pæbler. Men til hvilket formål?

Jens Kofoed, Peter Hansen, Trond Meiring, Henrik Munk Molke Rediin og Gorm Lerche anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Nu skal vi igen se, hvordan de privilegerede med næb og klør prøver at bevise, at deres privilegier er gudgivne.

Ak ja.

En større hjerne giver da ingen ret til større privilegier end andre. Skål for den lille forskellen.
Yde efter evne, og få efter behov. Kvinder kan ikke tåle å meget alkohol som mænd, i regelen.
(Selvfølgelig findes der også kvinder med større hjerne og ditto ølvom end hvad mange mænd har. Remis.) Hvorfor stræbe, med næb og klør, på at modbevise virkeligheden? Hen? Hvorhen?
Eks.: Jeg er en mand, og vil kæmpe til døden for min ret til at føde barn/børn. Men så kan jeg da lige så godt bare springe lige i kanalen. Eller bestige et glasbjerg. Catch the wind, som Donovan sang. Det er håbløst, og vi gir os ikke!
P.s.: Iøvrigt støtter jeg kvinderne og ligestilningen. Og mener at Karthago og diskrimineringen bør jævnes med jorden. Ligesom nazisterne. Så er det satire.

Takk.

Jens Kofoed, Peter Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar