Læsetid: 4 min.

Omstridte paragraffer i offentlighedsloven har ikke mange støtter tilbage

De mest omstridte dele af den nye offentlighedslov har kun Socialdemokraterne og Venstre bag sig, men det betyder ikke nødvendigvis, at der er ændringer på vej
Finansministeriet mørklagde i november 2014 hele 134 dokumenter i en enkelt sag om aktindsigt med henvisning til den omdiskuterede paragraf 24 om ministerbetjening. Det var en journalist på Jyllands-Posten, der havde søgt om aktindsigt i korrespondance mellem Finansministeriet, Udviklingsministeriet og Justitsministeriet om b.la. skøn over udgifter til asylansøgere i Danmark.

Finansministeriet mørklagde i november 2014 hele 134 dokumenter i en enkelt sag om aktindsigt med henvisning til den omdiskuterede paragraf 24 om ministerbetjening. Det var en journalist på Jyllands-Posten, der havde søgt om aktindsigt i korrespondance mellem Finansministeriet, Udviklingsministeriet og Justitsministeriet om b.la. skøn over udgifter til asylansøgere i Danmark.

iBureauet/Rasmus Fly Filbert

29. december 2015

Forligskredsen bag offentlighedsloven skal mødes i starten af januar for at blive enige om, hvad der skal ske med en række af de mest omstridte paragraffer i loven. Reelt er det kun Venstre og Socialdemokraterne, der stadig står bag loven, som trådte i kraft for snart to år siden. Men derfor er det stadig ikke sikkert, at der bliver lavet noget om lige med det samme.

I går kunne Information ud fra en temaaktindsigt i 17 ministerier afsløre, at den omstridte paragraf 24 om ministerbetjening er blevet brugt i 360 sager til at mørklægge dokumenter. Det er blandt andet i sager om Skats fejlbehæftede ejendomsvurderinger, DONG-sagen, NETS-skandalen og mange andre, at ministerierne har brugt paragraffen til at holde oplysninger væk fra offentligheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helene Kristensen

Det er vel også Venstre og Socialdemokraterne, der har mest svineri mod demokratiet at skjule.

Mads Berg, Bjarne Andersen, Jacob Mathiasen, Sune Olsen, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Socialdemokratiet har aldrig gået ind for åbenhed i forvaltningen.

Offentlighedsloven blev kun til, fordi Konservative frygtede, at Socialdemokratiet skulle få absolut flertal i mange år.

Erling Horst Petersen

Et af de bedste måleinstrumenter vi som 'folk' har til at vurdere politikerne, er netop den såkaldte offentlighedslov. Når vi efter den seneste lovændring af nævnte lov og erfaringerne med den skal vurdere disse politikere, kan resultatet kun blive: de er udemokratiske, de er ikke vores repræsentanter, og vi burde skifte de fleste af dem ud til det kommende valg.

Bjarne Andersen, Flemming Berger og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Erling Horst Petersen, det er en ond cirkel: Ingen ærlige idealister ønsker i vore dage at blive politikere, da de siddende politikere har gjort det tydeligt, at man, for at blive politiker, skal være i stand til at give køb på sine idealer. Så de eneste, der vælger politik som en karrierevej, er mennesker, som ikke har nogen idealer.

Bevares, der er altid nogle unge mennesker, som brænder for en eller anden sag, men de ældre, mere garvede politikertyper, skal hurtigt få lært dem, hvad "nødvendig politik" betyder. Vil de unge ikke lære det, bliver de ikke opstillet.

Bjarne Andersen, John Damm Sørensen, Torben Skov, Flemming Berger og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar