Nyhed
Læsetid: 3 min.

Overlæge kritiserer myndigheds notat om medicinsk cannabis

Forud for sidste uges folketingsdebat om medicinsk cannabis havde Lægemiddelstyrelsen opdateret myndighedernes officielle notat om medicinsk cannabis. Smerteoverlæge Tina Horsted forstår ikke, hvorfor styrelsen konsekvent undlader at omtale forskning, der peger på gavnlig effekt af medicinsk cannabis
Indland
17. december 2015

Efter 19 måneder har Lægemiddelstyrelsen opdateret de danske myndigheders officielle holdning til anvendelsen af medicinsk cannabis.

Det er sket i et notat, som blev udsendt dagen før, at Folketinget fredag havde en principiel diskussion af, om og hvordan den omstridte cannabisplante kan anvendes som lægemiddel i Danmark.

Men selv om notatet nu er både udvidet og opdateret, er konklusionen ikke ændret. Ifølge både det tidligere notat og den opdaterede version er der »en del offentliggjort medicinsk forskning, der viser mange negative effekter ved brug af cannabis«.

Modsat er der ifølge Lægemiddelstyrelsen kun »en begrænset mængde medicinsk forskning om de gavnlige effekter i mennesker, herunder om effekt, kvalitet og sikkerhed.«

Ikke sandfærdigt

Overlæge Tina Horsted fra Rigshospitalets tværfaglige smertecenter forstår ikke Lægemiddelstyrelsens konklusion og undrer sig over, hvem der har været pennefører.

»Man kan se, at notatet ikke kan være skrevet af en læge. Jeg gætter på, at det så er skrevet af en jurist eller en kommunikationsmedarbejder, men jeg ved ikke, hvem der har givet lægefagligt input. Jeg synes ikke, at notatet fremstår sandfærdigt og objektivt,« siger hun.

Tina Horsted har tidligere i Information kritiseret sundhedsmyndighederne for at have dårlige rådgivere, når det drejer sig om medicinsk cannabis, og det opdaterede notat får hende ikke til at skrue ned for kritikken. Tværtimod.

»Notatet blander stadig tingene sammen ved at forholde sig både til rekreativt brug og til medicinsk brug af cannabis. Det giver ingen mening, hvis man vil beskæftige sig med en mulig anvendelse af cannabis til f.eks. patienter med alvorlige smerteproblemer, som ikke kan få hjælp af anden behandling, at der for nogen unge kan være en risiko for dårlig hukommelse eller indlæringsproblemer som følge af rekreativt brug af cannabis,« siger hun.

På Rigshospitalets smertecenter har Tina Horsted sammen med kolleger forsøgsvis prøvet at bruge tabletter med aktivstoffet THC, som er syntetisk fremstillet.

For en gruppe patienter har effekten været mere gavnlig end andre præparater eller behandlingsmetoder.

Afhængighed af medicin?

Et af de nye ting i det opdaterede notat er et længere afsnit om medicinsk forskning om cannabis. Her forstår Tina Horsted ikke, hvorfor notatet stort set kun nævner en række videnskabelige artikler, hvor konklusionen er negativ, enten fordi der ikke har været nogen gavnlig effekt, eller fordi at der har været for få deltagere i forsøget.

Selv har Tina Horsted sammen med en anden overlæge fra smertecentret gennemgået omkring 30 artikler om cannabis, og ifølge hende viste over halvdelen positive effekter.

»Jeg har sendt mit materiale til styrelsen til inspiration. Vi er trods alt to højtuddannede overlæger, og det forekommer mig mærkeligt, at styrelsen slet ikke forholder sig til det. Vi siger jo ikke, at enhver smerteplaget patient skal behandles med f.eks. Sativex, der er et meget dyrt middel, men at man kan overveje cannabis, hvis ikke der er andre behandlinger, som kan hjælpe patienten. Som notatet ligger nu, synes jeg ikke, at Lægemiddelstyrelsen tager udgangspunkt i, hvad der er det bedste for patienterne.«

Det opdaterede notat beskriver, hvordan der i forhold til en placebo-behandling er markant flere »alvorlige bivirkninger« ved medicinsk cannabis i behandling af epilepsi, bl.a. »desorientering, svimmelhed, eufori, konfusion, døsighed, mundtørhed, hallucinationer, kvalme, opkastning«.

Her peger Tina Horsted på, at der så sandelig også er alvorlige bivirkninger ved de morfin- eller stesolid-lignende præparater, man i dag anvender i smertebehandling.

»En femtedel af vores patienter, der er i morfinbehandling, bliver afhængige, fordi de er kommet i behandling. Det er altid en konkret overvejelse for og imod, før vi bruger et medikament, hvor vi ved, der er en stor risiko for at bliver afhængig,« siger hun.

Ikke en klinisk vejledning

På trods af kritikken af Lægemiddelstyrelsens notat er Tina Horsted optimistisk efter folketingsdebatten fredag.

»Det var rigtigt positivt at opleve, at der ikke var nogen af partierne, der definitivt sagde nej til anvendelse af medicinsk cannabis, selv om sundhedsordførerne fortsat er uenige om, hvordan det skal håndteres i sundhedssystemet.«

Information har forelagt Lægemiddelstyrelsen kritiken fra Tina Horsted. I en mail skriver styrelsen, at »formålet med Lægemiddelstyrelsens notat om medicinsk brug af cannabis er at give patienter, politikere, journalister m.fl. mulighed for saglig information om emnet. Der er ikke tale om en klinisk vejledning til smertelæger.«

Styrelsen fortsætter: »Vi har i processen inddraget de forskningsartikler, vi har fundet relevante, og i den forbindelse har vi også set på den omtalte artikel fra Tina Horsted. I Lægemiddelstyrelsen vil vi også fremadrettet følge området tæt og løbende se på nye forskningsresultater«, ligesom styrelsen hilser »dialogen om emnet velkommen«.

»Vi har derfor netop besluttet at invitere Tina Horsted til et møde i Lægemiddelstyrelsen til januar med henblik uddybning og fremadrettet dialog,« slutter mailen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt gået Information!