Nyhed
Læsetid: 3 min.

PET var med til at få tysk politiagent til København

Brugen af en kontroversiel tysk politiagent under klimatopmødet i København 2009 skete på foranledning af både tysk politi og PET. Det oplyser PET til Folketinget
Den kontroversielle tyske politiagent med dæknavnet ‘Maria Block’ kom til Danmark under klimatopmødet COP15 i 2009, hvor hun deltog i Reclaim Power-demonstrationen. Det viser sig nu, at udsendelsen skete på foranledning af såvel PET som det tyske politi.

Jacob Ehrbahn

Indland
28. december 2015

Politiets Efterretningstjeneste (PET) var medansvarlig for at hente den kontroversielle tyske politiagent med dæknavnet ‘Maria Block’ til Danmark under klimatopmødet COP15 i 2009. Det fremgår af et svar til Folketingets Retsudvalg, at udsendelsen skete på foranledning af såvel PET som det tyske politi.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, havde stillet en række spørgsmål til den tyske agents arbejde i Danmark, heriblandt om det var på de danske myndigheders iniativ, at hun infiltrerede klimabevægelsens demonstrationer under topmødet.

Spørgsmålet var aktualiseret af, at Hamburgs øverste politichef, Ralf Martin Meyer, på et møde i delstatsparlamentet har forklaret, at »polititjenestemanden til dels endda har deltaget i opgaverne efter ønske fra de udenlandske politimyndigheder«.

Ifølge PET kan det dog ikke besvares præcist, om infiltrationen skete på foranledning af de danske myndigheder.

»Aftalen kom i stand på foranledning af både PET og de tyske politimyndigheder, idet det måtte forventes, at politiagenten – ud over at kunne bidrage med oplysninger til PET om forestående aktiviteter under klimatopmødet – kunne bidrage med oplysninger af interesse for de tyske politimyndigheder,« skriver PET i svaret fra Justitsministeriet.

Maria Block kom til København under COP15 klimatopmødet i København, hvor hun deltog i Reclaim Power-demonstrationen, der gik mod Bella Center den 16. december. Flere demonstranter forsøgte at bryde igennem afspærringerne til topmødet, og omkring 250 mennesker blev anholdt i forbindelse med demonstrationen – heriblandt Maria Block.

I optagelser, som er offentliggjort af Der Spiegel, ses den tyske politiagent blive ført væk af danske politibetjente, efter at hun sammen med andre demonstranter angiveligt havde forsøgt at bryde ud af demonstrationen i nærheden af indkøbscenteret Fields.

Inden Maria Block kom til Danmark, havde hun i årevis infiltreret den tyske venstrefløj – angiveligt med særligt fokus på den antifascistiske bevægelse.

Tyske medier og venstrefløjsblogs har afdækket, at hendes infiltration startede i en café i Hafenstrasse, hvorfra hun arbejdede sig videre ind i bevægelsen, hvor hun også deltog i flere internationale mobiliseringer: COP15-topmødet i København, en såkaldt No Border Camp på Lesbos, et NATO-topmøde i Frankrig og en demonstration i Belgien, der udviklede sig særdeles voldeligt med fire sårede betjente og 88 anholdte aktivister.

Agent-skandaler

Hvad Maria Block præcis foretog sig under sit besøg i Danmark, og om Reclaim Power-demonstrationen den 16. december var hendes egentlige mål, står stadig ikke klart.

PET oplyser i svaret til Folketinget, at tjenesten gjorde brug af hende »i forbindelse med varetagelsen af PET’s opgave med at forebygge, efterforske og modvirke ekstremistiske forbrydelser mv., herunder med henblik på at give oplysning om forestående ekstremistiske aktiviteter til det øvrige politi«.

Når PET bruger en agent som Maria Block, er det »i alle tilfælde PET’s politiagentsektion«, som efter en anmodning fra enten politimyndigheder eller andre enheder i PET står for håndteringen.

Både Storbritannien og Tyskland har været præget af store skandaler omkring brugen af politiagenter i infiltreringen af venstrefløjen.

Ud over Maria Block er også en anden agent – Iris Plate – blevet afsløret, og begge havde seksuelle forhold til de aktivister, de infiltrerede, hvad der kan være i strid med de tyske regler for politiagenter.

I Storbrittanien er det blevet afsløret, hvordan en særlig enhed under Metropolitan Police i London i 40 år har stået bag omfattende og årelange infiltrationer af venstreorienterede grupper.

Enheden blev kaldt for Special Demonstration Squad, og man anslår, at de i perioden har haft omkring 100-150 agenter til at infiltrere alt fra dyrerettighedsgrupper og klimabevægelser til anarkister i Wales. Det var helt normalt, at agenterne havde længerevarende seksuelle forhold til aktivisterne, og flere fik også børn – som de så efterlod, da de blev trukket ud af infiltrationen.

Særligt kontroversielt var infiltrationen af en protestkampagne mod politivold, efter at britisk politi dræbte teenageren Stephen Lawrence i slutningen af 1990’erne.

Skandalerne i Storbritannien er genstand for både retssager og en offentlig undersøgelse, som indenrigsminister Theresa May satte i gang i marts 2015. En af de britiske agenter, der undersøges, er Mark Kennedy, som også opererede i Danmark.

Mark Kennedy deltog i møder op til klimatopmødet i den samme del af klimabevægelsen, som stod bag Reclaim Power-demonstrationen, men i modsætning til i sagen om Maria Block har PET aldrig villet anerkende, at tjenesten samarbejdede med ham.

Kennedy var både i København op til rydningen af Ungdomshuset og til møder i klimabevægelsen op til COP15, men deltog ikke i selve topmødet. PET ønsker ikke at svare på, om der var andre politiagenter undercover til topmødet end Maria Block.

»Der kan ikke inden for rammerne af en folketingsbesvarelse oplyses, om der i samarbejde med PET under klimatopmødet i København optrådte andre udenlandske politiagenter under falsk identitet,« skriver PET.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og hvor meget fik så den tyske agent betalt for dette heroiske opdrag?
Er der betalt skat af beløbet? Og optjent pension og sygesikring?
Eller hvad?

Alte käse