Læsetid: 1 min.

Rædselsscenariet: EU-samarbejdet smuldrer

Information har bedt Martin Lidegaard beskrive, hvordan situationen vil se ud om 10 år, hvis danskerne stemmer nej i morgen
2. december 2015

»Jeg er dybt bekymret for den situation, vi kommer i, hvis det bliver et nej. Storbritannien og Irland, som står udenfor, har jo netop valgt en tilvalgsordning. Vi kan blive det eneste land, der står helt udenfor.«

»Som udgangspunkt vil vi altså ikke være med, når EU forhandler om retsområdet – fra strafferammer over terrorbekæmpelse til trafficking og arveregler på tværs af grænser. Efterfølgende kan vi så forsøge at tilpasse vores nationale lovgivning til de andre, men her vil vi ofte være helt afhængige af, at alle de andre lande så vil sige ok til særlige ordninger for Danmark. Vi mister både indflydelse på de fælles regler og lægger vores egen fremtid i andres hænder.«

»Så helt konkret frygter jeg et b-medlemskab, men politisk frygter jeg måske mest af alt, at et dansk nej vil blive tolket ind i de mange mistillidserklæringer, som især de højrenationale strømninger presser Europa med.«

»Dermed kan et dansk nej medvirke til, at det europæiske samarbejde begynder at smuldre. Og jeg kan simpelthen ikke beskrive, hvor fatalt jeg ville finde det, hvis EU begynder at gå i opløsning på det politiske plan.«

»Det frie og liberale marked skal nok blive, men ikke den politiske overbygning, som håndterer alt det, markedet ikke kan klare selv. Hvis den forsvinder, vil klimaet, flygtningene og de mest udsatte grupper blive taberne.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Selvforskyldt bekymring?

Måske kan man med rette sige, at flertallet af ja-politikerne ligger, som de har redt, uanset udfaldet. Det er min opfattelse, at politikerne på ny har troet, at afstemningen blot er en formalitet og derfor ikke tænkt afstemningen ordentlig igennem.

Med argumenter om terror, flygtningestrømme og lignende har prøvet at udløse frygt og andre følelsesmæssige reaktioner. Det tjener ikke politikerne til ære.

Et andet problem er sammensætning. Hvor tilvælger de danske politikere netop de 22 retsakter ud af mange hundrede? Hvorfor fravælger man retsikkerhed formentlig ud fra økonomiske betragtninger?

Værst er nok den blancocheck, som politikerne ønsker udskrevet mhp. at omgå grundlaget for bl.a. retsforbeholdet således, at politikerne i fremtiden kan tilvælge, hvad det passer dem. Og det har man gjort uden gå ind i en åben diskussion om rimeligheden i det, så vidt jeg er oplyst.

Politikerarrogancen er stor. Spørgsmålet er, om den ved et evt. "Nej" vil nå samme højder, som da Marianne Jelved efter en tabt folkeafstemning udtalte, at hun skammende sig over at være dansker.

Man kan vel næppe kalde det rettidigt omhu, at bede vælgerne om at vise ubegrænset tillid til politikere, som p.t. ikke nyder tillid i nødvendigt omfang. Især synes det at være hindring at vi har en mindretalsstatsminister, som ikke fremstår troværdig hos en stor del af befolkningen. Men også politikernes hårde behandling af de laveste socialgrupper, som sender stadig flere ud af afgrunden, ødelægger af sammenhængskraften og grundlaget for at en homogen befolkning ønsker at stå bag en tillidserklæring til de hårdhændede politikere, som ofte tænker mere på at sikre sig selv, samtidig med at de pisker andre.

Man kan blive klogere at bruge 2,5 time på Europaudvalgets høring, hvor række personer med professionel indsigt i jura prøver at vurdere afstemningsforslaget og med efterfølgende "krydsforhør" af politikere i salen.

Hvis man er oprigtigt interesseret, er det lige spændende som en thrillerfilm. Her kan man hører lidt om hvorfor der blev udvalgt 22 retsakter ud af mange hundrede og at forslagsstillerne tilsyneladende har fravalgt retssikkerhed ud fra økonomiske grunde.

Men døm selv og bliv klogere end ved sædvanlige underholdningsprægede debatrunder, som ofte kun giver anledning til krummede tær og modvilje.

Se evt. høringen via http://www.ft.dk/webtv/video/20151/euu/tv.3013.aspx?as=1#player