Læsetid: 2 min.

Regeringen siger nej til klimainvesteringer

Efter klimakonferencen i Paris havde oppositionen håbet at kunne overtale regeringen til alligevel ikke at skrotte en række billige klimatiltag. Men det mislykkedes under behandlingen af finansloven onsdag
Energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

Energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

Joachim Adrian

17. december 2015

Mens det altoverskyggende tema under gårsdagens behandling af finansloven var boligydelsen til svage ældre, fremsatte en samlet opposition i al stilfærdighed tre ændringsforslag, der skulle være med til at sikre mindre udledning af CO2.

De tre forslag blev alle behandlet ved sidste års finanslov og vedtaget under SR-regeringen. Konklusionen fra embedsværket lød dengang, at de ville mindske udledningen af CO2 markant.

Og det kunne vel at mærke ske for, hvad der i finanslovsammenhæng må betragtes som småpenge: 40 mio. kr. i 2016 og et cirka tilsvarende beløb året efter.

Men det ville regeringen ikke være med til onsdag.

»Det er et skridt i den helt gale retning oven på et ellers succesfuldt klimatopmøde i Paris. Det er, som om regeringen bruger en søg og erstat-politik. Hvis der overhovedet står noget grønt i finansloven, så skal det fjernes,« siger Pia Olsen Dyhr, formand og klimaordfører for SF, der var med til at bringe de oprindelige forslag på banen.

Det mest omfattende forslag går ud på, at staten skal agere forsikringsselskab for energiselskaber, der vil bore efter varmt vand, som kan bruges i fjernvarmeanlæg – også kaldet geotermi. Det vil ifølge embedsværkets beregninger de to første år kræve en investering på 21,2 millioner kr., men kan nedbringe CO2-udledningen med 120.000 ton.

De to andre forslag sigter mod landbrugssektoren og transportområdet. Især køernes foder skal gås efter, så de prutter og bøvser mindre og samtidig giver bedre gødning. Det vil give en økonomisk gevinst til landmændene.

Læs også: Klimaminister: Grøn omstilling må ikke skade erhvervsliv

Det tredje forslag går på at vejlede om brug af køretøjer i bl.a. det offentlige. Samlet kan der ifølge beregningerne spares 225.000 ton CO2 med en udgift på under 20 millioner for de to forslag.

Prioritering

I regeringen er man fuldt ud bevidst om de gavnlige effekter af især geotermi.

»Det, det går ud på, er, at du laver en boring ned i undergrunden, hvor du skal ramme en varm kilde, og den pumper du så vand op af, der kan indgå i fjernvarmen. Men hvis du ikke rammer den varme kilde, så er man ligesom på den. Det er der, vi har haft et ønske om at lave en forsikringsordning,« siger Thomas Danielsen, der er klima- og energiordfører hos Venstre.

Han har dog måttet erkende, at det ikke kunne komme på finansloven.

»Der er mange ting, der vil være en god investering på sigt, men det koster jo at prioritere midlerne i de enkelte budgetår. Udfordringen er, at vi ikke har pengene til det,« siger han.

Læs også: Lilleholt: Paris-aftale bliver næppe ambitiøs nok

Det har bl.a. betydet, at Dansk Fjernvarme har måttet lukke deres geotermiselskab til stor ærgrelse for fjernvarmens brancheorganisation.

I det Økologiske Råd betegner man de tre forslag som oplagte og nogle af de nemmeste forslag, der kunne implementeres, hvis man ønskede at mindske CO2-udledningen.

»Vi støtter alle tre tiltag. Det er bestemt nogle gode initiativer, som det er rigtig ærgerligt, at regeringen har sløjfet. Det er helt klart blandt de lavest hængende frugter, og det er jo forholdsvis små investeringer, der er tale om,« siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Ifølge Energi- og Klimaministeriet vil en tilbagerulning af klimatiltagene i finansloven give en øget CO2-udledning på mellem 270.000 og 400.000 ton CO2 i år 2020.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • HC Grau Nielsen
  • John Fredsted
  • lars abildgaard
  • Dorte Sørensen
  • Holger Madsen
  • Torben R. Jensen
  • Ejvind Larsen
  • Trond Meiring
HC Grau Nielsen, John Fredsted, lars abildgaard, Dorte Sørensen, Holger Madsen, Torben R. Jensen, Ejvind Larsen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Men hvis du ikke rammer den varme kilde, så er man ligesom på den."

Øh, har han aldrig hørt om, at det er muligt at sende vand ned i undergrunden........

HC Grau Nielsen, Kim Houmøller, Gert Romme og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Den regering er en fornærmelse mod demokratiet og enhver form for sund fornuft.

Kurt Nielsen, Lars Dahl, HC Grau Nielsen, morten Hansen, Vibeke Hansen, peter fonnesbech, Ole Steensen, Janus Agerbo, Bruger 198291, Einar Carstensen, Kim Houmøller, lars abildgaard, Estermarie Mandelquist, Karin Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Calle Hansen, Gert Romme, Søren Fosberg og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

(U)arbejdsvillighed(en) er ikke ny, ser man på det overordnet set, var der en grund til, at Danmark modtog "fossilen" i Paris - og dette skyldtes ikke kun politikken ført af denne regering ledet af Lars Løkke Rasmussen med Claus Hjort Frederiksen som Finansminister, men også på baggrund af årene med Helle Thorning-Schmidt som statsminister og Bjarne Corydon som Finansminister!

Man har valgt en neo-liberal minimalstats-regering af levebrødspolitikere, der sidder løst på stolene, kun holdt oppe af et højrenationalistisk mindretal, som det er lykkedes at manøvrere sig ind i vælgernes hjerter med et gammeldags grundtvigiansk fremmedhad, som de, der kalder sig socialister og sociale demokrater ikke kan få deres vælgere til at lægge afstand til.
Og alle - ALLE - skriger populistisk på, at politikerne skal følge folket.
Ingen vil have 'smagsdommere' og ingen vil acceptere, at nogen ved noget bedre end dem selv. Vi er endt der, hvor loven vest for Pecos sætter ind.

HC Grau Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, morten Hansen, Gorm Lerche, Einar Carstensen, Torben R. Jensen, lars abildgaard, Mads Berg, Gert Romme og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Der er intet grundtvigiansk ved fremmedhad - "Til et Folk de alle hører, Som sig regne selv dertil, Har for Modersmaalet Øre, Har for Fædrelandet Ild; Resten selv som Dragedukker Sig fra Folket udelukker"...
Det er heller ikke populisme, at politikerne skal følge folkets vilje - det er demokrati; populisme er at fiske i folkedybet for at fremme egne synspunkter.
Folk vil sagtens acceptere, at nogen ved mere end dem selv - hvis det så var nogen, der gjorde det, og ikke ideologiske papfigurerer fra f.eks. et økonomisk studium, der har opgivet at undervise i andet end "klassisk teori" og dermed dræbe fagets akademiske pluralisme og integritet.

Kurt Nielsen, HC Grau Nielsen, Einar Carstensen, Torben R. Jensen, Kim Houmøller, bo thomsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Det må snart være på tide, at der graves i den vante frase om at "vi ikke har pengene til det". Regeringen slipper af sted med det hver gang, men er der dækning for påstanden? Set i lyset af hvad der ellers brændes af på andre projekter, fx den hovedløse udflytning af starslige arbejdspladser, Femernbælt, nye jagerfly osv.

Kurt Nielsen, HC Grau Nielsen, morten Hansen, Vibeke Hansen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

Politikere er som bleer, de bør skiftes tit, og af samme grund.
Mark Twain

Kurt Nielsen, HC Grau Nielsen, morten Hansen, Jens Kofoed, Einar Carstensen, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Det er naturligvis ærgeligt at vores regering er en idiot. Den gode nyhed er at erhvervslivet har indset det for længst og er i fuld gang med at overhale regeringen inden om på det miljø og klimapolitiske plan. Så du røgen Lars? Nåårh nej for den var der slet ikke.

Skrevet af en jubeloptimist der stadig ikke har fået armene ned efter cop 21.

Kurt Nielsen, HC Grau Nielsen, morten Hansen, Vibeke Hansen, Torben R. Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese:
Jeg ser disse forhold forskellig fra dig:
Jeg tvivler ikke på, at man hos Grundtvis finder solide byggesten til fremmedhad:
Grundtvig i Danskeren 1848: "… vort Forhold til Danskhedens og til Danmarks uforsonlige Fiender er en Folke-Sag, som vi alle skylder Danmark Regnskab for, og vi skal enten frasige os den Danske Indfødsret, med alt hvad deraf følger, eller vi skal erklære Danmarks og Danskhedens uforsonlige Fiender Krig paa Liv og Død." (Danskeren, 1848, HGS II, s. 177).
Af Grundtvigs tale til den grundlovgivende forsamling i 1849: "… vi, som bebo vore Fædres Land og tale vor Moders Maal fra Arilds Tid …er slupne hartad ublandede gjennem Middelalderen". (Slægtskabet med "vore Nordiske Grander" føler Grundtvig dog så nært, at han andetsteds taler om "Nordens trende Stammer, som blandede Blod fra Arilds Tid" (tale i den grundlovgivende rigsforsamling, 1849, HGS II, s. 285)
Hvad angår demokrati står min pointe for mig klar: " Og alle - ALLE - skriger populistisk på, at politikerne skal følge folket." Den måde som folk - også i kommentarerne her i Information - råber op på, påkalder sig ret på, finder jeg populistisk.
Kernen er, at ingen kan tage patent på at være 'Folket.' Og derfor bør de populistiske paroler og markskrigeriet afløses af respektfuld debat. Jeg står med andre ord modsat Stjernfeldt og Eriksen i deres "De Anstændige." Jeg spidsformulerede det i oplægget til en lille tegning i Folkeskolen, som man sagtens kan gribe pointen i uden at se tegningen: "Nej, lille Muhamed, det er ikke mobberi, det er ytringsfrihed."