Læsetid: 6 min.

Regeringen er ved at køre elbilen i grøften

Indfasningen af afgift på elbiler bygger på langt mere optimistiske salgsforventninger i Skatteministeriet, end Energistyrelsen tror på. Efter en flot slutspurt for salget i år kan billedet vende med den ny afgift. Dermed er regeringen milevidt fra at kunne indfri sit løfte til COP21
Ifølge bilimportørerne er der solgt i alt 4.013 elbiler i Danmark i år, men usikkerheden om registreringsafgiften på elbiler dæmper efterspørgslen. Samtidig var antallet af solgte benzindrevne personbiler i år omkring 190.000.

Katrine Marie Kragh

30. december 2015

Berigtigelse

I denne artikel fremgår det, at Danmark under COP21-mødet i Paris tilsluttede sig den såkaldte Electro-Mobility Declaration and Call to Action, et initiativ der skal fremme udbredelsen af elbiler, og som opfordrer til, at mindst 20 pct. af al vejtransport i 2030 baseres på el. Deklarationen blev udfærdiget på initiativ af Frankrig, FN’s generalsekretær, Det Internationale Energiagentur m.fl. En række danske byer, herunder Region Hovedstaden, var del af initiativet, men det er ikke korrekt, at den danske regering tilsluttede sig deklarationen. Information beklager fejlen.

Året sluttede rigtig godt for den danske elbilsektor. Men med årets udgang kan det være slut med elbilens acceleration i Danmark. For tiden frem til 2020 forudser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet et markant lavere årligt salg af elbiler end oplevet i 2015. I så fald et resultat af regeringens egen politik på området, siger branchefolk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et pres på el-selskabene med moderat tvang til at sætte smarte elladere op således at der kan tankes billigt om natten vil sætte gang i elbil salget. Dette vil endvidere kunne flytte andre former for elforbrug til ud om natten hvor der er rigeligt med el til lave priser.

Lennart Kampmann

Det underliggende problem er at elbiler ikke nødvendigvis er en fornuftig måde at løse forskellige problemer på.
For det første købes elbiler i Norge ikke fordi folk pludselig er blevet miljøbevidste, men derimod fordi man undgår afgifter og kan parkere nogenlunde frit i Oslo.
I Danmark er salget af Tesla en rigmandsfornøjelse fordi der er tale om en bil i millionklassen fri for afgifter. Alternativet er en mercedes til 2 millioner, og rige mennsker er ikke dumme når det gælder penge.
For det tredje er det absolutte fradrag i kroner og ører for langt-på-literen modeller så stort at microbilerne (aygo, C1, 107,mm.) er så billige at vejene oversvømmes af dem. Det er naturligvis godt for den enkelte, men det medfører behov for investeringer i veje, det giver kø på vejene, og fremfor alt giver det et alt for lille provenu i statskassen.
For det fjerde er en togbillet så dyr at det ikke for alvor kan betale sig at tage kollektiv transport. Dermed forstærkes tendensen til at købe en lille bil.

El-biler er indtil nu enten symbol-politik eller rigmandssjov.

I bund og grund er problemet at man ikke samkører mere. Der sidder jo kun en person i de fleste biler på motorvejen ind mod byen om morgenen. Lavthængende frugter.....

med venlig hilsen
Lennart

Henrik Brøndum

Når jeg er i København har jeg et reelt valg mellem transportformer, cykle, offentlig, bybil eller udlejningsbil - og jeg slipper for de høje faste omkostninger ved at eje en bil. Nogle af bybiler er elektriske - men de har typisk en ret kort rækkevidde pga. dropzonen er så lille.

Dem der allerede ejer en bil - har minimale variable om kostninger - og det frister hele tiden at bruge den.

Hvor er der mest miljø for pengene? I Tesla'er eller i flere af indbyggerne i storbyen vælger ikke at eje en bil - ved at lokke dem med endnu bedre og billige delebil muligheder når det kniber?

Hvem siger at benzinafgifter skal være de samme i hele landet? I Sønderjylland er der en særlig fødselsregistrering - de kan få lov til at fortsætte på det nuværende niveau - medens brændstofafgiften kan stige i resten af landet - og personskatten falde?

@Lennart Kampmann
"Det underliggende problem er at elbiler ikke nødvendigvis er en fornuftig måde at løse forskellige problemer på."
Det eneste problem elbiler skal medvirke til at løse er forurening. Samkøring fungerer også fint i elbiler, hvis det måtte ønskes.

@Ole Steensen

Fordi regeringen (lige som tidligere regeringer) ikke er interesseret i at stikke hånden ned i dette hvepsebo. Den foregående var travlt optaget af at finde elementer de involverede partier var enige i og den nuværende er travlt optaget af at holde LA og DF inde i varmen og uden for indflydelse.(Churchills gamle ordsprog om at det er bedre at de er indenfor og pisser ud end udenfor og pisser ind).

Og fordi den oplagte løsning med at oplade batterier om natten til lavere priser tærer på de i forvejen stærks reducerede energiskatter (bla fordi folk har isoleret deres huse bedre og købt markant mindre energiforbrugende biler).

Og fordi regeringen just har sendt en mia udgift i retning af billisterne i form af at Storebælt er blevet udnævnt som malkeko således at Femern broen kan finansieres. Billisterne skal endvidere også fremover betale for vedligeholdelsen af togdelen på Storebælt idet den betaling som Storebælt har fået for at udføre dette arbejde for DSB bortfalder.

Og fordi regeringen febrisk leder efter finansiering som kan erstatte nordsøafgifterne til infrastrukturfonden.

Bla.

@Henrik Brøndum
"Hvor er der mest miljø for pengene?"
Jeg kunne tænke mig at se en beregning på, hvad det koster samfundet - alt inklusiv - at have 1 person siddende i 1 bil i 45-60 min. på motorvejen mod en gratis billet til offentlig transport (udbygget og elektrificeret).

Lennart Kampmann

@ Ole Steensen
Enig i at elbiler skal løse et forureningsproblem, og dermed flyttes debatten over til forsyningsindustrien. Kan man begrænse CO2 udslip ved at opbygge en batteribaseret transportløsning uden at flytte forureningsproblemet et andet sted hen?

Gratis (eller meget billig) kollektiv trafik ville være en velsignelse og vejen frem. Har vi sådanne modige politikere?

Med venlig hilsen
Lennart

Henrik Brøndum

@Ole Steensen

Væsentligt forøget kollektiv transport er en våd drøm fra fortiden. Selvkørende elektriske biler bør løse den persontransport på 8 - 50 km (typisk pendlerture) vi står overfor fremover.