Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mange S-vælgere vil have fælles europæisk asylpolitik

Partiet på Christiansborg vil ikke, men en meningsmåling viser, at mange af Socialdemokraternes vælgere mener, at Danmark på sigt bør tilslutte sig EU’s fælles asyl- og immigrationspolitik. Det tyder på, at partiet er ude af trit med flere af vælgerne, siger ekspert
Mette Frederiksen og Socialdemokraterne er ude af trit med sine ’internationale og europæisk sindede’ vælgere, mener eksperter.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
3. december 2015

Mange socialdemokratiske vælgere mener, at Danmark på sigt bør tilslutte sig EU’s fælles asyl- og immigrationspolitik.

Det på trods af, at partiet på Christiansborg har indgået en aftale med en række andre partier om netop at fravælge EU’s asyl- og immigrationspolitik, hvis danskerne skulle stemme for at ændre det danske EU-retsforbehold.

Konkret er 38,8 procent af de vælgere, som stemte på Socialdemokraterne ved sidste folketingsvalg, ’helt’ eller ’delvist’ enige i, at Danmark på sigt bør tilslutte sig EU’s fælles asyl- og immigrationspolitik.

Det viser en meningsmåling foretaget af Epinion for to forskere fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

»Socialdemokraterne er på det her punkt ude af trit med en stor del af partiets vælgere,« siger Derek Beach, der er lektor og en af de forskere, som målingen er foretaget for.

Han vurderer, at partiet vælger at trodse dets vælgere af strategiske årsager.

»Jeg tror, at de frygter for, hvordan særligt Dansk Folkeparti ville udnytte det spørgsmål, hvis de anbefalede fælles asyl- og immigrationspolitik,« siger han og tilføjer:

»Men partiet skulle måske tænke på at fastholde de mere internationale og åbne vælgere, som er tilbage.« Derek Beach er også overrasket over, at Socialdemokraterne ikke retter ind efter deres vælgere.

»De laver jo de samme meningsmålinger som os. Så man skulle forvente, at Socialdemokraterne på et tidspunkt begynder at bløde lidt op. Det gætter jeg også på, at de vil gøre, hvis det her er mere end en forbigående tendens,« siger han og understreger, at det endnu er for tidligt at sige, om udtryk for en generel venstredrejning blandt de socialdemokratiske vælgere.

Lars Olsen, der er journalist og forfatter, har beskæftiget sig med partiet.

Han mener, at der er to sider af den socialdemokratiske tradition, der kæmper mod hinanden i dette spørgsmål.

»På den ene side har man en tradition for humanisme og international solidaritet. Den tilsiger, at man skal være åben og tolerant over for folk, der kommer fra andre lande og hjælpe flygtninge i nød. Modsat har partiet også stået stærkt historisk i nogle af de kommuner og områder i Danmark, der har kæmpet med store integrationsproblemer,« siger han.

Meningsmålingen viser også, at de 31,5 procent af de, der ved sidste folketingsvalg stemte socialdemokratisk, var ’helt’ eller ’delvist’ uenige i, at Danmark på sigt bør tilslutte sig EU’s fælles asyl- og immigrationspolitik. 11,6 procent var hverken enige eller uenige, mens 18,1 procent svarede ’ved ikke’.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sociademokraterne til denne artikel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Jørn Storgaard Andersen

Det er da ikke så svært at forstå - at man pt. holder asyspolitiken ude at billedet - ikke bare hos S, også hos de andre ja-partier.
Fordi vi har en folkeafstemningen i morgen, der handler om noget helt, helt andet og især Europol.
Når den er overstået - forhåbentlig med et ja - så kommer turen til den fælles asylpolitik.
Hvis det bliver et nej, så hænger vi fast i dyndet og skal bruge masser af tid på at lave parallelaftaler med EU. Og så har det igen lange udsigter.

En grund til, at S ikke vil have fælles asylpolitik er vel, at partiet forsøger at nærme sig DF på så mange punkter som muligt.... :-(

Uffe Illum, John Hansen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Det kan umuligt passe at Slotsholmen skulle være ude af trit med deres vælgere.

Flemming Berger, Sabine Behrmann og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Jeg tror faktisk, at der fortsat findes ægte socialdemokrater i Danmark, der går ind for god gammeldags socialdemokratisk politik. De har blot ligget underdrejet under topledelsens højreorienterede og magtfuldkomne politik i de sidste 15-20 år.

Og disse socialdemokrater er formentlig ægte socialdemokrater på meget andet end asylpolitikken. For ægte socialdemokratiske politik er jo en bredt socialistisk baggrund, der står jo for et altfavnende velfærdssamfund, og for solidaritet med de svageste i samfundet. Så spørgsmålet er måske mere, hvor bredt man betragter samfundet, og om det også omfatter Europa og de flygtninge, der nu søger sig til Europa.

Og så er der problemet. For hvordan tager disse ægte socialdemokrater magten i partiet tilbage? Og er de overhovedet nok til at gøre det? For den socialdemokratiske topledelse har tydeligt vist, at de ikke er socialdemokrater, men nærmest levebrødspolitikere og pampere, der langsomt over år har taget magten i partiet, og formentlig ikke har tænkt sig at give den fra sig igen.

Flemming Berger, Uffe Illum, Karsten Aaen og John Hansen anbefalede denne kommentar

En tilslutning til EU's fælles asylpolitik er ikke internationalt orienteret - men derimod snævert regionalt fokuseret. Der er brug for langt bredere internationale samarbejder i FN-regi, som forpligter og reelt gør forskelle. Hvis vi ser på hvad den eksisterende, fælles asyl- og flygtningepolitik i EU hidtil har afstedkommet, ser det jo hverken solidarisk eller effektivt ud - og dette gælder både mht. hjælp til de ramte lande og nærområderne samt modtagelsen af dem i EU som et hele. Socialdemokraterne mangler perspektiver og reelle bud på fremtidens bæredygtige og solidariske politikker, både nationalt og internationalt. Men dette gælder for så vidt samtlige de traditionelt magtbærende partier i hele EU, hvor neoliberalismen råder.

Helene Kristensen

EU har aldrig handlet om mennesker, det er en klub som skal sørge for størst mulig profit, om penge til erhvervslivet. Derfor vil man også se, at hvis der er økonomiske fordele for erhvervslivet i at modtage masser af flygtninge, ja så modtager vi masser af flygtninge - er der ikke penge i det, smækkes døren i. Sådan.er.det.bare. At nogle af vore politikere lader som om der er en social politik, er formodentlig grundet i, at så kan man fuppe nogle vælgere til at stemme som man ønsker.

Carsten Mortensen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

Én af de fremmeste interessenter og samarbejdspartnere i EU om kapitalens trivsel i fremtidens union; følg gerne med. Om man kan, orker og lyster:
http://www.goldmansachs.com/our-thinking/pages/eu-capital-markets-dialog...

"Mange socialdemokratiske vælgere mener, at Danmark på sigt bør tilslutte sig EU’s fælles asyl- og immigrationspolitik."

Det kommer ikke til at ske. Der kommer ikke en fælles EU politik på området.

http://www.information.dk/543732

" Lande som Tjekkiet, Slovakiet, Polen og Ungarn har prompte som modsvar planlagt et eget minitopmøde den kommende weekend, sagde den slovakiske regeringsleder Robert Fico i Bratislava. Det tages som givet, at disse lande vil gøre, hvad de kan, for at forhindre bestræbelserne for at fordele flygtningene mere ligeligt i Europa."

Derimod vil de lande der tilslutter sig blive underlagt en fælles politik og de lande der vælger at stå uden for kan fortsætte med at definere egen politik.

John Christensen

Har EU en fælles flygtninge og indvandringspolitik?
Shengen og Dublin er da løbet over ende, hvilket må stå klart for enhver?

1.100 afviste svenskerne i de seneste uger. Hvor er de nu, og hvad lever de af?

Det værste ved et politisk parti er når de ikke ved hvem de selv er og tør stå ved det.

Asylpolitikken er vist ikke det eneste område hvor det super topstyrede Socialdemokrati er i strid med dets vælgere. Det er mildest talt ikke en farbar vej hvis partiet ønsker at være noget reelt alternativ til den nuværende regering. Men spørgsmålet er selvfølgelig om det symbiotiske forhold mellem Frederiksen og Løkke kan brydes, eller om de vil lave en Lex Tyskland a la Merkel og SPD.

Hansi Hinterseer skal nok komme og give koncert for Jer under alle omstændigheder ... ;-)

Bjarne Falk Rangård

Nu kan man vel godt deltage i en fælles asylpolitik uden at afskaffe retsforbeholdet.
Sagen må være at man enes med de medlemmer i EU der ønsker at deltage i en ansvarlig fordeling af immigranter ved hjælp af mellem statslige aftaler. Enighed i hele EU kommer alligevel ikke foreløbig.
Men at Ja-partierne med V og S i spidsen og K som halehæng er enige om at holde det udenfor er frygten for et NEJ til at afskaffe retsforbeholdet inklusive endegyldig suverænitets afgivelse.
Dummere er de trods alt ikke på Christiansborg. Den gode sag Europol skal trække jaet hjem uden at skræmme tvivlerne. Det er politik !
Partier i dag er topstyrede virksomheder med markedsanalyser, salgsteknikker og spin.
Politik er en forretning og et levebrød. Kun naive vælgere tror det drejer sig om holdninger.

Omkring den fælles EU-flygtningepolitik, - altså Schengen- og Dublin-samarbejdet, er der vel blot at fastslå, at den allerede i starten brød totalt sammen. Enkelte EU-lande har i langt mere end høj grad levet op til EU-landenes fælles ansvar omkring Flygtningekonventionen, men mange andre har totalt afvist det fælles ansvar, som de i øvrigt selv har pålagt sig via EU-traktaten.

Til dette kan man også fastslå, at de fleste EU-forordninger bliver til i en sen nattetime, hvor alle parter er kørt trætte, og kun ønsker at få mødet overstået i en fast. Og det gælder også både Schengen- og Dublinaftalen, der begge i øvrigt fungerede rigtig godt, i en tid hvor de ikke var under pres.

Og omkring de lande, der absolut ikke vil påtage sig noget ansvar, altså Tjekkiet, Slovakiet, Polen, Ungarn og måske Slovenien, er der vel blot at påpege, det er netop disse lande, der har og har haft mest fordel af EU's åbne grænser.

Men i disse lande er forholdet omkring den fælles flygtningepolitik jo mest indenrigspolitik.
- Poland har fået ny højreradikal-katolsk regering, og har fastslået, at de kan tage op til 80-100 flygtninge, men de skal være krigsflygtninge fra Syrien, skal kunne tale flydende polsk, kende til polske samfundsforhold som en polak, og så skal de være katolske på en midt-europæisk måde.
- Den tjekkiske premierminister talte på et gademøde for snart 3 uger siden, der var arrangeret af landets militante nazi-organisation, har Tjekkiet aldrig ville bøje sig for EU, og tage imod disse flygtninge (syriske krigsflygtninge).
- Ungarns premierminister, Viktor Orbáns, synspunkter og hans varme sympatier for både Putins Rusland og landets virkelig eksterme højreradikale parti, Jobbik, der virkelig har meget på samvittigheden omkring romaer og jøder. I øvrigt under forhandlingerne om EUs østudvidelse forlangte Orbán i en tale i EU-parlamentet i 2002, at Tjekkiet og Slovakiet måtte erklære Benes-dekreterne, som var grundlaget for den etniske rensningen af tyskere og ungarere fra disse lande, for ugyldige, før de kunne blive bevilget EU-medlemskab.
- Og også Slovakiet har ligesom Tjekkiet og Ungarn et meget ubehageligt forhold til landets romaer, bl.a. har man indhegnet enkelte roma-byer, og lukket for gas, vand og el.