’Så skal jeg fortsætte, som om intet var hændt’

Efter knap tre måneders ledighed har den nyuddannede kandidat Signe Edsberg været til sin første jobsamtale. Jobbet gik til en med erfaring, men har bragt hende et skridt frem i forhold til de ubegrundede afslag. Men trætheden og usikkerheden er også sat ind
Indland
14. december 2015
’Det er ikke stærkt nok funderet i os, hvad vi kan. Vi har endnu ikke fået chancen for at prøve det af, som vi siger, at vi kan, og det skaber en form for usikkerhed,’ siger Signe Edsberg.

Ulrik Hasemann

Både netværk, a-kasse, anden aktør og de mange gode råd om at søge job uden for København er blevet taget i brug af 28-årige Signe Edsberg, der blev færdig som cand.mag. i psykologi og arbejdslivsstudier i august. Men svaret blev et nej til jobbet som barselsvikar i Odsherred Kommunes personaleafdeling. De tog i stedet en med mere erfaring.

»Det var et job, jeg rigtig gerne ville have, og jeg synes, mine kompetencer var der,« fortæller Signe Edsberg, der var en af de seks, der blev kaldt til samtale, ud af 47 ansøgere.

Ud af de 22 ansøgninger, hun har skrevet, blev den her valgt ud, og det har givet en fornemmelse af, at hun gør noget rigtigt i forhold til sin jobsøgning.

»Nu er jeg nået hertil. Det var næste skridt, og det ville måske også være lidt for heldigt, hvis jeg fik det første job, jeg var kaldt til samtale på,« siger Signe Edsberg med et smil.

Hun forstår godt, at det er langt mere praktisk at tage en, som de ikke skal bruge tid på at lære op, når det drejer sig om et vikariat.

»Intentionen med at skrive i jobannoncen, at de gerne vil have nyuddannede, var god nok, men de skulle måske være mere realistiske omkring, hvad det kræver at få nyuddannede ind,« siger Signe om sin første jobsamtale som nyuddannet.

Tilbage sidder hun med erfaringen fra samtalen, der mest af alt føltes som at være til eksamen.

»Jeg er jo vant til gruppeeksamensformen fra RUC, hvor det mere har form af en dialog end en afhøring, og hvor alle skal bringes i spil. Her manglede jeg lidt dialogen eller nogle spørgsmål fra dem om, hvad jeg mener om det eller det,« siger Signe Edsberg.

Selvom Signe har arbejdet i syv år på restauranten Sticks’n’Sushi, så var jobsamtalen dengang noget ganske andet, fordi den handlede om at være lærenem og kunne smile venligt. Nu handler det om, hvad hun har brugt fem år på at lære.

Kompetenceblackout

»Der skete noget mærkeligt forleden. Det var, som om bevidstheden om mine faglige kompetencer var helt væk. Jeg kunne overhovedet ikke komme i tanke om, hvad jeg kunne,« fortæller Signe Edsberg.

Da hun nævnte det i fagforeningens JobLab, hvor hun sidder og skriver ansøgninger i løbet af ugen, var der andre, der kunne nikke genkendende til følelsen. En enkelt havde ovenikøbet prøvet det under en jobsamtale. Årsagen til kompetenceblackout er måske, at ens kompetencer endnu ikke sidder på rygraden, når man er nyuddannet.

»Det er ikke stærkt nok funderet i os, hvad vi kan. Vi har endnu ikke fået chancen for at prøve det af, som vi siger, at vi kan, og det skaber en form for usikkerhed,« forklarer Signe Edsberg.

Selv om jobsamtalen har været et skridt frem, så har hun også brugt rigtig meget tid og energi på netop den ansøgning de sidste to uger.

»Det værste af det hele er, at siden jeg så opslaget og tog op til jobevent i Odsherred for at høre om jobbet fra hende, der skal på barsel, så er jeg gået 100 procent efter det og har brugt det meste af min energi på den ansøgning. De andre ansøgninger, der skulle sendes af sted, blev lidt halvhjertede,« siger Signe Edsberg.

Efter afslaget er hun gået i gang med at skrive ansøgninger til personaleafdelinger i restaurationsbranchen. Fordelen ved at koncentrere sig om en branche i stedet for en enkelt virksomhed er, at hun her kan nøjes med at skrive en god ansøgning, der med lidt omskrivning kan sendes til langt flere end en enkelt arbejdsplads.

»Der er ikke nogen opslåede job, men der er folk, der arbejder med personale i Jensens Bøfhus og Madklubben, og her har jeg kendskab til branchen i forvejen, så det ligger egentlig lige til højrebenet,« forklarer Signe.

Helt nemt har det dog ikke været at få afslag.

»Selv om du har fået afslag, så skal du lade som ingenting og bare fortsætte videre. Der er ingen tid til at slikke sårene,« siger Signe Edsberg, der ikke synes, at hun fik nogle nye råd med sig fra samtalen. Ligesom anden aktør foreslog de hende også at søge i virksomhedspraktik, hvilket hun nu lægger op til i de kommende ansøgninger til restaurationsbranchen.

På overfladen virksom og handlekraftig, men indeni er Signe både sårbar og usikker.

»Jeg er ikke gået helt i hundene endnu, men det gør mig ret træt, at jeg bare skal forsætte, som om intet var hændt,« siger Signe Edsberg.

Uddannet, men til hvad?

Seneste artikler

 • ’Hvad er din holdning til virksomheds-praktik?’

  2. november 2015
  Drømmejobbet som arbejdsmiljøkonsulent er ikke lige om hjørnet for den nyuddannede kandidat Signe Edsberg, der til sin første samtale hos anden aktør bliver opfordret til at søge i virksomhedspraktik for at få noget mere på cv’et
 • Nyuddannede og private skal finde sammen

  12. oktober 2015
  Mange flere nyuddannede skal arbejde i det private, hvis den høje dimittendledighed skal ned. Udfordringen er at få flere højtuddannede ind i de små og mellemstore virksomheder. Det vil ifølge internationale erfaringer gøre, at virksomhederne klarer sig langt bedre økonomisk
 • Eksperter: Mangel på arbejdskraft er overdrevet

  28. september 2015
  Arbejdsgiverne frygter mangel på arbejdskraft, men antallet af nyuddannede ledige er stadig dobbelt så højt som før krisen. Arbejdsmarkedsforskere appellerer til, at virksomhederne tager aktivt ansvar for de nyuddannede
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det, der er galt, er den nu manglende forståelse af opgaven med at øve påvirkning på samfundet og sit fag i stedet for at ligge under for den småfascistiske idé om, at det er andre mennesker, der skal bedømme den enkeltes værd. Med en akademisk grad indtager min plads i historien, som et led i den kontinuérlige erhvervelse af forståelse om det, der er i verden.

Søren Johannesen

Arbejdsløshed eksisterer alene som redskab til at kontrollere lønniveauet i. Vi kunne som samfund eliminere al arbejdsløshed i morgen hvis vi ville deles om det arbejde der er. Men om vi så ønskede det ville vi ikke få lov af magthaverne - for med fuld beskæftigelse ville eligheden blive det mere tydelig og de lavestlønnede ville med rette kunne forlange en mere fair og lige løn ....

Systemet fungerer præcis som det er tænk!

Så kære Signe
Brug din tid og kreativitet på ting som gør dig glad
Hvis nogen vil betale for det er det fint
Men der er absolut ingen grund til at føle hverken skam eller underdanighed fordi du modtager støtte som arbejdsløs. Din rolle som arbejdsløs i systemet er jo tydeligvis vigtig ...

God Jul til Alle
Det har vi sgu Alle fortjent :-)

Ivan Breinholt Leth, Anne Schøtt, Bjarne Andersen, Mikael Velschow-Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Herdis Weins, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Torben Selch og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Hvis man ønsker at tjene penge, må man troppe op med noget der betaler sig. I den sammenhæng kan man være uheldig at kunne noget, der ikke er særlig stor efterspørgsel på.
Den særlige problematik ved at være kandidatuddannet er at man har glemt at der ikke nødvendigvis er efterspørgsel på det man kan.

Med venlig hilsen
Lennart

Michael Borregaard

Det første, da jeg læste at Signe var Cand.mag., i psykologi og arbejdslivsstudier, som faldt mig ind var noget de i ’Moderniseringsstyrelsen’ manglede. Gik derefter lige hurtigt ind på deres hjemmeside.

Hos Moderniseringsstyrelsen søger de 2 nye kollegaer som er analytisk stærke generalister til styring i den offentlige sektor. Så Signe, hvis du blot tager den mindste afstand fra NPM, så søg en af de to ledige stillinger, en ny fugl på taget ville klæde Moderniseringsstyrelsen.

Om du så som 'nyuddannet' får jobbet, endsidige får muligheden for at få et ord indført, er så en anden sag. Ikke desto mindre, er det en af to af de ansøgninger som du skal sende om ugen, dette i sig selv bør være en gevinst - med ønsket om god vind i (ansøgnings)sejlet.

Om der er efterspørgsel på akademikere er det op til finansministeren at afgøre.

Michael Borregaard

En kortlægning foretaget af AE for et par år siden viste det ikke overraskende billede, at arbejdsmarkedet generelt er en lukket fest, hvor dem som er på arbejdsmarkedet bytter arbejde med hinanden - derimod er det sværere for nyuddannede og i særdeleshed langtidsledige at komme ind på arbejdsmarkedet. Kun hver fjerde af de nyansatte var således ledige, da de blev ansat, og kun 4,5 procent langtidsledige.

Virkeligheden er denne, at folk hovedsagligt bytter job med hinanden, tager man yderligere det med i ligningen at Danmark er på medaljeskamlen når talen falder på jobomsætning, i 2010 hed det sig faktisk at danskerne var verdensmestre i at finde nye jobs.

Læser man mellem linjerne af disse topplaceringer, står der helt præcist, at der er stor konkurrence om jobbene, for ikke alene kæmper de ledige med dem selv, men, de kæmper også med dem som ønsker at slippe for det de som oftest begrunder som elendig ledelse, blot ønsker at skifte for skiftes skyld eller for en helt ny udfordring. Med andre ord, de ledige, herunder, de nyuddannede, er i konkurrence med et kinderæg, og dette er - ikke en overraskelse 1) Dem som er utilfredse med arbejdsforholdene på arbejdspladsen, og, heller ikke en overraskelse 2) Dem som ønsker at skifte for skiftes skyld, for eksempel at komme tættere på bopælen, samt, heller ikke nogen overraskelse 3) Et karriereskifte.

Specielt den tredje konkurrenceårsag falder i øjnene, for selv dem som ønsker et karriereskifte, står mange gange foran i køen når der skal ansættes, de har i langt de fleste tilfælde en trackrecord, i modsætning til nyuddannede og langtidsledige, at fremvise...!

Ebbe Overbye, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

@Ivan Breinholt Leth: En udmærket beskrivelse af konkurrencestatens funktionsmåde i det europæiske krisefællesskab.