Nyhed
Læsetid: 2 min.

Stort flertal i Folketinget bakker op om ministeren

Kun Enhedslisten, Alternativet og SF mener, at vi skal lade en vis portion af vores fossile reserver blive i jorden og afstå fra at efterforske nye forekomster af olie og gas.
Indland
19. december 2015

Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«. Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Enhedslisten, SF og Alternativet er de eneste partier i Folketinget, som mener, at der bør sættes en begrænsning på, hvor meget der må pumpes op i alt. Derudover mener de tre partier, at efterforskning af nye forekomster af olie og gas bør udfases.

Maria Gjerding, klimaordfører i Enhedslisten, påpeger, at Danmark har et særligt ansvar som rigt land.

»Vi er et af de rigeste lande i verden. Selvfølgelig skal vi tage et medansvar for, at nogle af de fossile brændsler efterlades i undergrunden,« siger hun.

Læs også: Trods klimaaftale vil regeringen ikke begrænse produktionen

»Enhedslisten mener, at vi skal stoppe for enhver ny efterforskning efter fossile brændsler på dansk territorium i det hele taget. Og vi mener også, at de nye ambitiøse mål fra Paris gør, at vi skal lukke nogle eksisterende felter ned før tid.«

Den holdning deler Alternativet.

»Der er ikke nogen tvivl om, at Danmark bør efterlade en del af sine fossile brændsler i jorden, nu når andre olieproducerende lande også skal gøre det. Vi må have gang i en proces og få sat nogle begrænsninger. Det gælder også for efterforskning efter olie og gas,« siger Christian Poll, klimaordfører for Alternativet.

SF mener også, at vi bør sætte en begrænsning for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund, og at efterforskning efter nye forekomster bør stoppes.

En samlet blå blok bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholts udmelding om, at der trods Paris ikke skal sættes begrænsinger på udvindingen af olie og gas. Og hellere ikke Socialdemokraterne mener, det giver nogen mening at begrænse produktionen. Partiets klimaordfører, Jens Joel, påpeger, at hvis vi stopper med at producere, vil andre olieproducerende lande bare dække efterspørgslen i stedet for os. Derudover er Danmarks produktion så lille, at den ikke har indvirkning på prisen af fossile brændsler, mener Jens Joel.

»Vores måde at komme fri at det fossile handler om at omstille vores eget samfund til vedvarende energi. Og vores mål om, hvornår Danmark skal være omstillet, er mere ambitiøs end resten af verdens mål.«

Jens Joel mener heller ikke, at vi bør begrænse efterforskningen efter nye forekomster af olie og gas.

»Vi forholder os til, at de internationale aftaler, vi indgår, indtil videre handler om at begrænse efterspørgslen og forbruget af olie og gas. De handler ikke om at begrænse udbuddet. Det er sådan, vi styrer udviklingen.«

Klimaordfører for Radikale Venstre og tidligere klimaminister Rasmus Helveg, er enig i, at det ikke giver mening at sætte begrænsninger for udbuddet af fossile brændsler.

»Det er op til markedskræfterne at bestemme, hvor brændslerne skal blive liggende. Det er ikke vigtigt for mig om den mængde af verdens kul, der efterlades, ligger i Indonesien eller Rusland. Bare der bliver brugt stadigt mindre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Da prisen er nede på 37 USD pr. tønde, har det ingen hast med at pumpe det op nu.

Jo da, for prisen skal holdes nede som et led i handelskrigen mod Rusland.

Jeg for min del går ind for at redde vinden mod menneskets gridske og hæmningsløse udnyttelse af jordens vindressourcer.

Menneskets skruppelløse profit udnyttelse af vind får vindretninger til at ændre sig over hele jordkloden og har allerede forårsaget millioner af fattige mennesker på flugt og børn der sulter og må gå for lud og koldt vand.
Skove er døde.

Det er er der selv millioner milliarder beregninger i en forsker simuleret computer undersøgelse der viser.

Det er det jeg går ind for, fordi jeg ønsker at redde jordens vindressourcer.

Britta Hansen, Flemming Berger, Steffen Gliese og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Hvis vi (det nationale fællesskab) i det mindste kunne blive enige om at øremærke alle indtægter fra Nordsø-olien til forskning, udvikling og implementering af vedvarende energi, kunne det forsvares som middel til en hurtigere omstilling.

RETTELSE: Hvis vi (det nationale fællesskab) i det mindste kunne skabe flertal for at øremærke alle indtægter fra Nordsø-olien til forskning, udvikling og implementering af vedvarende energi, kunne det forsvares som middel til en hurtigere omstilling. Hvis Norge og UK derefter ønskede at følge det gode eksempel, kunne det starte en lavine af gode gerninger. Nå, nu løber følelserne vist af med mig igen.

Jens Thaarup Nyberg

Og alle de dejlige COto afgifter !

Psykopati eller psykose; vælg selv. Vore magthavere fører os dybere ind i konflikter og katastrofer.

Torben R. Jensen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Trond Meiring og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
randi christiansen

"Maria Gjerding, klimaordfører i Enhedslisten, påpeger, at Danmark har et særligt ansvar som rigt land.

»Vi er et af de rigeste lande i verden. Selvfølgelig skal vi tage et medansvar for, at nogle af de fossile brændsler efterlades i undergrunden,« siger hun."

Desværre er danmark også fattig på økologisk intelligens

Anne Eriksen, Britta Hansen, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Skal vi tro, at vi har politikere, der i ramme alvor tror, at penge er en værdi i sig selv, og det derfor er nødvendigt for "skatten", at der kommer indtægter fra fossile brændsler, da de er meget sværere at forestille sig fra den næsten gratis fremstillede vedvarende energi.
Har vi virkelig så dumme repræsentanter, at de ikke forstår, at energi, der ikke kræver særlig mange menneskers indsats, er langt at foretrække, fordi det ikke skaber værdi i sig selv at skulle omkring et marked for at få prisen fastsat. Det eneste, det handler om, er: er der mennesker, der skal udføre et farligt arbejde, og det vedblivende? Så vil det til alle tider være at foretrække at finde på andre løsninger. Kun fordi vi distribuerer købekraft som madkuponer efter magthavernes bestemmelse af indsatsens værd (især for dem selv), er det et problem. I det øjeblik, at energien flyder, giver det ikke mening med dette pavlovske belønningssystem, og i stedet kan man begynde at yde efter evne (/efterspørgsel) og nyde efter behov (/moderat og bæredygtigt).

Trond Meiring, Flemming Berger og Ole Steensen anbefalede denne kommentar

Nu findes pengetræet jo stadigvæk ikke.

Så når historien frames til at være: er du for eller imod miljøet?

får du et svar. Bliver spørgsmålet: vil du afskaffe gratis biblioteker, voksenuddannelse og andet ikke livsnødvendige velfærdsydelser mod at lade olien blive i jorden kan give det ønskede svar.

...andet -> andre

Mikkel Bech, du er en sand demokrat - ok, kortsigtet tænkende ...men som demokrater er flest - allerflest.

randi christiansen

Mikkel - det er fordelingspolitikken, som er syg og symptom på alle onders ophav. Sålænge flertallet underkaster sig forestillingen om den privatkapitaliserende konkurrencestat som værende den eneste mulige rammemodel for vores samfund, så har vi helvede på jord. Intet mindre - blot se dig omkring. Derfor befinder håbet sig i, at et flertal, en kritisk masse, bliver bevidste om denne sammenhæng og insisterer på en ramme for samarbejde med sig selv, hinanden og biotopen/habitaten i stedet for nuværende voldelige, misbrugende, privatkapitaliserende konkurrencestat.

Jan Fritsbøger, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Mikkel Bech
19. december, 2015 - 17:06
Nu findes pengetræet jo stadigvæk ikke.

»Siden produktionen af olie blev indledt i 1972 til og med 2014 har staten haft indtægter fra olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen svarende til 404 mia. kr..."
http://www.information.dk/555936
Altså ca 9,5 mia. kr pr. år, ca. 12,5 pct af finansbudgettet for 2016. Fordelt på 3 mill. skatteborgere bliver det knapt 275 kr i øget skat pr. måned pr. skatteborger.

Fossile tilhængere er lige netop det - fossile.

Erling Arne Vetterstein

Pengetræet er opfundet. Hver gang bankerne laver et udlån skyder pengetræet nye blade.
Hvis udvindingen af fossile brændstoffer bliver reduceret, vil udbuddet blive mindre. Når udbuddet bliver mindre stiger prisen. Når prisen stiger falder forbruget og alternativer kilder til energi bliver mere rentable. Som et af verdens rige lande er det min forventning, at Danmark, alene på symbolværdien og vores omdømme, går forrest og viser vejen.

Jens Thaarup Nyberg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Regeringens medlemmer med støttepartiernes ditto, til denne beslutning, vil den dag hvor dråben der får bægeret til flyde over, af de tilstødende klimakatestrofer risikere, hvis de lever til den tid, at blive tiltalt for landsforræderi.

Bjarne Bisballe

Nyberg og Gliese og måske flere (Gasbjerg bl.a.) - til jer personligt. Jeg har inden for de seneste par uger overfor jer her på Information kloget mig om noget klimavidenskab, hvor jeg senere har lært, at jeg i virkeligheden ikke havde ret. Jeg undskylder og beklager.

Jens J. Pedersen

Lad os bare køre med fuld skrald mod enden. Det andet tager alt for lang tid, og det giver ingen penge til de fedeste.