Læsetid: 4 min.

Tidligere departementschef slipper billigt fra statsløsesag

Tidligere departementschef Claes Nilas slipper med en degradering for sin rolle i statsløsesagen – selv om Statsløsekommissionen lagde op til et retligt efterspil på grund af grove tjenesteforseelser. En kontroversiel beslutning, der formentlig vil vække debat
22. december 2015

Statsløsekommissionen var klar i mælet, da den midt i august afgav sin 3.000 siders lange beretning. Den tidligere departementschef i Integrationsministeriet Claes Nilas havde sammen med tidligere afdelingschef i ministeriet Kim Lunding »begået forseelser af en sådan grovhed«, at der var grundlag for, at det offentlige søgte dem draget til ansvar, mente kommissionsmedlemmerne.

Men selv om kommissionen således lagde op til en tjenestemandssag, er Claes Nilas nu sluppet med en mindre degradering. Det fremgik af en kortfattet meddelelse, som Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i går eftermiddags lagde ud på sin hjemmeside.

»Tidligere departementschef for ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Claes Nilas overgår 1. januar 2016 til en stilling som kommitteret i Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet finder på det foreliggende grundlag ikke anledning til at foretage sig videre vedr. Claes Nilas i sagen om Statsløsekommissionens beretning,« lød beskeden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Pia Qu
Oluf Husted og Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Dokumentfalsk eller kreativ bogføring?

Det ville være virkeligt opsigtsvækkende, hvis det var Birthe Rønn Hornbech herself, der i sin tid som integrationsminister udnævnt af Anders Fogh Rasmussen beordrede departementschefen til at pålægge sine underordnede embedsmænd at fjerne deres 'upassende' bemærkninger om bestemmelserne i flygtningekonventionen fra notaterne, før de blev lagt på ministerens bord af departementschefen i egen høje person.

Nu ved de så i Integrationsministeriet, hvordan de kan/skal håndtere de igangværende/kommende lovovertrædelser. Grove tjenesteforseelser får ingen retslige efterspil. Der er fri leg med love og konventioner, for hvad skal få de øverste embedsmænd til at overholde love og regler uden truslen om retslige konsekvenser.

Olav Bo Hessellund

Et vigtigt kendetegn ved et demokrati er, at de ansvarlige bliver stillet til regnskab for trufne beslutninger - bare ikke i Danmark!

Oluf Husted, Jette M. Abildgaard og Dana Hansen anbefalede denne kommentar

Sidder tilbage med en stærk følelse af væmmelse!

Jette M. Abildgaard, Flemming Berger, lars abildgaard, Dana Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det er du næppe alene om, Pia Qu - men, som ophavsmanden til hele dette cirkus i central-administrationen siden 2001 altid sagde, når nogen sagde ham imod: "Der er ikke mere at komme efter!"

Pia Qu, Vibeke Hansen, lars abildgaard og Dana Hansen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Har noget på hinanden/dækker over hinaden

Ministre og embedsmænd.

Dette indikerer fakta på fakta.

Ja, Fakta viser også, at DJØF har begået alvorlig afpresning over for menige medlemmer til uberettiget fordel for top-embedsmænd og ministre.

Erfaringerne fra Statsløsesagen viser ligegyldigheden ved konventionsbrud. Statsløsekommissionens rapport er grum læsning om krumspring for at sylte sagen ved bl.a. at spørge, om Norge stillede vandelskrav for statsløse født i Norge. Svaret vælger embedsmænd at opfatte, som om Norge gjorde det, selv om de ikke gjorde det. Statistik fra perioden fra Norges statsborgerlov af 2005 trådte i kraft og frem viser, at intet statsløst barn født i Norge har fået afslag på sin ansøgning om norsk statsborgerskab på grund af vandel.

Jette M. Abildgaard, Pia Qu, Vibeke Hansen og Dana Hansen anbefalede denne kommentar

@ Ole Chemnitz Larsen: Hvad er dette for noget? "Fakta viser også, at DJØF har begået alvorlig afpresning over for menige medlemmer til uberettiget fordel for top-embedsmænd og ministre."
Er det dokumenterbare fakta eller er det hårde rygter? Jeg vil gerne vide det.

Ole Chemnitz Larsen

@Lars Dahl
Dette viser de ansvarlige egne dokumenter:
DJØF indgik en aftale med Skatteministeriet, der gjorde medlemmernes retskrav på over ca. 400.000 kr. betinget af, at de ville medvirke til at dækker over forhold, der som udgangspunkt er kriminelle, svarende til afpresning af menige medlemmer af DJØF, der var til uberettiget fordel for ministre og topembedsmænd, herunder Peter Loft.
Jeg underskrev ikke afpresningsaftalen, svarende til at jeg fik en dummebøde på over 400.000 kr.

Ole Chemnitz Larsen

@Lars Dahl
Dette viser de ansvarlige egne dokumenter:
DJØF indgik en aftale med Skatteministeriet, der gjorde medlemmernes retskrav på over ca. 400.000 kr. betinget af, at de ville medvirke til at dækker over forhold, der som udgangspunkt er kriminelle, svarende til afpresning af menige medlemmer af DJØF, der var til uberettiget fordel for ministre og topembedsmænd, herunder Peter Loft.
Jeg underskrev ikke afpresningsaftalen, svarende til at jeg fik en dummebøde på over 400.000 kr.

"Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet finder på det foreliggende grundlag ikke anledning til at foretage sig videre vedr. Claes Nilas i sagen om Statsløsekommissionens beretning."
Med Inger Støjberg som minister undrer det vel ikke nogen? Ministeren er jo argumentations-resistent.