Læsetid: 2 min.

Tidsfrist for aktindsigter overskrides systematisk af ministerierne

Ifølge offentlighedsloven bør ministerierne besvare en aktindsigt i løbet af syv arbejdsdage. Men i et udvalg af sager, som Information har gennemgået, er svartiden gennemsnitligt syv uger
30. december 2015

Selv om den ny offentlighedslov lægger op til, at anmodninger om aktindsigt skal besvares inden for syv arbejdsdage, varer det typisk meget længere at få svar fra ministerierne. Det viser en opgørelse over ministeriernes sagsbehandlingstid i sager om aktindsigt, som Information har udarbejdet. Opgørelsen er baseret på en temaaktindsigt i sager, hvor ministerierne undtager dokumenter med henvisning til de to mest omstridte paragraffer i den ny offentlighedslov, paragraf 24 om ministerbetjening og den såkaldte politikerregel i paragraf 27, nr. 2.

I opgørelsen indgår i alt 379 afgørelser fra 17 ministerier, og den gennemsnitlige svartid er 35 arbejdsdage, altså syv uger.

Læs også: Ministerier er alt for længe om at besvare aktindsigter

»Informations undersøgelse dokumenterer, at ministerier systematisk overtræder lovens krav om hurtig behandling,« siger mediejurist Oluf Jørgensen, tidligere medlem af Offentlighedskommissionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Mortensen

Det er jo sådan det er i vores højt besungne velfærdssamfund - henvend dig til en offentlig myndighed, ...hvis du overhovedet kan komme til det! Og svartiderne er enorme - til tider får du endog ikke noget svar!
Det eneste gode man kan sige om det er at vi står på randen af et sammenbrud - og politikerne og andre som sidder trygt og godt - véd det end ikke.

Søren Roepstorff, Tue Romanow, Helene Kristensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar