Nyhed
Læsetid: 2 min.

USA: IS-medlem fra Danmark dræbt i målrettet luftangreb

Et ’betroet’ medlem af Islamisk Stat, der har boet, taget uddannelse og arbejdet i Danmark, er blevet dræbt ved hjælp af et målrettet luftangreb. Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium
Indland
31. december 2015

Det amerikanske forsvarsministerium bekræfter nu et opsigtvækkende drab på personen R.T., der har boet en stor del af sit liv i Danmark. 

Han var ifølge amerikanerne et »betroet« medlem af Islamisk Stat og understøttede terrorbevægelsens »eksterne operationer«. Desuden stod han for håndtering af udstyr og penge. 

Drabet foregik via et målrettet luftangreb, der fandt sted 7. december nær byen Raqqa i Syrien, som er Islamisk Stats de facto hovedstad. 

Læs også: ’Jeg troede, de kæmpede for Gud’

Angrebet blev udført af den USA-ledede koalition mod Islamisk Stat, men amerikanerne oplyser ikke, hvilket land fra koalitionen der udførte angrebet. 

Tidligere har aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently hævdet, at R.T. var blevet dræbt, men dog uden at fremlægge bevis for påstanden. Anonyme kilder har også hævdet dette over for Politiken. 

Men nu bekræfter USA altså, at han er blevet dræbt. Oplysningerne kom frem på et pressemøde tirsdag, hvor det blev også blev annonceret, at ni andre medlemmer af Islamisk Stat er blevet dræbt. 

Læs også: Hvad ved vi egentlig om Islamisk Stat?

De i alt ti drab er primært udført ved hjælp af angreb fra droner, men om R.T. blev dræbt ved hjælp af en drone, oplyser det amerikanske forsvarsministerium ikke.

Maskinmesterskole og mentor

Inden han tilsluttede sig Islamisk Stat, tog R.T en uddannelse i Danmark, hvor han også havde adskillige jobs. Han dimitterede fra det, der i dag hedder Maskinmesterskolen København. 

Senere arbejdede han hos virksomhederne Semco Maritime og BWSC, hvor han blandt andet har beskæftiget sig med projektplanlægning og tekniske spørgsmål. 

Tidligere, fra 2006-2007, havde han også et job i Københavns Lufthavn som sikkerhedsmedarbejder, fremgår det af hans LinkedIn-profil. 

Læs også: ’Selv IS-sympatisører vender sig væk fra terroren’

Så sent som i begyndelsen af sidste år var han også aktiv i Foreningen Nydansker, hvor han over to gange løste mentoropgaver for foreningen. Men i 2015 kunne foreningen ikke få fat i ham på det mobiltelefonnummer, som han stod opført under hos foreningen. Foreningen forsøgte ellers at ringe til ham hele seks gange, men uden held.

R.T. var ifølge aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently af kurdisk afstamning. Ifølge gruppen og Politikens oplysninger havde han dansk statsborgerskab, men det har ikke været muligt for Information at få bekræftet.

Læs også: IS og jihad-manualen

Læs også: IS kæmper for et verdensherredømme

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg hæfter mig ved ordvalgene, når den ene - eller anden part eliminerer en fjende. Det er blevet sædvane, at kalde halshugninger udført af islamisterne for henretninger, og nu ser jeg, at det kaldes drab, når de allierede står bag...

Lennart Kampmann

Live by the sword - Die by the sword.

Islamisterne henretter afvæbnede og pacificerede fjender foran et publikum, mens droner eliminerer disse niddinger. Såre simpelt....

Med venlig hilsen
Lennart

Frank Hansen, Troels Ingvartsen, Jens Kofoed, Dennis Lydker, Lasse Reinhold og Ole Sanvig anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Erik Jensen - det studsede jeg også over. Ligeledes hvis han var dansk statsborger bør Danmark så ikke sende en protest til USA - for "vi" har da ikke indført dødsstraf og plejer da at forholde os kritiske over henrettelser - og i dette tilfælde skete det også uden en retssag.

bob hansen, Niels Duus Nielsen, Erik Karlsen, Hans Larsen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

Manden befandt sig som kombattant i en krigszone. Det risikerer man altså at dø af.

Derudover. Hvad Lennart siger.

Troels Ingvartsen, Jens Kofoed, Dennis Lydker og Lasse Reinhold anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ole Sanvig - jeg vil ikke gøre mig klog på hvad der har bragt han derhen mv. - men "vi" bør vel kunne kritiserer de stater og andre for at udfører dødsstraf via en drone. I mine øjne bliver denne fremgangsmåde et større og større problem - Hvis fx. Lars Løkke blev ramt af en drone fordi han havde gjort noget tåbeligt i en anden stats øjne ville "vi" så heller ikke råbe op. En sådan situation kunne jo ren teknisk godt forekomme. Med andre ord skal "vi" bare bøje nakken - vende det blinde øje til denne udvikling med større og større brug af droner.
Er det ikke en samfundsdebat værd??????

peter fonnesbech og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

@ Dorte Sørensen
Hvis man deltager som ulovlig kombatant i en konflikt i et fremmed land, har man de facto opsagt sin kontrakt med hjemlandet om beskyttelse.
I princippet kunne Danmark jo indlede en sag om landsforræderi mod disse kombatanter, der frivilligt forlader tryghed og sikkerhed for at deltage i en rus af drab.

Der er heller ikke tale om at man eksekverer dødsstraf, da dødstraf er noget en domstol beslutter. Der er tale om at man dræbe sine fjender i en konflikt. Det er der historisk set præcedens for og man kan argumentere for det fornuftige i den praksis. Krig indebærer jo ofte at man slår sin modstander ihjel for at undgå at han gør det samme ved en selv.
Hvis man mener at det var i orden at bekæmpe nazisterne, må man nok også lande der hvor man mener at det er i orden at bekæmpe islamisk stat.

med venlig hilsen
Lennart

Frank Hansen, Troels Ingvartsen, René Pedersen, Britt Kristensen, Dennis Lydker, Hans Aagaard og Lasse Reinhold anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen

Normalt er dine analogiargumenter noget søgte, men her er du da vist ikke forstået problemstillingen

Se hans LinkedIn profil:

"Foreningen Nydansker
januar 2014 – i dag (2 år)Københavnsområdet, Danmark
Business mentor
- Counselling foreign engineers in matters related to Job search, work ethics and culture in Denmark"

Jeg er målløs.

Om det er F16 fly eller droner, der bekæmper IS, er vist ligegyldigt?
Eller er der noget, jeg har misforstået?

Men ellers er Lars Løkke da heldig...

Dorte Sørensen

Mikkel Bech
Min kommentar gik på, at en henrettelse per drone uden retssag - er og skal vel ikke til at være en måde der kan bruges?????
I mine øjne er det en farlig udvikling som "vi" bør stoppe Hvem kan vide sig sikker på ikke at få en drone i hovedet - Det bliver så let for "gud og hver mand" at skille sig af med uønskede personer - Er det ikke et problem som bør overvejes???????

Var det ikke ham, hvor Ritzau ikke ville ud med hans identitet, men hvor der var så mange oplysninger om ham, at det alligevel var nemt at finde ud af, hvem han var?

"I princippet kunne Danmark jo indlede en sag om landsforræderi mod disse kombatanter"

Dorte,
indtil videre er Daesh jo ikke gået mod Danmark, så spørgsmålet er, om man kan tale om landsforræderi. Han har jo ikke forrådt landet.
Så skulle danskere i Fremmedlegionen eller danskere, der i 1930'erne tog til Spanien, også betragtes som landsforrædere.
At han så har deltaget i en - for at udtrykke det mildt - yderst uheldig sammenhæng, er noget helt andet.

Lennart Kampmann

@ Erik Karlsen
Den med landsforræderi er her -ikke hos Dorte Sørensen.... Ja, det er jo hele problemstillingen om frikorps danmark var landsskadelig eller ej......
Daesh er gået mod Natolande, så man kunne hurtigt påkalde sig et grundlag, hvis man ville. Artikel fem er et godt sted at starte.

Men ok, gud konge og fædreland har det lidt trængt, så en sag om landsforræderi forbliver nok hypotetisk.

med venlig hilsen
Lennart

Dorte, dronekrig er bestemt ikke uproblematisk. Ikke så meget fordi det er droner - måske lidt, for det er billigere og frem for alt mere risikofrit politisk end med "rigtige fly" - men netop fordi man i nogle tilfælde taget krigens metoder væk fra slagmarken og ind i en sammenhæng, hvor det civile retssystem burde tage over. Plus noget med suverænitetskrænkelse, Pakistan har ikke alle dage været vildt imponerede over USAs brug af droner med al Qaeda på Pakistansk territorium.

Men i lige netop sådan et tilfælde her, der må jeg nøjes med at græde tørre tårer. Han blev dræbt på slagmarken; det er en erhvervsrisiko ved at tage i krig. Og at vi skulle protestere overfor USA, fordi en dansk lejesoldat måtte lade livet i en konflikt, hvor han udmærket godt vidste, at risikoen for møde døden fra oven er til stede, det har jeg lidt svært ved at se.

Var han blevet skudt på åben gade i Zürich eller København, så var det noget andet; men det blev han ikke.

Lennart,
du havde ret: Det var hos dig og ikke hos Dorte..... :-)

Jeg undlod bevidst at nævne danskere under 2. Verdenskrig, der gik i tysk tjeneste, for dem ville jeg gerne kalde landsforrædere. De tjente jo en statsmagt, der havde angrebet landet.
De Spaniens-frivillige, jeg havde i tankerne, tog derimod derned til et rent spansk anliggende.
Og spørgsmålet er så, om Daesh-tilhørsforhold automatisk giver et medlemskab af "landsforræderforeningen". Nogen vil jo med garanti sig "ja", men jeg er ikke umiddelbart enig.

Det ser ud til, at et par debattører ikke har forstået problematikken i mit første indlæg. Det er sikkert min skyld, så jeg strammer mig lige lidt an.

Min hensigt var egentlig, at påpege det absurde i, at kalde halshugninger udført af det vi normalt betegner som islamistiske terrororganisation for "henrettelser". En henrettelse er efter min mening, noget der udføres af en anerkendt stat efter en anerkendt rettergang. Den korrekte betegnelse for disse halshugninger burde derfor være "mord" eller "drab".
Absurditeten får ekstra næring i min verden, når vi så begynder, at kalde de allieredes dødelige droneangreb for "drab".

Det er ikke fordi, jeg vil bortforklarer, at der er tale om drab, uanset hvem og hvordan. Min undren gælder kun de forskellige ordvalg, afhængig af hvem der står bag. Jeg skal iøvrigt være den sidste til at begræde R.T's død, men det er en anden sag...

Erik,
henrettelser begået af en stat er også overlagt mord (eller drab, om man vil), og det er det uanset, hvor mange rettergange der har været forud.

Lennart Kampmann

@ Erik Karlsen
IS har erklæret os alle krig. At fremskynde deres møde med jomfruerne hinsidan er både nyttigt og nødvendigt. Naturligvis er det drab - ville du hellere vente og se om de skulle være nådige overfor dig?

Det er en smuk ting at ville passe på alle, men IS er ikke en størrelse man kan sameksistere med.

Med venlig hilsen
Lennart

Erik Karlsen: "Henrettelser begået af en stat er også overlagt mord (eller drab, om man vil)..."

Jamen, det er vist også det jeg prøver at sige i beg. af 3.spalte ;)

Undskyld, 3 afsnit - ikke 3. spalte.

Ja, jeg læste vist kun til og med 2. afsnit......... ;-)

Lennart da. Han var mistænkt. Han kom ikke i retten og han blev ikke blev dømt.

Danske soldater myrder da også civile. Med morterer og missiler. Eller midt om natten i deres hjem af danske frømænd på jagt efter eventyr og spænding. Selvmordveste eller laserguidede bomber fra f-16 fly. Mord er mord.
Hvis du havde boet i en landsby i Afghanistan og din familie blev udslettet af en dansk morter. Ville du så tænke 'ja gudskelov det ikke var et sværd der dræbte dem. Dette var da meget bedre'.
Danske soldater har deltaget, som del af en eller anden 'koalition', i drabene af hundrede tusinder af civile de sidste 14-15 år. Med fuldt overlæg, eftersom vi planlagde og udførte handlingerne. Vel vidende om alle de 'collateral damage' civile der ville dø som følge af vores handlinger.
Så vi skal som samfund vidst ikke blive så alt for høj i hatten selv
Mord og drab af civile er noget svineri uanset farven på ens uniform

Lennart Kampmann

@ bob hansen
du taler mod bedre vidende.
med venlig hilsen
Lennart

Torben R. Jensen

Det undrer mig lidt, at R.T. var af "kurdisk afstamning" og "et betroet medlem" af Daesh,
Den kombination kan der ikke være mange af.
Det burde være nok til, at danske myndigheder undersøger forløbet og herunder også, om der kan være tale om forkerte oplysninger.

Morten Vesterbro-Hansen

Helt enig med Lennart Kampmann.

Man skulle næsten tro, at du har deltaget i afhøringsøvelser i Hæren i 80erne.

Morten Vesterbro-Hansen

@Torben R. Jensen
Han er desværre ikke en enlig svale:
www.islamicinvitationturkey.com/2015/10/01/official-250-kurdish-terroris...

Torben R. Jensen

Morten Vesterbro-Hansen
Jeg er ikke i tvivl om, at der også er kurdere blandt aktive Daesh-tilhængere, men som den kurdiske talsmand i dit link siger er det mindre sandsynligt at nogen af dem har en "betroet" position.
Citat: "There are currently no Kurdish militants with a prominent role within the ranks of ISIL as the extremist group does not trust its Kurdish members and is closely watching over them, Naqshbandi claimed."

Morten Vesterbro-Hansen

@Torben R. Jensen
Det så jeg også. Men det afhænger så af, om den kurdiske talsmand ligger det samme i det som amerikanerne gør. Vi kan bare konstatere, at der er kurdere blandt ISIL, hvor mærkeligt det end måtte være.

Der findes en dansk bog, der beskriver dem der blev henrettet efter anden verdenskrig. Der var et par stykker af dem, der var startet hos frihedskæmperne, og derefter havde meldt sig i tysk tjeneste. Forklaringerne på dette var lidt tågede, men gik primært på 'eventyrlyst' og adgang til flere ressourcer.

Torben R. Jensen

Der er sikkert mange forskellige grunde til, at folk meldder sig under Daesh fanerne - "eventyrlyst" kan være een af dem.
I forhold til den aktuelle likvidering af R.T., så må den kurdiske baggrund enten have været uvæsentligt (f.eks. multietniske forældre) eller hans "betroede" rolle være forkert.
Hvis den kurdiske baggrund er ligegyldig - Hvorfor så gentage den oplysning, som noget væsentligt, og dermed miskreditere kurderne?
Hvis R.T.'s rolle i Daesh har været ubetydelig, så er det amerikanske droneangreb spild af tid og penge.

Lennart Kampmann

@ Morten Vesterbro-Hansen
Vi nåede ind i 1990'rne inden jeg fik fornøjelsen.
Med venlig hilsen
Lennart