Nyhed
Læsetid: 3 min.

Usikkert om LA vil tvinge krigsdokumenter frem

Liberal Alliance vil i første omgang kun forsøge at tvinge regeringen til at offentliggøre en liste over dokumenter, som Irak- og Afghanistankommissionen har modtaget. Selve dokumenterne skal borgere og journalister selv søge aktindsigt i – med risiko for at få afslag
Liberal Alliance har på nuværende tidspunkt ikke har tænkt sig at fremsætte et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at fremlægge selve de tusindvis af dokumenter, som den nedlagte undersøgelseskommission nåede at modtage, siger Mette Bock.

Joachim Adrian

Indland
19. december 2015

Liberal Alliance ville tvinge regeringen til at offentliggøre alle de ikkeklassificerede dokumenter, som den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission modtog. Det skulle ske via et beslutningsforslag, som partiet ville fremsætte. Sådan kunne man i hvert fald forstå de udtalelser, som partiets udenrigsordfører Mette Bock kom med torsdag.

»Nu er det jul, og nu kan vi ikke vente længere. Vi mener ikke, at der er noget at skjule og ved at sige, at man ikke vil fremlægge dokumenterne, er man i virkeligheden med til at puste til en myte om, at det er noget meget farligt og forkert, der ligger her,« sagde hun til DR.

Udenrigsordførerens udtalelse var en henvisning til, at hun tidligere har sagt, at partiet ville fremsætte et sådant beslutningsforslag, hvis regeringen ikke selv havde fremlagt dokumenterne inden jul.

Men nu siger Mette Bock til Information, at Liberal Alliance på nuværende tidspunkt ikke har tænkt sig at fremsætte et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at fremlægge selve de tusindvis af dokumenter, som den nedlagte undersøgelseskommission nåede at modtage. Forslaget skal kun tvinge regeringen til at fremlægge en liste over dokumenterne.

– Bare så jeg forstår dig korrekt: I har ikke tænkt jer at tvinge regeringen til, at den skal offentliggøre selve dokumenterne, det er kun listen over dokumenterne?

»Ja, det gør jo ingen forskel. For du kan som journalist få aktindsigt i de dokumenter, du kan se på listen,« siger Mette Bock. Hun siger dog i dag, at partiet stadig er i gang med at udarbejde det endelige beslutningsforslag og vil lytte til eventuel kritik.

– Men hvad så, hvis man efterfølgende søger aktindsigt og eksempelvis så får afslag med henvisning til, at det er et internt dokument?

»Så bliver vi jo ved. Vores mål er jo, at der skal være offentlig indsigt i det her.«

– I første omgang er det udelukkende listen over dokumenter, I vil have?

»Det er det, ja.«

– Hvis jeg søger aktindsigt i et internt dokument om eksempelvis et møde, som Fogh (Anders Fogh Rasmussen (V), red.) har holdt, så får jeg jo højst sandsynligt afslag?

»Så støder vi jo ind i den nye offentlighedslov, og den har vi bekæmpet hidtil, og den vil vi fortsat bekæmpe.«

Det er imidlertid ikke kun efter den nye offentlighedslov, at afslag på anmodninger om aktindsigt kan gives med henvisning til, at et dokument er internt. Det var også gældende i den gamle offentlighedslov.

Adspurgt om, hvorfor partiet ikke fremsætter et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at offentliggøre selve dokumenterne uden at bruge offentlighedsloven, svarer Mette Bock:

»Det gør vi ikke, for vores hensigt er, at vi skal have et overblik over, hvilke dokumenter der er.«

I oktober sagde Mette Bock ellers følgende til Politiken:

»Hvis ikke regeringen inden jul har lagt de dokumenter, som Irak-kommissionen har nået at indsamle, frem i lyset, så vil vi fremsætte et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at lægge det frem. Vi går kraftigt ind for offentlighed – og det her hører under den del af offentligheden, som regeringen med vores øjne bør give indsigt i.«

– Har I vildledt offentligheden ved at sige, at I vil have alle dokumenter frem, når det alene er listen I vil have frem?

»Nej, for vi ønsker at få alle dokumenter frem. Men jeg tænker over det, du siger. Vi er ikke færdige og sidder og arbejder med det (beslutningsforslaget, red.) nu. Vores hensigt er, at der bliver givet offentlig indsigt i de dokumenter, som kommissionen har indsamlet,« siger hun.

Nikolaj Villumsen, der er udenrigsordfører for Enhedslisten, siger, at han troede, at Liberal Alliance ville tvinge regeringen til at offentliggøre dokumenterne.

»Når de nu reducerer det til blot at være en liste, så grænser det til det absurde,« siger han.

Mette Bock skriver i en efterfølgende kommentar til Information, at hun undrer sig over, at Enhedslisten har en holdning til beslutningsforslaget, når partiet endnu ikke har set det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja så ser vi, at offentlighed og åbenhed heller ikke er et mål for LA.
Det er håbløst - hvem er troværdig i det Folketing??????

Vibeke Hansen, Thomas Toft, Jacob Mathiasen, Bjarne Andersen, morten Hansen, Karsten Aaen, John Victor Lorck, Torben Skov, Torben Selch og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Vi får jo nok aldrig at vide hvilken modydelse LA har fået for at begrænse regeringens prestigetab.

Vibeke Hansen, Thomas Toft, Bjarne Andersen, morten Hansen, Britt Kristensen, John Victor Lorck og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar

En ting er sikkert - Liberal Alliance udnytter groft de mennesker, der har sat deres liv på spil for landet ...i god - og magtelitebekræftet - tro.

Bodil Waldstrøm

Jeg er ikke overrasket ... vi MÅ bare ikke få sandheden frem i lyset. Det skal regeringen nok sørge for.

"Hjerteblod"

Jeg mener at kunne huske, at Mette Bock flere gange - også indtil for nylig - har brugt udtrykket, at det er 'hjerteblod' for LA at kræve åbenhed i Irak-sagen. Kan nogen hjælpe mig med at finde citaterne?

Mon ikke modydelsen var den der skattelettelse :)
Som DF (påstår) ikke skal være?

Fra juli 2015: Mette Bock siger, at hun mangler argumenter fra regeringens side for at kommissonen skal nedlægges: http://www.politiko.dk/nyheder/la-irak-kommissionens-dokumenter-skal-off...

John Victor Lorck

Nej, sandheden må under ingen omstændigheder komme frem: der er alt for mange lig i skabene og flere vil komme til, når hovederne ruller ! Dybt skadeligt for vores såkaldte demokrati at vi ikke kan stole på de mennesker vi selv har valgt. Hvad med at sætte deres pensionsalder ned til 40 år, så slipper vi af med dem inden de bliver korrupte.

Jeg tror ikke, at alderen har noget at gøre med, hvor korrupt, man er :)
Mange karrierepolitikere af nyere årgang, folk på 50 med tydelige spor af levet - ingen nævnt - ingen glemt) kan være dybt korrupte, - mens politikere, også fra Venstre, der er ældre, kan også have bibeholdt en indstilling til tilværelsen, der ikke er helt skæv...
Men ok, pensionsalder og især løn med goder kunne godt holde til et eftersyn, til gavn for dem, der gerne vil gøre en indsats uden at få både i pose og sæk, mens de dræner de fattigste.

Keld Albrektsen

Sætte politikeres pensionsalder ned?
Var det ikke bedre, at det blev krævet, at de skulle have erfaring før de blev politikere?
Om det så er som direktør eller kontanthjælpsmodtager er underordnet, men jeg mener helt alvorligt, at en universitetsuddannelse i politik eller forvaltning eller lignende ikke er tilstrækkeligt til at styre landet til alles bedste.