Baggrund
Læsetid: 4 min.

Venstre har selv pustet til skepsis over for EU

Venstre får efter nej ved folkeafstemningen kritik for selv at have bidraget til danskernes EU-skepsis ved at advare om velfærdsturisme, asylsamarbejde og overdreven regulering
Statsminister Lars Løkke Rasmussen erkendte torsdag aften efter at valgresultatet forelå, at han ikke havde været i stand til at overbevise danskerne.

Peter Hove Olesen

Indland
5. december 2015

Venstre bad danskerne om lov til at integrere Danmark yderligere i EU ved folkeafstemningen. Befolkningen sagde nej, og det tilskrev statsminister Lars Løkke Rasmussen blandt andet en generel EU-skepsis i befolkning.

Men Venstre har selv været med til at puste til den generelle skepsis over for EU.

Det vurderer blandt andre Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

Ifølge hende kan især diskussionen om andre EU-borgeres adgang til danske velfærdsydelser og frygten for såkaldt velfærdsturisme have påvirket danskernes holdning til EU.

»Vi har haft et folketingsvalg og valg til Europa-Parlamentet, hvor velfærdsturisme har været en meget stor dagsorden og er blevet diskuteret stolpe op og stolpe ned – ikke bare af Venstre, men også de øvrige ja-partier – og der har man skabt en fortælling om, at EU-projektet er løbet os af hænde,« siger Dorte Sindbjerg Martinsen.

»Det puster selvfølgelig til EU-skepsisen. Den eksisterer også allerede i befolkningen, men den er absolut heller ikke blevet mødt med et modsvar af ja-partierne,« tilføjer hun.

Derek Beach, der er lektor ved Institut på Statskundskab på Aarhus Universitet, forsker i folkeafstemninger om EU-spørgsmål. Han mener også, at den langvarige debat om velfærdsturisme kan have haft betydning.

»Det har formentlig givet folk, der i forvejen har en modstand baseret på skepsis for at afgive suverænitet, en konkret motivation til at stemme nej,« siger han.

Udenrigsordfører for Radikale Venstre, Martin Lidegaard, ærgrer sig over, at Venstre-regeringen på den ene side har argumenteret for mere integration på retsområdet, men samtidig har nægtet at tage del i en fælles europæisk løsning på flygtningekrisen.

»Det har bestemt ikke gjort det lettere at argumentere overbevisende for et ja,« siger han.

Lars Løkke Rasmussen har flere gange kritiseret Helle Thorning-Schmidt for ikke at gøre noget ved ’velfærdsturismen’.

»Vi har forsøgt at presse regeringen til en diskussion om velfærdsturisme. Vi oplever, at den danske velfærdsmodel kommer under pres som følge af den fri bevægelighed i EU,« som den daværende oppositionsleder sagde i december 2013. I februar sidste år blev han kritiseret, også af Venstre-folk, for at gå for langt, da han omtalte udenlandsk arbejdskraft som snyltende jordbærplukkere.

»Vi kan ikke have et system, hvor man, bare fordi man planter sine træsko i en jordbærmark en dag, så kan sende store børnechecks hjem til lande, hvor leveomkostningsniveauet er meget, meget lavere, og hvor antallet af børn måske også er højere,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Derek Beach har foretaget meningsmålinger, der viser, at der især på højrefløjen er en udbredt modstand mod for lempelig adgang til danske velfærdsydelser for andre EU-borgere.

»Det interessante er, at mange af de her mennesker for 30 år siden formentlig var ja-sigere. Dengang betød den fri bevægelighed bare for dem, at de kunne køre over grænsen og købe øl i Tyskland,« siger han.

Venstre-formanden har også som statsminister allieret sig med David Camerons EU-kritiske projekt i Storbritannien.

»Storbritannien ønsker en bedre balance mellem friheden til at bevæge sig og landenes mulighed for at beskytte deres eget velfærdssystem. Det er en dagsorden, Danmark også kan se sig selv i,« udtalte Løkke så sent som i sidste måned.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener ikke, at eksperternes kritik er berettiget.

»Jeg tror, at det er en forsimplet måde at se tingene på,« siger han.

»Jeg er tilhænger af, at man skal optjene retten til sociale ydelser, men det betyder ikke, at jeg er det mindste skeptisk over for et stærkt EU og et stærkt europæisk samarbejde. Hvis man kan tale om at være tilhænger og modstander af det, så er jeg i dén grad tilhænger,« siger han.

Taler med to tunger

Martin Lidegaard kalder Venstre for »tvetunget« i spørgsmålet om EU. På den ene side argumenterede partiet for et ja til omdannelsen af retsforbeholdet i torsdags. Men samtidig advarer Venstre mod EU som en udefrakommende trussel, når det drejer sig om velfærdsturisme, regulering på miljøområdet, flygtninge og asyl.

»Vi kommer ikke til at tage nogen af de 160.000 asylansøgere, som skal fordeles på mandag,« som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg sagde i september om EU-Kommissionens forsøg på at fordele nogle af de mange flygtninge, der er kommet til Europa.

Radikale Venstre går ind for en fuld afskaffelse af retsforbeholdet og en dansk deltagelse i fordelingen af flytninge i EU. Og Martin Lide-gaard ærgrer sig over, at Lars Løkke Rasmussen blandt andet har forsøgt at spille på danskernes frygt for de store flygtningestrømme som et argument for at stemme ja ved torsdagens afstemning.

»Statsministeren forsøger at forene det, man kunne kalde for Hjemmelars med en Udelars. Hjemmelars mener, at EU er et problem i forhold til flygtninge, og at de skal holde sig langt væk. Men Udelars, når han løber rundt på de bonede gulve, kan jo godt se, at EU er den eneste måde at løse flygtningeproblemet på. I længden er det jo lidt svært at få det ene synspunkt til at harmonere med det andet, og det forvirrer folk,« siger Martin Lidegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg tvivler på, at Venstre har format til at påvirke vælgerne i så stor grad.

Niels-Simon Larsen

Venstre bliver nu fanget i deres eget morads hvad angår dobbelte udmeldinger. Det samme sker på klimaområdet. Man må formode, at befolkningen gennemskuer det en dag.
Karakteristisk begynder man nu at fortolke, hvad der er blevet stemt nej til. Det er ikke nok med et tydeligt nej. Nej, det er nok et halvt ja, for i virkeligheden elsker folk jo EU. Det er bare blevet drejet lidt uheldigt i valgkampen, og i virkeligheden elsker vi alle også Løkke. Vi kan bare ikke rigtigt få det sagt ligeud.

Helene Kristensen, Anne Eriksen, Benta Victoria Gunnlögsson, Torben Selch, Michael Kongstad Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Karma? ja vi er nogle der takker mange gange ..

Michael Kongstad Nielsen

Jeg synes, danskerne kan være stolte af deres NEJ. Og hvis Venstre har pustet til skepsis over for EU, så er det i den billige ende, hvor kræmmeren står og klør sig i skægget mens han udspekulerer, hvordan danskerne kan få mest ud af det, uden at det koster noget. Den hoppede folket ikke på.
Og det var det jævne Danmark, der stemte NEJ. Det store brede Danmark. Ikke Venstres egne vælgere. Blandt dem har det påståede pust af skepsis altså ikke sat sig spor. Men heller ikke hos de ægte NEJ - sigere, for de lod sig ikke lokke med godbidder udenom alt det fremmede, der koster dem penge og besvær.

Jens Jørn Pedersen

Det er forståeligt at Venstre ønskede et nej!
EU er mere og mere en eksklusions club.

Helene Kristensen

Inden længe kommer den der med "Vi har bare ikke fået det forklaret tydeligt nok", som om endnu mere tydelighed ikke ville betyde endnu mere nej.

Hans Kristian Hansen

Ja Venstre har pustet til EU skepsis. Det er der mange andre der har, og med mange begrundelser. Omvendt er der også nogle politiske partier der er vendt 120 grader. SF eksempelvis. SF er samtidig partiet med den største diskrepans med deres vælgere.

Helt modsat er EL og DF de to partier med størst overensstemmelse med deres vælgere, og det er derfor de bliver udnævnt til valgets sejrherrer. Af samme grund handler det overhovedet ikke om rød eller blå sejr, men at befolkningen har sejret ved at insistere på at beholde den juridiske ret til folkeafstemninger i henhold til grundlovens § 20.

Af samme grund er det komisk at høre på Mogensen og Kristiansen, specielt SF's Pia Olsen Dyhr og Venstres Kristian Jensen's udenomssnak. Uffe Ellemann Jensens kommentarer er ganske enkelt for dumme, mens det er mere interessant at høre andre tidligere politikeres vurderinger.

Det er helt utilstrækkeligt, for nu at holde kammertonen, at Martin Lidegaard, Radikale Venstre, taler om andres storhedsvanvid. Helt ærligt. Storhedsvanvid er Radikale Venstre's efternavn. Årsagen er kort, at ingen som RV ønsker at overgive befolkningens grundlovssikrede, men stadig minimale, ret til folkeafstemninger til Folketinget. Det er samtidig, måske den væsentligste årsag til at Radikale Venstre er et parti i opløsning.

Men sandt er det at Venstre selv puster til EU skepsis. Hvis ikke de gjorde det, ville de snart følge i Radikale Venstres fodspor.

Hans Kristian Hansen

Jens Jørn Pedersen
05. december, 2015 - 15:23
Det er forståeligt at Venstre ønskede et nej!
EU er mere og mere en eksklusions club.

Prøv lige at bevare realismen et øjeblik. Venstre ønskede ikke et nej. Din påstand er helt ude i hegnet. Venstre ønskede et ja, og derfor tabte Venstre endnu engang, fordi Venstre er i diskrepans med mange af deres vælgere, og i endnu højere grad med befolkningen generelt.

Det samme kan siges om Socialdemokraterne. Diskrepans er til at tage og føle på. Socialdemokraterne har da også holdt så lav profil at de nærmest er usynlige i forhold til deres størrelse.

Hverken Venstre eller Socialdemokratiet, og da slet ikke SF, bare minder om overensstemmelse med deres egen vælgerskare i dette EU spørgsmål. Hvis ikke det fortæller historien om mistillid til elitistisk ideologisk partipolitik, hvad i alverden fortæller det så?

Jeg vil da gerne svare. Det fortæller ganske enkelt, at befolkningen ikke er udpræget partipolitisk, men helt modsat overvejende tværpolitisk, og derfor ikke føler sig repræsenteret at den nuværende, forældede primitive demokratiske repræsentation.

Det er selveste årsagen til den såkaldte politikerlede.

At alle valg i Danmark er stærkt påvirkede af politikerlede er jo ikke underligt.
Et resultatet som måske er værd at hæfte sig ved, er Nordsjællands religiøse- og småborgerlige højborg Græsted. Her var der kun 38,9 % opbakning til ”Forslag til lov om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning”, den laveste i Hillerød kredsen, men OK – i Græsted har man jo også en insiderviden, som man har tilegnet sig på den hårde måde: Lars Løkke kommer herfra.

Kritikken mod Venstre er fuldstændig rimelig. Selvfølgelig kan man ikke den ene dag gøre det til et kæmpe stort problem, at også grænsependlere i EU har ret til de skattefinansierede velfærdsgoder, de som alle andre er med til at betale til. For så den næste dag at overtale danskerne til et yderligere engagement i EU. Og det endda på et tidspunkt, hvor EU helt åbenlyst slås med nogle store udfordringer.

Der er nødt til at være et minimum af sammenhæng i den historie, man fortæller vælgerne. Og det har der ikke været i Venstres fortælling om EU de sidste par år.

Jens Jørn Pedersen

Hans Kristian Hansen-05. december, 2015 - 21:30
Det undrer mig, at du ikke kan læse sarkasmen i mit lille indlæg.
Dog er det også ofte sådan, at det hjertet er fuld af, det flyder munden over med.

Jens Jørn Pedersen

Et helt anderledes og bastant problem er, at EU nu viser, at de øvrige lande ikke ønsker samarbejde, men binding af landene. Det er netop det befolkningen ikke ønsker.
Lederne i EU ønsker, at EU skal være en eksklusiv klub, hvor det skal være meget tydeligt, om man er med eller imod. EU har ikke at gøre med demokrati, men det har at gøre med magt.