Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Løkke forfulgt af kokainhistorie

Venstre får Wikipedia til at fjerne ’falske påstande’ om, at statsministeren har erkendt alkohol- og stofmisbrug
Indland
20. januar 2016

Hvis Danmark og regeringens renommé den seneste tid har lidt et tilbageslag uden for landets grænser på grund af historierne om flygtninges smykker, er det dog for ingenting i forhold til statsministerens ditto.

Brugere af den engelsksprogede udgave af Wikipedia, der har søgt på den danske statsministers navn, er nemlig ikke blot blevet præsenteret for oplysninger om hans fødselsdato, fortid som formand for Venstres Ungdom eller seneste valgsejr (»Hans blå blok vandt en kneben valgsejr, hvor hans parti blev det tredjestørste, hvilket gav Rasmussen mulighed for at danne en regering,« står der eksempelvis). Nej, de engelsktalende læsere har – overraskende for den danske offentlighed – kunnet erfare, at statsministeren har haft et alkohol- og stofmisbrug, som har krævet behandling.

»Lars Løkke Rasmussen har offentligt erkendt sit misbrugsproblem, herunder alkohol og kokain, som ofte er blevet indtaget på toilettet i det danske parlament sammen med finansminister Claus Hjort Frederiksen,« hed det som det sidste i artiklen på Wikipedia om den danske statsminister.

En bane med Hjorten

I en fodnote fremgik det, at kilden er en artikel fra den 13. oktober 2015 på den danske hjemmeside Sublidens. Her fortæller statsministeren angiveligt – under overskriften »Løkke indrømmer coke-misbrug: ’Jeg aner ærligt talt ikke, hvad jeg har lavet siden juni’« – åbent, ydmygt og ærligt om den svære tid efter regeringsskiftet sidste år.

Et skifte, der har ført de to politikere ud i »den accelererende spiral af uforståelige og kortsigtede nedskæringer, som en måbende offentlighed har været vidne til«, og som nu har fået Lars Løkke Rasmussen til at tjekke ind på afvænningsklinikken Sølyst:

»Det hele begynder faktisk på selve valgnatten, mens alle fester. Pludselig kigger Claus Hjort direkte på mig og spørger, om jeg ikke lige vil med ud på lokummet og have en bane coke – og det er fandeme svært at sige nej til, når man lige er blevet statsminister for anden gang, ikke? De første par uger efter er vi bare på coke og vodka, men efterhånden skal der jo stærkere ting til, ikke? Og en sen aften på kontoret tager Claus så sin mobil ud af bukserne og erklærer, i en 3-linjers e-mail til Ritzau, at regeringen vil sløjfe bevillingerne til økologiforskning.

Jeg bliver så ophidset af hans spontane nedskæring at jeg med det samme annoncerer en uventet og meningsløs fjernelse af afgiftsfritagelsen for elbiler på min Facebook-side. Det er vores første spæde erfaring med coke og gensidige, beskidte nedskæringer. Mens vi deler en cigaret bagefter, taler vi om, hvis nedskæring der er størst, og hvad pressen mon vil skrive mest om dagen efter,« hedder det i artiklen.

Efter at Venstre er blevet opmærksom på oplysningerne, har regeringspartiet nu kontaktet internetencyklopædien, som i går rettede artiklen om Lars Løkke Rasmussen.

»Venstre oplyser, at den falske påstand er blevet fjernet fra Wikipedia,« hedder det kortfattet i en skriftlig kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

jamen dog - har misinformation nu også ramt Venstre og Løkke Rasmussen. Denne misinformation og mistænkeliggørelse af andre har Venstre ellers selv været ret gode til at bruge mod andre.

Nanna Wulff M., Vibeke Hansen, Bill Atkins og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Overflødig og upassende chikane

Sådanne udokumenterede gerninger som de beskrevne gør mere skade end gavn. Wikipidias troværdighed lider overlast. Lars Løkkes omdømme risikerer at blive forbedret i ren sympati. Hans gerninger taler for sig selv. F.eks. kunne man have skrevet om hans støtte af terrorister i Afganistan, hans manglende evner som statsmand eller han uordentlighed i regnskaber. Listen er lang.

Per Jongberg, Vibeke Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Hvad privatpersonen L.L.R. laver og indtager i sin fritid er hans eget problem eller lykkessmederi. Hvis det får konsekvenser for hvad politikeren med samme navn og identitet laver, så er det et offentlig problem.
Men der skulle være nok af reelle politiske sager at kritisere regeringen for, så hvis det endda er løgn, så ja, så er det da overflødig og upassende chikane, med Kurt Loftkjærs ord.

Niels Duus Nielsen

Jeg er helt enig med mine ærede medkommentatorer, der er tale om overflødig og upassende chikane. Alligevel morede jeg mig storartet, så tak til Kim Kristensen for en overflødig, upassende og morsom artikel.

Jens Thaarup Nyberg, Per Jongberg, Erik Feenstra, Nanna Wulff M., Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Jeg vil være den første til at lave grin med Lars Løkke hans fadbamser og rødvins smagning, men udokumenterede påstande om misbrug er noget man skal holde sig fra...det er under lavmålet.

Grethe Preisler

Jamen jøsses dog,
- hvor havner vi og vores opreklamerede ytringsfrihed, som ikke kan gradbøjes, hvis Venstre-vikingerne ikke også må lære at leve med en smule hån, spot og latterliggørelse af deres egne koryfæhoveder?

Erik Feenstra, Flemming Berger og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

Naturligvis er Wikipedia et uheldigt medie til humoristiske beretninger. Men det er faktisk morsomt og formuleret på en måde,der viser,det er en spøg.

I øvrigt er det egentlig den eneste forklaring med substans på regeringens hovedløse nedskæringer.
Og jeg lader mig let overbevise om,at regeringens mentale kapacitet ligger tæt på et sådant niveau!

Keld Albrektsen

Sublidens ser ud til at være et rimelig grovkornet satire-medie. ;-)

Om man kan lide den slags humor er jo en smagssag (noget af det er ret morsomt), men selvfølgelig hører det ikke hjemme på Wiki.

Til gengæld mindes jeg, at flere danske politikere har fået påtaler for at deres sider på Wiki har tegnet et alt for positivt billede af dem og at kritik er blevet fjernet; den vej skal det jo heller ikke gå.

Vibeke Hansen

Nå, Venstre bliver ved med at redigere deres WP site. I valgkampen kunne man konstatere ret nylige ændringer på stort set hele folketingsgruppen.
Omend jeg finder den slags svinsk generelt, slår det mig, at påstanden først blev tilføjet efter valget. Det frikender i mine øjne opossitionen for at ville påvirke valgresultatet, ligesom med Thorning i i 2011.
Så kan man jo hygge sig med at tænke over, hvem der ville få mest ud af sådan et rygte!
Så kan man jo begynde at lege med

Poul Sørensen

Internettet er et paradis hvor antisociale personligheder kan svine resten af befolkningen til...desværre.

@Grethe Preisler
Hån, spot og latterliggørelse er, hvad man end mener om det, noget helt andet end regulære løgnehistorier. Og ikke mindst når sidstnævnte forekommer på et medie, der alene har til formål at formidle fakta.