Læsetid 4 min.

Danmark vil stoppe illegal migration fra Afrika

Mens de afrikanske ledere har sikkerhedspolitik og menneskerettigheder højt på dagsordenen til årets topmøde i Den Afrikanske Union, drog den danske udenrigsminister i sidste uge til Addis Ababa for at diskutere migration med sine afrikanske kolleger
Antallet af illegale migranter i Afrika er i løbet af 2015 steget sammenlignet med årene før. Ser man alene på Afrikas Horn, viser tal fra International Organization for Migration (IOM), at omkring 92.422 mennesker har forladt regionen som illegale migranter i 2015, hvilket er en stigning fra året før. Over 66.000 af dem er ankommet til Europa.

Antallet af illegale migranter i Afrika er i løbet af 2015 steget sammenlignet med årene før. Ser man alene på Afrikas Horn, viser tal fra International Organization for Migration (IOM), at omkring 92.422 mennesker har forladt regionen som illegale migranter i 2015, hvilket er en stigning fra året før. Over 66.000 af dem er ankommet til Europa.

Mauro Buccarello
1. februar 2016

Information møder den danske udenrigsminister Kristian Jensen i et lille mødelokale i hjørnet af Den Afrikanske Unions hovedkvarter i Addis Ababa i Etiopien. Han har lige tid til et kvarters interview, inden han skal mødes med Sudans udenrigsminister. Siden han fløj ind fra København i morges, har han blandt andet haft møder med en AU-kommissær og Tanzanias udenrigsminister.

Mens menneskerettigheder og sikkerhedspolitik er de store dagsordener på årets første topmøde i Den Afrikanske Union, er Kristian Jensen taget til Addis Ababa for at tale om migration med sine afrikanske kolleger. Begrænsningen af illegal migration fra Afrika står nemlig højt på listen over Danmarks interesser på kontinentet.

»Vi er nødt til at få stoppet den illegale migration. Hvis vi både skal håndtere flygtninge og legal migration, så kan vi ikke oven i det også håndtere illegal migration. Ifølge de seneste tal fra EU er 60 procent af dem, der kommer ind over EU’s ydre grænser, illegale migranter. Det er for stort et tal til, at vi kan klare det hele på en gang,« siger Kristian Jensen.

Ifølge udenrigsministeren skal Danmark arbejde med de afrikanske lande om hjemsendelsen af deres borgere, om udviklingsmuligheder og om landenes egen indsats for at forhindre, at migrationen starter.

Fra penge til problemer

Migration fra Afrika til Europa har været et varmt emne i 2015. I november mødtes afrikanske ledere og EU i Valletta på Malta for at diskutere, hvordan Afrika og Europa i fællesskab kan arbejde for at stoppe den illegale migration. Ved mødet var AU negative i forhold til at sætte spørgsmålet på dagsordenen. Her gjorde kommissionsformanden, Nkosazana Dlamini Zuma, det klart, at AU først og fremmest ser migration som en god ting.

»Migration er en del af fremtidens stærkere partnerskab mellem EU og Afrika,« lød det i Zumas tale ved topmødet, hvor hun også kritiserede europæiske lande for at lukke sig om sig selv.

»Ingen del af verden kan være et fort,« sagde hun blandt andet.

Læs også: Aftale mellem EU og Afrika skal bremse illegal migration

De korte møder med udenrigsministrene og AU-kommissæren har dog efterladt Kristian Jensen med et andet indtryk af de afrikanske lederes syn på migration end det, der kom til udtryk i november. Han fortæller, at dem, han har talt med, er interesserede i at kigge på, hvordan man kan lave et samarbejde, hvor Vesten hjælper dem med at skabe de udviklingsmuligheder, der gør, at de kan holde på deres unge mennesker.

»Der er kommet et skifte, hvor de tidligere har talt om migration som noget, der gav deres lande pengeoverførsler hjem fra Europa, til nu i lige så høj grad at se det som noget, der skaber intern ustabilitet på det afrikanske kontinent, og som betyder, at de dygtigste og mest initiativrige unge mennesker tager væk fra Afrika,« siger Kristian Jensen.

Han genkender dog også afrikanernes mere positive syn på migration og deres opfattelse af Afrika som et kontinent med åbne grænser, hvor folk skal have lov til bevæge sig frit fra land til land.

Læs også: Senegal om EU-milliarder til Afrika: Det er slet ikke nok

»Men de oplever også, at migration giver nogle problemer. Både for de lande, man rejser fra, de lande man rejser igennem og de lande, der er ufrivillige modtagere af migranter. Derfor har de selv en interesse i at finde ud af, hvordan man laver en reguleret migration på gode vilkår,« siger Kristian Jensen og understreger, at det fortsat skal være muligt at søge til Danmark ad legale veje.

»Det skal være sådan, at det skal være muligt for afrikanere at komme til Danmark for at studere eller arbejde på de legale måder. Ved at søge visum eller studiemuligheder, så de kan få en arbejdstræning eller uddannelse og bringe nogle kvaliteter med hjem igen.«

Migrationspulje til Afrika

Antallet af illegale migranter i Afrika er i løbet af 2015 steget sammenlignet med årene før.

Ser man på Afrikas Horn, viser tal fra International Organization for Migration (IOM), at omkring 92.422 mennesker har forladt regionen (Djibouti, Etiopien, Eritrea, Somalia og Sudan) som illegale migranter i 2015, hvilket er en stigning fra året før. Over 66.000 af dem er ankommet til Europa.

Læs også: Afrika drømmer om Europa

- Hvordan kan Danmark bidrage til at begrænse migrationen?

»Vi har afsat en særlig pulje på 100 millioner i den nye finanslov, der skal bekæmpe årsager til migration. Vi kan se, at det her spørgsmål falder lidt uden for nogle af de kategorier, vi tidligere har haft. Det er ikke nødhjælp, det er ikke på den måde humanitær hjælp, men den hjælp, der skal til, inden vi kommer i en situation, hvor folk tager af sted hjemmefra,« siger Kristian Jensen.

Puljen af midler skal ifølge Kristian Jensen bruges til at se på, hvordan man kan understøtte sikkerhedssituationen i skrøbelige stater, samt at hjælpe en erhvervsudvikling på vej, der får de unge afrikanere til at se en fremtid i at blive i deres hjemland.

»Vi skal hjælpe landene med at give et håb i øjnene på de unge mennesker, især de unge mænd, så de ikke tager turen op igennem Afrika, hen over Middelhavet, op igennem Europa og eventuelt til Danmark,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Per Jongberg

Jamen skal vi da ikke bare bombe deres land, oedelaegge deres infrastrukturslaa nogle af dem ihjel.

Det da virket fremragende godt i Afghanistan, Irak og nu i mellemoesten ... de elsker at rydde op i ruinerne, det faar gang i hjulene, osv, saa de bliver hjemme, Ikke ?

Jørgen Wassmann, Steffen Gliese, lars abildgaard og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for curt jensen

nu er det jo ikke sådan at vi bomber Afrika...

men at sende Kristian Jensen ud er ikke så meget bedre end så. Kan ikke forstille mig at han kan høste ret megen respekt hos Afrikanske ledere, med de snæversyede og arrogante holdninger han medbringer og det ry som Danmark efterhånden har fået ude i den store verden.

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

At føle sig presset til forlade sit hjemland af sociale og økonomiske årsager kan aldrig være en god ting og skal bekæmpes med befolkningernes krav til deres politikere.
At gøre dette muligt er en opgave for FN og de regionale samarbejdsorganisationer indbyrdes.
Det er svært at affærdige afrikanernes syn på migration, når man tænker på vestens arrogance i spørgsmålet; men omvendt må man også overveje det, som migranterne har at komme med - man må kunne bidrage med noget, der ikke findes i forvejen. Vesten bragte teknologi og militær til Afrika i sin tid - afrikanerne bringer først og fremmest ufaglært arbejdskraft til Europa, det må man ændre på.
Afrika er ikke et fattigt kontinent, det har bare en ekstrem skæv fordeling af velstanden, og det har vi desværre for længe understøttet.

Brugerbillede for Helene Kristensen
Helene Kristensen

Så du mener altså, Steffen Gliese, at man skal prøve at lokke flere af de veluddannede afrikanere til Europa, så de kan berige overklassen her - i stedet for at blive og berige Afrika?

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Nej, jeg mener, at Afrika skal sørge for at få styr på sine riger og høste frugten af sin befolkning - det stik modsatte, Helene Kristensen.

Brugerbillede for Leo Nygaard

"»Migration er en del af fremtidens stærkere partnerskab mellem EU og Afrika,« lød det i Zumas"
Dette kan opfattes som pengeafpresning ! Vi skal åbenbart, ifølge Zumas og andre ens tænkende, betale os fra at undgå oversvømmelse og samtidig dræning af menneskelige resurser i deres dårligt fungerende lande.
Men vi skal hjælpe, hvor det er nødvendigt. Forslag - alle EU-lande og de amerikanske aftaler samarbejde med et venskabsland.
Til gengæld skal vesten o.a holde nallerne væk fra deres værdier og stoppe vores medvirken til den udbredte korruption.