Læsetid: 5 min.

Det Danske Akademi kritiserer lukning af sprogfag

Lukningen af sprogfag vil føre til økonomisk såvel som åndelig fattigdom, lyder kritikken fra Det Danske Akademi
’Jo mindre indsigt vi har i sprog, jo dårligere bliver vi til at forstå og manøvrere i den moderne verden og handle med folk. Dårligt engelsk er blevet verdenssproget, men vi bliver mere fattige og lukker os mere om os selv, hvis vi ikke har et vidensberedskab inden for andre sprog end dem, der er mainstream,’ siger Jørn Lund, formand for Dansk Sprognævn og medlem af Det Danske Akademi.
25. januar 2016

Det er ved at være en årlig begivenhed, at universiteterne lukker sproguddannelser. I år er det 13 uddannelser på Københavns Universitet (KU) som f.eks. eskimologi, tyrkisk, polsk, finsk og hebraisk, der risikerer lukning. Men vi bliver fattigere både åndeligt og økonomisk, hvis vi ikke forstår vigtigheden af at have sproglig ekspertise i en lang række fremmedsprog. Sådan lyder det nu fra flere medlemmer af Det Danske Akademi, efter at problematikken netop er blevet vendt ved et møde i akademiet.

Oversætter og professor i tysk Per Øhrgaard mener, at politikere ikke forstår, hvor meget sprog betyder, og hvor svært det er at lære, fordi de typisk tilhører en generation, der ikke kan tale meget andet end halvdårligt engelsk.

»Vi er godt i gang med at ødelægge en fødekæde, hvor selv store sprog som tysk og fransk har svært ved at skaffe lærere i skoler og gymnasier, fordi man politisk fuldstændig har ladet tingene sejle,« siger Per Øhrgaard.

Læs også: International forskningselite advarer mod lukning af sprogfag

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Læs venstremargin med oversigt over de sidste ti års lukkede sproguddannelser. Her vises det klart, at det, der er i gang, er ravruskende forkert.

Den gældende rekord i lønmodtagende elendighed på dette område er næsten umulig at slå, om så man nedlægger al sprogundervisning. Jeg har gemt den som usædvanligt mindeværdig, så her :

”Møder du ikke op til en indkaldt samtale, bliver man udelukket fra dagpenge, indtil de har henvendt sig til den, der har indkaldt til samtalen” .... :-)

DR Nyheder 20 april 1010

Michael Kongstad Nielsen

Ja, hele den kulturelle tendens i disse år går på indskrænkning af diversitet, rummelighed og rækkevidde, til fordel for ensartet mainstream, der antages at give mest på fakturaen.

Runa Lystlund

G skriver ikke SL
Vi er inde i en periode hvor teknologien, har sejret overfor ånden, tror vi, men uden ånden ingen teknologi.