Læsetid: 1 min.

Danske Medier vil have lys i mørket

Det sker på baggrund af Informations aktuelle undersøgelse af ministeriernes anvendelse af lovens to mest omstridte mørklægningsparagraffer
16. januar 2016

Brancheforeningen Danske Medier opfordrer nu partierne bag den nye offentlighedslov til »igen at give indsigt i den politiske beslutningsproces«.

Det sker på baggrund af Informations aktuelle undersøgelse af ministeriernes anvendelse af lovens to mest omstridte mørklægningsparagraffer.

Når ministerierne ifølge undersøgelsen blandt andet har anvendt reglen om ministerbetjening i 360 afgørelser i løbet af halvandet år, har ministerierne efter Danske Mediers vurdering »ikke forstået budskabet« i betænkningen om offentlighedsloven, nemlig at reglen skulle have et snævert anvendelsesområde.

Danske Medier ser det også som »et stort problem, at de fleste ministerier ser let på lovens bestemmelser om svarfrister«, for som det fremgår af undersøgelsen, er ministerierne gennemsnitligt syv uger i stedet for lovens frist på syv arbejdsdage om at svare på en aktindsigt, når en af de to paragraffer anvendes.

»I en tid, hvor der tales om tillidskrise mellem politikere og befolkningen, vil øget åbenhed om beslutningerne kunne være med til at genskabe tilliden,« lyder anbefalingen fra Danske Medier.

uda

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Loftkjær

Tillid er godt men kontrol er bedre

Åbenhed er forudsætning for demokratiet og retsstaten

Mere åbenhed medfører ikke i sig selv større tillid til politikerne. Men åbenhed vil i større omfang medvirke til, at politikerne bliver mere forsigtige med deres reelle forehavener. De kunne jo blive opdaget. Både de forvaltningmæssige, politiske og dem af egenintersse.