Læsetid: 2 min.

Hadforbrydelser mere udbredt end hidtil antaget

’Vi har alle sammen et ansvar for at sige fra over for holdninger, som i yderste konsekvens kan føre til hadforbrydelser,’ lyder det fra integrationsministeren, efter at ny undersøgelse afslører flere hadforbrydelser end hidtil antaget
26. januar 2016

Det kan være hånlige råb på gaden. Trusler. Eller endda overfald. Mere end hver tiende af os har inden for det seneste år »helt sikkert« eller »måske« været udsat for en eller flere såkaldte hadforbrydelser. Forbrydelser, der kun skyldes gerningsmandens fordomme om sit offer.

En ny rapport fra rådgivningsvirksomheden COWI – der for første gang kortlægger omfanget af oplevede hadforbrydelser – afslører nemlig, at der begås langt flere af sådanne forbrydelser end dem, der ender i politiets statistikker.

Integrationsminister Inger Støjberg (V), som har bestilt undersøgelsen, understreger, at det er ikke til diskussion, hvor man i Danmark vælger at leve sit liv – og at det skal respekteres af alle: »Som kvinde skal man kunne færdes frit uden at blive udsat for chikane, og det er totalt uacceptabelt, hvis nogle chikaneres på grund af religion eller etnisk baggrund. Vi har alle sammen et ansvar for at sige fra over for holdninger, som i yderste konsekvens kan føre til hadforbrydelser. Det gælder både på skoler, arbejdspladser og i det offentlige rum. Hvis vi ikke får sagt fra over for de her holdninger, får vi aldrig løst problemet,« siger Inger Støjberg.

Læs også: Drengestreger og hadforbrydelser

Mens 2,9 procent i undersøgelsen svarer »ja, helt sikkert« på spørgsmålet, om de har været udsat for en eller flere hadforbrydelser det seneste år, svarer 10,4 procent »ja, måske« – eller i alt 13,3 procent af de udspurgte.

Et tal som er væsentligt Justitsministeriets årlige såkaldte offerundersøgelser, hvor kun 0,1 procent plejer at svare, at de har været udsat for en hadforbrydelse.

Forskellen skyldes, at COWI medregner flere motivgrunde og flere typer af hændelser end blot voldelige forbrydelser motiveret af racisme eller seksuel orientering.

’Helt uacceptabelt’

Selv om den såkaldte racismeparagraf i Straffeloven kriminaliserer hadefulde ytringer, har loven ikke nogen særlig bestemmelse om »hadforbrydelser«.

Det kan dog være en strafskærpende omstændighed, at forbrydelsen skyldes offerets etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende. Men en stor del af de oplevede hadforbrydelser har at gøre med motivgrunde – og hændelser – som ikke i strafferetlig forstand er en skærpende omstændighed eller kan danne grundlag for en straffesag om hadefulde ytringer.

Den mest udbredte motivgrund i undersøgelsen er nemlig køn. I 20 procent af tilfældene skyldes hadforbrydelsen ofrets køn, hvorefter følger social status (18 procent) og alder (16 procent). Godt hver tredje hadforbrydelse (37,3 procent) havde karakter af chikane, hvorefter følger trusler (15,6 procent) og tyveri (11,7 procent) som de mest udbredte typer af oplevede hadforbrydelser.

Læs også: Ekspert: Gråzone hvornår hadforbrydelse også er terror

Af samme grund anbefaler rapporten, at myndighederne bliver bedre til at registrere – og overvåge – had-forbrydelser uanset om forbrydelserne er omfattet af straffelovens bestemmelser om strafskærpelse, ligesom det anbefales at overveje, om netop ikke flere kategorier bør falde ind under disse.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kalder det store antal hadforbrydelser for »helt uacceptabelt«, men understreger samtidig, at lovgivning ikke er det eneste våben i kampen mod disse.

»Vi kan ikke alene klare kampen mod hadforbrydelser fra politisk hold. Det her handler også om vores måde at omgås hinanden på i samfundet. Her er der brug for at alle bidrager til at bekæmpe hadet – både på nettet og i den fysiske verden,« siger Trine Bramsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

’Vi har alle sammen et ansvar for at sige fra over for holdninger, som i yderste konsekvens kan føre til hadforbrydelser, ...
der er et eller andet galt i denne formulering ... prøver lige ..:
’Vi har alle sammen et ansvar for at sige fra over for handlemønstre, som i yderste konsekvens kan føre til hadforbrydelser, ...
Nok ikke ideelt, men bedre.
Jeg har absolut ikke tænkt mig at lægge afstand til nogen holdning, udelukkende fordi den kan tænkes utålmodigt befordret ved en form for intimidering, chikane, eller forskelsbehandling.
Heri tror jeg trods alt eksempelvis hele det ad helvede til sejrende flommefede fitnesssvedende hjerteslagskandiderende ikke-ryger-fodfolk er enige.

Henrik Munk Molke Rediin

Det store problem med denne undersøgelse er at den tager afsæt i folks følelser fremfor faktuelle forhold. Det er i det hele taget et stort problem i tidsånden (eller hvor det nu måte ligge) at vi lader subjektiviteten løbe af med sandheden.
Hvordan kan vide på nogen måde sige at de er flere hadforbrydelser i dag end for 20 år siden?
Det kan da ligevel være at vi bare er blevet mere nærtagende, at vi hver især mener at "dem der er uenige med mig vil mig det ondt", eller hvad man nu kan forestille sig at folk tænker.
Jeg synes der er mange tegn på at det er det sidste som er tilfældet.

odd bjertnes, Anders Jensen, Henrik Nielsen, Mads Jakobsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Det hele startede det med den ekskluderende højrefløj....så enkelt er det selvom højrefløjen ikke kan lide at høre det.

Lars Peter Simonsen, curt jensen, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Støjberg er p.t. den mest fremtrædende politiker der fortsætter en lang tradition for at bruge folketinget som platform til at rakke ned på alle som ikke tænker og opfører sig som "ægte" frikadelledanskere. En tradition som blev startet af Pia Kjærsgård og hendes dommedagsprofetiske svende og som intet andet før har skabt en hadefuld tone overfor udlændinge som desværre fandt genklang i kakkelbordstuer over hele kongeriget.

At klandre andre for den hadefulde atmosfære som hun selv fyrer op under er så dobbeltmoralsk at man nærmest kunne forvente det af Støjberg. Mener hun det alvorligt med at ville hadforbrydelserne til livs, burde hun passende starte ved at lære at tale ordentligt og pænt om andre mennesker. Eller bedre endnu, træde tilbage og fjerne sig selv fra offentligheden.

Kurt Nielsen, Elisabeth Andersen, Hans Larsen, Christian Mondrup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Had-forbrydelser? - og hvor går grænsen så?
Ved folk, hvad de svarer på?
"COWI er en nordeuropæisk rådgivningsvirksomhed, der arbejder med ingeniørteknik, miljø og samfundsøkonomi over hele verden. COWI har 11 regionale afdelinger"...
Et firma, der har med teknik, økonomi, brobygning og praktiske problemer at gøre? Måske var det billigt.

Morten Jespersen

En hadforbrydelse er en forbrydelse som handler om gerningspersonens holding fremfor handling. Derfor kan man ikke spørge ofrene, hvis man vil vide noget om hadforbrydelsers omfang.

Anders Jensen

Ved ikke hvor de trækker disse undersøgelse. Men hvem har de spurgt, når hver tiende udtrykker at de, inde for de sidste år, har været udsat for en hadforbrydelse. (som slet ikke er et juridisk udtryk.)
Denne patos retorik er underminerende for vores samfund.
Her er en sand historie: Kørestolsbruger væltet på diskotek. Integrations Borgmester formoder mindre end et døgn efter at motivet er had.
Så når en FCK fan, klasker en Brøndby fan en på siden af hovedet, så er det hadforbrydelser.
Når en aggressiv billist angriber en anden billist pga. dennes kørsel, så er det hadforbrydelser.
Mennesker har så travlt med at marginalisere sig selv, så de kan komme ind i den trygge offerrolle.
Jeg kaster snart op.

Dorte Sørensen

Når - "I 20 procent af tilfældene skyldes hadforbrydelsen ofrets køn, hvorefter følger social status (18 procent) " - hadforbrydelser især skyldes ofrets køn og sociale status så viser det vel at de fleste hadforbrydelser udføres af etniske danskere - fx. al den kritik af folk, der modtager kontanthjælp mv.

Ole Brockdorff om Løkke Rasmussen er en lille svindler hersker, der vel ikke meget tvivl om? Det der er mest kritisabel ved denne sag er, at en af Lykketoft fødselsdagsgæster har lægget talen.