Læsetid: 3 min.

København sælger sine fossile aktier

Det giver ikke mening at arbejde ihærdigt på at blive CO2-neutral hovedstad og samtidig tjene penge på aktier i kul-, olie- og gasselskaber, siger overborgmester Frank Jensen. København er formentlig første hovedstad i verden, der tager dette skridt
29. januar 2016

Det giver ikke mening, at man ihærdigt forfølger et politisk vedtaget mål om at blive CO2-neutral og så samtidig tjener penge på investeringer i kul-, olie- og gasindustrien.

Det siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S), som nu vil afhænde kommunens investeringer i fossile energiselskaber. Overborgmesteren forventer at få forslaget om salg godkendt i kommunens økonomiudvalg på tirsdag.

Dermed vil København så vidt vides blive den første hovedstad i verden, som tilslutter sig den internationale divestment-kampagne om at afhænde aktier i den fossile sektor.

»København er helt i front blandt verdens storbyer med den grønne omstilling, og vi arbejder hårdt på at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Derfor virker det helt forkert, at kommunen stadig investerer i olie, kul og gas. Det skal vi have ændret, og det tror jeg flugter godt med københavnernes ønske om en grøn profil for deres by,« siger Frank Jensen.

Københavns formue forvaltes via kommunens egen investeringsforening, der har placeret i alt 6,9 milliarder kr. i aktier, erhvervsobligationer og realkreditobligationer. Investeringsforeningen placerer pengene via andre, selvstændige investeringsforeninger, der typisk drives af banker og også forvalter aktieporteføljer for f.eks. pensionskasser.

Disse bankdrevne investeringsforeninger handler typisk aktier ’i bundter’, hvor fossile selskabers aktier er blandet med aktier fra andre selskaber, og ifølge kommunens økonomiforvaltning findes der ikke i dag på det danske marked investeringsforeninger i bankregi, der udelukker fossile selskaber. Det udgør en praktisk vanskelighed for hjemlige kapitalejere, der måtte ønske at fravælge kul, olie og gas.

At København også har sin egen investeringsforening betyder imidlertid, at man kan løfte bestemte aktier og erhvervsobligationer ud af de bankdrevne investeringsforeninger, man hidtil har benyttet, og i stedet placere værdipapirerne direkte i sin egen.

»Dermed kan vi selv skille os af med investeringer i selskaber, der er primærproducenter af sort energi,« siger Frank Jensen.

Han gør opmærksom på, at f.eks. energiselskaber, der prioriterer og har en overvægt af grøn energi, måske også kan have en rest af fossil energi tilbage, så der er grænsetilfælde, man må studere nøje.

»Men vi vil afgjort ikke investere i selskaber, hvor hovedvægten er på f.eks. kul eller olie,« understreger overborgmesteren.

Kulselskaber konkurs

Ifølge økonomiforvaltningen kan beslutningen om at skille sig af med fossile aktier implementeres på få måneder, og selve manøvren vil koste under en million kr. i engangsomkostninger.

– Risikerer skatteyderne i København at tabe penge på, at I fremover ikke vil få afkast af fossile aktier?

»Vi omgås borgernes penge med stor omhu, og vi har allerede erfaringer med vore etiske investeringer, hvor det ikke har kostet på afkastet at undgå firmaer, der f.eks. ikke overholder menneskerettigheder. Når jeg ser på selskaberne i den grønne økonomi, er jeg fortrøstningsfuld, for det er dem, der nu klarer sig rigtig godt.«

Så vidt Information er orienteret, bliver Københavns Kommune med den forstående beslutning frontløber blandt verdens hovedstæder, når det gælder om at vende ryggen til sorte energiinvesteringer. I den norske hovedstad har Oslo Pensjonsforsikring, der forvalter de kommunalt ansattes pensionsformuer, vedtaget at afhænde sine fossile værdipapirer.

»Jeg har ikke kendskab til andre hovedstæder, der har truffet en så klar beslutning, som vi nu gør. Men jeg tror, der kommer flere i kølvandet på klimaaftalen fra Paris. Udviklingen kommer til at gå stærkt – vi hører jo f.eks. nu om konkurser i højt tempo blandt kulselskaber,« siger Frank Jensen.

Ikke råd til det sorte

Verden over vælger et stigende antal institutionelle investorer at droppe de sorte investeringer af hensyn til klimaet, eller fordi den fossile sektor ligner et mere og mere risikabelt investeringsobjekt.

Ifølge FN’s klimapanel IPCC skal omkring 80 pct. af de kendte fossile reserver forblive i undergrunden, hvis der skal være en rimelig chance for at holde den globale temperaturstigning under to grader. Det gør det usikkert, om investorer i de fossile reserver nogensinde får deres penge igen.

Så sent som onsdag sagde chefen for FN’s Klimasekretariat, Christiana Figueres, på en stor investorkonference om klima i New York:

»Vi har ikke råd til at sætte penge i de forkerte energisystemer. Verden har ikke råd til ny olie og gas, og vi har ikke råd til kul.«

På COP21 i Paris oplyste den internationale divestment-kampagne, at mere end 500 institutioner med en samlet investeringsportefølje på 3,4 billioner dollar indtil nu har foretaget en eller anden form for forpligtelse til at afhænde fossile investeringer.

Frank Jensens udspil følger en beslutning med stort flertal i Københavns Borgerrepræsentation i november om at undersøge mulighederne for at skille sig af med investeringer i sort energi. Kun Venstre og Liberal Alliance stemte imod.

Med en forventet opbakning i kommunens økonomiudvalg på tirsdag skal den endelige plan for den praktiske omstilling udformes og bekræftes af Borgerrepræsentationen.

Læs også: Rettidig omhu

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • John Fredsted
  • Steffen Gliese
  • Anker Nielsen
  • lars abildgaard
  • Anders Vang Nielsen
Pia Qu, John Fredsted, Steffen Gliese, Anker Nielsen, lars abildgaard og Anders Vang Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Javist, vi skal passe på den jord vi har lånt af vores börn. Netop derfor skal divestment ske på den mest effektive måde. Og det er stadig at sälge aktier i de firmaer der anvender el produceret med kul i deres egenproduktion. Eller lade väre med at köbe deres varer, hvis man nu virkelig skal anstrenge sig.
Men det kan jo riskere at koste lidt.
Og selv en feelgoodfaktor kan vel köbes for dyrt for en overborgmester.

Troels Brøgger

Det er et rigtig godt skridt. Det kan der ikke være tvivl om. Selvfølgelig skal journalisten stille det stupide automatspørgsmål: "kommer det til at koste skatteborgerne penge ?" HOLD KÆFT hvor dumt ! Det er ligesom der er den her fuldstændig scizofrene bevidsthed omkring klimaforandringerne. De samme folk kan i det ene forum være HELT klare over at vi skal gøre noget for at redde vores liv her på planeten. Det næste øjeblik træder automapiloten ind:"koster det PENGE, uha så må vi hellere lade være og fortsætte som vi plejer. Lamt

Niels Duus Nielsen, Rasmus With, Hans Larsen, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fra artikel:
"Ifølge FN’s klimapanel IPCC skal omkring 80 pct. af de kendte fossile reserver forblive i undergrunden, hvis der skal være en rimelig chance for at holde den globale temperaturstigning under to grader. Det gør det usikkert, om investorer i de fossile reserver nogensinde får deres penge igen."Siger Frank Jensen.

Tak Frank Jensen og Kbh.

Men man skal lige huske, at vores menneskefjendske flertal i folketinget, der ingen respekt har for syriske børns rettigheder, har heller ikke respekt for deres egne børn og børnebørn.

Vores politikkere lyver for borgerne om Danmark, som foregangsland i klimakampen.
"Stort flertal i Folketinget bakker op om ministeren"

Fra link:
"Der bør 'ikke' være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund.
"Enhedslisten, SF og Alternativet er de eneste partier i Folketinget, som mener, at der bør sættes en begrænsning på, hvor meget der må pumpes op i alt."
Link: http://www.information.dk/555935

Tidligere uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R):
Fra link.
»Omstillingen sker jo ikke fra den ene dag til den anden. Og hvis vi ikke selv bliver bedre til at udvinde olie og gas, så bliver vi jo nødt til at købe det andre steder, for vi har stadigvæk brug for det. Det er en helt bred erkendelse, og derfor synes jeg heller ikke, at der er noget i vejen for, at man forsker i, hvordan en større andel af olien og gassen kan indvindes. Det synes jeg ikke, at jeg skal sætte begrænsninger for.«Fra link: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/minister-om-olieforskning-det-e...

Fra link:
"Energisikkerhedsstrategien er en del af EU’s plan om en fælles europæisk energiunion.
At udbygge infrastrukturen til egen produktion og import af sorte energiformer, såsom skifergas, atomkraft, kul og biobrændsel, er åbenbart den sikre vej mod, at nå dette mål."
Link: http://puls.politiko.dk/endnu-en-sort-dag-for-klimaet/

lars abildgaard, Niels Duus Nielsen, Pia Qu og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Københavns kommune skal af princip ikke eje aktier. Hvilken tosse har fundet på det, og så udenlandske? I skal drive kommunen til fælles bedste. Kommunen kan jo samtidig skrotte oplyste "havebænke" og bycykler, og bruge besparelsen på børn og ældre.

Samtidig er det formentlig også rent økonomisk det mest fordelagtige.

Det ligger i hvert fald helt klart, at både et af verdens største olieselskaber samt Europas største private energiselskab, har droppet fossil brændstof - og i øvrigt a-kraft, og tror ikke mere på en økonomisk fremtid for denne energiform. Og satser nu hele deres nyinvesteringer i vedvarende energi.

Men for begge selskabers vedkommende tager det jo tid at afvikle de gamle energiformer, og bortset fra a-kraft sker kun i takt med at gamle fossildrevne anlæg slides ned.

Bent Gregersen

Bagavet af Københavns kommune. udover det selvmodsigende i ejerskab i virksomheder hvis virksomhed er i modstrid med de politiske realiteter der,nu omsider efter ca. 40 år, har fået 10øren til at falde, skal man værne om sin portefølje så man undgår tab ved selvdøde investeringer. Jo før jo mindre tab ved salg.
Skulderklap til byråd og borgmester.

@Gert Romme

Du skriver: "samt Europas største private energiselskab, har droppet fossil brændstof" ... og hvem er så dette selskab om jeg må spørge? Hvis svaret er E.ON, den tyske energigigant, er der (desværre) ikke belæg for sandhedsværdien ...

Mvh, Jonas

John Fredsted

I sig selv ganske positivt; en smule lys i mørket. Jeg forstår dog overhovedet ikke, hvordan Københavns Kommune forestiller sig, at kommunen skal blive CO2-neutral, eller bare i nærheden af det, i 2025. Hvad med alle køretøjerne i gaderne?, hvad med alle flyene til og fra Kastrup?, etc. Jeg vil først begynde at tage det hele alvorligt, når man beslutter sig for, og ikke mindst har held med, at lave indskrænkninger i særinteressernes såkaldte frihedsrettigheder, både for individer og for virksomheder.

Niels Duus Nielsen

John Fredsted, jeg tror ikke, Københavns Kommune med CO2-neutral mener andet, end at kommunens egne aktiviteter skal være CO2-neutrale. Forbehold: Det er ikke noget, jeg ved; det er noget, jeg tror.

Lufthavnen er ikke en kommunal virksomhed, ligesom benzinbilerne ejes af privatbilister. Kommunen er derimod i gang med at udskifte den kommunale bilpark med elbiler. Og Amagerværket - som Københavns Kommune ejer sammen med omegnskommunerne og Frederiksberg - er i gang med at bygge et helt nyt forbrændingsanlæg, som skulle være meget mindre forurenende end det gamle.

Forslaget er så torskedumt, som det sømmer sig for enhver venstreorienteret tankegang. Fossile brændstoffer fylder 80% af klodens elektricitetsforsyning, og det vil de fortfarende gøre. Såkaldt vedvarende energi producerer ca. 2% ( vind og sol ) og vil aldrig relativt nå højere. Resten skyldes vandkraft og atomkraft. Længere er den ikke!

John Fredsted

Efter således at have fået min misforståelse korrigeret af Niels Nielsen, så synes jeg, det kunne være interessant at vide, hvad forholdet mellem CO2-udledningerne fra den offentlige sektor og den private sektor er i Københavnsområdet. Jeg frygter, at den offentlige CO2-udledning er en dråbe i havet.

Connie Brask Jensen

6,9 milliarder placeret i aktier og obligationer i Københavns kommune !!!! En økonomisk medspiller på det urolige aktiemarked for vores penge. Er det opsparede midler ? Skal skatten så ikke ned ? Når det er sagt , godt at det er Ud med fossile aktier. Når vi er igang med det politiske, - Hvad så med aktierne i den globale - og hjemlige KRIGSINDUSTRI. Kan vi blive enige om, - ikke at støtte dem med danske penge? Og ihvertfald med borgernes penge. Obama har fornylig sagt at krigsindustrien er rødglødende. Og pengene fosser ind til dem der har aktier i denne industri. Forestil Jer, at alle lande fjernede deres investeringer i krigsindustrien. Krig uden våben, tanks, fly, droner, gift, krudt og kugler - kan I se det for Jer?

Fossilhaderne bør nok tænke på, at disse brændstoffer er grundlaget for og opretholderen af verdens velstand. Det begyndte sidst i 1700-tallet med den industrielle revolution, som rykkede millioner og atter millioner ud af udsigtsløs fattigdom. Dampmaskinen fyret me kul var grundlaget. Dampmaskinen lev lagt i skibe, som nedbragte sejltiden over Atlanten fra godt en måned til 10 dage. Det skete omkring 1870, hvor den globale handel medførte en hidtil ukendt rigdom for de store masser. På dette grundlag blev også elektriciteten skabt og udbredt i hele den vestlige verden. Alt sammen bygget på kulkraft. Prøv bare at forestille jer én dag uden elektricitet. Alt går i stå. I løbet af 14 dage vil sult og krig mellem alle om de simpleste fødevarer og drikkevand lægge samfundet i kaos og selvægt. Der er ingen hjælp at hente fra vindmøllerne, for de fungerer kun, hvis de sættes i gang af et ordentligt skud elektricitet.

Jeg gik ind i debatten på Information, fordi jeg forventede en kvalificeret debat af vidende og kvalificerede debattører. Der er undtagelser, men mestendels drejer det sig om et debatniveau, som ikke lader Ekstrabladets Nationen noget efter i skræppende uvidenhed. Når man møder kvalificeret modstand enten reagerer man ikke eller overfaldes af skældsord. Man føler sig nemlig stærk i sin velbeskyttede og selvvalgte uvidenhed og kæmper en sej kamp mod viden og kundskaber.

Michael Kongstad Nielsen

John Fredsted,
jeg tror meningen er, at det er kommunens eget energiforbrug, der skal være CO-2-neutralt, jf. Niels Nielsen.
Det omfatter opvarmning og drift af alle kommunens bygninger og ejendomme, lige fra børnehaver til plejehjem, kloakpumpestationer og genbrugsstationer, rådhuse og borgerservicekontorer, biblioteker, skoler og svømmehaller for ikke at glemme bymuseer.

Philip B. Johnsen

Jens Colding
Fossilbrændsel slår menneskeligheden ihjel, handelsværdien irrelevant og sektoren bør eksproprieres af borgerne uden erstatning, force majeur for hurtig og effektiv afvikling.

Du har ret, det er ikke muligt i morgen at stoppe brug af olie i morgen, men det er muligt, at stoppe konkurence med døden og satse 100% på bæredygtig energi.

Det hedder menneskeheden og ikke menneskeligheden. Fossilbrændsel opretholder klodens liv. CO2 spøgelset er efterhånden manet i jorden<, det må bare helst ikke komme til offentligt udtryk. Det minder slående om venstrefløjens arrogance i indvandringsspørgsmålet. Først, når beviserne er så overvældende, kryber man ynkeligt til korset. Det samme sker med CO2 forskrækkelsen, som alene er iværksat af det politisk skatteopkrævende og herskende segment og følgagtige og velbetalte videnskabsfolk, som nok forstår at holde tand for tunge.

Philip B. Johnsen

Jens Colding
Du høre vist mest til på Ekstrabladets Nationen, vi har nok ikke mere, at tale om vel ; )

God weekend.

Det hedder: Du høreR vist mest til ---- . Der ikke komma før "at tale om". Men ellers kære, Philip. Sæt dig ind i sagerne, før du udtaler dig og påpeg venligst, hvori jeg tager fejl.

Troels Brøgger

Jens Colding: DIN debattone er ikke seriøs. Du rider din kæphest med fordomme mod venstrefløjen krydret med noget paratviden fra fortiden om hvordan vores nuværende niveau er nået ! Er det deriøs debat ? Det drejer sig om at træffe vælg der er livsvigtige for fremtiden, ikke at klamre sig til allerede kendte, nu ubrugelige facts.
Desuden synes din indfaldsvinkel fortrinsvis at være økonomisk. En sådan indfaldvinkel som eneste parameter er livstruende i vores situation. Også KLIMABENÆGTELSEN.... jeg er enig med Philip, smut over på Nationen og lad os andre have vores "useriøse debat" i fred !

Jeg synes absolut, jeg fører en seriøs debat. Facts er i sig selv aldrig ubrugelige. Det siger sig selv. Ellers var de jo ikke facts. Jeg benægter ikke klimaforandringerne, jeg på påpeger blot, at med min historiske viden er de et uforanderligt led i universets cyklus. Co2 eller ej, som i øvrigt er grundlaget for alt liv. Men det ved du vel, eller hva`? Eller tror du også, at Co2 er en gift, som uvidende bønder spreder ud til livets udslettelse? En ting kan jeg garantere dig: Du får aldrig din " useriøse debat" i fred. Og så glæder mig stadig til det øjeblik, hvor de ellers så ivrige debattører kan påpege, at de oplysninger , jeg giver, kan tilbagevises. Jeg tiltror egentlig Troels for et retsindigt og ordentligt menneske. Han har bare som mange idealister en dødsdrift i sig, hvor han maler alt med én sort pen. Som Tom Kristensen skriver: "Jeg har længtes efter skibskatastrofer og pludselig død." De gamle grækere kaldte det thanatos - en unaturlig drift efter udslettelse og død. Jorden er absolut ikke i fare på grund af visse udledninger; det er den alene på grund af livsuduelighed, mangel på handlekraft og realitetssans og politisk korrekt meningsdannelse.

Troels Brøgger

Det glæder mig Jens Colding at du ikke trækker dig, dødsdriften...hm jeg tror det er en projektion af dine egne tanker. Jeg kan også spille psykolog på et tyndt grundlag ligesom du gør.... Det højner bare ikke debatniveauet.
Meget betegnende er dit profilbillede meget utydeligt...er du ved at forsvinde ? i din egen verden måske ?