Læsetid: 3 min.

Politikere og eksperter vil lukke deleøkonomiens skattehul

Deleøkonomien er i vækst, men det er vanskeligt at tjekke, om der betales skat af tjenester som Airbnb. En rækker eksperter og politikere mener, det er tid til at regulere området, sådan som Norge nu lægger op til. SKAT lover handling
8. januar 2016

Deleøkonomien med tjenester som Uber og Airbnb er nærmest eksploderet det seneste år i Danmark. Det får flere eksperter og politikere til at advare mod et potentielt skattehul. De peger på et akut behov for mere kontrol med indberetning af skat i den voksende økonomi.

Udviklingen fik i tirsdags de norske skattemyndigheder til at annoncere, at de ønsker, at tjenester som Airbnb skal indberette, hvad brugerne tjener på for eksempel at leje et værelse ud. Og sådan bør vi også gøre herhjemme, lyder der fra flere sider.

»Det er en helt logisk model. Jeg mener simpelthen, at det bliver man nødsaget til at gøre for at undgå skattesnyd og undgå, at der er unfair konkurrence,« siger Bent Greve, professor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

Også Peter Bæck, der forsker i deleøkonomi hos den britiske tænketank Nesta, mener, der kan være behov for handling fra skattemyndighedernes side. Tænketanken har de sidste fire år forsket i og giver anbefalinger om deleøkonomi til den britiske regering.

»Virksomhederne har nu nået en kritisk masse og har i dag en så stor volumen i handler, at det er værd for skattemyndighederne at kigge på dem,« siger Peter Bæck.

Grobund for snyd

Ifølge de seneste tal fra Airbnb har tjenesten i Danmark haft 711.000 gæster siden 2009, men oplevede i 2015 mere end en fordobling med 405.000 gæster og i alt 1,7 mio. overnatninger herhjemme.

Samtidig anslår en rapport fra Nordea, at 2015 blev året, hvor danskerne for alvor tog deleøkonomien til sig. Banken vurderer, at deleøkonomien blev tredoblet i det forgangne år, hvor ni pct. af danskerne nu tager aktiv del.

Som reglerne er i dag, er det op til den enkelte udlejer at indberette til Skat, hvad de tjener på at have overnattende gæster eller på at leje deres lejlighed eller hus ud, mens de selv er på ferie. Derfor er der grobund for snyd.

»Og der bliver også snydt. Fra forskningen ved vi, at er der begrænset kontrol, vil folk også føle sig fristet til at snyde,« siger professor Bent Greve fra RUC.

»Problemet er, at i modsætning til lønoplysninger, renteindtægter og fagforeningskontingent, der kommer ind til SKAT helt automatisk, så kommer det her ikke ind.«

Han mener, at konsekvensen er en eksisterende undergrundsøkonomi, hvor nogle bevidst unddrager sig skat, mens andre er uvidende om reglerne.

Samme vurdering kommer fra Airbnb’s direkte konkurrenter i hotelbranchen, hvor de længe har ment, at der er behov for regulering på området.

»Muligheden for at snyde er til stede. Jo mindre kontrol, der er, jo nemmere er det ikke at indberette, hvad der bliver tjent,« siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation, Horesta.

Parat til samarbejde

Tjenesten Airbnb er ikke afvisende over for at indgå i et samarbejde med myndighederne.

»Vi vil rigtig gerne i dialog med de relevante parter om en god og innovativ løsning for både Danmark og de danske Airbnb-værter,« svarer Airbnbs landechef for Norden, Aja Guldhammer, i en mail til Information på spørgsmålet, om det vil være en god idé at gøre, som skattemyndighederne lægger op til i Norge.

På Christiansborg er der bred enighed om, at der er mange muligheder og goder ved deleøkonomi, men der er også enighed om, at det skal undersøges nærmere, om der bliver betalt skat af indtægterne. Det siger skatteordførerne fra Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti samt finansordfører Josephine Fock fra Alternativet og erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

»Det er ministeren, der skal tage bolden op nu. Det er ham, der har serveretten og et embedsværk bagved med jurister og eksperter,« siger skatteordfører for DF Dennis Flydtkjær.

Han mener, at deleøkonomien, som den er nu, kan være en udfordring for både hotelbranchen og skattemyndighederne.

SF’s skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen mener, det er et problem, at der ikke er nok kontrol og styring. Hun vil stille spørgsmål til skatteministeren og høre, hvorfor han ikke kan indføre en model, hvor Airbnb indberetter, hvad brugerne tjener.

SKAT vil se på udfordringerne

SKAT har ikke før beskæftiget sig med deleøkonomi og fører ikke en særskilt kontrol, når folk for eksempel udlejer gennem for eksempel Airbnb. Det bekræfter SKAT i en mail til Information.

SKAT anerkender dog problemstillingen:

»Deleøkonomi-konceptet ser ud til at være i vækst og medfører dermed også mulighed for flere skatteunddragelser. Derfor planlægger SKAT et analyseprojekt om deleøkonomi for 2016. Analysen skal bl.a. kortlægge markedet og de forskellige deleøkonomi-koncepter.«

SKAT vurderer desuden, at et samarbejde med tjenesterne er centralt, »idet det er via udbyderne, det er lettest at få kontakt med de enkelte brugere af deleøkonomi.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Nogen bud på hvad skatten på f.eks en overnatning udgør?

Så vidt vides er der ikke tale om lønindkomst, men der imod om en lejeindtægt.
Uden CVR- og momsregistrering er det måske heller ikke selvstændig virksomhed i traditionel forstand?

Forstår ikke at Skat altid er så meget på bagkant af udviklingen.
Især når vi uge efter uge ser Skat rykke ud i forhold til f.eks Kræmmermarkeder og Pizzaria' er.

Det karakteristiske ved de deleøkonomi-virksomheder vi indtil nu har set (Uber, Airbnb, Closay, mv.) er, at aktiviteten er Internetbaseret - Så træk dog skatten hos dem der ejer/driver It-platformen (ved kilden). Det gør i det mindste Skats kontrol enklere.

Ifølgehttps://www.airbnb.dk/info/host tjener udlejere af enkeltværelse lejet i København ca. 300kr./nat x 1.700.000 = 510.000.000.
Er det hele boligen kan lejen f.eks udgøre ca. 550kr./nat x 1.700.000 = 935.000.000.

Rart hvis der kunne inddrives samfundsbidrag i form af skat af aktiviteterne, mener jeg!

Det vil være firmaer som AirBnB, Uber, GoMore og andre der faciliterer deling der vil blive beskattet, og det mangler bare.
Det vil ikke være muligt at indføre et effektivt skattesystem for den private udveksling der for langt de fleste sjældent vil kommer over nogle få tusind om året og altså mindre end den tilladte skattefrie indtjening.

Unuanceret. Det svarer til at sige, at vi ikke må arbejde, fordi der er nogen, der laver sort arbejde. Deleøkonomi er ikke skatteunddragelse. Det er den 3. internetbølge. Der er gode sider og der er dårlige. Lad os få dem kortlagt og se, hvordan vi kan gøre med delebevægelsen, hvad vore forfædre gjorde med andelsbevægelsen.

peter fonnesbech, Bjarke Hansen og Søren Jessen anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

Jeg er helt på Linje med John Christensen. Alle disse såkaldte deleøkonomier er blot internetbaserede virksomheder og de har en central opgørelse over transaktioner, da de ønsker at tjene penge.
Gør som med arbejdsgivere i DK generelt - det er arbejdsgiver, der trækker skat inden 'lønnen' udbetales. Simpelt.

Hold så op med at kalde Uber for deleøkonomi. Gomore er dele økonomi Uber er privat taxakørsel.

Søren Jessen, Britta Hansen, Jens Kofoed og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Der skal altså være en form for fairness også over for de mange hoteller der kæmper for at overleve. Læste på Airbnb om en græsk mor og søn der har investeret i 3 lejligheder i Athen, som de lejer ud - og så er der jo tale om ren business. Man kender betaler og man kender modtager og i hvilket land det foregår - så er det nemt at betale den skat via App'ens ophavsmand i henhold til nationale beskatningsregler. Desuden kan man udemærket godt drive almindelig virksomhed uden CVR nummer idag - bare beløbet ligger under 50.000 (mener jeg det er)

Der er ikke et problem med mikroaftaler eller platformsøkonomi. Der er et problem med amatørisme i skatteforvaltningen i Danmark. Og et stort problem med danske privatkapitalistiske firmaer, som er rigtig kede af fri konkurrence med færre fordyrende mellemled.

Alt, hvad der bliver solgt over en platform, som fx. AirBnB og Uber og VRBO, er ret nemt at revidere for skattevæsenet, da mit regnskab nemt kan krydscheckes med platformens rapport.

Skattereglerne herovre vestpå i Seattle er ret smarte, fordi de forenkler privates regnskab:

1) Hvis du udlejer meget lidt (under to uger), er indtægten skattefri, og du har ingen fradrag.

2) Hvis du næsten kun udlejer (vores sommerhus med kun få ugers privat brug), kan alle udgifter trækkes fra.

3) Hvis du både udlejer enheden og bruger den selv (vores kælderlejlighed), skal du tælle overnatninger, og har forholdsmæssigt fradrag, fx. 25% af varmeregningen, hvis vi udlejer halvdelen af huset med 50% privat brug).

Vores revisor har forstået budskabet: Jeg vil hellere have lidt for få fradrag, end jeg vil revideres af Skat. Han laver absolut ingen snyd, og holder alt på den pæne side. Sådan gør vores venner også.

Vores lokale Skat har forstået budskabet. De ved, at alle os, der har en pæn revisor, ikke laver snyd, så vores regnskab bliver godkendt hvert år.

Det gør meg rigtig vred, når en svindlerindustri som Taxi og hoteller beskylder platformsøkonomien for ikke at have orden i vores regnskaber.

Uanset hvad man måtte gå rundt af mere eller mindre mærkværdige forestillinger, måske funderet i personlige forhold - hvad ved jeg - så fungere Uber altså præcis som andre alle dele-firmaer.
Uber sætter rammerne for udveksling og faciliterer kontakten mellem udbyder og aftager for en beskeden sum. Præcis som Gomore, AirBnB osv.

Ingen brancher bryder sig nye spillere eller teknologier der ændrer de gældende vilkår. Det vil altid medføre en stor gruppe tabere.
Jeg har nogen sympati med taxichauffører der nu oplever branchen forvandles foran deres øjne uden at de kan gøre en fjantende fis ved det.
Men den hetz der rettes mod Uber fra danske taxichauffører er mere end noget andet et forsøg på at aflede fra det faktum at dansk taxikørsel i årtier har været fastlåst af kartellignende tilstande til stor ulempe for kunderne..

olivier goulin

Få styr på den organiserede svindel og virksomhedernes skatteunddragelse - så kan I vende tilbage med disse skattemæssige petitesser bagefter.

/O