Læsetid: 5 min.

Vil regeringen genindføre udskældt internetovervågning?

I syv år blev oplysninger om alle danskeres internetadfærd gemt til brug for politiet. Kritikere kaldte det masseovervågning, og selv Justitsministeriet vurderede, at det var tvivlsomt, om overvågningen virkede efter hensigten. Nu frygter flere, at overvågningen vender tilbage
Fredag holder Justitsministeriet møde om en revision af de såkaldte logningsregler. Kritikere frygter, at justitsminister Søren Pind vil genindføre en masseovervågning af danskeres adfærd på internettet.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

28. januar 2016

Kritikere siger nu, at de frygter, at regeringen vil foreslå at genindføre overvågning af alle danske borgeres brug af internettet. De advarer om, at der i så fald reelt vil blive indført masseovervågning af ganske almindelige borgere.

For Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening, er det umuligt at forene den form for internetovervågning med retten til privatliv.

»Det vil betyde, at man kommer til at registrere så detaljerede oplysninger om vores adfærd på internettet, at det reelt er en fuldstændig kortlægning af alt, hvad du laver, fordi vi hele tiden er på nettet i dag,« siger han.

Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia, er ligeledes kritisk.

»Hvis det bliver til virkelighed, vil det betyde, at man kommer til at registrere langt, langt flere oplysninger om borgerne,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Anne-Marie Krogsbøll
Niels Duus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Har vi efterhånden reelt et frit og demokartisk samfund, hvis sådanne evt. planer gennemføres?

Udsendelse i går på DR2 om mobil-logning gav et skræmmende billede af, hvordan bare denne logning kan misbruges af mindre demokratisk tænkende regimer: https://www.dr.dk/tv/se/mobilrevolutionen/mobilrevolutionen

Hvis man oven i købet kobler internetlogning på, så frygter jeg, at vi er "lost". På et eller andet tidspunkt vil en dansk regering vise sig at finde grunde til at kontrollere opposition og demonstranter ("terror-kortet") via den enorme magt sådan total overvågning giver.

Ib Christensen, Christian Mondrup, Carsten Wienholtz og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Mogens Ritsholm

Det er selvfølgelig helt hul i hovedet, hvis man genindfører sessionslogning. Men det er sådan set uskadeligt, da det ikke kan bruges til noget.

Men reglerne, der stammer fra 2006, trænger selvfølgelig til en opdatering, hvor efterforskningsmæssig værdi afvejes med hensynet til privatlivet.

Men man kan frygte, at hverken telebranchen eller JM magter dette og ender i endnu en gang nytteløs registrering, som allerede er ovehalet af udviklingen.

Et af problemerne er, at logning kun retter sig mod teleudbydere, mens alt det interessante for efterforskning i stigende grad er hos tjenesteudbyderne (google, mail, IP-telefoni, facebook, twitter osv.). Dem kan man ikke forpligte til logning, da de ikke er teleudbydere.

Anne-Marie Krogsbøll

Mogens Ritsholm:
"Det er selvfølgelig helt hul i hovedet, hvis man genindfører sessionslogning. Men det er sådan set uskadeligt, da det ikke kan bruges til noget."
"Et af problemerne er, at logning kun retter sig mod teleudbydere, mens alt det interessante for efterforskning i stigende grad er hos tjenesteudbyderne (google, mail, IP-telefoni, facebook, twitter osv.). Dem kan man ikke forpligte til logning, da de ikke er teleudbydere."

Du lyder om om, du har mere indsigt i dette end mig, men mon ikke man hurtigt kan få strikket noget lovgivning sammen, så man OGSÅ kan pålægge disse at logge? hhvor der er vilje, er der vel vej?

Mogens Ritsholm

@Anne-Marie

Det kan man ikke, og det er derfor man i frustration søger at forpligte teleudbyderne (transportørerne). Teleudbyderne sender jo bare data mellem kunder og tjenester uden at kende til indhold eller den egentlige modtager. Minder det om noget vedrørende persontransport til Sverige?

Eskild Nielsen, Niels Duus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Mogens:
Tak for svaret. Men HVORFOR kan man ikke? Er det teknisk umuligt at gøre, eller er der lovgivingsmæssige (evt. EU-lovgivning) forhold, der står i vejen?

Mogens Ritsholm

@Anne Marie
Begge dele. Der er ikke lovgrundlag i hverken DK eller EU til at påbyde f.eks. google til at udlevere oplysninger for en dansk kunde til dansk politi. For tele bliver udbyderen fanget af danske regler, når han har en dansk kunde. IT-tjenester skal kunne udbydes frit uden særlige nationale betingelser.

Derfor er det også praktisk umuligt at forpligte en IT-udbyder i et andet land, f.eks. Skype.

Men de logger alle samen og udleverer oplysninger til politiet. De bestemmer bare selv, hvornår betingelserne herfor er opfyldt. Så vi kan ikke lovgive om, at de skal udlevere efter specielle danske betingelser.

Grunden til at de logger er, at de i nogle retssystemer kan få et medansvar, hvis de ikke kan udpege synderen - f.eks. i USA. Og så bruger de jo desværre også nogle af oplysningerne kommercielt.

Carsten Wienholtz og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Mogens Ritsholm:

Tak for uddybning. Jeg er nu stadig meget utryg ved dette - selve tankegange er foruroligende.

Jeg syntes da, det er trist, hvis der ikke i Danmark findes bare et enkelt dristigt teleselskab, der kryptere mail, og gør ugenkendeligt, hvem der har søgt på en given internetside.

Her i huset bruger vi et selskab, der kun opererer på lysledernettet, og som har netop denne dristighed. Dette selskab har betalt bøder for ikke at opbevare borgernes mails m.v., og for ikke at samarbejde med myndighederne. Og selv om ordningen med offentlig overvågning for mere end 1 år siden blev kendt ulovligt af EU, tror dette selskab, at ordningen kan genindføres.

Så netop i denne måned har teleselskabet valgt at al mail-trafik fremover skal krypteres, hvilket i øvrigt kun krævede en meget lille omstilling af mail-programmet.

Ole Frank, Ib Christensen, Anne-Marie Krogsbøll og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Vi ska da ha mer overvågning, ska vi, ja vi ska.
Men hvorfor stoppe der, jeg ser en god forretning i at gemme alt trafik der kommer igennem landet, derved kan vi ansætte en masse mennesker til at analysere denne "big data" der er formuer at hente der, forretningshemmeligheder og snvas.
Vi ska da ha!

@ Anders Jensen,

Du følger slet ikke med i udviklingen.

Sverige er en slags knudepunkt for internet i øst-vestlig retning, og har en meget omfattende aflytning, Försvarets radioanstalt (FRA), det passivt kan udnyttes fra Danmark, bl.a. via søkabler. Sverige er ikke medlem af Nato, og giver absolut ingen information fra sig, med mindre, det er nødvendigt ud fra et sikkerhedshensyn..

Men nærheden til Sverige kan faktisk udnyttes i Danmark. Og på denne måde er Danmark faktisk et knudepunkt for internetforbindelse mellem øst - vest og delvis også syd. Og allerede for 3-4 år siden kom det frem i medierne - også danske, at der i Danmark opererede en hel stab fra det britiske, Government Communications Headquarters (GCHQ), i ganske tæt samarbejde med PET. Og det hele - også danske aktiviteter - foregik under ledelse af National Security Agency (NSA) fra USA, der i øvrigt også finansierer GCHQs aktiviteter. Og det de foretager er netop SIGINT (Signals intelligence).

På denne måde kan man fastslå, at britisk efterretningstjeneste er en filial af USA's, hvilket også er almen kendt viden. Samt at Danmark indgår i den britiske efterretningstjeneste som en slags filial.

Selve centret, hvor sagerne foregår, ligger - eller i hvert fald lå, i tætbefolket område lige nord for København, og var vist nok kammofleret som en international erhvervsvirksomhed.

Anders Jensen

@Gert
Beklager at sarkasmen ikke var tydelig nok :)
Jeg har talt om "Echelon" i over 15 år. Det er et faktum at det eksistere, nu har vi så supercomputere som lagre "big data" og en masse analytikere der trækker den ene og anden model ud af disse.
Facebook er delvist finansieret af CIA, fordi det er et skide smart system at kontrollere; relationer, bevægelse og adfærd, og vi giver disse oplysninger helt frivilligt. ;)

skritet fra retsstat til prævensionsstat , hvor alle borger er potentiale forbryder, vi mangler bare at finde den paragraf der kan bruges mod dem.

Anders Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar