Læsetid: 5 min.

’Slukket håb presser flygtninge mod nord’

Afgående FN-flygtningehøjkommissær Antonio Guterres sender en hård afskedssalut mod de europæiske politiske ledere, som ikke forstår at reagere på flygtningekrisen, mener Guterres
Regeringen har i mandags indført midlertidig kontrol ved de danske grænser. Her er det id-kontrol på stationen ved Kastrup Lufthavn.

Niels Hougaard

6. januar 2016

Når mere end en million flygtninge og immigranter i løbet af 2015 er ankommet til EU, er årsagerne en blanding af krig, desperation og ringe fremtidsudsigter.

»De gamle konflikter består, og nye kommer til. Fra 2010 til 2015 er antallet af fordrevne på grund af voldelige konflikter i verden firedoblet,« lyder det indledningsvis fra António Guterres, der den 1. januar i år takkede af efter ti år som FN’s flygt-ningehøjkommissær.

I et afsluttende interview lavet og publiceret af FN’s flygtninge- højkommissariat (UNHCR), giver António Guterres sin egen udlægning af flygtningekrisens opståen og de mulige løsninger. Han er dog ikke særlig optimistisk i forhold til den aktuelle udvikling, ligesom han er meget kritisk over for den måde, de europæiske ledere har taklet – eller netop ikke har taklet – den igangværende flygtningekrise.

Læs også: Lukketid i Europa

»Det er første gang, der ankommer så mange fra syd til det globale nord: Til de udviklede og de rige lande. Men folk er mere bekymrede for, hvordan det påvirker den udviklede del af verden end for flygtningenes velbefindende.«

Den største gruppe af flygtninge, der ankommer til Europa, er fra Syrien. Den snart fem år lange krig har sendt op mod 12 mio. syrere på flugt, langt de fleste internt i regionen, men siden foråret 2015 har mere end en halv million syrere søgt mod EU for beskyttelse.

Ikke fordi de nødvendigvis ønsker at tage den lange tur, men fordi de har tabt troen på fred, siger António Guterres.

Mister håbet

»Folk tror ikke længere på udsigten til en politisk løsning, og at de kan vende tilbage i den nærmeste fremtid. Jeg husker krigens første tid, hvor jeg talte med folk, der sagde, vi vender tilbage om et par måneder. Nu siger mange af dem, at de sandsynligvis aldrig kan vende tilbage.«

Læs også: De humanitære stormagter er tæt på sammenbrud

Samtidig er de betingelser, som de syriske flygtninge lever under i nærområderne, blevet stærkt forværret, og det har skabt en desperat situation, siger António Guterres:

»De har ikke lov at arbejde, kun halvdelen af deres børn kommer i skole, og for syriske familier er uddannelse helt afgørende, fordi de har været vant til et system med uddannelse til alle. Samtidig er niveauet af fattigdom ekstremt i de syriske flygtningesamfund i Libanon, Jordan og Tyrkiet. Folk bliver desperate og føler, at eneste mulighed er at flygte videre.«

Det har skabt et pres i EU’s medlemsstater, hvor der både har været mange, der har taget sig godt af de ankomne flygtninge, mens de ukontrollerede flygtningestrømme for andre har skabt frygt. António Guterres er glad over de mange, der har bidraget til at modtage flygtninge i EU, men han forstår også godt, at andre er blevet skræmte.

Frygten for kaos

»Selvfølgelig vil der altid være xenofobiske reaktioner, som vi simpelthen bare skal afvise. Men vi må også tage højde for, at der i vores samfund er folk med frygt og bekymring, og det må vi kunne reagere på og være i stand til at besvare med andet end bare fordømmelse.«

Han mener, at folks frygt opstår, fordi der netop ikke er nogen form for politisk styring i EU. Havde EU’s ledere reageret prompte på udfordringen, havde de sørget for ordentlig modtagelse med kontrol og screening samt en omfordeling af flygtningene med fly fra det punkt, hvor de kommer ind i EU til de lande, der skal tage imod dem, kunne man have undgået det europæiske kaos med tusinde af flygtninge marcherende op igennem Balkan og resten af Europa.

Læs også: Dybe tyske rynker over dansk kontrol

»Men når folk et eller andet sted i en lille by i Europa oplever det her – eller ser den her strøm af mennesker i nyhederne, hvor ingen har overblikket eller tager styringen, så opstår der en frygt. Folk tror, de bliver invaderet. Det er blevet det budskab, der står tilbage.«

Derfor er det EU’s ledere, der har svigtet, mener han:

»Vi taler om en million (der har søgt mod EU, red.), det er mindre end to flygtninge pr. tusind europæere. I Libanon er der nu én flygtninge for hver tre libanesere. Det viser jo, at problemet nemt kunne have være håndteret, hvis ellers man havde besluttet sig for at håndtere det. Men uheldigvis var Europa delt og ude af stand til at handle i fællesskab, så derfor blev flygtningestrømmene ikke styret af de europæiske myndigheder, men af menneskesmuglere. Det er ærgerligt og har været medårsag til at skabe frygt og bekymring i mange af de europæiske samfund.«

Fokus på fred

Situationen har ændret sig markant i de ti år, António Guterres har stået i spidsen for FN’s flygtningehøjkommissariat, UNHCR. Dengang håbede UNHCR årligt at kunne sende en million mennesker tilbage til genhusning i deres hjemlande. I dag er situationen nærmest den modsatte. Konflikter skaber flygtninge som aldrig før.

»Ser vi på, hvor vi står i dag, er der enkelte glimt af håb. Vi har Wien-forhandlingerne (fredsforhandlinger for Syrien senere i januar, red.), der forhåbentlig vil kaste resultater af sig, selv om det stadig er meget usikkert. Men overordnet set er tendensen, at det i øjeblikket går mod værre, før det på et tidspunkt forhåbentligt vender til det bedre.«

António Guterres mener derfor, at det internationale samfund bør sætte meget mere aktivt ind i forhold til at løse de igangværende konflikter. Han efterlyser en »stærk fredslobby« med »oprigtige forhandlere«, der kan tage sig af verdens mange forskellige konflikter.

»De her konflikter berører os alle, og vi er nødt til at samles om at løse dem. Vi ønsker ikke flere flygtninge, vi ønsker at undgå flygtninge, og derfor er det arbejde helt afgørende,« siger António Guterres, der samtidig advarer imod fortsat at negligere de udfordringer, som de mange flygtninge særligt i nærområderne giver:

»Indtil da er det vigtigt, at nødhjælpsarbejdere og udviklingsorganisationer står sammen side om side for at både at sikre dem, der er flygtet, men også for at hjælpe de samfund, der modtager flest flygtninge, og som oftest selv er skrøbelige lande, så vi undgår, de falder sammen én for én som dominobrikker.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • curt jensen
  • Bodil Waldstrøm
  • Bill Atkins
curt jensen, Bodil Waldstrøm og Bill Atkins anbefalede denne artikel

Kommentarer

Send, uden skelen til danske eksportmuligheder og virksomheder - dansk ulandsbistanden - 17 mia. kr. - til Dansk Flygtningehjælp. Alle beslutningstagere ved jo inderst inde godt, at det er langt billigere - og at luske sig uden om problemet - kun at hjælpe de flygtninge der er kommet herop til Europa, frem for at hjælpe de 20 gange flere, der lider i nærområderne. Se nu realiteterne i øjnene og få stoppet den krig og hjulpet de mennesker tilbage på sporet.

Morten Pedersen, Per Klüver og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Connie Brask Jensen

I går var der nyheder om at USA` våbenindustri er rødglødende, - og aldrig tidligere har produceret så meget. Måske derfor Obama græd, - han så direkte ind i de grusomme resultater der ligger bag disse tal. Gør noget.
Der er garanteret lignende tal fra alle de våbenproducerende lande, hvoraf størstedelen er i I-landene.
Sammen med nyheden om Vestens halvering af bistand til FN, - så madrationerne til Syrien siden begyndelsen af 2015 er halveret. Sønderbombede, Sultne, Hjemløse, Desperate, Syriske flygtninge flygter. Selvfølgelig.
Og EU viser sin manglende handlekraft, og udhuler sin eksistensberettigelse. Jamen det er så grufuldt, og nærmest ufatteligt ondt at se disse kapitalistiske årsagssammenhænge.
Og vi almindelig mennesker tager godt imod disse Ufrivillige flygtninge, som dette økonomiske vanvid driver hen i vores arme.

Karl Aage Thomsen, Niels Duus Nielsen og curt jensen anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Den flygtningestrøm er fuldstændig efter bogen. For snart 5 år siden skreg Dansk Floskelparti op om, at man skulle hjælpe mest mulig i nærområderne, men at det måtte være lande i F.eks. Afrika, der var mest nærområder, skulle modtage flygtningene, samtidig med at man begyndte at halvere hjælpen til flygtningene i nærområderne. Sådan tænkning i folkemord er lederintelligens stillingtagen til problemerne, hvor modbydeligt kan det være at ville hjælpe med at sende flygtninge retur i faldskærm, som også blev foreslået af en folkevalgt. Nu skider man så i egen rede. Godt klaret af lederne EU.
Katho

Per Klüver, Connie Brask Jensen og curt jensen anbefalede denne kommentar

"...fordi de har været vant til et system med uddannelse til alle."
Dermed siges det jo mere eller mindre direkte at Syrien var bedre under Assad...

Torben Lindegaard

@Connie Brask

"Og EU viser sin manglende handlekraft, og udhuler sin eksistensberettigelse"

Du har så sørgeligt ret.

Retfærdigvis skal vi dog have med, at EU kun kan handle, hvis der enten eenstemmighed eller kvalificeret flertal i ministerrådet. Og alle disse ministre er jo valgt af nationalstaterne til at varetage de nationale vælgeres interesser, så det er en tung sag at opnå enighed, når så mange vælgere rundt om i Europa reagerer så negativt overfor flygtninge & indvandrere.

Kan man så ikke lade Kommissionen handle autonomt?
Kun hvis kommissærerne har fået overført kompetence på området.

På flygtninge- & migrantområdet har de 28 medlemslande ikke overført kompetence - heller ikke Danmark - så enhver plan fra Kommissionens side skal hver gang godkendes i ministerrådet med kvalificeret flertal.

Men det er selvfølgelig direkte kontraproduktivt, hvis EU undlader at finansiere flygtningelejrene i Libanon, Jordan og Tyrkiet. Hvis livet bliver elendigt nok i lejrene, tvinges selv familier med små børn ud i en risikabel overfart over Middelhavet - og menneskesmuglerne scorer uhyrlige gevinster.

Det vil være ulykkeligt, hvis det er opståede kriser, der skal bestemme hvornår og hvordan EU's medlemsstater skal overdrage kompetence til EU-systemet. (EU-Kommissionen er vist altid parat til at udnytte enhver krise til at skaffe sig flere kompetencer.)

Overdragelse af kompetencer fra medlemsstaterne til EU-systemet kan være en særdeles god ide, men overdragelsen bør kun ske efter grundige overvejelser og under "ædruelige" former ( - ikke noget med panik og hu hej.).

FN højkommissæren bør indse, at det er de enkelte stater - og ikke EU som overordnet magt - han skal rette sin kritik mod.

Sådan set kan han vel komme med sin kritik over for samtlige FN-medlemmer med en nogenlunde "komfortabel" gennemsnitsindkomst pr indbygger?

Flygtningestrømme er næsten et globalt problem, så måske burde man udvide FN samarbejdet og derigennem forsøge at gøre en permanent og tilstrækkelig indsats uanset hvor i verden, flygtningeproblemer opstår.

Stater, der synes de har råd til at opretholde et atomvåben-beredskab med missiler o s v, bør sådan set betale relativt mere til humantære indsatser under FN end "atom-frie" stater ( - en slags Tobin-skat på A-våben ?)

Emil Eiberg-Jensen

António Guterres er en Portugisisk socialist der siden 2005, har været FN's flygtningehøjkommissær.

António Guterres og FN's flygtningehøjkommisariat har altså haft 10 år til at identificere og beskrive blandt andet de Mellemøstlige og Nordafrikanske landes udvikling frem mod overbefolkning, konflikter og borgerkrige.

Alligevel vil António Guterres og FN's flygtningehøjkommisariat ikke her identificere Mellemøsten og Nordafrikas udvikling frem mod overbefolkning.

Hvilket uden tvivl skyldes at de fleste Europæiske centrum venstre partier er bange for at en retvisende beskrivelse af Mellemøsten og Nordafrikas frem mod overbefolkning, vil skade den politiske tilslutning til deres partier.

Se António Guterres:
https://da.wikipedia.org/wiki/Ant%C3%B3nio_Guterres

Se Mellemøsten og Nordafrikas 65 års befolknings udviklings historie i World Population Review:
http://worldpopulationreview.com/countries/

Emil Eiberg-Jensen

FN's nye flygtningehøjkommissær er en Italiener der har været FN funktionær i 30 år...

(Hvilket er en katastrofe... set i relation til at FN ikke har kunnet forhindre talrige staters vej mod overbefolkning...)

"Flygtningehøjkommissæren" hedder Filippo Grandi og han blev i sin tid uddannet i moderne historie i Milano i 1984..!

Manden har altså ingen formel samfundsvidenskabelig uddannelse (historie er en humanistisk uddannelse) og vil derfor heller ikke være i stand til at identificere og beskrive overbefolkningen i de underudviklede lande.

Og uden FNs identificering og beskrivelser af overbefolkningen i de underudviklede lande,
vil disse landes regeringer og befolkninger selvfølgelig blot fortsætte deres veje frem mod overbefolknings forskyldte konflikter og krige,
- som vil følge de specifikke lande og områder traditionelle religiøse, etniske, sproglige og kulturelle brudflader.

"Grandi graduated from the State University of Milan with a degree in modern history and from the Gregorian University in Rome with a BA in philosophy..."

Se FN's nye flygtningehøjkommissær:
http://www.unrwa.org/userfiles/2010031792654.pdf

Italy’s Grandi chief of UNHCR:
http://www.britalypost.com/italys-grandi-high-commissioner-for-refugees/

Touhami Bennour

Så Abd el Wahhab styrer Wahhabismen I Saudi arabien fra graven? og han forstsat med at gøre det efter 300 år? Meget rationelt udlægning.