Baggrund
Læsetid: 5 min.

Udlændingestyrelsen vil ikke ændre omstridt vejledning til flygtningebørn

Uledsagede mindreårige flygtninge har en særlig ret til familiesammenføring, men det vil Udlændingestyrelsen ikke vejlede dem om. Efter ny asylstramning stiller styrelsens manglende vejledning børnene endnu dårligere end hidtil, siger eksperter
Indland
1. februar 2016
Information skrev sidste efterår om den dengang 14-årige Ahmed Jabbar, der har haft ret til familiesammenføring fra den dag, han fik asyl i Danmark. Men han blev først klar over det, da hans onkel opdagede det ved et tilfælde

Information skrev sidste efterår om den dengang 14-årige Ahmed Jabbar, der har haft ret til familiesammenføring fra den dag, han fik asyl i Danmark. Men han blev først klar over det, da hans onkel opdagede det ved et tilfælde

Ulrik Hasemann

Selvom Udlændingestyrelsen tidligere har mødt hård kritik for ikke at oplyse asylbørn, der har fået midlertidig beskyttelsesstatus, om deres særlige ret til familiesammenføring, nægter styrelsen efter interne drøftelser fortsat at ændre sin vejledning.

Som Information tidligere har beskrevet, undlader Udlændingestyrelsen at oplyse uledsagede mindreårige om deres særlige ret til hurtig familiesammenføring, når de tildeles midlertidig beskyttelsesstatus.

Det har blandt andet fået eksperter i udlændingeret til at kalde styrelsens vejledning for »misvisende«, og fagpersoner beretter om misforståelser blandt mindreårige og deres kontaktpersoner, der fejlagtigt tror, uledsagede børn og unge skal vente lige så længe som voksne med at søge familiesammenføring.

Læs også: Ombudsmanden vil have svar om fortielse af asylbørns ret

Loven om midlertidig beskyttelsesstatus, der blev indført af SR-regeringen i februar 2015, udelukker som udgangspunkt, at asylansøgere kan få familiesammenføring inden for det første år i Danmark.

Men uledsagede mindreårige har i kraft af FN’s Børnekonvention alligevel ret til at søge familiesammenføring fra den dag, de får ophold i landet.

Den nylige stramning med lovforslaget L87 medfører nu en forlængelse af ventetiden på familiesammenføring fra et til tre år for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus, men uledsagede flygtningebørn er stadig undtaget fra de begrænsninger.

Alligevel fastholder styrelsen altså, at netop oplysningerne om denne undtagelse skal være udeladt i de papirer, som de mindreårige får udleveret fra Udlændingestyrelsen. Det sker, selv om børn og unge udgør en meget stor andel af udlændinge, der får midlertidig opholdsstatus – 40 procent i perioden marts til og med juli 2015, som det tidligere er blevet afdækket af Information.

I papirerne kan børnene læse, at man først kan få familiesammenføring, »hvis den midlertidige opholdstilladelse forlænges«, hvis ikke »helt særlige grunde gør sig gældende«. Og som eksempler på personer med sådanne særlige grunde nævnes udlændinge, der har handicappede ægtefæller eller syge børn i hjemlandet, men altså ikke børn og unge.

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer påpeger, at den mangelfulde vejledning i lyset af de nye asylstramninger kan have mere vidtrækkende konsekvenser.

»Det er klart, at konsekvensen af at misforstå Udlændingestyrelsens såkaldte vejledning omkring familiesammenføring er endnu mere indgribende, hvis det betyder, at en uledsaget mindreårig flygtning nu tror, at de skal vente tre år med at søge familiesammenføring med deres forældre og søskende i modsætning til et år som hidtil,« siger hun.

Læs også: Danmark er godt rustet til integration af flygtningene

Hun bakkes op af flygtningeorganisationen Refugees Welcome og advokat med speciale i udlændingeret Eddie O. Rosenberg Khawaja, der begge advarer om, at nuværende praksis i værste fald kan betyde, at de uledsagede aldrig får deres forældre til landet.

»Tre år for en 15-årig flygtning, der får midlertidig beskyttelsesstatus, vil således betyde, at vedkommende vil være over 18 år gammel, hvis man fejlagtigt venter med at søge familiesammenføring i lyset af det, som der står i afgørelsen. Når man er 18 år gammel vil muligheden for familiesammenføring med forælder, normalt efter praksis, være udelukket,« siger Eddie O. Rosenberg Khawaja.

Børnene kan selv have børn

I november skrev Udlændingestyrelsen, at styrelsen ville tage emnet op med de relevante interesseorganisationer og jurister, da flere kritikere beskrev, at vejledningen fører til misforståelser hos både de mindreårige, deres repræsentanter og bisiddere.

Men Udlændingestyrelsen udtaler nu, at den ikke finder det nødvendigt at tilføje informationer om de mindreåriges særlige rettigheder.

I en mail til Dagbladet Information skriver Udlændingestyrelsen, at der kan være mulighed for, at nogle af de mindreårige selv har ægtefælle eller børn, i hvilket tilfælde retten til familiesammenføring ikke gælder. I stedet mener styrelsen, at det er vigtigere, at de uledsagede mindreårige er oplyst om de begrænsninger, deres status kan indebære, da det kan have betydning for, om de vil klage over deres afgørelse.

»Vi vurderer, at vi også bør vejlede mindreårige flygtninge om de begrænsninger, fordi det ikke kan udelukkes, at næsten voksne, mindreårige flygtninge kan have ægtefælle eller børn,« lyder det i en mail til Information fra vicedirektør i Udlændingestyrelsen Morten Bo Laursen.

Læs også: Danmark fører an i strammerpolitik

Michala Bendixen, der er forkvinde for Refugees Welcome, stiller sig uforstående over for Udlændingestyrelsens begrundelse for ikke at tilføje uledsagede mindreåriges særlige rettigheder i vejledningen om familiesammenføring.

»Principielt kan det ikke afvises, at børnene selv har børn eller ægtefælle, men jeg har aldrig oplevet, at det skulle finde sted. Det er skørt, at man lader en teoretisk, principiel mulighed overskygge, hvad der er reelle omstændigheder for næsten dem alle sammen,« siger Michala Bendixen.

Information har spurgt Udlændingestyrelsen, hvor ofte det hænder, at mindreårige asylansøgere selv har børn eller ægtefælle, men Udlændingestyrelsen oplyser i en mail, at de ikke selv har tal på området.

’Der er tale om misinformation’

Udlændingeretsadvokat Eddie O. Rosenberg Khawaja er også forbavset over Udlændingestyrelsens svar.

»Det forekommer mig i bedste fald besynderligt, men jeg kan naturligvis ikke afvise, at Udlændingestyrelsen nøje har gjort sig mange overvejelser om det hensigtsmæssige i en sådan uklar udformning af en klagevejledning,« siger han.

Læs også: Expert: Id-kontrol vil presse flygtninge til farligere ruter

»Ikke desto mindre er det fortsat min opfattelse, at oplysningerne her helt grundlæggende kan misforstås på en sådan måde, at der konkret og faktisk bliver tale om misinformation. Det efterlader barnet og dets rådgivere med en forkert opfattelse af, hvad barnets rettigheder er for at opnå familiesammenføring med særligt sine forældre. Det er og bliver efter min opfattelse et problem og meget uhensigtsmæssigt,« tilføjer Eddie O. Rosenberg Khawaja.

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer er i sit arbejde heller ikke stødt på uledsagede mindreårige, der selv har børn eller ægtefælle.

Hun mener, at Udlændingestyrelsen burde inkludere både begrænsninger og særrettigheder i de meddelelser om ophold og vejledninger, den sender ud til uledsagede mindreårige.

»Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke skriver i tilladelsen, at de stadigvæk har mulighed for at søge om familiesammenføring. Alternativt skulle man slet ikke skrive noget om det, for det er tydeligt, at det har givet anledning til en opfattelse blandt de mindreårige og deres personlige repræsentanter, at de slet ikke kunne søge om familiesammenføring,« siger Eva Singer: »Hele ideen med at vejlede er netop, at man vejleder over for den gruppe, som brevet retter sig mod, så derfor vil det ikke være mærkeligt, at man havde en særlig standard til en uledsaget mindreårig, der har fået midlertidig beskyttelsesstatus, hvor man skriver, at hvis de har ægtefælle eller børn, så kan de ikke søge familiesammenføring,« tilføjer Eva Singer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja Danmark har helt uretmæssigt fået røvfuld i udenlandsk presse for vores flygtninge-attitude.......
Hvor er det synd og uretfærdigt.

Hanne Ribens, Ole Frank, Mads Berg, Søren Johannesen, Steffen Gliese, Torben Lindegaard, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Jensen

Det er Udlændingestyrelsen. Er der virkelig nogen der er overraskede ?

Endnu et argument for tvungen jobrotering efter max 2 år hos samme myndighed..

Steffen Gliese

Det er fuldkommen uhørt og stik imod vilkårene i et demokrati: staten skal UBETINGET vejlede folk om deres rettigheder. Hvis ikke Staten, der giver reglerne, skulle vejlede i dem og overholde dem til punkt og prikke, når det er til borgerens/klientens fordel, ville alting høre op.

Hanne Ribens, Vibeke Hansen, Mads Berg, Torben Kronholm, Ole Frank, Anders Jensen og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar

Noget tyder på, at Ombudsmanden alligevel kan have en vis indflydelse:

http://www.dr.dk/ligetil/udlaendingestyrelsen-aendrer-vejledninger-til-f...

Helene Kristensen

Man kan dog med rette spørge, om den nye vejledning er særlig god (hvis jeg i min faglige karriere laver sådan nogle vejledninger/manualer, ville jeg nok få dem tilbage i hovedet igen):

"Du har fået midlertidig beskyttelsesstatus. Din familie kan derfor som udgangspunkt tidligst få familiesammenføring, hvis din midlertidige opholdstilladelse forlænges efter 3 års ophold. Din familie vil dog i visse tilfælde have mulighed for at få opholdstilladelse i Danmark inden for de første 3 år."
(Kilde: http://www.dr.dk/nyheder/politik/udlaendingestyrelsen-aendrer-vejledning...)

Vibeke Hansen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Aaen, Hans Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

Det illustrerer vel på fin hvis hvem vore regler og love er lavet til glæde for. De bygger fine of flotte murer om overfoldsreservatet. Og skulle en ikke sanktioneret befolkningsgruppe anvende en regel til deres fordel, så laves den straks om, ignoreres eller fortolkes negativt.

Der er vel heller ingen som tror på at fårehyrdens kommandoer (love og regler) til fårehunden er skabt for at give fårene større frihed! Nej komandoerne er skabt for at lede fårene ind i den rette fold ..... virker en kommando ikke efter hensigten, så laves den om

Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Anders Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Nå ja - så må udlændinge- integrastions- og boligminister Inger Støjberg jo tage skraldet på regeringens vegne, hvis det ender, som det endte med med Tamilsagen.

Udlændingestyrelsen sorterer jo under Støjbergs ministerressort, og kommer det så vidt, som det kom med Tamilsagen, er det næppe nok for ministeren at henholde sig til, at hun- i modsætning til daværende justitsminister Erik Ninn Hansen - ikke selv er jurist.

Søren Johannesen

Der skulle naturligvis stå Overflodsreservatet!
- et begreb der sagtens tåler en gentagelse, for vi er vel alle borgere i det, dog med væsentlig forskellige roller, de fleste af os er blot en ressource og et nødvendigt bolværk mod de frådende horder fra syd.

Alt det kræver er at give under/middelklassen lige præcis nok værdier til at de frygter at miste dem, for så vil de forsvare systemet og den ledende klasse til deres sidste åndedrag. Derfor er love og regler blot en nødvendig mellemmand for at gøre skuespillet lidt mere troværdigt.

Grethe Preisler

Nå ja - så må udlændinge- integrastions- og boligminister Inger Støjberg jo tage skraldet på regeringens vegne, hvis det ender, som det endte med med Tamilsagen.

Udlændingestyrelsen sorterer jo under Støjbergs ministerressort, og kommer det så vidt, som det kom med Tamilsagen, er det næppe nok for ministeren at henholde sig til, at hun- i modsætning til daværende justitsminister Erik Ninn Hansen - ikke selv er jurist.

Danmark gav i 2015 asyl i 88 % af alle tilfælde - i 2003 var det kun 22 %. Hvorfor skulle der være flere af dem, der vælger Danmark, der skulle være asylberettigede end dem, der vælger andre EU-lande?

Mange unge mænd/drenge bliver sendt herop af deres familie for at kunne sende penge hjem eller sørge for at få bragt familien til Danmark.

Nå, så rettede Udlændingestyrelsen søreme ind. Dog først efter at have fået et vink med en temmelig stor vognstang fra ministeriet.

Man mente nok ikke, det ville se fantastisk ud - trods alt - at ignorere skarp kritik fra Ombudsmanden to gange på én måned.

Når man observerer Udlændingestyrelsens praksis, får man uværgeligt den tanke, at de enten ligger under for et betydeligt politisk pres for at administrere så stramt som overhovedet muligt.

Eller at stillinger i styrelsen stort se udelukkende søges og besættes af individer med en ganske bestemt partipolitisk agenda.

Eller begge dele.

Mindst 10.000 uledsagede flygtningebørn er forsvundet efter at være blevet registreret i et europæisk land, oplyser Europol. Det europæiske politisamarbejde Europol frygter, at tusindvis af uledsagede flygtningebørn havner i kløerne på kyniske kriminelle, der vil udnytte dem.

Mange af disse børn kommer fra udbombede storbyer i Irak og Syrien og er forældreløse. Og så bliver de betragtet som socialydelsesshoppere. Føj.

Det er fandeme godt vi danskere skal have en hel indsamlingsuge med brækfremkaldende selvgodhed i form af sølle 100 mio kr - hvis vi er rigtig gode - når vores elite lige har beskåret iulandshjælpen for 5.000 mio. kr.

@ Helene Kristensen 01. februar, 2016 - 13:56
Ak ja, de onde onde danskere:
http://nyheder.tv2.dk/udland/2016-02-01-ros-til-danmark-i-ny-rapport-yde...

Angående rapporten skriver Anders Ladekarl på fb:

'Flot at Danmark er helt i top - men husk på at tallene var fra før udviklingsbistanden blev rundbarberet til laveste niveau i årtier. Så det kan blive svært for DK at fastholde det høje niveau.'

Ak ja....

Britta Hansen du siger: de onde onde danskere

Det er vel at generalisere lidt rigeligt, taget i betragtning, at det er en grådig elite, der via deres folketingsrepræsentanter har ignoreret en folktingsbeslutning om, at frede ulandsbistanden mod besparelser, og så alligvel konfiskerer 5 mia. kr beregnet til verdens fattige, med henblik på at give sig selv top-skattelettelser, som kun 6 procent af befolkningen i en undersøgelse mente var rimelige.

Så kan der vel ikke trædes mere på dansk demokrati.

...og verdens fattige, selvfølgelig. Mon ikke erhvervslederne og de højtlønnede er særlig gavmilde her til den næste folkeindsamling? ...det er jo fradragsgivende at yde et bidrag.

@ Bill Atkins,

Jeg tror, der foreligger en misforståelse, da jeg blot har citeret @ Helene Kristensen 01. februar, 2016 - 13:56
Ak ja, de onde onde danskere:
http://nyheder.tv2.dk/udland/2016-02-01-ros-til-danmark-i-ny-rapport-yde...

Beklager, at det ikke fremgik tydeligt, at det var et citat.

Britta Hansen, Jeg havde luret at du nok var, ihvertfald, ironisk :-)