Læsetid: 3 min.

’Uheldigt’ at skære i arktisstudier, mens alle ser mod nord

Mens resten af verden søger efter mere viden om Arktis, så kan Eskimologi og arktiske studier ikke optage nye studerende i år. Studiet risikerer ligesom 12 andre småfag på Københavns Universitet at blive lukket fra 2017. Forsker og erhvervsliv kalder det frustrerende
Det er dybt frustrerende, at et fag med lang historie og stor betydning risikerer at ryge på grund af budgetmodeller, lyder det fra lektor i eskimologi. Danmark er historisk et af de lande med den størst opbyggede viden om arktisk sprog og kultur

Det er dybt frustrerende, at et fag med lang historie og stor betydning risikerer at ryge på grund af budgetmodeller, lyder det fra lektor i eskimologi. Danmark er historisk et af de lande med den størst opbyggede viden om arktisk sprog og kultur

Jacob Ehrbahn

19. januar 2016

13 uddannelser på Humanistisk Fakultet på Københavns Universitet lukker i år for optag og risikerer helt at lukke i 2017 – et af fagene er Eskimologi og arktiske studier, som er det eneste sted i verden, hvor man kan lære grønlandsk som fremmedsprog på universitetsniveau.

Men selv om resten af verden har Arktis i kikkerten og skruer op for investeringer i og viden om området, skruer Danmark nu ned, og det sender nogle meget uheldige signaler, mener både forskere, erhvervsliv og en grønlandsk politiker.

»Lige nu opruster rigtig mange lande deres kompetencer og viden om Arktis pga. ressourcerne i regionen, muligheder for øget skibstrafik og klimaforandringerne. Danmarks historiske relation til Grønland gør, at vi i århundreder har opbygget et meget stort vidensberedskab om især grønlandsk sprog, kultur, samfund og historie. Derfor er det også dybt frustrerende at se et fag med så lang historie og stor betydning, behandlet via simple budgetmodeller. De risikerer at gøre det af med en lang række vigtige småfag, og det er et kæmpe tab,« siger lektor i eskimologi Frank Sejersen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Flemming Berger
 • morten Hansen
 • Leif Høybye
 • Philip B. Johnsen
 • Svend Erik Sokkelund
 • Klaus Engelholt
 • Estermarie Mandelquist
Flemming Berger, morten Hansen, Leif Høybye, Philip B. Johnsen, Svend Erik Sokkelund, Klaus Engelholt og Estermarie Mandelquist anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er ikke bare frustrerende, men dumt. Vi burde selvfølgelig være de førende i arktisforskningen.
Men vi burde også langt snarere støtte de små fag, som er baggrunden for at opretholde en nødvendig viden om alle aspekter af verden - mens 100 engelskstuderende fra eller til ikke betyder alverden i den store mængde, der findes i forvejen.

Flemming Berger, Lene Timmermann, morten Hansen, Leif Høybye, Trond Meiring og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Den neo-liberale udgave af statsstyret planoekonomi fejrer nye triumfer. Tilloekke Lykke.

Flemming Berger, morten Hansen, Svend Erik Sokkelund, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Jeg har været inde på KUs hjemmeside og set lidt på faget Eskimologi, og er også nået til den konklusion, at det virker ret besynderligt, at man vil nedlægge netop det fag.

morten Hansen, Philip B. Johnsen og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar

denne her regering smadrer systematisk alt hvad der er klogt og fremadskuende, måtte den blive kortlivet.

Anne Eriksen, Flemming Berger, Lene Timmermann, morten Hansen, Janus Agerbo, Leif Høybye, Karsten Fogde og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Dimensioneringsreformen blev gennemført af Helles regime - naturligvis med støtte fra den regimeivrige Løkke.
Der er stor opbakning i Folketinget til den herskende økonomimodel, der benyttes til at smadre menensker og institutioner i den hellige væksts navn.
Hvor skal alternativet komme fra, når ingen partier viser en tydelig vej, og når også næste valg handler om kampen om ministertaburetterne?

morten Hansen, Janus Agerbo, Svend Erik Sokkelund og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Jeg vil så forfærdentligt gerne prøve at finde argumenter for, at det er en god ide, at lukke netop dette studie, i det mindste bare for at være i opposition til ovenstående Venstre bashere, men jeg må indrømme, at det er svært.

Det klassiske Venstre har svære tider.

Vi har lige fået at vide at ordet eskimo er racistisk, fremmedfjendsk og nedladende. Hvordan kan der så være studier i eskimologi? Der er et eller andet som ikke passer. Jeg gætter på at det er den politiske korrekthed, som har fået endnu en skrue.

jens peter hansen

Jo det er sikkert rigtigt, men mon ikke olie-, mineindustri og hvad ved jeg er bedøvende ligeglade med trommedans og grønlandsk. På Københavns universitet er engelsk, tysk og de romanske sprog smækket sammen. På CBS har man lukket en række af de små sprogfag, ja tysk er såmænd også truet. Ikke desto mindre står DI's folk og fortæller at det er åh så vigtig at man kan de "lokale" sprog i Europa, verden. Sandheden er bare den at når kandidaterne er færdige ansætter man ikke nogen. Engelsk regerer. Hvad med tyrkisk er det ikke også et vigtigt sprog ? Selvfølgelig har Danmark en stor forpligtelse over for grønlandsk kultur, men at tro at udnyttelsen af Arktis og eskimologi har nogen som helst sammenhæng er vist mere smuk end realistisk.

Philip B. Johnsen

Fra artikel:
"Virksomheder i Arktis
En billion dollar ventes investeret i Arktis de næste par år.

Sådan lød vurderingen fra investeringsselskabet Guggenheim Partners i oktober under den globale arktiske konference, og rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang i Arktis. Og det betyder et øget behov for ekspertviden om Arktis, forklarer sekretariatsleder i Arctic Business Network (ABN) Ellen Arnskjold."

Et Hospitalskib til Arktis.
Hvis Danmark vil gøre krav på de nye isfri område i nord, forpligter det Danmark til, at tage ansvar, Danmark bør investere i Arktis.

Antallet af skibe der opererer i Arktis er stort og en ny polarkode der sætter standarder for både design og operation af skibene er på vej. Samtidig bliver skibene og dermed antallet af passagerer også større. Denne udvikling stiller krav til både rederier og myndigheder som sammen skal finde løsninger så risikoniveauet og sikkerheden forbliver intakt.

De sidste seks år er især trafikken af krydstogtsskibe, steget eksplosivt i det arktiske område, der nu næsten er et helt isfrit område om sommeren, der er meget store afstande i det arktiske område og antallet af passagerer, på disse skibe, umuliggør redning, skulle en ulykke indtræffe, der er indgået frivillige aftaler mellem nogle krydstogt skibe, der sejler sammen, men sker der en alvorlig ulykke, er det en katastrofal situation, der kan ende med mange tusinder af opkommende.

Jeg er sikker på, at danmarks interesser i området, for mange danske politikkere inklusiv den nuværende regering, er olie og gas, kapitalismens klimakatestrofe skabende vækst motor og vor tids farligste masseødelæggelsesvåben, men de rettigheder, skal ikke sikres til udnyttelse, de dødbringende resurser er i princippet, ikke er værd at kæmpe for i den kontekst, Arktis er vigtigt for, 'ikke' at udnytte dem, det er vigtigt for verden, at rettighederne ikke havner i de forkerte hænder.

Danmark vil gerne sikre sig ret over området, så forpligter det også ved, at tage rigtigt dansk ansvar, i området, på uddannelse og forskning, men også anden investering, som nu et Hospitalskib til Arktis der vil åbne op for samarbejde i området.

Regeringen og Forsvaret bør ikke glemme, at DKK 30 milliarder til kampfly, er her mindre værd, end en halv sæl, afstandene er enorme i Arktis.

"Krydstogtskibe leger med livet i Arktis"
Link: http://ing.dk/artikel/krydstogtskibe-leger-med-livet-i-arktis-111268

Det er uhyggeligt så lidt overraskende, det her er. Jeg sidder hver dag og venter på, hvornår jeg hører noget dumt og snævertsynet som et resultat af regeringens politik. Jeg behøver sjældent at vente længe. Det er altid indenfor uddannelse, klima, flygtninge og socialpolitik.

Anne Eriksen, Flemming Berger, Lene Timmermann og morten Hansen anbefalede denne kommentar