Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danske pensionskasser involveret i afrikansk skandale

Et tunfirma i Mozambique skulle tjene millioner til landets borgere, men i stedet står firmaet bag en kæmpe økonomisk skandale. Blandt investorerne er fire danske pensionsselskaber
Indland
20. februar 2016

I et af verdens fattigste lande, Mozambique, skal de i forvejen små offentlige budgetter til hospitaler og skoler skæres yderligere ned. Landets befolkning er nemlig blevet en del af en kæmpe skandale, som fire danske pensionsselskaber også er indblandet i.

Det skyldes deres investeringer i en mozambiquisk tunvirksomhed ved navn Ematum. Firmaet er bakket op af en statsgaranti og kunne derfor låne 850 mio. dollar – 5,7 mia. kroner – på det internationale marked kort efter opstarten i 2013. Men 630 mio. dollar af lånet er forsvundet, og befolkningen hænger på gælden. Det får Steen Vallentin, lektor ved CBS med speciale i ansvarlige investeringer, til at kritisere de danske pensionskasser.

»Om man kunne have vidst, at pengene ville blive kanaliseret til nogle helt andre formål, skal jeg ikke kunne sige, men det ændrer ikke på, at hjemmearbejdet ikke er blevet gjort godt nok,« siger han.

De danske pensionsselskaber er Unipension, PensionDanmark, Industriens Pension og Nordea Liv & Pension. Tilsammen har de investeret 53 millioner kroner, viser Informations undersøgelse af de 15 største pensionsselskaber i Danmark.

I dag ved offentligheden, at 220 millioner dollar er brugt til fiskeriudstyr og skibe til militært brug, mens der er stor usikkerhed om, hvor de resterende 630 millioner dollar er endt. Et godt bud er, at nogle af pengene er brugt på våben til militæret, vurderer chefredaktøren på den mozambiquiske avis @Verdade, Adérito Caldeira.

»Vi kan nu se, at militærbudgettet for 2014 steg med 4.900 procent, mens uddannelsesbudgettet blev beskåret med 12 procent. Så det er sandsynligt, at pengene til militæret er kommet fra Ematum-lånet,« siger han.

Sagen bliver kaldt den største økonomiske skandale i landets historie af oppositionen i Mozambique. Alligevel ønsker ingen af de danske pensionsselskaber at droppe deres investeringer. »På grund af Mozambiques eksplicitte statsgaranti betragtes Ematum-obligationen rent investeringsmæssigt som en statsobligation. Vi har et værktøj til at vurdere sårbare lande, og den rating, Mozambique har, tilsiger ikke, at landet bør tilhøre den gruppe af lande, vi ønsker at ekskludere,« skriver Unipension i en mail.

Det vækker kritik hos udviklingsorganisationen Ibis, der arbejder med uddannelse og demokrati i landet. »Da lånet er garanteret af den mozambiquiske stat, skal der nu skæres ned på velfærdsydelser for at betale lånet tilbage. Er det en ansvarlig investering? Det har jeg svært ved at se,« siger Lars Koch, politik- og programchef hos Ibis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Det er så typisk et scenarie for vestens investeringer i Afrika. Man behandler kontinentet som om det er hjemmemarkedet men uden restriktioner uden samtidig at tage højde for de mange forskelle der. Så længe investorer og ngo'er involverer sig uden at forstå den lokale dynamik og lokale behov og blot råbe på indførelse af vestlige normer, demokrati og uddannelse vil den slags altid ske.

Kristian Rikard

Så vidt jeg ved, er Mozambique et af de særlige lande, hvor Danmark har ydet bilateral
gennem mange år, og det gør det vel ekstra sørgeligt!

Kristian Rikard

bilateral hjælp.

Og således gik det til at Mozambiques børn måtte forlade skolen mens danske Pensionsopsparere fyldte deres lommer.

Christian Nymark, Søren Johannesen, Henrik L Nielsen og Pia Qu anbefalede denne kommentar

Jeg ved egentlig ikke, om det er så let at vurdere, om de aktier eller obligationer, man køber, er forbundet med humbug. Og det er vel rimeligt, at der også investeres i udviklingslande.

Men når det går galt - også i industri lande, må man jo nok kunne forlange af professionelle institutionelle investorer, at de handler økonomisk ansvarligt overfor dem, det går ud over.

Søren Johannesen

Og sådan erobrer man et land og dræner det for værdier uden at affyre et eneste skud. Det undrer dog at IMF ikke er nævnt, det er ellers deres varemærke. Men det er nok værd at undersøge hvilket land som har leveret våbnene i denne lyssky handel og hvem de andre "investorer" er som har købt disse obligationer .... en vinder findes allerede, nemlig våbensælgeren ....

Noget helt andet er, at man kalder lån for bistand - da kun hvis der ingen rente er på lånet ellers er det langsom udsultning af en nation. 60-70 år har vi "forsøgt" og det virker stadig ikke

Jacob Mathiasen

De 60-70 år har vist at det gør problemerne større - og pengene der lånes bliver en klods om foden på landende. - Især da store dele bliver stjålet og misbrugt. Dem som tager pengene kanaliserer dem direkte tilbage til I-landende. I det her tilfælde kan vi se at en god bid er røget til "The masters of war" - et af de helt oplagte eksempler på at også Mozambique ledes af hjerneskadet lystmordere. Jeg tror efterhånden ikke på at der er et land, som ikke er gennemsyret korrupt af disse typer.

Christian Nymark

Godt man kan vælge ikke at bruge pensionskasserne til noget...

Kenneth Hansen

Striking is that the case is already getting attention since 2013 (when the bond was issued). Accountability lies in my view with the Mozambican government but also Credit Suisse might have been dodgy to get this sold as ‘eligible’ for an index. Also rating agencies got this a B-rating while there was no disclosure according to the IMF. Ematum is a state-run company (only debt no equity).

It offers a great sustainability narrative, I can recommend you all to read the Reuters report of Jun 6 2013:
• Mozambique's Ematum prices USD500m seven-year bond - http://www.reuters.com/article/mozambique-bond-idUSL6N0H20RW20130906 My jaw dropped when I saw this:
“The Reg S only security, which will be eligible for inclusion in the EMBI index, is a repackaged unsecured loan from Credit Suisse that carries an unconditional and irrevocable guarantee from the government.”
• See also IMF’s release of May 2015 on Mozambique’s and Moody’s downgrade mentioning EMATUM:
https://www.moodys.com/research/Moodys-places-Mozambiques-B2-government-...

I am really curious which other “Responsible Investors” have invested in this product.

Det Mozambique har brug for er en flåde af kanonbåde der kan hævde suveræniteten af deres 200 sømile grænse og kontrollere fiskeriet...

...så skal investore nok indfinde sig på fiskeriministeriet med tilbud på markedsvilkår ...men det kan en pensionskasse nok ikke se ideen i - så hellere deltage i overfiskeriet sammen med alle de andre banditter.