Baggrund
Læsetid: 3 min.

Flertal fastholder privatisering af vaccineprogram

Privatiseringen af vaccineproduktionen i Statens Serum Institut (SSI) medvirker til den globale mangel på tuberkulosevaccine til børn. Det får dog ikke et bredt politisk flertal til at genoverveje denne privatisering
Indiske kvinder venter på at få deres babyer vaccineret på et hospital i Allahabad i Indien. Problemer i Statens Serum Institut i Danmark har nu skabt en global mangel på vaccine mod tuberkulose.

Rajesh Kumar Singh

Indland
23. februar 2016

Trods kritik af konsekvenserne af privatiseringen af vaccineproduktionen i Statens Serum Institut (SSI) fastholder et bredt politisk flertal, at det er den rigtige beslutning at skille sig af med denne del af SSI.

»Vi følger den salgsproces, som den tidligere regering satte i gang,« skriver sundhedsminister Sophie Løhde (V) således i en kortfattet kommentar, efter at Information har beskrevet, hvordan salgsprocessen har medvirket til, at SSI ikke har levet op til sine forpligtelser overfor blandt andet FN’s børneorganisation UNICEF.

Sidste år kunne SSI ikke levere de aftalte tuberkulosevaccinationer til spædbørn i 28 lande.

Læs også: Danmark skyld i global mangel på tuberkulosevaccine til børn

Det var daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) som i 2014 startede det salg, som foreløbig har fået mere end hver anden laborant til at søge væk og har lammet produktionen.

Udover medarbejderflugten har SSI været ramt af nedbrud af produktionsudstyr, der har krævet en omfattende udskiftning.

I dag henviser Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til, at vaccineproduktion har vist sig at være en kostbar affære, og at en stribe nabolande for længst har besluttet at gå bort fra en lignende statslig vaccineproduktion.

SSI’s priser på egenproducerede vacciner til til børnevaccinationsprogrammet har været mere end dobbelt så høje som tilsvarende vacciner i Sverige og Norge, som køber via udbud.

Selv om Flemming Møller Mortensen understreger, at alle medicinvirksomheder – på grund af de strenge kvalitetskrav – før eller siden løber ind i »produktionsvanskelig-heder«, erkender han, at salget får de ansatte til at søge væk fra SSI.

»Vi ved fra andre både private og offentlige virksomheder, at når der er truffet beslutning om et frasalg, så vil der selvfølgelig være en forståelig orientering blandt personalet til et nyt job. Det er en velkendt udfordring, og så skal vi heller ikke lukke øjnene for, at vi i Danmark – og ikke mindst hovedstadsområdet – har store medicinalvirksomheder, der naturligvis holder udkig efter kvalificerede medarbejdere. Sammenlagt giver det selvfølgelig en udfordring, men det er en velkendt udfordring. Vi skal blive på sporet, men det er selvfølgelig sundhedsministerens opgave at få en handel afsluttet så hurtigt som muligt og så godt som muligt,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører.

Radikale ryster ikke

Mens den tidligere regeringspartner, SF, har opfordret den nuværende regering til at genoverveje salget, ryster det tredje af de tidligere regeringspartier, De Radikale, ikke på hånden.

»Det er den til enhver tid siddende regering, som har ansvaret for at gennemføre salget på den bedst mulige måde, men der er ikke er noget, som gør, at vi har grund til at have mistillid til ministeren,« siger De Radikales sundhedsordfører, Lotte Rod.

Tuberkulose er sammen med hiv den hyppigste dødsårsag på verdensplan. I 2014 døde 1,5 millioner mennesker som følge af tuberkulose ifølge WHO.

De manglende danske leverancer i 2015 drejer sig om i alt 60 millioner børnedoser af den såkaldte BCG-tuberkulosevaccine.

I juli sidste år opgjorde verdenssundhedsorganisationen WHO, at UNICEF manglede 73 millioner vaccinedoser ud af et behov på 180 millioner doser.

Forudsigeligt problem

Enhedslisten – der som det eneste parti i 2014 var imod privatiseringen af vaccine-produktionen – kalder de nuværende problemer med medarbejderflugt for »forudsigeligt«.

»Det er af stor værdi, at vi har en statslig produktions- og forskningsenhed, som kan udgøre en modvægt til medicinalindustrien,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, og fortsætter: »Vi har jo set, hvad det har givet af hel unik viden i forhold til eksempelvis tuberkulose. En stor del af skaden er allerede sket i og med, at mange medarbejdere har fundet nye veje, men det er selvfølgelig aldrig for sent at indse en fejl og annullere salget.«

SSI forventer ikke at være tilbage på markedet med tuberkulosevaccine før 2017.

UNICEF’s decemberrapport viser en aktuel mangel på 16,5 millioner BCG-doser.

UNICEF har efter udbud nu aftalt leverancer af 400 millioner doser BCG fra 2016 til 2018 med fire leverandører. SSI er ikke blandt leverandørerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Andersen

Ja selvfølgeig er det kun enhedslisten som fastholdt at Danmark skal fastholde en offentlig virksomhed som producerer en vare som er ganske uden betydning for det danske samfund. Igen igen indtager dette parti et tåbeligt særstandpunkt.

Det groteske er jo at produktionsvirksomheden ikke for længst er solgt fra. Havde den været på private hænder kunne staten jo blot fyre virksomheden når den ikke kan finde ud af at holde produktionen oppe, der er jo mange andre (private virksomheder) som godt kan finde ud af det. Man kunne sågar have indbygget bodsbestemmelser i aftalen om løbende levering (hvilket man jo ikke gør over for offentlige virksomheder, i sidste ende er det alligevel skateyderne som betaler).

Og selvfølgelig flygter medarbejderne når fremtiden er usikker, og når der er så mange andre spændende job i denne branche. Sjovt nok har de flygtede medarbejdere jo nok søgt ansættelse i den private industri. Et salg skal ikke tage årtier. Og en ledelse skal sikre at noget så simpelt som produktionsudstyret holdes ved lige...

Når salget har taget så lang tid er det jo nok fordi produktionsvirksomheden er særdeles dårligt drevet. Eller får spændt så mange offentlige kroner i halen at der er tale om rendyrket statstilskud af offentlige midler.

Kunne man forstille sig Novo Nordisk komme med en tilsvarende udmelding - vi kan ikke levere Insulin før i 2017 pga. nogle medarbejdere som søger væk og noget produktionsudstyr som vi glemte at vedligeholde. Nej vel?

Jens Thaarup Nyberg

"Ja selvfølgeig er det kun enhedslisten som fastholdt at Danmark skal fastholde en offentlig virksomhed som producerer en vare som er ganske uden betydning for det danske samfund. Igen igen indtager dette parti et tåbeligt særstandpunkt."
Ja, det er rigtigt - pyt med at der mangler vaccine til millioner af fremmede børn.

"Kunne man forstille sig Novo Nordisk komme med en tilsvarende udmelding - vi kan ikke levere Insulin før i 2017 pga. nogle medarbejdere som søger væk og noget produktionsudstyr som vi glemte at vedligeholde. Nej vel?"
Jo vist: " ... Flemming Møller Mortensen understreger, at alle medicinvirksomheder – på grund af de strenge kvalitetskrav – før eller siden løber ind i »produktionsvanskelig-heder«, ... "

Mikael Nielsen

tsk

Thomas Andersen, det er sund fornuft at hæve sundhedstilstande globalt.

Til gengæld er det basal markedslogik for førsteårs økonomistuderende, at markedet ikke kan, ikke vil, levere stabilt og bredt. Og det er liberal logik at fastholde en politisk beslutning selv om den er åbenlyst fejlagtig. En beslutning er god når den kaster profit af til kapitalisterne. Og endelig er det almindelig undergravning af demokratiet at lade det private erhvervsliv svigte en udliciteret offentlig opgave.

En miniature på dansk politik i tiden.

Jeg har til gengæld meget svært ved at se behovet for frasalg, og det med begrundelserne, at private er mere effektive og mere villige til ændringer og tilpasninger køber jeg ikke.

Jeg har gennem næsten en halvt arbejdsliv været ansat i en stor fransk koncern, der er verdensledende på markedet for dæk, og den er faktisk offentligt ejet. Før den tid var jeg ganske kort tid ansat i en stor fransk bilkoncern, der også er offentligt ejet.

Og disse virksomheder led i hvert fald ikke under, at de ikke var private. Og jeg kan ikke mindes, at staten skød penge i dem - tvært om har de gennem årene bidraget ganske betydeligt til statens budget.

Efterfølgende har jeg været ansat i en stor italiensk verdensledende koncern. Og jeg tror faktisk, at man hjemme i Danmark har en eller anden fiks idë om, at private gør det hele bedre - men uden at definere hvorfor.

En af udtalte bevæggrunde for statseje er, at det har stor betydelse for samfundet under krig, hvor alle grænser lukkes, så ingen produkter kommer ind. Men det har faktisk også en stærkt stabiliserende faktor på arbejdsmarkedet og for statens indtjening.

Jakob Trägårdh, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll og Jan Kønig anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@Jens Nyberg 9:34

Hvis det virkelig gjaldt om at tilbyde så mange mennesker i ulandene som muligt en vaccine, så gennemførte den danske stat et udbud på produktion af x mio. doser af vaccinen og indkøbte på bedst opnåelige betingelser. Men følger man enhedslistens tåbelige logik (og heldigvis står de mutters alene med deres synspunkt) så er resultatet jo med al tydelighed at pengene går til opretholdelse af en ineffektiv dårligt ledet underskudsgivende virksomhed i stedet for effektiv produktion af de nødvendige doser af medicin. Igen igen råber enhedslisten op om at beskytte de svageste, men deres politik viser endnu engang at have den stik modsatte effekt.

Ja, selvfølgelig har alle produktionsvirksomheder produktionsvanskeligheder fra tid til anden. Men fornuftigt drevne virksomheder vedligeholder deres udstyr, sørger for at have alternative planer parate og dubblerer på alle kritiske områder. Novo Nordisk ville jo gå konkurs hvis de ikke kunne levere deres kerneprodukt i halvandet år. Offentlige virksomheder trækker blot i statskassen!

@Bill Atkins 10:22

Thomas Andersen, det er sund fornuft at hæve sundhedstilstande globalt.

Ja da :-) Jeg har det fint med at vi bruger danske skattekroner på at tilbyde vacciner til verdens svageste. Jeg har det skidt med at vi gør det så ineffektivt. Resultatet er jo at vi pt. bruger en masse skattekroner uden at levere det som vi har lovet. Havde staten indkøbt via en privat virksomhed kunn vi i det mindste have holdt pengene tilbage og indkøbt hos en anden leverandør.

Til gengæld er det basal markedslogik for førsteårs økonomistuderende, at markedet ikke kan, ikke vil, levere stabilt og bredt.

Sikke en gang vås. Virksomheder som følger denne strategi overlever sjældent lang tid. Nævn gerne blot et eksempel på en virksomhed som følger din strategi og som har overlevet i en længere årrække baseret på denne strategi...

Thomas Andersen

Hver eneste dag undlader verdens erhvervsliv at levere de for livets opretholdelse nødvendige produkter til millioner og atter millioner af mennesker - og samtidig får økonomistuderende på første år, son det første at vide at markedets usynlige hånd nok skal indrette markedet efter det eksisterende behov. Ren hjernevask.

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Jan Kønig anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Thomas Andersen
Dårlig ledelse kan man gøre noget ved, hvis man vil.

Jens Thaarup Nyberg

Thomas Andersen
Produktionen af vaccinen er faldende i de lande hvor den er relevant og "SSI er en af to internationale producenter af BCG, som i 2014 og 2015 ikke levede op til deres forpligtigelser. UNICEF skriver i sin seneste BCG-statusrapport fra december, at de godkendte producenter kun har begrænsede muligheder for at ændre i produktionen med kort varsel.", så mon ikke det ville være på sin plads at opretholde SSI, så der backup, når andre producenter falder ud.
SSi kan vel næppe heller sælges, hvis det er i så ringe tilstand som det lader til.

Thomas Andersen

@Bill Atkins 12:41

Hver eneste dag undlader verdens erhvervsliv at levere de for livets opretholdelse nødvendige produkter til millioner og atter millioner af mennesker - og samtidig får økonomistuderende på første år, som det første at vide at markedets usynlige hånd nok skal indrette markedet efter det eksisterende behov. Ren hjernevask.

Helt ærlig Bill Atkins, du ved da udemærket at der er forskel på behov og efterspørgsel. Markedets usynlige hånd sørger generelt for - som du helt sikkert udemærket ved - at balancere udbud og efterspørgsel, ikke udbud og behov. De fattige har naturligvis et behov for vaccine, men er ikke i stand til at efterspørge denne. For at løse dette sørger andre - f.eks. den danske stat eller UNICEF - for at skabe efterspørgslen på vegne af dem som har behovet. Som enhver anden efterspørger skal man selvfølgelig sikre sig at man kun betaler hvis man får den aftalte vare. Men når staten via SSi går ind som udbyder hænger de danske skatteborgere på regningen når varen nu ikke bliver leveret - UNICEF betaler jo ikke for ikke-leverede vaccinationsdoser. Så i stedet for at betale til fattige trængende betaler vi til et udueligt offentligt foretagne som hvis det var privat blot kunne sejle deres egen sø for private ejers penge. Kun enhedslisten forstår ikke det uhensigtsmæssige i denne konstruktion, og endnu en gang er enhedslisten dermed med deres torskedumme betonsocialisme de fattiges værste fjende.

@Jens Nyberg 16:37

Dårlig ledelse kan man gøre noget ved, hvis man vil.

Ja, men staten er blot generelt elendig til at gøre noget ved dårlig ledelse i deres virksomheder. Blev der fyret nogen i skat efter skandalen i efteråret? Blev der ryddet op i Dong før skiderrikkerne fra GS kom ind? Bliver direktøren for SSi fyret fordi produktionen af disse viktige vacciner udebliver pga. dårlige undskyldninger (udstyr som er fejlet eller medarbejdere som søger andet job)? I en privat virksomhed er det ejerne som taber hvis ledelsen er dårlig, derfor er ejerne ofte hurtige til at gøre noget ved problemet. I offentlige virksomheder er det skatteyderne som taber, politikerne - uanset farve - har ikke så travlt med at fyre en ledelse, de bliver jo på ingen måde direkte ramt!

Thomas Andersen, du har ikke tænkt systemets funktionalitet til ende...

Profithensynet betyder således at produktionen tilrettelægges, ikke efter behovet (livsvigtigt eller ej), men udfra efterspørgslen (profitmuligheden). Kapitalismen kommer systemisk til at misbruge produktionsapparatet til ejernes vinding og ikke til samfundets gavn, og handler dermed groft inhumant. Kriminelt.

Rent faktisk Thomas Andersen, er dit svar til Jens Thaarup Nyberg inficeret af den samme blindhed. Du udlægger problemet:

... at det skulle være på grund af det manglende profithensyn, at det offentlige lider af dårlig ledelse og at politikerne (uanset farve) blot holder sig i baggrunden.

Intet kan være mere forkert. De Blå politikere har konsekvent det fokus decideret at undergrave det offentliges effektivitet, gennem meningsløse omstillinger, ressourcekrævende udliciteringstiltag, frasalg, privatiseringstiltag, New Public Management, krav om politiske løsninger frem for faglige løsninger osv. osv. Skat er et illustrativt skræmmeeksempel.

Det offentlige kan sagtens organiseres effektivt og smidigt uden profitfokus. Men du har da ret i at Blå Blok freder chefer, der må gå fordi sagernes belysning ikke vil tager sig godt ud i offentligheden. Mørkelægningsstrategi.

Med hensyn til DONG tager du fejl: Blev der ryddet op i Dong før skiderrikkerne fra GS kom ind? spørger du. Andres Eldrup blev smidt ud som administrerende direktør af Schur inden Corydon skulle lægge en stepstone for sin videre karriere, ved at sælge en 1/5-del af DONG til Goldman Sachs.

Niels Duus Nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Thomas Andersen
Jamen, så må du til stemmeurnen og skifte politikerne ud, til nogen der vil gøre noget ved det :-)

Jens Thaarup Nyberg

Thomas Andersen
Jeg er ikke så bekendt med, om SSI er ligeså hårdt ramt af offentlige styringsmani som sundhedssystemet generelt - det jeg ved, fra eksempel i en offentlig virksomhed, er at managementsystemer der accentuerer intern konkurrence med henblik "økonomisering" alene, bestemt ikke er fremmende for kvaliteten.

Thomas Andersen

@Bill Atkins 23:36

Det er jo tydeligt at du ønsker dig et grundlæggende socialistisk samfund. Problemet er blot at denne samfundsmodel aldrig har fungeret, og formentligt aldrig kommer til det. Kapitalismen har så sandelig også sine svagheder. I modsætning til socialismen er den fantastisk til at skabe værdier, men den fejler fælt når det kommer til en fair fordeling af disse. Heldigvis er der 'den gyldne middelvej' hvor man giver frihed til at skabe og eje virksomheder, men regulerer og beskatter således at vi alle kan få en fornuftig tilværelse. Sjovt nok er der ingen betonsocialistiske eller cowboy kapitalistiske lande som har opnået en velstand, en velfærd og en lighed som blot når den danske til sokkeholderne. Og sjovt nok har alle de få lande i denne verden som har opnået en velstand, en velfærd og en lighed som er sammenlignlig med den danske også holdt sig langt væk fra betonsocialismen og cowboy kapitalismen.

@Bill Atkins 9:27

Det offentlige kan sagtens organiseres effektivt og smidigt uden profitfokus.

Ja da. Der er da masser af eksempler på oplagt offentlige virksomheder som drives effektivt. Betjeningen på mit lokale borgerservice er da fortrinelig. Offentlig digitalisering er på mange måder foran private virksomheder. Men dette ændrer ikke ved at når det går galt så er staten meget lang tid om at tage affære. Eller at rette op på tingene. Kender f.eks. en lokal folkeskole på Nørrebro som drives på en måde hvor hele ledelsen burde være fyrret for længe siden. Sjovt nok er det rød blok som har magten i København, endda til dels den rabiate del af rød blok! Eller enhedslistens forslag om at beholde de gamle F16 fly i stedet for at købe nye (efter at selv de har erkendt at Danmark har brug for kampfly). Alle som ved det mindste om drift af fly ved at dette kun bliver en dyrere løsning. Selv Ryan air flyver jo i top moderne fly da andet ganske enkelt ikke kan betale sig!

Tror du virkelig at der var ryddet op i Dong, blot fordi Eldrup blev fyret? Det er en velbevaret offentlig hemmelighed at 1/5 af Dong skulle sælges til nogen som virkelig kunne få ryddet op i ledelse, organisering, forretningsområder, strategi med mere. Herved ville de 4/5 staten fortsat ejer blive meget mere værd - til fordel for din og min velfærd.

@Jens Nyberg 11:15

Jeg har ikke tiltro til at nogen politikere er specielt bedre til at drive offentlige virksomheder end andre. Jeg har tilgengæld en stærk tro på at offentlige virksomheder skal holde sig til grundlæggende offentlige opgaver og så overlade øvrige opgaver til det private. Ikke for de privates skyld, de skal nok klare sig, men fordi det giver det offentlige langt mere handlefrihed når det går galt. Og fordi det giver det offentlige langt bedre muligheder for at indkøbe på de bedste betingelser til fordel for vores fælles velfærd...