Læsetid: 3 min.

Kritik af indskrænkning af FN-klagemulighed

Regeringen vil indskrænke retten til at klage til FN med henvisning til en stigning i antallet af uberettigede klagesager. Men kritikere efterlyser bevis på, at det faktisk er tilfældet
Regeringen vil indskrænke retten til at klage til FN med henvisning til en stigning i antallet af uberettigede klagesager. Men kritikere efterlyser bevis på, at det faktisk er tilfældet

Thomas Borberg

6. februar 2016

Regeringen kritiseres nu af oppositionen og advokater for at indskrænke blandt andre afviste asylansøgeres mulighed for – med danske skattekroner i ryggen – at føre klagesager i FN-systemet.

Kritikken kommer, efter at en opgørelse fra integrationsminister Inger Støjberg (V) har afsløret, at nok bliver der stadig oftere klaget til FN over de danske asylmyndigheders øverste instans, Flygtningenævnets, afgørelser. Men endnu oftere ender klagesagerne faktisk med, at FN kritiserer af Flygtningenævnets afgørelser.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er derfor bekymret over, at justitsminister Søren Pind (V) foreslår, at Civilstyrelsen fremover skal vurdere, om klageren har »rimelig grund til at føre klagesagen« og dermed få retshjælp.

Læs også: ’Det er i svære tider, principper skal testes’

»Klagerne er jo asylansøgere, eller andre, som absolut ikke har råd til at betale et advokatsalær. Det er da muligt, at regeringen mener, at mange af klagerne er grundløse. Men man skal jo huske, at regeringen er den part i sagen, som der klages over. Så regeringen er måske ikke den rette til at afgøre, om klagerne er grundløse. I en tid, hvor asylansøgernes rettigheder forringes, er der vel netop brug for retshjælp til at klage over afgørelser,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

128 klagesager over Danmark

En henvisning til, at Søren Pind begrunder den foreslåede indskrænkning af klageretten med, at »der er sket en stigning i antallet af klagesager, som bliver rejst uden rimelig grund ved internationale klageorganer«.

Ifølge Inger Støjbergs opgørelse afgjorde de forskellige FN-komiteer på menneskerettighedsområdet i andet halvår af 2015 imidlertid 15 klagesager og udtalt kritik i de otte, hvori Flygtningenævnet har truffet afgørelse. Til sammenligning udtalte FN-komiteerne kun kritik i fire af i alt 15 sager i hele perioden fra 2004 og til med første halvår af 2015. Med andre ord er Danmark gået fra at tabe hver fjerde klagesag til nu at tabe hver anden. I alt verserede der ved årsskiftet 128 klagesager over Danmark ved de forskellige FN-komiteer på menneskerettighedsområdet.

Læs også: FN-komitéer dumper Danmark i flygtningesager

Både Advokatsamfundet og Foreningen af Udlændingeadvokater (FAU) efterlyser da også bevis på et stigende antal ubegrundede klager, der kan begrunde indskrænkningen af klageretten. Foreningen af Udlændingeadvokater skriver i et høringssvar til justitsministerens lovforslag, at han misbruger frygten for, at advokatomkostningerne skal løbe løbsk til at begrænse asylansøgernes retssikkerhed.

»Dette er efter FAU’s opfattelse klart uacceptabelt og bør ikke fremmes i Folketinget,« hedder det i høringssvaret, mens Advokatsamfundet kalder ændringen »unødvendig og retssikkerhedsmæssigt meget betænkelig«.

Venstre afviser

Et bredt politisk flertal på Christiansborg støtter dog Søren Pinds forslag, og Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, så gerne, at der slet ikke var mulighed for at klage til FN, da Folketinget bør bestemme, hvem der får opholdstilladelse i Danmark.

»Men det her lovforslag er da et skridt i den rigtige retning, for det bliver jo helt tudetusset, hvis vi ligefrem også skal betale folk for at klage til FN over de nationale afgørelser,« siger Martin Henriksen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind, men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, afviser, at Inger Støjbergs opgørelse ændrer noget.

»Nej, det gør det egentlig ikke. Jeg er overbevist om, at det er korrekt, når justitsministeren i lovforslaget skriver, at der er mange uberettigede klager. Selvfølgelig er det korrekt, at der altså er det her antal som har fået medhold. Men det ændrer sådan set ikke på vores holdning, og jeg vil i den forbindelse understrege to ting. For det første indskrænker vi ikke klageadgangen. Du kan stadig klage de samme steder som før.

Og for det andet har du stadig mulighed for at få fri proces, hvis Civilretsdirektoratet vurderer, at du har en rimelig chance for at få medhold i din klage. Så den ventil bevares også. Men det er rigtigt, at vi afskaffer en mere eller mindre automatisk reaktion, hvor FN åbner en kuvert med en klage og straks beder den danske regering om en kommentar, hvorefter nogle meget store advokatomkostninger udløses herhjemme.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Torben R. Jensen
  • Dorte Sørensen
Kurt Nielsen, Torben R. Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Sessionslogning, Mørklægningslov, "Upræcise oplysninger" overfor Folketinget, restriktioner i at kunne klage til FN osv. osv. (fuldfør selv listen - hvis den da ikke er uendelig). Konklusion: Regering med totalitære tendenser...

Bjarne Andersen, Kurt Nielsen, Torben R. Jensen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Mads Berg og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Anne-Marie Krogsbøll.

Jeg vil helst ikke være for hård i min kritik af Danmark, men jeg syntes, du tager for let på det.

For der har lugtet fælt i Danmark gennem de sidste 15 år, men nu udstilles den demokratiske råddenskab, så alle kan se den.
Og her til morgen har jeg f.eks. set sagen omkring Danmarks mere end velvillige hjælp til USA omkring Edward Snowden i 3 medier udenfor Danmark.

Bjarne Andersen, Kurt Nielsen, Per Jongberg, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Alt det energi der bliver spildt på at lukke flanker og at få ret. Svært at se at det gør noget som helst forskel ved årsagen til det problem der skal løses.

SP: Den danske stat er under angreb i form af bevidst terror fra visse asylansøgere, det skal standses.
IS: Godt Søren, det kan ikke være mig der skal blamere mig hver gang DLS får en ide.
DLS: Lad os nu komme ind og få den fadøl

Men hvad skal vi gøre? De fleste vil gerne deres børn skal overtage en verden der er mindst lige så god som de selv fik. Det kommer ikke til at ske hvis der kommer 100.000-200.000 eller endnu flere i årene der kommer. Folk i underklassen bliver igen igen ramt klart hårdest.
Det ville være mere befrinde at suspendere konventionerne indtil Østeuropa har taget deres del eller lignende så man undgå disse gradvis værre og værre tiltag, som jeg dog forstår.

Til syvende og sidst må tildeling af asyl og statsborgerskab udelukkende være et nationalt anliggende.

Philip B. Johnsen

»Magt og indflydelse kan skabe en grov ulighed mellem fordømmelse af andre og egen adfærd. Magtfulde mennesker er kort sagt strenge i deres vurdering af andre, mens de er mere large i forhold til at give sig selv fordele,« siger Adam Galinsky fra Kellogg School of Management ved Northwestern University, USA, der står bag undersøgelsen Power Increases Hypocrisy: Moralizing in Reasoning, Immunity and Behavior.

Folk i underklassen bliver igen igen ramt klart hårdest.

Jamen så er det det der er problemet, og dét må der gøres noget ved!

Anne-Marie Krogsbøll

Anders Hede:

Jeg forstår din bekymring for vore efterkommere. Men det er ikke de fattigste og flygtningene, der er problemet - det er den rigeste procent, som ejer størstedelen af verdens ressourcer. For nylig kom det frem, at de 62 rigeste i verden ejer ligeså meget som den fattigste halvdel tilsammen.

DET er det største problem - det er DET vi ikke har råd til. Hvis goderne var mere ligeligt fordelt, ville langt færre have behov for at slås indbyrdes, og langt færre ville have behov for at flygte.

At rette skytset mod de fattigste og mest udsatte er at rette bager for smed.