Læsetid 2 min.

Løkke: Trepartsforhandlinger skal være færdige i marts

Flere flygtninge skal i job. Det er det nødvendige første skridt i trepartsforhandlingerne, som regeringen indleder i morgen, torsdag. De skal være afsluttet i marts, så Folketinget kan vedtage følgelovgivning inden sommerferien
Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Philip Davali
10. februar 2016

Flere flygtninge skal i job. Det er det nødvendige første skridt i trepartsforhandlingerne, som regeringen indleder i morgen, torsdag. De skal være afsluttet i marts, så Folketinget kan vedtage følgelovgivning inden sommerferien.

Det fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter Folketingets spørgetime i går.

Flygtninge er, ifølge statsministeren, i fokus, fordi udgifterne fortrænger velfærden, hvis ikke flere end før får job.

»Siden der gik hul på Europas grænser, står vi i en helt ekstraordinær situation. Hvis vi ikke får løst den, så forringer det vores muligheder for at løse mange andre udfordringer,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Hver gang vi får en flygtning ind til minimumsløn, så bliver vi alle 200.00 kroner rigere. Hvis vi ikke øger erhvervsfrekvensen for flygtninge bare til det niveau, som ikkevestlige indvandrere har, så mangler vi 2,5 milliarder kroner om ganske få år.«

Løkke afviser, at han kun vil forhandle om flygtninge i job. Og LO’s formand, Lizette Risgaard, har da også sagt, at hun vil tale praktikpladser og uddannelse under forhandlingerne.

»Men mit punkt ét på dagsorden er, at nu er vi nødt til at få dette til at virke bedre, end det gør. Vi har udviklet allehånde ordninger: 80/20, job- og virksomhedspraktik og løntilskud, og hvad ved jeg. Og det virker ikke,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Hidtil har Danmark haft en voldsom debat om flygtninge, men har kun brugt ord. I Sverige og Tyskland er flere asylcentre brændt ned, ligesom svenskere i Stockholm har forfulgt unge omkring Sergels Torg, påpeger statsministeren.

»Hvis vi ikke får det håndteret på en balanceret måde, så kommer det til at ødelægge væres økonomi. Det kommer til at gøre noget ondt på vores sammenhængskraft. Jeg kan se på de sociale medier, at der er en polariseret debat,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, advarer mod udelukkende at fokusere på flygtninge under trepartsforhandlingerne. Hun mener samtidig, at der er »en slet skjult trussel til arbejdsmarkedets parter«.

»Hvis ikke de formår at løfte den integrationsopgave, som Christiansborg ikke har kunnet løfte, så må man forstå på statsministeren, at så bliver der slet ikke mulighed for at diskutere for eksempel uddannelse,« siger hun.

Mette Frederiksen skoser samtidig regeringen for konstant at skubbe opgaver som skattereformen samt senest en ny model for ejendomsvurdering til efter sommerferien.

»Vi har en regering, der nu melder, at den ikke er klar til at lave trepartsforhandlinger for almindelige lønmodtagere. Man vil ikke lave en skattereform eller en ny ejendomsvurdering,« siger Mette Frederiksen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Ole Rasmussen

Trepartsforhandlinger er en indforstået sammenspist klike i samfundet. Jeg har svært ved at se, at den klike kan løse nogen som helst samfundsproblemer. Det er ikke lykkedes til dato, men de er dygtige til at score kassen til sig selv.

Brugerbillede for peter fonnesbech
peter fonnesbech

Hvordan i al verden skal der blive råd til de nye kampfly til 30 milliarder og skattelettelser til den rigeste del af befolkningen med de nye merudgifter til de nye flygtninge ?

Derfor må man fra politisk hold straks udsende håndfaste signaler til befolkningen om at flygtninge skam skal i arbejde fra dag 1.

Intet mindre kan gøre det, upåagtet at planen er fuldstændig urealistisk af mange årsager mht. lovgivning,logistik, og det faktum at der er bare ikke lige det antal arbejdspladser til rådighed lige nu.

Men signalet skal sendes for enhver pris, og så må man forsøge at løse problemerne hen ad vejen.
( Vi får se hvordan det eksperiment forløber med tiden)

Ikke noget man ligefrem kan kalde rettidig omhu.

Og på den anden siden så for man med de nye flygtningen endnu et potentiel værktøj til at presse lønningerne på lidt længere sigt , og spille forskellige lavtlønsgrupper ud imod hinanden, ufaglærte danskere, kontanthjælpsmodtagere og østarbejdere.

"Jamen , det er jo ikke mindre genialt ! "

Dorte Sørensen, Anne Schøtt og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Ole Rasmussen

Jeg uddyber gerne. Trepartsforhandlinger betyder der indbyrdes mellem DI, Fagforeninger og Staten på sidelinjen aftales, hvordan skal løn og arbejdsforhold være for medlemmerne. De om fatter ikke den 1,1 mio. borgere, som er på offentlig forsørgelse, og som skal forsørges af Staten. Hertil kommer folkepensionisterne, hvor nogen har en arbejdsgiverbetalt forsikringsorning som fx Helle Degn, som forleden på 24/7 udtalte, at vi har verdens bedste pensionssystem, uden at omtale at store grupper slet ikke er omfattet af en sådan forsikring. Derfor er det et bedrag at tro, at trepartsforhandlinger kan løse samfundsproblemer, inklusive nu flygtningetilstrømningen, uden der på bagsmækken vil opstå et proletariat af tabere.