Nyhed
Læsetid: 4 min.

London ramt af vaccinemangel

Manglen på tuberkulosevaccine fra Danmark kan mærkes i Storbritannien og ikke mindst London, som er det sted i Vesteuropa med flest tilfælde af tuberkulose
Indland
22. februar 2016

Meget symbolsk ligger en af Londons tuberkuloseklinikker, Kings College Hospital, på gaden Denmark Hill.

Det er netop manglende tuberkulosevacciner fra Danmark til spædbørn, som har skabt problemer for sundhedsmyndighederne i London, byen med det lidet flatterende tilnavn ’Vesteuropas tuberkulosehovedstad’.

Læs også: Danmark skyld i global mangel på tuberkulosevaccine til børn

Over det seneste år har de britiske sundhedsmyndigheder hele tre gange været nødt til at ændre i retningslinjerne for vaccination af spædbørn på grund af manglende leverancer fra Statens Serum Institut. Her i begyndelsen af 2016 er der stadig mangler, som skyldes, at States Serum Institut ikke har kunnet levere de aftalte mængder.

»Desværre er det sådan, at vi stadig oplever, at leverancer fra SSI er forsinkede. Vi er i tæt dialog med SSI, men vi undersøger også andre muligheder,« forklarer kommunikationsmedarbejder John Ratchford fra Public Health England, som er den engelske sundhedsmyndighed.

Det var i marts sidste år, at myndighederne første gang indførte begrænsninger på spædbørns adgang til de såkaldte BCG-vacciner, og der er stadig ikke nok vacciner. Flere steder måtte de lokale myndigheder sende breve ud til småbørnsforældre om, at deres børn ikke som normalt ville blive vaccineret.

Professor Onn Min Kon er medicinsk rådgiver for den britiske lungeforening, og han siger, at det er vigtigt at få fat i dem, der ikke blev vaccinerede.

»Der var en markant periode sidste år, hvor lagrene var tømt, og hvor mange hundreder børn ikke blev tilbudt den vaccine, som de var berettiget til. Derfor er det vigtigt at samle op på de manglede vaccinationer i områder med høj forekomst af tuberkulose,« siger han.

Han tilføjer, at det ikke kun gælder børn, men også manglende vacciner til sundhedspersonale og andre, som arbejder med patienter med tuberkulose.

»Vi er afhængige af de nuværende lagre, og der er stadig usikkerhed om den fremtidige produktion,« påpeger professor Onn Min Kon.

Tusindvis af smittede

I 2014 var der 2.572 registrerede tilfælde af tuberkulose i London. I hele landet er der årligt 9.000 tilfælde. Problemet er særligt udbredt blandt personer, som er født i et andet land. De tegner sig for otte ud af 10 tilfælde, fremgår det af en opgørelse fra University College London Hospital, som dækker nogle af de bydele, der er hårdest ramt.

En af dem er Southwark i det indre London med 300.000 indbyggere. Næsten en fjerdedel af indbyggerne har rødder i Afrika eller Caribien. I Southwark bor også den 31-årige Lisa Salkeld, der er børnehavepædagog. Hun gik sidste sommer til medierne, fordi hun ikke kunne få vaccination til sin dengang fem uger gamle søn Alvin, hvis to ældre søskende var vaccinerede.

Lægerne mente ikke, at han var i risikogruppen, til trods for at familien tidligere har haft to tilfælde af tuberkulose.

»De fleste ved ikke, hvor alvorligt det kan være,« sagde hun til lokalavisen Southwark News og igen til de landsdækkende medier, da de tog sagen op. Svaret fra myndighederne var dengang, at de ville tilbyde vacciner, når der igen var nok vaccine på lager – hvilket de forventede ville være i august. Men det holdt ikke stik.

»Vi fik sidst leverancer fra SSI i Danmark, som er den leverandør, vi har kontrakt med, i september,« beretter John Ratchford fra Public Health England.

En ny særudgave af nyhedsbrevet om BCG-vaccine for læger og fagfolk annoncerede i september, at vaccinen igen var på lager. Men der var stadig ikke nok, så Public Health England ændrede samtidig prioriteringen af, hvem der skulle have adgang til vaccinen. Højeste prioriteret var nyfødte og børn under ét år i områder med høj forekomst af tuberkulose og børn i familier fra lande med høj forekomst.

Sundhedsmyndighederne skrev videre, at vaccinen ikke skulle indkøbes til lager, fordi den udløb i februar i år. Men igen udeblev de forventede nye leverancer fra Statens Serum Institut, og så sent som den 25. januar annoncerede myndighederne så, at de eksisterende vacciner nu rent administrativt fik forlænget deres holdbarhed med et halvt år fra 29. februar til 31. august.

Det er ifølge John Ratchford sket efter samråd med den britiske medicinalstyrelse og producenten, som altså er Statens Serum Institut.

»Det er ikke usædvanligt at forlænge holdbarhedsdatoen for vaccine, hvis omstændighederne taler for det,« siger John Ratchford.

Statens Serum Institut havde licens til at sælge BCG-vaccinen i Europa. Også i Irland har der været offentlig debat om manglen på vaccine. Irland havde indtil sidste år obligatorisk tuberkulosevaccination af spædbørn, og ifølge det medicinske tidsskrift Irish Medical Times betød de manglende leverancer, at op mod 70.000 børn i løbet af året ville mangle vaccinen. I december besluttede den irske sundhedsminister så, at det ikke længere er alle nyfødte, der skal vaccineres mod tuberkulose, men kun børn i risikogrupper. Det vil ifølge de irske sundhedsmyndigheder, Health Information and Quality Authority, betyde, at kun hver ottende barn fremover vaccineres.

Læs også: Medarbejderflugt skyld i global vaccinemangel

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her