Nyhed
Læsetid: 5 min.

Masseovervågning eller ej?

En række eksperter er særdeles kritiske over for justitsminister Søren Pinds påstand om, at det ikke er masseovervågning, når internetudbydere og teleselskaber ifølge et nyt forslag skal registrere oplysninger om alle danskeres internetaktivitet. Allerede ved indsamlingen af oplysningerne om borgerne begynder problemerne, siger eksperterne
Justitsminister Søren Pind (V) mener, at det er en skræmmekampagne, når kritikere taler imod masseovervågning af vores internetaktivitet

Justitsminister Søren Pind (V) mener, at det er en skræmmekampagne, når kritikere taler imod masseovervågning af vores internetaktivitet

Jens Henrik Daugaard

Indland
12. februar 2016

Justitsminister Søren Pind (V) har på det seneste diskuteret sit ministeriums plan om at genindføre overvågning af danskernes internetadfærd næsten dagligt på det sociale medie Twitter. Her har han gjort det klart, at han ikke mener, at forslaget vil betyde masseovervågning af danskerne.

»Drop skræmmekampagnen. Der kommer ingen masseovervågning,« skrev ministeren tirsdag henvendt til Liberal Alliance, der er imod forslaget.

Flere eksperter, som Information har talt med, siger imidlertid, at det er et gammeldags argument, som mest er udtryk for en kamp om den sproglige definition af begrebet overvågning, som ikke giver megen mening.

Eksperterne er også enige om, at indgrebet i retten til privatliv allerede sker, når indsamlingen af private og følsomme oplysninger om borgerne begynder.

Justitsministeriets forslag betyder konkret, at teleselskaber og internetudbydere vil blive pålagt at registrere, hvilke såkaldte IP-adresser deres kunders computere og mobiltelefoner forbinder til. De oplysningerne skal som udgangspunkt gemmes i et halvt år af selskaberne og kan eksempelvis bruges til at finde ud af, hvilke hjemmesider computeren eller mobiltelefonen forbinder til, men ikke til at finde ud, hvad en person skriver til en anden person – og heller ikke til direkte at overvåge selve indholdet af anden internetkommunikation. Men selv om selskaberne med forslaget dermed vil blive pålagt at masseindsamle oplysninger om danskerne, så mener Søren Pind altså ikke, at der er tale om masseovervågning.

Han lægger vægt på, at politiet skal have en dommerkendelse, før det er muligt at få adgang til data fra selskaberne om en mistænkt.

»Essensen af det argument er, at overvågning kun sker, når mennesker faktisk ser på data,« siger Paul Bernal, som underviser på det juridiske fakultet ved University of East Anglia i Storbritannien og som beskæftiger sig med informationsteknologi.

Begynder ved indsamling

Han har været indkaldt som ekspertvidne for et udvalg i det britiske parlament, som har gennemgået et lovforslag, der skal indføre internetovervågning i Storbritannien. Et forslag, som i nogen grad ligner det danske forslag. Og i den britiske debat er det samme argument, som Søren Pind bruger, også blevet fremført.

»Overvågning finder efter den logik ikke sted, når data blot indsamles. Det er et gammeldags argument, og det er i virkeligheden mest et definitionsspørgsmål. Men det er ikke rigtigt, at det at indsamle data ikke påvirker folks privatliv. Og det er heller ikke rigtigt, at det at indsamle data ikke har nogen betydning i sig selv,« siger han.

Ian Brown, der er professor på University of Oxford, beskæftiger sig med overvågning og regulering af internettet. Han er enig i den vurdering.

»Det at indsamle data om borgerne har konsekvenser i sig selv. Det har EU-Domstolen også slået fast,« siger han med en henvisning til en opsigtsvækkende dom fra 2014, der kendte EU’s såkaldte logningsdirektiv for ugyldigt.

Også Franziska Boehm, der er juraprofessor og tilknyttet Karlsruhe Institut for Teknologi, siger, at det juridisk set står klart, at der allerede sker et indgreb i retten til privatliv, når data bliver indsamlet.

»Sådan er EU-retten,« siger hun og pointerer, at der så sker yderligere et indgreb, når myndighederne får adgang til de indsamlede data om borgerne. Et af eksperternes argumenter er, at alene indsamlingen af oplysningerne kan forårsage en chilling effect – at folk eksempelvis afskrækkes fra at besøge kontroversielle hjemmesider eller kommunikere med visse personer.

Paul Bernal argumenterer for, at den afskrækkelse kan opstå alene ved, at folk er klar over, at der er en mulighed for, at de bliver overvågede – og ikke kun hvis de ved, at de rent faktisk bliver overvåget af en person, der sidder og gennemgår oplysninger om dem.

»Det, mener jeg, har stået klart siden Panoptikon,« siger han med reference til et fængsel udtænkt af den engelske filosof Jeremy Bentham. Ideen gik ud på at bygge et fængsel i en rund bygning med et tårn i midten, hvor en vagt kan se ind i alle celler uden at de indsatte ved, om de bliver overvåget af vagten.

Lækager og fejl

Der er også mere håndgribelige årsager til, at alene indsamlingen af oplysninger kan være problematisk i sig selv. Der vil for eksempel kunne ske lækager af de enorme mængder oplysninger, som internetudbydere og teleselskaber efter forslaget vil blive pålagt at indsamle om danskerne, påpeger eksperterne.

Et godt eksempel er, ifølge Paul Bernal, firmaet TalkTalk, der leverer telefoni og internet til britiske kunder. Selskabet blev ramt af et hackerangreb mod sin hjemmeside i oktober sidste år, hvor over 150.000 kunders data blev kompromitteret.

Blandt oplysningerne var over 15.000 bankkontooplysninger og 28.000 kreditkortnumre, som dog var partielle og derfor ikke kunne misbruges. Det har firmaet selv oplyst.

»Men det er præcis den slags selskaber, som myndighederne beder opbevare data,« siger Paul Bernal med henvisning til firmaets ringe it-sikkerhed.

Herhjemme har Rigspolitiet også oplevet, hvordan det kan tiltrække opmærksomhed, når store mængder følsomme oplysninger gemmes på usikker vis.

I 2012 opnåede en hacker således adgang til en server med oplysninger, som Rigspolitiet i sidste instans var ansvarlig for. På serveren var Schengen-registret, som indeholder data om efterlyste personer i Schengen-området. Det fik hackeren uautoriseret adgang til, hvilket medførte både kritik fra Datatilsynet og fra begge politiske fløje. Men der kan også opstå fejl i langt mindre skala.

Dokumenter, som Information har fået aktindsigt i, viser, at der er sket fejl flere gange, når dansk politi har forsøgt at indhente oplysninger om en mistænkts opkald, sms’er eller fysiske færden – oplysninger, der allerede bliver registreret i dag af teleselskaberne. Eksempelvis skete der mellem 2011 og 2012 en »rekvisitionsfejl«, da Fyns Politi ville indhente sådanne oplysninger fra et teleselskab. Og i 2011 fik Nordsjællands Politi ved en fejl udleveret »for mange oplysninger«.

De indsamlede oplysninger om borgerne er imidlertid ikke kun sårbare over for hackere og menneskelige fejl. Det sker også ofte, at brugen af oplysningerne ændrer sig, påpeger professor Ian Brown fra University of Oxford. Ved at indsamle og opbevare data skaber man også incitamenter for, at data bliver brugt, siger han.

»Måske begynder det med, at man bruger data til i forhold til alvorlige forbrydelser. Men så vil der komme et uundgåeligt pres fra eksempelvis politiet og politikere for også at kunne bruge dem i mindre alvorlige forbrydelser,« siger han.

Overordnet set kan denne type af internetovervågning ændre magtforholdet mellem borgerne og staten, mener han. Også selv om staten ikke har direkte adgang til oplysninger.

»Særligt fordi vi i udviklede økonomier som i Europa lever så meget af vores vågne tid online. Når man foretager den her internetovervågning, så skaber man en meget detaljeret profil af alle borgere, som er ret intim: læsevaner, politiske sympatier og seksuelle tilbøjeligheder,« siger han.

»Det får selvfølgelig betydning for magtforholdet mellem borgerne og staten,« vurderer han.

Det har ikke været mulig at få en kommentar fra Søren Pind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Skriv under på protest mod dette vanvid.
http://www.skrivunder.net/signatures/nej_til_sessionslogningmasseovervag...

Vi er allerede ved at blive fartblinde på dette område. I det skjulte er masseovervågning indførte snigende gennem de sidste mange år.

Nummerpladescanning i gadebilledet.
Centralt register over alle overvågningskameraer.
Registrering af pas fra Sverigesrejsende.
Enorme sundhedsdatabaser (husk DAMD - mere er undervejs)
Register over flyrejsende
Telelogning.
Kameraer i Fisher Price-bamser (ja, du så rigtigt: http://www.version2.dk/artikel/nyt-hacker-legetoej-eksperter-finder-bagd...)

Og nu sessionslogning. Eskalerende vanvid - vi må stoppe det nu.

Anne Eriksen, Ivan Breinholt Leth, John Foley, Mads Berg, Bjarne Andersen, uffe hellum, Jens Wolff, Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen, peter fonnesbech, Rasmus Knus og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Nu må Søren Pind i samråd og gerne offentligt, hvor han klart skal redegøre for formålet med loven.
Han må endvidere redegøre detaljeret for hvordan han vil sikre at der ikke kommer uautoriseret adgang til disse data.
Han skal klart definere i hvilke situationer der kan gives tilladelse til politiet.
Han må klart dokumentere hvorfor denne overvågning ikke er i strid med EU-direktivet.
Han kan ikke nøjes med at anvende Twitter eller lignende medier til at svare.
Han er justitsminister og dermed ansvarlig overfor folketinget og den danske befolkning.
Det er et eskalerende vanvid og med en såkaldt liberal minister som ansvarlig.
Søren Pind kunne ha fået en kometkarriere i DDR, hvis det ikke var blevet nedlagt i 1989.

John Foley, Mads Berg, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Lars Jørgensen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Hvis Søren Pind insisterer på at lovgive imod gældende lov og ret (dommen fra EU-domstolen er også gældende dansk quasi-forfatningsret), så bliver nødvendigt med en prøvesag ved domstolene. Jeg er dog ikke et øjeblik i tvivl om at by- eller landsretten, enten vil videresende sagen til EU-domstolen eller dømme i overenstemmelse med dommen fra 2014.

Dommen er nemlig fuldstændig klar, uanset Justitsministeriets tvivlsomme og pinlige fortolkning.

http://justitsministeriet.dk/sites/default/files/media/Pressemeddelelser...

Jens Kofoed, John Foley, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ups, jeg kom til at anbefale din kommentar ved en fejl, Peter Tagensen.

Det lykkedes med DAMD.

Karl Aage Thomsen

For mig lyder det som om, at vi er stærkt på vej mod en Stasistat. Mine morforældre boede i Østtyskland. Det var et overvågningshelvede bare det at besøge dem en gang om året. Så det osv.
Katho

Niels Duus Nielsen, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@ A-M K.: Glem ikke, at 'man' osse registrerer alt hvad du låner af bibliotekerne.
Jeg kunne ikke få lov til at se 'mine egne' data; "Det er forbeholdt politiet," fik jeg at vide.

Trond Meiring, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jens wolff:

Det lyder da rystende - jeg tror bestemt ikke, at det er lovligt at afvise indsigt i egne bibliotekslån, men jeg kan da tage fejl. Har du prøvet at forfølge det hos Ombudsmanden?

John Rohde Jensen

Inden besættelsen havde man registreret både jøder og kommunister. Det viste sig meget praktisk da de politiske vinde vendte og disse ikke længere var lovlige.

Man er et fæ, hvis man tror at de politiske vinde ikke kan vende igen. Derfor skal man kun registrere efter dommerkendelse. Et bredt register er en invitation til senere misbrug.

Anne Eriksen, Jens Kofoed, Søren List, Bjarne Falk Rangård, Jonathan Smith, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Trond Meiring og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Altid klar med en frisk løgn fra Venstre. Pind ved du, hvor du har...

Der er allerede voldsom overvågning. Hvergang du åbner mail så bliver du afslører du din opholdssted. Det er engang nok at undgå internet. GPS og andre sladre værktøjer er der. Og nu hørte jeg at tøjproducent vil installere små dimser i tøj. Så protest hjælper ikke ret meget. Masse overvågning er allerede implementeret

Rettelse " Hvergang du åbner mail så afslører du din opholdssted "

Skæg og blå briller.
Pind + Paul Bernal taler udenom.
Den grænse, der ikke må overskrides, går allerede ved registrering/ indsamling af data.
Demokratiske samfund må gøre oprør mod indskrænkninger i deres rettigheder

Ikke nok med den Lille Svindler så manglede vi bare Den Lille Fascist: DK bør blive ved med at være en retsstat, og der er tilstrækkelige beføjelser indenfor lovningen til at sikre os mod terrorister såvel som fascister der vil voldtage og invalidere vort privat liv.

Pind tror at han som Sherif skal godkende alle tiltag som politiet og embedsværket foreslår, i håbet om at han viser handlekraft. Men Justitsministerens "knæfald for frygten" er kujonagtig og han fortsætter og forstærker de sidste års trinvise nedbrydning af borgerrettighederne, med en argumentation, der ikke står for en nærmere granskning. Pinds kommentarer på Twitter er til grin. Sheriffens debatniveau er krækende for demokratiet og retsstaten, som han burde forsvare og ikke nedkæmpe.

Bjarne Falk Rangård

Søren pind taler om skræmmekampagne. Det skræmmende er at en sådan personage kan være justitsminister i en retsstat. Jeg takker Rasmus Knus for linket til EU-dommen. Det ville være rart hvis landets justitsminister ikke kun havde studeret jura, men også fattet hvad det hele går ud på.
Men som tidligere druk kammerat sammen med landets nuværende statsminister har han de nødvendige kvalifikationer til at sidde i den nuværende regering.
Man kan kun konkludere, at den nuværende regering kvalitetsmæssigt er et absolut lavpunkt i Danmarks historien

Anne Eriksen, Anders Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er masseovervågning, dog er det intet nyt under solen.
Vi har også indført nummerpladekontrol på diverse strækninger i danmark, det er kun et spørgsmål om tid, før det bliver standard på alle veje.
Godt for trafiksikkerheden, skidt for friheden.
Echelon er "Big Data" er et faktum, skønt vi andre er blevet kaldt konspirations-teoretikere for at belyse dette i snart 20 år.

Echelon OG "Big Data"

peter fonnesbech

Igen og igen bliver man, (jeg) slået at det factum at sproget er mere smidigt og hybermobilt end den første repræsentant af det, som i folkemunde bliver anset for verdens ældste erhverv.

STASI ville have haft hede våde drømme om at lave sådan et overvågnings-system...

Jeg er rimeligt bekymret/mistænksom i forhold til formålet med sessionslogning, for det kan i hvert fald ikke bruges til at fange terrorister med.

Sessionslogning er utrolig nem at omgå. Man man eks. bruge Tor browseren til at kommunikere med - så bliver man ikke logget.

Man kan også skjule eller ændre sin IP adresse.

Jeg har et lille (let tilgængeligt) program installeret, som skifter min IP adresse, så det ser ud som om min PC den ene dag står i Australien den næste dag i Amsterdam. Jeg kan få programmet til at ændre min IP adresse hver 10ende minut hvis jeg synes det er sjovt.
Yderlige så er trafikken mellem min PC og IP serverne ude i verden krypteret så den trafik der går i gennem min udbyders system, kan ikke bruges til noget, uanset hvor meget de logger mig.

Så, sessionslogning kan ikke bruges til at fange Terrorister eller forbrydere.

Hvad kan det så bruges til?

Mit bud er masseovervågning med henblik på at kortlægge borgernes adfærd
Der er simpelthen nogle algoritmer der analyserer hvilke internetsider folk går ind på og hvad folk køber på nettet mv.

Det ville jo være guf for erhvervslivet at kende en helt lands forbrugsmønster i detaljer.

Anne-Marie Krogsbøll

Søren List:
"Jeg har et lille (let tilgængeligt) program installeret, som skifter min IP adresse, så det ser ud som om min PC den ene dag står i Australien den næste dag i Amsterdam."

Hvad hedder det program, og hvor kan man få fat i det? Kører det også på Linux?

John Robert Parkins

Bye Bye Homo sapien, Hello Homo evolutis
We are Homo sapiens, the most advance form of humans this earth has ever seen. We can stand up straight, think deeper and faster than any other species of man AND we have iPhones.
We as a species are going to see a shift from Homo sapien to Homo evolutis, or a “Hominid that takes direct control over the evolution of their species and others.” The method by which we will transform into such a species is new technology that is advancing at a virtually exponential level. This is resulting from the idea that we are developing technology that makes creating new technology easier and faster. The resulting trend of spiraling upward has brought us to a point where anything currently is, or will be in the near future, is possible.

@Anne-Marie Krogsbøll

Programmet hedder IP Hider Pro - Jeg ved ikke om det kører på Linux. Men der findes masser af tilsvarende programmer - sikkert også til Linux

John Robert Parkins

p.s if you think that sending PigeonGrams with your homing pigeon will solve this problem - drop it Israel has developed a rocket system that can track their movements and shoot them down.

John Robert Parkins

p p s. its a fact you have a much bigger chance of choking on a peanut than being blown up by a bomb

John Robert Parkins

courage boys; surpport the FREE SNOWDEN foundation
https://edwardsnowden.com/2015/09/30/social-anthropoid/

Anne-Marie Krogsbøll

Tak, Søren.

Anne Marie K., Prøv at kigge nærmere på denneher:
https://www.saxo.com/dk/boeger/tags_tails

Anne-Marie Krogsbøll

Tak, Jens Wolff - det ser jo dejligt let tilgængeligt ud, så selv jeg kan være med :-)

Totalregistrering, Ja tak
Google, og de andre store private spillere kan registrere uden kontrol. Den totalregistrering jeg siger ja tak til er vores myndigheders muligheder for at være med i konkurrencen og vel at mærke under demokratisk kontrol. Det afgørende er ikke at alt logges, det afgørende er hvem oplysningerne videregives til. Hvis videoovervågningsbilleder videregives til privatdetektiver, forsikringsselskaber eller paparazzier kan vi indføre strenge straffe herunder jobkarantæne i mange år(berufsverbot). Jeg går også ind for et totalt DNA-register gerne omfattende alle indrejsende og større friheder til at private overvåger det offentlige rum. Vel at mærke mod at kameraerne registreres. Hvis man går med Burka eller på anden vis er uigenkendelig er det rimeligt at man standses til kontrol for hver 100 meter alternativt accepterer fodlænke der sender signalet "jeg er ikke en fritgående uidentiiceret person":-)

Anne-Marie Krogsbøll

Peter Tagesen:

Uden underskriftindsamling tror jeg ikke, at det havde gjort så stort indtryk på politikerne, at de havde været nødt til at stoppe DAMD. Og PLO var splittet, så vidt jeg ved.

Men under alle omstændigheder - underskriftindsamlinger er et af de få midler, hvor man kan give sin utilfredshed til kende. Midlet skal ikke misbruges, det er helt sikkert. Men i alvorlige sager som mht., de tiltagende totalitære tendenser i samfundet, der må man bruge de demokratiske midler, der er. Og så håbe, at det gør bare en lille smule indtryk.