Nyhed
Læsetid: 5 min.

Nyt forslag vil øge registreringen af borgernes bevægelser

Et nyt overvågningsforslag vil øge kortlægningen af borgernes bevægelser via mobiltelefoner. Ved hjælp af et datasæt fra et teleselskab giver Information et bud på, hvor indgribende overvågningen kan blive
Indland
5. februar 2016
Et nyt overvågningsforslag vil øge kortlægningen af borgernes bevægelser via mobiltelefoner. Ved hjælp af et datasæt fra et teleselskab giver Information et bud på, hvor indgribende overvågningen kan blive

Borgernes bevægelser skal registreres i højere grad end tidligere, hvis et forslag fra Justitsministeriet bliver til virkelighed.

Det fremgår blandt andet af mødedokumenter fra ministeriet. Forslaget, der vil indføre den omstridte såkaldte sessionslogning i en ny og udvidet form, skal desuden forpligte teleselskaberne til at registrere oplysninger om, hvor en mobiltelefon fysisk er, når den kommunikerer via internettet.

I dag er teleselskaberne kun forpligtede til at registrere oplysninger om en mobiltelefons fysiske placering, når den bliver brugt til at snakke i eller til at sende og modtage sms’er.

Men den nye sessionslogning skal altså ikke bare registrere oplysninger om, hvilke ip-adresser man forbinder til, når man surfer på internettet, der lægges også op til krav om, at selskaberne skal give oplysninger om, hvilken mobilmast, telefonen forbinder til, i forbindelse med internetkommunikation.

Politidirektør i Rigspolitiet Svend Larsen bekræfter over for Information, at registreringen bliver mere intensiv.

»Der vil alt andet lige være flere oplysninger, som bliver gemt, og som politiet med en retskendelse vil kunne få adgang til,« siger han og fremhæver, at det hænger sammen med den teknologiske udvikling, hvor mere og mere kommunikation går fra traditionel mobiltelefoni som opkald og sms til internetbaserede tjenester.

»Men det er ikke overvågning i den forstand, at vi kan sidde og følge med i, hvor alle er henne. Det, vi beder om, er, at der bliver gemt oplysninger, som gør det muligt for os at gå til en dommer for at finde ud af, hvor en bestemt person var,« understreger Svend Larsen.

Den teknologiske udvikling

Også Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, som er brancheorganisation for de fleste teleselskaber, fremhæver, at registreringen kan blive langt mere intensiv.

»Der bliver lagt op til, at det vil være i et udvidet omfang, der skal registreres lokation,« siger han, men tilføjer, at Justitsministeriet ikke på et møde sidste fredag mellem branchen og ministeriet gik i detaljer med, hvordan det skal foregå.

»Det er mit indtryk, at man ønsker, at lokationsoplysningerne bliver mere omfattende, end de har været hidtil, men hvordan det kommer til at foregå, er hverken blevet analyseret eller belyst nærmere,« siger han.

Den opgave er ifølge Jakob Willer så stor, at han allerede nu opfordrer Justitsministeriet til helt at droppe planerne om at fremsætte et lovforslag for Folketinget inden udgangen af marts måned, som ellers er ministeriets plan. Da lovforslaget endnu ikke er fremsat, står det ikke klart, præcist hvordan den øgede registrering af borgernes bevægelser konkret kommer til at foregå.

Politidirektør Svend Larsen har om det kommende forslag udtalt til DR, at det handler om at få flere oplysninger om borgernes bevægelser, når de kommunikerer med mobiltelefon.

»Den teknologiske udvikling gør det sværere at være politi. Helt lavpraktisk er det sådan, at hvis man sender en almindelig sms, så har vi bedre muligheder for at finde ud af, hvor telefonen befandt sig, end hvis man sender en iMessage. Det er en udfordring for os i efterforskningen, at den teknologiske udvikling går den vej,« har Svend Larsen forklaret til DR, og han fremhæver, at problemet er, at »bruger man Skype eller iMessage, så efterlader det ikke nogen spor«.

I et lækket dokument fra Rigspolitiet fra december 2014, som Berlingske tidligere har offentliggjort, fremhæver Rigspolitiet, at det handler om at finde frem til »hvem der kommunikerer med hvem i hvilket tidsrum, og hvor de pågældende var på det pågældende tidspunkt, hvad enten der kommunikeres via telefoni eller internet, analogt eller digitalt«.

Senere i dokumentet står der, at det handler om »mobil datalokation« eller mere specifikt »celler ved kommunikationens start samt lokation ved hver celleskift, når der er tale om data«.

Med celler menes de mobilmaster, telefonen forbinder til, men hvordan netop denne lokationsbestemmelse rent teknisk implementeres har radikalt forskellige konsekvenser for, hvor detaljeret overvågningen bliver, viser en gennemgang af et datasæt med logninger, som Information har haft adgang til at analysere.

Teknisk tilfældighed

Information har fået adgang til datasættet af internetaktivisten Christian Panton, der fik det udleveret via såkaldt registerindsigt efter en årelang kamp med sit tidligere teleselskab. Datasættet stammer primært fra 2013 – altså dengang hvor sessionslogning stadig var en del af dansk lovgivning.

Som tidligere afdækket i Information har et eller flere teleselskaber i årevis udført deres logning på en måde, så der også blev lagret oplysninger om, hvor deres kunder befandt sig, når der var internettrafik på telefonen, selvom selskaberne ikke er forpligtede til det.

Det er efter alt at dømme den praksis, som et eller flere selskaber altså fulgte, uden at det var et specifikt lovkrav, som ministeriet med et kommende lovforslag nu vil pålægge alle selskaber.

Indeholder data fra Geodatastyrelsen, Kort10, januar 2016

Christian Pantons data viser en stor variation i antallet af registreringer om hans bevægelser. Oftest er der flere tusinde registreringer på en dag, fordi teleselskabet logger, hver gang hans telefon forbinder til for eksempel en hjemmeside på internettet.

Men selve den position, han befinder sig på, ser kun ud til at blive registreret, når han får tildelt en ny ip-adresse af sit selskab. Antallet af gange, det sker på en dag, varierer fra mellem to til 30 gange.

Nogle dage registreres det kun, at han forbinder til et par mobilmaster på hver sin side af hans hjem i Albertslund, mens det andre dage er muligt at følge hans bevægelser tættere til og fra hans arbejde i København.

Med denne form for logning af Christian Panton, ser antallet af registreringer af hans bevægelser ikke ud til at være afgjort af, om han bruger sin telefon til at være f.eks. på Skype eller iMessage, men snarere om han kører med toget eller bevæger sig rundt i bygninger, hvor han mister netværksforbindelsen, og dermed får tildelt en ny ip-adresse.

Det virker altså til, at det snarere er en teknisk tilfældighed, der har afgjort, hvor meget han blev overvåget, end om han er aktiv på mobilen eller ej.

Chip i nakken

Et alternativ til den form for logning er at kræve positionen registreret ved »hvert celleskift«, som der står i Rigspolitiets notat fra december 2014.

Det vil sige, hver gang telefonen har en aktiv dataforbindelse og forbinder til en ny mobilmast. Ender ministeriet med den løsning, kan det blive en gigantisk udvidelse af overvågningen af alle danskeres bevægelsesmønstre, og man vil i praksis ikke kunne bevæge sig uden, at det bliver registreret.

I Christian Pantons datasæt vil det betyde, at hans position mange dage vil blive registreret cirka en gang i minuttet – fremfor den nuværende praksis, hvor det kun er ved opkald eller SMS.

»Et billede på overvågningssamfundet illustreres ofte med en beskrivelse af, hvordan borgerne får indopereret GPS-chips i nakken. Hvis teleselskaberne skal pålægges at registrere hver eneste mobilmast, som vores telefoner forbinder til, bliver det billede pludselig virkelighed,« siger Christian Panton, der bakkes op af formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund.

»Reelt kan man frygte, at ens fulde færden gennem det fysiske rum bliver kortlagt,« siger han.

»Jeg kan godt forstå, at man gerne vil følge med den teknologiske udvikling fra politiets side. Men jeg synes, at det er en uskik at gemme oplysninger om uskyldige borgere.«

Information har spurgt Justitsministeriet om en kommentar, men ministeriet oplyser, at man ikke vil kommentere et endnu ikke færdigt lovforslag.

Læs også: Aktivist viser data om sig selv: Sådan kan internet-overvågning se ud

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Falk Rangård

Bogen 1984 af George Orwell er realiseret for længst. Han skrev for at gøre opmærksom på den samfundsmodel som Stalin, stod for. Nu er det de liberale partier der ikke kan få nok overvågning.
Slukker du din mobil, svarer det til, at du stiller dig ind i det hjørne i dit værelse hvor kameraet ikke kan se dig. Det er bedre end en GPS-chip i nakken.

Bjarne Andersen, Flemming Berger, John Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Bjarne Falk Rangård:
Jeg synes, at jeg på et tidspunkt læste, at selv med slukket mobil kan man i nogen grad tracke den. Jeg ved ikke, om det er rigtig.

Niels Duus Nielsen

Det morsomme er, at de mere kvikke kriminelle ikke bruger mobiltelefon, og hvis de gør, så smider de den væk og køber en ny. Man kan få en telefon med hundrede kroners taletid for 3-400 kr. Køb og smid væk - se evt. "The Wire" og lær om "burners".

Så igen er det de lovlydige, der bliver udspioneret, mens de kriminelle som sædvanlig er ti skridt foran politiet.

Kent Thomsen, June Beltoft, Bjarne Andersen, Per Jongberg, Annica pedersen, Henrik Hansen, Jesper Frimann Ljungberg, Jens Kofoed, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Martin Madsen, John Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Mogens Ritsholm

God artikel, hvor i så småt kommer bagom grundlaget for forslaget.

Jeg har to væsentlige bemærkninger:

Hvis teleselskaberne har logget mere end bekendtgørelsen kræver, er det ulovligt. Det er ikke ulovligt at politiet anvender dem. Men ifølge den såkaldte udbudsbekendtgørelse og det bagvedliggende EU-direktiv skal et teleselskab slette oplysningerne med mindre de kræves logget til politiet. Det er ikke et tag selv bord at omgås personlige data.

Christrian Pantons log viser, at i hvert fald TDC mobil har logget celleoplysninger og sessioner ud over bekendtgørelsens krav - eller i det mindste hat en ekstremt vidtgående fortolkning. Jeg vil ikke tøve med at kalde det ulovligt.

For det andet tror jeg eksemplet fra Christians log er fra den periode, hvor Christian brugte VPN. Det giver meget få sessioner, der alene åbnes, når forbindelsen falder ud. Hvis han havde brugt telefonen som de fleste andre, ville der være mange flere registreringer (over 1000 pr dag). Og noget tyder på, at TDC mobil også har sat celleoplysninger på disse. Så jeres eksempel viser slet ikke hvor omfattende registreringen i virkeligheden er.

June Beltoft, Bjarne Andersen, Jesper Frimann Ljungberg, Jens Kofoed, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Lars Jørgensen, Niels Duus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tak for endnu en god uddybning, Mogens Ritsholm.

Kan du i samme ombæring opklare, om det er rigtigt, at man i nogle tilfælde kan spore en mobil, selv når den er slukket? Eller husker jeg forkert (eller har misforstået noget) der?

Mogens Ritsholm

@anne-marie krogsbøll

Nej, det kan man selvfølgelig ikke. Den skal være aktivt sendende for at man kan spore den, og det kan en slukket mobiltelefon ikke være. Den sender i øvrigt kun, når det er nødvendigt, for at spare på strømmen. Det vil sige når du sender noget eller når du skifter trafikområde (kan være hele købehavnsområdet). Nettet har ikke behov for at følge den mast for mast. Når det skal have fat i telefonen sendes et signal ud i hele trafikområdet, og så melder telefonen selv tilbage via den mast, den er på for øjeblikket.

Misforståelsen stammer fra statsministeriet, som i 2005 udsendte en meget detaljeret handlingsplan (antiterrorpakke2). Det hedder heri, at moderne teknik gør det muligt at følge en tændt telefons færden, selv om den ikke bruges aktivt.

Jeg var dengang talsmand for branchen i disse spørgsmål, og det tog et halvt år at få udryddet denne misforståelse. Endog såkaldte teleeksperter modsagde mig for at tækkes magten.

Det viste sig, at det var politiet, der havde misforstået det. De fik meget detaljerede oplysninger fra Telenor i København. Men det skyldtes, at Telenor var i gang med en større omllægning af trafikområder, og temporært havde de opdelt København i mange områder, selv om det var trafikalt uholdbart. Derfor fik politiet masteoplysninger ved hver grænseoverskridelse, hvor telefonen melder sig ind i et nyt område, og de troede derfor, at Telenor kunne følge en mobiltelefon mast for mast.

Det ville politiet så også gerne have fra alle de andre selskaber og andre landområder.

Jeg giver denne lange historie, fordi sagen nu minder lidt om det.

TDC mobil har lavet en ulovlig og vidtgående logning af sessioner og masteoplysninger.

Så vil politiet da gerne have sessioner fra alle mobil- og fastnet. Og så vil de også have masteoplysninger i forbindelse med alle sessioner.

Men fastnettet har 20 gange så meget trafik som mobilnettene, hvor TDC mobil faktisk har mindst trafik pr. kunde. Og hvad skal man med 1000 celleoplysninger pr. dag. Selv med en ferrrari kan man ikke nå så mange celler.

Det viste sig, at misforståelsen skyldtes TelenornDet t er som du forstdm er den selve

Bjarne Falk Rangård, Bjarne Andersen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Kurt Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tak for afklaring af det spørgsmål, Mogens Ritsholm. Så er en chip i nakken alligevel værre end mobiltracking, det var jeg ved at miste troen på :-)

Mogens Ritsholm

Og en lille morsomhed

Den unge folketingsmand for DF Peter Kofod Poulsen mener, at man straks skal genindføre sessionslogning uden videre overvejelse.

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/df-kom-i-gang-med-se...

Når man så slår op på den unge folketingsmand findes følgende:

http://www.altinget.dk/artikel/10-december-peter-kofod-poulsen

Som det ses er han stor fan af George Orwells "1984", og han mener, at "animal farm" burde være pligtlæsning for folketingsmedlemmer.

ak ja.

Bjarne Andersen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Måske er der et lille lys i mørket. Ikke alle i Venstre er vilde med sessionslogning: http://politiken.dk/indland/politik/ECE3052417/pind-planer-skaber-intern...

@Anne-Marie Krogsbøll
Desværre! Nødvendighedens politik, som enhver V, S, R, SF, LA osv er klar til at lade overskygge både etik og moral..

Bjarne Andersen, Flemming Berger, Kurt Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

...Snart er vi alle under mistanke.

Eller endnu være. Vi begrænser os selv i vores færden for at undgå mistænksomheden præcis som terror belægger os med selvcensur. Snart er frihedsbegrebet historie, hvor vi vender misundelige blikke mod det tidligere DDR, hvor der til trods ikke fandtes total overvågning af den enkelte i detaljer.

Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

...Men som Martin Madsen skriver ovenover "Nødvendighedens politik". Den kan alle jo forstå, for vi har da intet at skjule. Endnu da.

Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Et udslag af politikernes vælgerlede?

Og

Information har spurgt Justitsministeriet om en kommentar, men ministeriet oplyser, at man ikke vil kommentere et endnu ikke færdigt lovforslag.

Det er næsten værre end overvågning, at offentligheden ikke kan få indblik i lovenes tilblivelse når det nu er en kendsgerning at lobbyister (som vi heller ikke må vide hvem er eller fra hvilke lande de kommer) i visse tilfælde nærmest skriver de enkelte lovparagraffer.

Husk det er den demokratiske model vi kaster bomber for ude i verden.

Bjarne Andersen, Jens Wolff, Niels Duus Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Bill Atkins
06. februar, 2016 - 09:40
Gad vide hvad Liberal Alliance - og ikke mindst deres unge vælgere - siger til at være det parlamentariske grundlag for den rene kafakanske statsindblanding.

Blå politik er et spørgsmål og skat eller 'ikke skat' - glem idealerne ...billige biler bon'er

Overvågningen af især under Danmark forsætter i uhørt omfang gennem massiv register samkøring samtidig mens kontrol af moms, kapitaludbytte, store internationale selskaber bliver stadig mindre i "tillid" over den slag "ansvarlige" personer opfører sig "anstændigt", mens under Danmark er umoralske svindlere og nasserøve alle og en hver.

Samtidig fosser 2 cifrede milliard beløb ud af statskassen, hvert år, gennem, nærmest, organiseret moms og skatte svindel fra "ansvarlige" og "moralske ulastelige" personer, virksomheder og koncerner.

...For under Danmark gælder kontrol er nødvendig for at dæmme op for bedrageri, for over Danmark gælder kontrol er uhørt indgriben i den personlige frihed.

Bjarne Falk Rangård, Bjarne Andersen, Ebbe Overbye og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Glenn Greenwald: Why privacy matters
http://youtu.be/pcSlowAhvUk

Ha! Den er nice...

Bjarne Falk Rangård

Ja man føler efterhånden , at de ordentlige mennesker bliver der brugt flere ressourcer på end de økonomisk kriminelle.
Terroristerne har næsten vundet over demokratiet, vores politikere ødelægger det selv i deres paranoia.

Herman Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Vi har et ord for magthavere der ønsker den slags, fascister.

Kirstine Rosenberg

Som et led i total-overvågningen kan jeg hilse og sige at Google og Facebook udover 6 andre firmaer, lige nu søger om tilladelse til at opsende satellitter med wifi, så man alle steder på jorden kan komme på internettet, - læs "Vi kan følge dig alle vegne og samtidig brænde din hjerne ud"!
se mere her:
http://www.stopglobalwifi.org/
Citater fra Stop Global Wifi's Press Release:
"Projects to launch and replace thousands of satellites to provide worldwide Internet service will blanket the earth with harmful pulsed microwave radiation, destroy ozone and worsen climate change due to the emission of black soot from so many rockets.
Combined with the detrimental environmental effects RF radiation has on both flora and fauna, including bees, these global wireless projects may lead to environmental devastation and even widespread starvation."
"Over 200 scientists researching the biological and health effects of exposure to radiation from wireless devices and other sources of EMF have submitted a formal Appeal to the United Nations because “Numerous recent scientific publications have shown that EMF affects living organisms at levels well below most international and national guidelines. Effects include increased cancer risk, cellular stress, increase in harmful free radicals, genetic damages, tructural and functional changes of the reproductive system, learning and memory deficits, neurological disorders, and negative impacts on general well-being in humans. Damage goes well beyond the human race, as there is growing evidence of harmful effects to both plant and animal life.”

Anne-Marie Krogsbøll

Sæt kryds i kalenderen. Samråd...

....om sessionslogning og register over overvågningskameraer d. 17/3 kl. 14.30. http://www.ft.dk/Folketinget/udvalg_delegationer_kommissioner/Udvalg/Ret...{58A70BF8-96D2-47A4-A10D-086BEAFDD5C0}

....og i morgen kl. 10.15 om Snowdens evt. pågribelse i Danmark: http://www.ft.dk/webtv/video/20151/reu/td.1298990.aspx