Læsetid: 3 min.

Omstridt advokat taber sag om dement kvindes millionarv

Christian Harlang tabte onsdag en sag i Østre Landsret om gyldigheden af et testamente og en række dokumenter, underskrevet af den ældre velhavende Anne Lunn. Dokumenter, der på forskellige vis favoriserede hendes barnebarn og Christian Harlang. Advokaten har nu søgt om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret
Anne Lunn var gift med landsretssagfører Ulrik Lunn og de fik de to børn, Villars og Michala, som her ses på et billede sammen med deres mor i 1951. I den sag, som netop er afgjort i Østre Landsret, er de to parter, Villars enke og deres døtre på den ene side, og Michalas søn og Christian Harlang på den anden side.

Anne Lunn var gift med landsretssagfører Ulrik Lunn og de fik de to børn, Villars og Michala, som her ses på et billede sammen med deres mor i 1951. I den sag, som netop er afgjort i Østre Landsret, er de to parter, Villars enke og deres døtre på den ene side, og Michalas søn og Christian Harlang på den anden side.

12. februar 2016

Den tilføjelse til sit testamente, som den ældre enke Anne Lunn underskrev i 2012, for at begunstige en af sine arvinger, er ugyldig. Det afgjorde Østre Landsret onsdag i en sag, som gennem de senere år har trukket indtil flere spor gennem retssystemet, og som Information tidligere har beskrevet grundigt.  Landsretten valgte dermed at stadfæste en dom fra byretten, der kom til samme konklusion.

Det er den kendte advokat Christian Harlang og kvindens barnebarn René Cambo Lunn, der taber sagen og skal betale omkostningerne, som samlet set for byretten og landsretten beløber sig til 445.000 kroner.
Sagen drejede sig om arven efter landsretssagførerenken Anne Lunn, der døde i 2013, 92 år gammel.

Læs også: Arven efter enken

Hovedspørgsmålet var, hvorvidt den velhavende dame var klar over, hvad hun skrev under på, da hun i foråret 2012 satte sit navn på en række dokumenter, der gav hendes barnebarn og advokaten Christian Harlang råderet over hendes økonomi og ejendomme. Blandt andet en lejekontrakt, forskellige fuldmagter, der gav Harlang råderet i forhold til køb og salg af hendes sommerhusgrunde samt en tilføjelse til et testamente. Kort efter blev Anne Lunn umyndiggjort med henvisning til, at hun gennem flere år var blevet diagnosticeret med demens.

Den ene part i sagen var Anne Lunns svigerdatter og hendes døtre samt hendes fætter, der mente, at den meget demente Anne Lunn blev udnyttet. Svigerdatteren forklarede i retten blandt andet, hvordan hun på Anne Lunns værelse på plejehjemmet fandt en masse papirer, hvorpå hun havde sat sin underskrift. Når hun spurgte til dem, sagde Anne Lunn: ’René har sagt, jeg skal øve mig.’

Christian Harlang har under sagen forsøgt at føre bevis for, at Anne Lunn med sin underskrift førte et langvarigt ønske ud i livet om at stille sit barnebarn bedre. Og at hun ikke var dement. Han har blandt andet støttet sig til en lægeerklæring, udarbejdet af en psykiater, som på hans opfordring i 2012 undersøgte Anne Lunn. Også han blev hørt i retten, hvor han fortalte, at han kort efter trak erklæringen tilbage, fordi den ikke var blevet udført med den fornødne omhu. Det fremgår af dommen, at retsformand Margit Stassen og hendes to meddommere lagde vægt på netop dette forhold i afgørelsen.

Sagen har været længe undervejs, fordi den i 2015 var sat til forhandling tre gange, hvor Christian Harlang meldte sig syg. Og til hovedforhandlingen i slutningen af januar mødte han ikke op, fordi han »havde andre ærinder«.

Retsformanden valgte dog at gennemføre uden Christian Harlang. Han har siden forgæves forsøgt at få sagen genoptaget, både for at få taletid i retten, men ikke mindst med henvisning til, at spørgsmålet om Anne Lunns helbredstilstand ikke har været forelagt Retslægerådet. Det har Østre landsret dog afvist i flere omgange.

Efter dommen valgte Christian Harlang straks at søge tilladelse til, at Højesteret kan behandle sagen, som han mener er blevet behandlet »åbenlyst forkert«:

»Jeg synes, det er uhyre problematisk, at vi har en situation, hvor landsretten har udeladt at anvende den øverste fagkyndige instans, som Retslægerådet er,« siger Christian Harlang.

Advokat for modparten, Niels Henrik Christensen mener, det er svært at se, hvad det principielle i sagen er, som Højesteret skal tage stilling til:

»Jeg finder Landsrettens afgørelse helt i orden, og jeg er glad for, at det er præciseret, at psykiateren erklæring er trukket tilbage,« siger Niels Henrik Christensen.

Uanset om sagen ender i Højesteret eller ej, er det ikke sidste gang, Anne Lunns vilje bliver hovedtemaet i en retssag.

Christian Harlang fik i 2014 nemlig en bøde af Advokatnævnet på 100.000 kroner for grov tilsidesættelse af god advokatskik, fordi nævnet vurderede, at han havde fået Anne Lunn til at underskrive vigtige papirer, selv om hun var dement. Bøden har Christian Harlang indbragt for retten, hvor den forventes afgjort i byretten i løbet af foråret.

Læs også: Farlig eller uduelig?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Lone Vestergaard
Maj-Britt Kent Hansen og Lone Vestergaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

det er dejligt at retfærdigheden sejrer.
Som Information har beskrevet sagen, mener jeg Harlang skulle se at pakke sig bort.