Læsetid: 8 min.

’Pensionsselskaberne burde have vidst, at der var noget galt her’

Hvis de danske pensionsselskaber levede op til egne principper om at foretage ansvarlige investeringer, havde de holdt sig langt fra en skandaleramt tunobligation fra Mozambique. Det mener ekspert i CSR og etiske investeringer
En fisker i Mozambique. Skandaleramt tunfirma betyder udgift for milliarder for staten.

Thomas Trutschel

20. februar 2016

Mere kontrol og bedre screeningsmetoder, der fravælger etisk tvivlsomme investeringer. Sådan lød svaret hos den danske pensionsbranche, efter at det i 2012 kom frem, at flere pensionsselskaber havde finansieret korrupte afrikanske regimer gennem køb af statsobligationer.

Nu viser Informations gennemgang af landets 15 største pensionsselskaber dog, at danske pensionsopsparere fire år senere har bidraget til en af de største økonomiske skandaler i Mozambiques historie. Det drejer sig om kunder hos Unipension, PensionDanmark, Industriens Pension samt Nordea Liv & Pension.

Pensionskassernes bidrag er sket ved investeringer i en tunvirksomhed i Mozambique kaldet Ematum, som de sammenlagt har skudt 53 millioner kroner i. I alt har internationale investorer investeret 850 millioner dollar eller 5,7 milliarder kroner.

Kort efter firmaets oprettelse i 2013 stod det dog klart, at pengene ikke kun blev brugt til tunvirksomhed. I dag har firmaet brugt 220 millioner dollar på fiskebåde, overvågningsudstyr og militærskibe, som angiveligt skal bruges til at beskytte fiskebådene. De resterende 630 millioner dollar er på mystisk vis forsvundet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kunne man ikke lige se på om Disse pensionsselskaber også har aktiver i CMN Cherbourg eller Abu Dhabi Mahr for den sags skyld. Det ville jo være en herligt kulørt historie.

Artiklen efterlader det indtryk at hvis blot de danske pensionskasser afhænder disse obligationer, så slipper Mozambique for at betale sin gæld og kan få råd til skolevæsen mm. Hvem er dog den generøse, uegennyttige investor som man sådan kan afsætte dårlige obligationer til?