Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan bliver nu undersøgt på privat initiativ.
Det er hensigten med en nystiftet forening, ’Tribunalforeningen til undersøgelse af Danmarks krige i Irak og Afghanistan’.
Tidligere højskolelærer Johan Kirkmand fra Odder i Østjylland er valgt som formand for foreningen.
»I et demokrati er en af værdierne åbenhed, og vores udenrigspolitik har som en af grundsøjlerne, at vi vil udbrede demokrati i verden. Det går vi sågar i krig for. Der hører åbenhed med, og det synes vi ikke, at regeringen respekterer, når man nedlægger kommissionen,« siger Johan Kirkmand.
Regeringen valgte sidste år at nedlægge den statslige kommission, som skulle undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i krigene. Regeringen mente, at baggrunden for at sende soldater til Irak og Afghanistan var velbelyst.
Læs også: Soldater-fagforeninger kritiserer nedlæggelse af krigskommission
Men nu tager det private initiativ over, hvor det statslige slap.

Johan Kirkmand, formand for foreningen Tribunalforeningen til undersøgelse af Danmarks krige i Irak og Afghanistan.
»Vi har fået en hel del henvendelser fra kendte folk, også jurister, som synes, vi skulle gå videre med sagen og få foreningen oprettet. Vi har da haft spekulationer om, hvor langt vi kunne nå, men når man helt ind i militærets øverste rækker giver udtryk for, at man ikke er tilfreds med nedlæggelsen, så siger det noget om, at der er et behov,« siger Johan Kirkmand.
Han henviser til, at tidligere forsvarschef Knud Bartels har beklaget, at kommissionen blev nedlagt.
Tribunalet, der skal undersøge krigsdeltagelsen, har ikke adgang til de samme ressourcer og kilder, som det statslige organ.
Men ambitionen er at benytte aktindsigt og tilgængelige kilder på internettet. Og det bliver i høj grad baseret på frivilligt arbejde.
»Vi kan kun gøre det så godt som muligt. Vi tror på, der er folk rundt om i landet, der gerne vil hjælpe os. Folk med viden, vi kan bruge i arbejdet. Så må vi nå så langt, som vi nu kan,« siger Johan Kirkmand og forklarer, at der også vil blive indkaldt vidner, som – håber man – vil afgive forklaring.
Johan Kirkmand har selv haft konsekvenserne af Danmarks krigsdeltagelse tæt ind på kroppen. I 2005 blev hans søn dræbt af en vejsidebombe i Irak. Alligevel afviser Johan Kirkmand, at det kommer til at farve arbejdet i foreningen.
»Det kunne det gøre, hvis jeg skulle sidde i tribunalet. Men vi har vandtætte skodder mellem foreningen og tribunalet, og min rolle er i foreningen, hvor vi skal servicere, og navnlig skaffe penge til tribunalet,« siger Johan Kirkmand.
Arbejdet ventes at gå i gang næste år, og efter to år er det planen at fremlægge konklusionerne.
Læs også: ‘De, der sendte os i krig, sender ansvaret videre til mig og mine kammerater’
Forrjensfuldt initiativ, når nu kujonerne i regeringen ikke selv vil/tør stå til ansvar for deres beslutninger.
Var det ikke bedre at starte på Statsbiblioteket med gennemgang af det, aviser skrev om emnet, da beslutningerne blev truffet?
Godt initiativ, men jeres forsøg på aktindsigt vil nok resultere i en masse afslag og en del dokumenter med store dele overstreget. I kommer ikke i nærheden af at få den samme indsigt, som den nu lukkede Irakkommission kunne have fået.
Dette initiativ kan sætte sagen på dagsordenen igen, hvilket måske, sammen med den gryende indsigt der synes at indfinde sig rundt omkring nemlig at krige skaber flygtninge, kan gøre at lille DK,s paphoveder af politikere ikke så kvikt igen sender tropper alle mulige steder hen hvor de aldrig skulle have været.
Om end undersøgelsen nok ikke kan nå til bunds i sagen, kan den anskueliggøre præcis hvor, regeringen nægter aktindsigt. Det i sig selv er med til at skærpe mistanken om, at alt ikke er belyst. Jeg vil tro, der sidder masser af borgere rundt omkring, der har førstehåndsberetninger, og efterhånden er flere af de medvirkende topfolk gået på pension, så udtalelser muligvis sidder lidt løsere. Endelig, såfremt de får gravet bare lidt mere frem, burde LA stå ved deres krav om fremlæggelse af dokumenterne, hvis de ikke skal blive helt til grin. En undersøgelse, der bygger på det grundlag, kan godt blive så ubehagelig for regeringen, at de må reagere.
@Lars Bo Jensen
Jeg ville ikke være så sikker på, dette glimrende initiativ ikke finder frem til noget nyt om Irak-krigen. De opfordrer blandt andet til, at hvis man ved noget, kan man kontakte foreningen. Her tænkes naturligvis på 'whistleblowers' - herunder soldater, der gjorde aktiv tjeneste, men som ikke har haft lyst eller turde bidrage til kommissionens arbejde pga frygt for manglende jobsikkerhed eller risiko for offentliggørelse af deres identitet.
Private tribunaler duer ikke i denne sag. ( De er både fagligt og økonomisk for ressource-svage.)
Kommissionen blev lukket ned af den nuværende regering og dens flertal i Folketinget - hvis og når vi efter næste valg (eller valget derefter) får en regering af "anden farve" , så kan den vel genoplive Kommissionen , hvis den vil , og der er flertal i Folketinget ????
I det danske demokrati kan vælgerne ved hvert eneste valg ændre sammensætningen af Folketinget og dermed fastlægge nye politiske sigtelinjer , mål o s v.
Så hvis man vil have Kommissionen genåbnet, så skal man blot stemme på politikere, der ønsker det samme - det er flertallet der bestemmer .
( Man kan så tvivle på, om en Kommission overhovedet er et velegnet "instrument" til ret meget i denne verden.)