Nyhed
Læsetid: 2 min.

Professor: Fyringer på universiteter er en katastrofe

Som følge af regeringens spareplaner regner ledelsen på RUC nu med at nedlægge 80 stillinger. Katastrofalt for både universitetet og for samfundet, mener professor
Indland
9. februar 2016

Knap har Københavns Universitet varslet massive fyringer, før Roskilde Universitet (RUC) nu også melder om massefyringer.

Baseret på ledelsens foreløbige beregninger regner universitetet med at nedlægge 80 stillinger i 2017. Besparelserne skyldes blandt andet regeringens planer om at spare to procent på uddannelsesområdet om året i de næste fire år.

I alt regner ledelsen på RUC med at skulle spare 110 millioner kroner frem mod 2019. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

’Det er alles problem’

Professor (MSO) Garbi Schmidt, der er ansat ved Interkulturelle studier på RUC, kalder regeringens besparelser for »en katastrofe«. Både for de ansatte på universiteterne, der kan se frem til en fyreseddel, og for resten af samfundet.

»Det her er ikke kun universiteternes problem. Det er alles problem,« siger hun.

»Det bliver et problem, når vores børn ikke kan få en ordentlig uddannelse, når vi ikke kan få kvalificeret information om samfundet, og når vi ikke kan få en ordentlig politikudvikling. Vi er et videnssamfund, og hvis vi slækker på det, så kommer det til at gå ud over os alle sammen.«

Forringer det faglige miljø

Ledelsen på RUC regner dog med at kunne dække en væsentlig del af besparelserne ved at klemme de ansatte sammen i færre bygninger og spare på indkøb. Men det er altså ikke nok til at undgå fyringer. Og det kan ikke undgå at forringe det faglige miljø på både RUC og andre universiteter, mener Garbi Schmidt.

»Der er jo masser af samarbejde mellem universiteterne, og jo færre, der kan bidrage til det, jo dårligere er det. Vi risikerer at miste vigtige stemmer i forskningsmiljøet og i den offentlige debat,« siger hun.

»Det er en myte, at man kan sidde på et universitet og hygge sig lidt og lave ingenting. Det kommer til at blive dybt kvalificeret arbejdskraft, vi mister.«

Universitetsledelsen har i alt indstillet 11 forslag til besparelser, som skal drøftes på et bestyrelsesmøde den 16. marts. Ledelsen har indtil videre fundet besparelser for 94,5 millioner kroner. De resterende 15 millioner skal findes inden 2019.

Københavns Universitet meddelte i sidste uge, at 532 medarbejdere på universitetet kommer til at miste deres job på grund af regeringens besparelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det bliver mere og mere tydeligt, at de der er kommet til magten i bund og grund ikke bryder sig om Danmark, Det danske Samfund eller danske værdier.

Einar Carstensen, Troels Brøgger, Lene Timmermann og Herman Hansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

De repræsenterer dog mere end halvdelen af vælgerskaren,

...Snart giver kartoffelferien mening igen for vores børn.

Lene Timmermann, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Er det ikke lidt for meget klynkeri fra forskernes og undervisernes side?
Når det nu er blevet besluttet, at de besparelser skal gennemføres, er man jo NØDT TIL at fyre forskere for at kunne opretholde eller forøge bestanden af administrativt personale og ledere/mellemledere uden forskningsopgaver.
Det er da ganske klart, ikke...............?

Troels Brøgger

Erik Karlsen:
I min mangel på forfinelse indenfor det retoriske er jeg nødt til lige at få bekræftet: Du ER ironisk ikke ?

Troels Brøgger

Det lykkes de nuværende magthavere at fuske og fucke op i uhørt grad. Det lykkes dem ovenikøbet at sælge det som en succes, og folket labber det i sig.
Desperationen er nærliggende i min verden. Jeg kan simpelthen ikke se hvad man kan gøre ved det andet end det jeg i forvejen gør: Diskuterer med dem jeg møder og kender, ødelægger uforfærdet "den gode stemning" ved ethvert middagsselskab med politisk diskussion. Jeg er også medlem af et parti. Hvad hjælper det ?
Flertallet er optaget af deres skide 4.hjulstrækkere (herude hvor jeg bor) og deres nye smatphones (inde i byen).

Jeg vil nødig kalde demokratiske beslutninger for dumhed, for formentlig skyldes det bare grådighed og uvidenhed.

Men fremtiden er her allerede nu. Og et folks levebrød i fremtiden er både viden, forskning og udvikling, som også er betingelsen for erhvervslivets fremtid. Så måske betaler erhvervslivet for lidt, men det kan man da let gøre noget ved.

For vi kan da ikke alle sammen blive agerdyrkere, samlere eller jægersamfund igen?

Undskyld at jeg svarer på Erik Karlsens vegne. Ja, han er ironisk. (Og kan rette mig, hvis jeg mod formodning tager fejl.) Jeg tøvede også et øjeblik.

jens peter hansen

En ansat på et universitet er vred over at der skal fyres på samme universitet. Havde nogen i deres vildeste fantasi forestillet sig det modsatte ? Hund bider mand...