Læsetid: 8 min.

Redningen af vandmiljøet er udsat på ubestemt tid

Med regeringens landbrugspakke vil vi heller ikke være i mål, når der er gået 40 år, frygter forsker. Hvis politikerne alligevel vedtager pakken, lurer et sagsanlæg fra EU
Lystfiskere nær Stevns klint. Forbedringen af det danske vandmiljø har været længe undervejs, men der er langt til, at man kan leve op til EU’s krav, og eksperter er skeptiske omkring, hvorvidt den danske regering endda kan leve op til den udsættelse, regeringen har erkendt, dens nylige ændringer vil resultere i

Lystfiskere nær Stevns klint. Forbedringen af det danske vandmiljø har været længe undervejs, men der er langt til, at man kan leve op til EU’s krav, og eksperter er skeptiske omkring, hvorvidt den danske regering endda kan leve op til den udsættelse, regeringen har erkendt, dens nylige ændringer vil resultere i

Ulrik Hasemann

17. februar 2016

»I dag opfylder alene to ud af 119 kystvandområder målet om god økologisk tilstand.«

Det er ifølge miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) den faktiske tilstand for det danske havmiljø, 30 år efter den ballade om de døde hummere i Kattegat, som startede slagsmålet om iltsvind og udledning af kvælstof til søer, åer og havet omkring Danmark. Og spørger man nogle af de forskere, der længst og mest intenst har arbejdet med beskyttelsen af vandmiljøet, så vil der end ikke 40 år efter starten blive opnået en ’god økologisk tilstand’ i de kystnære farvande.

»Vi kommer ikke i mål i 2027,« siger professor i marin økologi Stiig Markager, Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Læs også: Leder: I lommen på landbrugslobbyen

Og det gør Danmark ikke, fordi det omstridte lovforslag om ændrede gødningsregler for landbruget, som ministeren vil søge vedtaget næste torsdag, ifølge professoren og hans kolleger vil føre til mere kvælstofudledning i en årrække – ikke til det »grønne plus for miljøet«, som ministeren lover.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Pia Qu
 • Palle Yndal-Olsen
 • Birte Dahl
 • Ole Steensen
 • Randi Overgård
 • Hans Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Jørgen Steen Andersen
Kurt Nielsen, Pia Qu, Palle Yndal-Olsen, Birte Dahl, Ole Steensen, Randi Overgård, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Steen Andersen

Med den nuværende politik slipper vi ikke af med iltsvind og udledning af kvælstof til vores vandmiljø hverken i 2027, 2037, 2047 og til solen brænder ud.
Det bliver sandsynligvis meget værre og koste rigtig mange penge at rydde op efter svineriet.

Dorte Sørensen

Hvad med nitratnedsivning????
" I den 26-sider lange tilhørende miljørapport kan man læse følgende:
Planen vil kunne medføre øgede omkostninger for kommuner og vandforbrugere. Stigningen i vandprisen som følge af en udfasning af de reducerede gødningsnormer kan ikke fastsættes præcist."

Hvorfor fortæller Eva Kjer Hansen ikke åbent og ærligt , at landmændenes "ret" til at forurene drikkevandet nu skal betales af forbrugerne som en ekstra SKAT.

Torben K L Jensen, Anders Graae, Karsten Aaen, Mikael Nielsen, Pia Qu, Tue Romanow, Anne Eriksen, Jens Kofoed, Jørgen Steen Andersen, Kim Houmøller, Ib Christensen, Bill Atkins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

Der er efterhånden ikke mere man kan sige uden at gentage sig selv, det være sig ironi,sarkasme eller konstruktive argumenteer j
Derfor siger jeg bare : F... dem!

jens peter hansen

Arh, der er jow tal' om noget tovligt køwenhavneri ... De kender it te landbrugets problemer..
skriver Bill Atkins på hjemmelavet jysk, så jeg får lyst til at skrive: Wa du gangi man ? fåg daj, gå jæm å knæp din mor !!

Philip B. Johnsen

Miljø- og Fødevareministeriet:
Ministeriet blev oprettet den 28. juni 2015 ved en sammenlægning af Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Fusionering af HA og Politiforbundet og betjente, der også er medlemmer af f.eks. Bandidos, er der nogle der fejlagtigt tror, vil resultere i færre opklarede kriminalsager, men det er naturligvis totalt misforstået, HA og Bandidos er naturligvis, med al ære og respekt lovlydige motorcykel klubber og det samme med alle medlemmerne og de seneste knap 150 års nedbørsmængde i Danmark der er steget 20-25 procent, har naturligvis ikke har betydning for landbrugets kemi i dyrkningsmetoderne og kvaliteten af grundvandet.

Link: http://www.b.dk/nationalt/danmark-er-ved-at-blive-oversvoemmet

jens peter hansen, mit bragte citat stod på tekst-tv i går - med navns nævnelse, stilling: landmand og egn (Kalundborg), så det er ikke jysk - men sjællandsk eller kalundborgjysk, om du insisterer...
...min første reaktion var: Hvorfor? ...men så tænkte jeg, det siger noget om argumentationsniveauet...

jens peter hansen, er du også fra Kalundborg?

Mikael Nielsen, Karsten Aaen, Palle Yndal-Olsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Så længe der er et politisk flertal for at opretholde - og måske endda udvide - det konventionelle, intensive og højindustrialiserede danske landbrug, vil følgerne for vores fælles miljø og sundhed være markante - og på sigt måske endda katastrofale. Så enkelt er det!

...men altså et referat af virkeligheden, jens peter hansen. - hvilket jeg skulle have angivet.

Mere her:

"Landbruget betyder forsvindende lidt for dansk økonomi"
http://www.information.dk/512628

...men så afgørende meget for vores natur, CO2-udledning, klima, drikkevand og diversitet. Og så er reaktionen på kritik så bondsk, som man overhovedet kan forestille sig.

Jens Thaarup Nyberg, Mikael Nielsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg benægter ikke at landbruget er en kæmpe synder med hensyn til forurening, men én væsentlig grund hertil er jo alle os der bor i enorme bysamfund, som køber al den billige mad som er produceret ved hjælp af pesticider, kunstgødninger og kødfabrikker til svin, kyllinger etc. Ja udtrykket er bondsk, men manden er vel bonde og sådan er det. Og nej jeg er ikke fra Kalundborg og mit er såmænd også et citat her fra Tingbjerg og er en ung mands skideballe til en kammerat, der er ved at købe en pose chips hos Bent købmand og som er alt for dyr. Det gør han ret overbevisende og derfor går de også 100 m længere hen og køber en pose ved Aldi. Det har egentlig også lidt med den truende forurening at gøre . Eller ??

Helene Kristensen

Desværre slipper blå blok og Eva Kjer med garanti godt fra at smadre naturen. Konservative som ellers har en historisk chance for at vise at de et eller andet sted har både visioner og selvstændig profil - har allerede lovet at holde hånden under Eva Kjær og anti-miljø-pakken.

jens peter hansen

Mikael Nielsen, jo jeg har bemærket at forbruget af økologiske fødevarer er blevet stort. Faktisk udgør det omkring 8 % af alle fødevarer og DK er det land i Europa som har det største forbrug per indbygger. Mælkeprodukter og grønsager udgør langt det meste. Vi eksporterer også økologiske fødevarer, men vi importerer faktisk mere end vi eksporterer. Når jeg køber en økologisk citron, så er den imidlertid ikke gået herop selv, men er blevet transporteret over en lang strækning og ved dyrkningen har man benyttet lige så megen moderne teknologi, som ved traditionelt landbrug. Det er faktisk også et problem. Hvis man på nuværende tidspunkt gik fuldstændig over til økologisk landbrug ville produktionen falde drastisk. Jeg har selv en køkkenhave som holder mig med grønsager hele sommeren og det meste af efteråret. Den er selvfølgelig dyrket uden pesticider, men jeg bruger faktisk, uha, kunstgødning og husdyrgødning når jeg kan få fat i den. Det økologiske landbrug bliver nødt til at have store husdyrhold for at få gødning nok eller købe gødning fra gårde der er ved at blive økologiske. Hvad gør man den dag alle er blevet økologiske ?
Jeg synes at kontrollen med kunstgødning og den udledning af kvælstof den medfører skal være så skrap som muligt og det er derfor hul i hovedet at lette på landbrugets forbrug heraf. Jeg synes at det vil være en god ide at forbyde brugen af pesticider og genoptage et sundt sædskifte med produktion af kvælstofproducerende planter som ærter og lucerne. Men man skal vide at den samlede produktion vil falde, hvis man stopper med brug disse midler. Det kan gerne være at landbruget ikke betyder noget særligt for DK's økonomi, men det der gør biologiske bønder jo så heller ikke og det er vel en sølle trøst for det store regnskab at svinefabrikkerne flytter til Polen, de baltiske lande og videre øst på. Men det er jo hyggeligt at tage Citroën'en og købe ind i en gårdbutik, som får støtte af den store fælleskasse.

Jørgen Steen Andersen

Vi skal feje foran egen dør først, og selvfølgelig bliver der omstillingsproblemer, sådan er det jo altid når noget skal ændres, men det vil så vise sig, hvad danskerne duer til, når det kommer til stykket.
Er de nogle kyllinger eller forstår de at tilpasse sig nye tider, nye skikke.