Nyhed
Læsetid: 5 min.

Stadig stort flertal af mandlige kilder i Information

På trods af gode hensigter viser en optælling de sidste to uger, at kun hver fjerde kilde i Dagbladet Information er kvinde. ‘Vi skal kunne gøre det bedre’, fastslår chefredaktør Christian Jensen – men ifølge forsker kan det blive svært
Uge 6 (tv): Kvinder udgør 30 pct. af kilderne i perioden mellem 8. og 14. februar. Det er en lille fremgang fra ugen før. Information fortsætter foreløbig undersøgelsen to uger endnu.Uge 5: Kvinder udgør 27 pct. af kilderne i perioden mellem 1. og 7. februar. Kun kilder, der er direkte citeret i artikler, er talt med.

Uge 6 (tv): Kvinder udgør 30 pct. af kilderne i perioden mellem 8. og 14. februar. Det er en lille fremgang fra ugen før. Information fortsætter foreløbig undersøgelsen to uger endnu.

Uge 5: Kvinder udgør 27 pct. af kilderne i perioden mellem 1. og 7. februar. Kun kilder, der er direkte citeret i artikler, er talt med.

Indland
16. februar 2016

Det står grelt til med ligestillingen i Dagbladet Information. En optælling af alle artikler mellem 1. og 14. februar viser, at blot 29 pct. af kilderne i det gamle oplysningsprojekt er kvinder. Dermed er Information kun marginalt mere ligestillet end øvrige danske medier, hvor 25 pct. af kilderne er kvinder ifølge rapporten Who Makes The News for 2015, der blev udgivet af Global Media Monitoring Project i slutningen af januar måned.

Optællingen viser også, at kvinder oftest optræder som ‘erfaringskilder’ (40 pct.), der fortæller om eget liv, mens det står grellest til med hensyn til ‘ekspertkilder’ (21 pct.), hvor det altså i fire ud af fem tilfælde er mænd, der udlægger teksten for læseren. Der er ingen stofområder eller kildetyper, hvor kvinder optræder oftere end mænd.

Informations resultater overrasker ikke Hanne Jørndrup, lektor i journalistik på Roskilde Universitet, der har været med til at udarbejde den danske del af Who Makes The News-rapporten. De to undersøgelser er ikke direkte sammenlignelige, da Information kun har talt kilder, der er direkte citeret i spalterne, mens RUC-rapporten også inkluderer kilder, der omtales indirekte i medierne. Men ifølge Hanne Jørndrup svarer Informations data til alle andre undersøgelser, der er lavet i Danmark de senere år:

»Det afspejler den medievirkelighed, vi også dokumenterer igen og igen: Kvinder fylder meget lidt i danske medier, men de optræder lidt oftere som erfaringskilder. De optræder sjældent på indlandssektionen og endnu sjældnere i udlandsstoffet. Jeres resultater er helt forventelige,« forklarer hun og sætter ord på problemet:

»Det er først og fremmest et demokratisk problem, hvis medierne kun spørger en lille del af befolkningen om, hvad samfundets problemer og løsninger er. Skævheden gælder ikke kun kvinder, men også unge, indvandrere og folk i provinsen, som fylder alt for lidt i danske medier.«

»Vi almindelige mennesker går på arbejde, vi har ikke tid til at sætte os på Christiansborg og lytte med. Den opgave har vi udliciteret til jer journalister, og hvis I giver et fortegnet billede af virkeligheden, gør det måske også, at mange læsere stopper med at købe jeres produkt, fordi de ikke kan genkende sig selv i det.«

De foreløbige resultater af undersøgelsen skuffer Informations chefredaktør Christian Jensen:

»Det er ikke godt nok. Verden er sat sammen at kvinder og mænd, og hvis vi skal give et korrekt billede af verden derude, så skal der også være en større balance mellem kønnene. Med undersøgelsen sætter vi et spejl op for os selv – og foreløbig må vi erkende, at det ikke ser for kønt ud.«

A Man’s World?

Informations undersøgelse blev iværksat som reaktion på Who Makes The News-rapporten. I de første 14 dage har fagredaktørerne givet håndslag på at prøve at få flere kvinder i avisen, og problematikken er blevet drøftet på det daglige redaktionsmøde blandt alle journalister. Foreløbig viser undersøgelsen dog, at der er stor intern forskel på kønsfordelingen mellem redaktionerne. Bedst ser det ud på kulturredaktionen, hvor 46 pct. af kilderne er kvinder. Omvendt gælder det kun 17 pct. af kilderne i udlandssstoffet.

Ifølge Hanne Jørndrup er den klassiske forklaring, at kvinder fylder mere i såkaldt ‘bløde’ stofområder – et ord hun personligt ikke bryder sig synderligt om:

»Udlandsstoffet afslører måske, at det I finder nyhedsværdigt på en eller anden måde er ‘a man’s world’. Det er jo ikke fordi, der er færre kvinder i udlandet end mænd. Så det kan have noget at gøre med, at I har fokus på statsledere og chefen for centralbanken, altså et elitært fokus i nyhederne, som så smitter af på kildevalget.«

Chefredaktør Christian Jensen tror ikke, det er en fyldestgørende analyse:

»Jeg vil helst ikke konkludere for meget på en undersøgelsesperiode, der foreløbig kun har varet 14 dage, og som vi fortsætter med. Men det er jo ikke fordi, vi ringer op og taler med masser af statsledere. Vi interesserer os selvfølgelig for mennesker, der har stor politisk indflydelse – men vi kan lige så godt få kvindelige eksperter til at forklare og perspektivere på, hvad de mandlige statsledere udtaler sig om. Så jeg tror ikke, det er en udtømmende forklaring.«

Information regner i første omgang med at fortsætte undersøgelsen i yderligere 14 dage, forklarer Jensen:

»Når vi er åbne omkring denne undersøgelse, så er det også for at tage vores egen medicin i håb om, at det kommer til at flytte noget i vores bevidsthed. Hvis vi mener, nogen gør noget, der ikke er i orden, så laver vi journalistik om det. Det er det samme, vi gør med os selv nu. Og samtidig skal vi tage en fornyet og grundig drøftelse af, hvad vi kan gøre for at få en bedre balance fremadrettet.«

Men ifølge Hanne Jørndrup viser tallene, at de gode intentioner ikke er nok, når det gælder ligestilling:

»Det er ikke nok at ‘ville’ det, for kønsskævheden er i høj grad et strukturelt problem. Det er lige som en slankekur, man går i gang med, men man vejer sig igen og igen og har ikke tabt sig det mindste. Så ligger der noget andet under overfladen, som gør, at I ikke kan tabe jer?« spørger hun og svarer selv:

»I må prøve at gøre det sværere for jer selv, f.eks. lave et benspænd der hedder, at I ikke vil trykke artikler, hvis der ikke er en ligelig fordeling af mænd og kvinder i kildematerialet. Det ville tvinge jeres journalister til at tænke uden for boksen.«

Christian Jensen er dog ikke klar til at lade kvoter diktere valget af kilder og nyhedsindholdet:

»Det afgørende er, at vi oplyser vores læsere bedst, mest kvalificeret og tilbundgående om de emner, vi beskæftiger os med. Vi skal forsøge at skildreverden så mangfoldigt som muligt, men hvis vi står med valget mellem en mandlig kilde, som er den førende ekspert på et bestemt område, og en kvinde, som ikke har undersøgt samme emne til bunds, så skal vi jo ikke vælge den kvindelige kilde frem for den mandlige. Derfor er kvotetanken for mig ikke løsningen på den her udfordring.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Nu rabler det vist for chefredaktør Christian Jensen. Nok ret ligegyldigt hvilket køn dine kilder er. Bare de er sanddru.

Niels Duus Nielsen, Tor Thrysøe, Kent Thomsen, Henrik Munk Molke Rediin og Benny Jensen anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Nej, Kim Houmøller. Det er det ikke.

Bedstemor kan flyve
Der forefindes ikke så megen ’blåhed’ i ’rødheden’ – ergo er det blå 'rødfjendsk' – vi lever alle i en evig jammerdal og det er synd for menneskene, som bekendt … ;-)

Carsten Mortensen

Tjae, og fornylig har de selv trukket en ud ☺ Det var ikke kønt.

Information skal koncentrere sig om at afdække sandheden i en historie - begynder man (i bedste mening) at prioritere "processens politiske korrekthed" ( f eks ligelig udspørgen af kvinder og mænd som kilder) over ønsket om at levere sandheden, så går det galt.

Mon ikke ligeligheden i kildematerialet vil komme af sig selv, når ligestillingen bliver en realitet i virkelighedens verden
- så det er ligestilling der skal arbejdes på, og bl a må man gå hårdt på f eks religioner ( katolikker, muslimer, jøder m v) , der ikke ligestiller kvinder og mænd i enhver henseende
- altså ingen anerkendelse af religiøse samfund, der ikke har ligelig repræsentation af kvinder og mænd i alle dele af religionsudøvelsen. ( Det vil blive opfattet som et angreb på trosfriheden, men når vi kan straffe racisme, så kan vi vel også "straffe" racisme mod kvinder?)

Maj-Britt Kent Hansen

Apropos den på nettet rettede overskrift, der var formuleret som et spørgsmål. Nej, I er ikke kvindefjendske, men I er - som det er tilfældet mange andre steder i samfundet - ikke tilstrækkeligt bevidste om den herskende skævhed.

Og de artikler, I selv nævner at have flest kvindelige kilder til, figurerer i papirudgaven og netudgaven oftest meget langt tilbage/nede. Inden- og udenrigsstoffet kommer næsten altid først/øverst. Her kunne man uden det store besvær da af og til godt gøre en undtagelse ved at vægte modsat.

Kim Houmøller

@Maj-Britt Kent Hansen - kan det skyldes kvinder elsker at sladre (kællinger)? ironi kan forekomme.

Henrik Munk Molke Rediin

Det er ganske enkelt noget vrøvl, at lighed skal måles på hvem der ved noget om hvad.
Lighed skal ikke måles på at vi er ens, men på at vi har de samme muligheder - herunder muligheder for at blive eksperter, som kan berige os andre gennem pressen.
Som jeg tolker situationen, forholder det sig åbentbart sådan, at indenfor de fagområder Information har skrevet om de seneste uger, er der flere mandlige eksperter end kvindlige (der er i stand til at udtrykke sig så andre kan forstå det). Og måske er det sådan indenfor hovedparten af de fagområder som har interesse for den bredere offentlighed.
So what! Hvorfor er det en kønspolitisk udfordring ?
Man skal godt nok være hard-core feminist for at kunne fremtrylle et problem her.

Grethe Preisler

Der er intet nyt under solen på Outzes gamle modstands-avis fra besættelsestiden efter afviklingen af 'ungdoms- og kvindeopstanden' på Københavns Universitet i nitten hundrede og hvidkål.

Når redaktørkollegiet i St. Kongensgade 40C ikke ved, hvad de skal finde på for at stimulere interessen for at tegne abonnement på læsestoffet i 'den mindst ringe', lancerer de en såkaldt 'kønsrolledebat' til ære for medlemmerne af 'den kreative klasse' af fattige studerende fra RUC, SUK og andre akademiske rugekasser for samfunds-debattører. Det har været skik og brug på 'den mindst ringe' lige siden dagbladet Informations første kvindelige redaktør satte sin mås på en stol i de lokaler, der indtil befrielsen i maj 1945 rummede skribenterne fra dagbladet 'Fædrelandet's redaktørkollegium.

Morten Jespersen, Henrik Munk Molke Rediin og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Sascha Olinsson

Man = mand! Det er det billede der skal tages et opgør med. Det er meget svært for alle mennesker, uagtet køn, at forestille sig en lige verden når vi hele tiden bliver præsenteret for en verden der næsten udelukende består af mænd.

Vibeke Rasmussen

Det er da noget af en stråmand, m/k, Christian Jensen dér får fyret af:

»… hvis vi står med valget mellem en mandlig kilde, som er den førende ekspert på et bestemt område, og en kvinde, som ikke har undersøgt samme emne til bunds, så skal vi jo ikke vælge den kvindelige kilde frem for den mandlige.«

Nej, selvfølgelig skal I ikke det! Problemet er vel snarere, at I helt generelt synes at have sværere ved at få øje på kvinder end på mænd? Hvilket bl.a. også tydeligt afspejler sig i jeres valg af illustrationer til artiklerne.

Kvinder er i det hele taget mindre synlige i Information; også i kommentarfelterne. Hvorfor mon? Spørger I aldrig jer selv om dét?