Baggrund
Læsetid: 7 min.

Venstrefløjen skal generobre fremtiden og fejre robotternes indtog

Venstrefløjen har en ubegrundet frygt for robotter og automatisering. Hver gang en robot overtager et menneskes arbejde, bør det fejres som endnu et skridt mod målet om det fuldt automatiserede og arbejdsfrie samfund, mener den britiske forfatter Nick Srnicek
En mand arbejder mellem robotarme på Rapoo Technology-fabrikken i den sydlige kinesiske industriby Shenzhen. Verden over er robotter ved at overtage manuelt arbejde fra mennesker. Men frem for at begræde tabet af arbejde bør vi hylde robotterne for deres evne til at frigøre os fra arbejde, mener forfatteren Nick Srnicek. 
 Arkiv

Vincent Yu

Indland
26. februar 2016

Venstrefløjen er blevet teknologiangste. Påvirket af årtiers konstante nederlag har man glemt de positive forhåbninger til fremtiden og ser i for høj grad den teknologiske udvikling som en trussel.

Man er bange for automatiseringen og robotteknologien i stedet for at mobilisere offensivt på baggrund af den. Og man frygter først og fremmest, at teknologierne bliver brugt til at intensivere kapitalismen frem for at medvirke til dens fald.

Men det er ifølge den britiske forfatter Nick Srnicek en fejl og kan betyde, at man placerer sig helt forkert i de centrale konflikter, som kommer til at præge de næste årtier. Sammen med Alex Williams har han skrevet bogen Inventing the Future – Postcapitalism and a World Without Work.

Den er et opråb til venstrefløjen og arbejderbevægelsen om at droppe et ensidigt fokus på at forsvare tidligere tiders velfærdsstatslige sejre og i stedet kaste sig offensivt og teknologibegejstret ind i kampen for en verden, der er »mere moderne end kapitalismen vil tillade,« som de skriver i bogen.

»Det er en gammel tradition i arbejderbevægelsen og på den bredere venstrefløj at have en idé om, at fremtiden ville være fuld af fantastiske teknologier, der ville frigøre os fra arbejde og knaphed og forbedre vores liv på alle niveauer,« siger Nick Srnicek til Information.

Særligt automatiseringsteknologi og fremvæksten af robotter til at udføre arbejdet i stedet for mennesker i alt fra fremstillings- til servicesektoren er for de de to forfattere centralt i kampen for et bedre samfund.

»I stigende grad har vi evnerne til at reducere den mængde arbejde, folk udfører. Ligegyldigt om vi vil det eller ej, bliver vi nødt til at finde ud af, hvordan vi håndterer en situation, hvor der bare ikke er nok arbejde at give folk,« siger Nick Srnicek.

»Vi burde se det som en mulighed og fejre robotterne. Under de nuværende forhold ser ting ret dystre ud, hvis dit job er truet af automatisering. Men spørgsmålet er, hvordan vi i stedet kan gøre brug af det til at skabe noget, der er radikalt anderledes.«

Ny mobilisering

At se automatiseringsbølgen som noget positivt og en strategisk mulighed er for det første nødvendigt i forhold til at håndtere den strategiske udfordring rigtigt. Men det er også udtryk for et langt bredere behov for at omfavne teknologiens potentialer bredt set og bruge det til at udtrykke positive visioner og begejstring for fremtiden. Ifølge Nick Srnicek har venstrefløjen alt for længe forsømt den opgave og i stedet gemt sig bag et forsvar for allerede opnåede goder.

»På venstrefløjen er der i dag en ægte frygt for teknologi og et basalt set teknologikritisk standpunkt både i akademisk arbejde og blandt aktivister. Siger man noget pænt om teknologi, møder man modstand og bliver kaldt tekno-utopist,« siger Nick Srnicek. De seneste års mange nederlag har fastlåst venstrefløjen i forestillinger om alle de dårlige ting, som teknologien kan medføre. Og det er ikke helt ubegrundet.

»Vi anerkender, at givet den nuværende svage position, så er det ofte ikke sandsynligt, at implementeringer af teknologier bliver en fordel for os, men i stedet til noget, som gør vores liv til genstand for kapitalismen. Men vi har helt glemt de positive sider ved teknologien,« siger han og nævner robotteknologi, vedvarende energi, selvkørende biler og de muligheder, der ligger i biologiske manipulationer af kroppen til at eksperimentere med krop og kønsidentiteter, som noget, der burde hyldes på venstrefløjen.

»Venstrefløjen skal generobre fremtiden, fordi det er det, som har mobiliseret folk og bragt dem sammen om at bygge en bedre verden,« siger han.

Generobringen kan blandt andet ske, ved at de sociale bevægelser i højere grad tør samle sig og mobilisere sig omkring centrale krav. På forsiden af bogen starter forfatterne selv med slogans som: »Kræv fuld automatisering«, »Kræv universel basisindkomst« (også kaldet borgerløn) og »Kræv fremtiden«:

»Et af venstrefløjens problemer i dag er, hvordan man forener folk,« siger Nick Srnicek. Tidligere skete det på arbejdspladsen, hvor de mange arbejdende på fremstillingsvirksomheder havde en fælles interesse i en arbejderklasseidentitet.

»Men efter at det er blevet brudt op i de udviklede økonomier, har vi en hel diversitet af forskellige mennesker involveret både i og uden for arbejdsstyrken. Et af midlerne til, hvordan man forener folk, tror vi, er igennem at stille krav,« siger han.

»Krav gør folk i stand til at forme et kollektiv og se, at de deler en interesse i et postarbejdssamfund. Det handler ikke nødvendigvis om, at man skal påtage sig en særlig identitet, men i stedet handler det om at fremsætte et sæt af idealer, som man så kan arbejde sammen hen imod,« siger Nick Srnicek og nævner Occupy Wall Street som en bevægelse, der fejlede, fordi dens medlemmer ikke kunne enes om nogle krav og helt fejlagtigt anså krav som noget, der i sig selv splittede bevægelsen.

Kræv fuld automatisering!

Ved at formulere kravet om ’fuld automatisering’ og borgerløn offensivt gør man det centralt i en bredere kamp mod lønarbejdet. Det handler ikke så meget om, hvorvidt automatisering sker eller ikke sker, men om at det bør ske.

»Fuld automatisering er noget, som kan og bør gennemføres, uanset om det allerede er i gang med at ske,« som de to forfattere skriver i bogen og henviser til en analyse, der viser, at kun 10 procent af de amerikanske selskaber, som kan have gavn af at inkorporere industrielle robotter, rent faktisk har gjort det.

»Dette gentager vigtigheden af at gøre fuld automatisering til et politisk krav, frem for at antage at det vil ske som en økonomisk nødvendighed,« skriver de.

Der er blevet skrevet et væld af økonomiske analyser om, hvor stort omfang automatiseringen kan komme til at få i løbet af de næste årtier. Diskussionen var et stort tema på årets World Economic Forum i Davos, hvor det var tydeligt, at den økonomiske elite i hvert fald har store forhåbninger til, at automatisering og robotteknologi kan løse kapitalismens udfordring med for lav produktivitet.

En af de mere citerede analyser er fra de to forskere på Oxford University Carl Frey og Michael Osborne, der estimerer, at 47 procent af alle job i den amerikanske økonomi er i fare for at blive automatiseret i løbet af de næste to årtier.

I Danmark anslår centrum-venstretænketanken Cevea tilsvarende, at 31 procent af alle job er i højrisikozonen for at blive automatiserede. Mange frygter konsekvenserne for de mennesker, der dermed vil blive skubbet ud af arbejdsmarkedet, mens andre påpeger, at der vil opstå masser af job rundt om den automatiserede produktion.

Ifølge Nick Srnicek og Alex Williams er der ikke tvivl om, at automatiseringsbølgen kun bliver intensiveret de kommende år, men de afviser, at det er en farbar vej at forsøge at reducere skadevirkningerne ved at kræve beskæftigelse i nye positioner omkring automatiseringen.

Det var præcis det, der skete under automatiseringsbølgen efter Anden Verdenskrig, hvor fagbevægelsen reelt modarbejdede mindre arbejde til befolkningen med aktive krav til fuld beskæftigelse – i stedet for det modsatte ideal, som Nick Srnicek er tilbøjelig til at argumentere for: Fuld arbejdsløshed.

»Det meste af den organiserede venstrefløj, partier og fagbevægelsen holdt på det tidspunkt virkelig fast ved ideen om det værdige arbejde og kravet om mere arbejde til alle. Hvilket er det præcis modsatte af at reducere arbejdet og slippe af med det. Det er meget svært at få en postarbejdsverden, når de primære organiseringer bliver ved med at presse på for mere arbejde,« siger han.

Mindre arbejde, højere løn

Det er derfor centralt at samle arbejderbevægelsen bag kravene om, at når der kommer automatisering, så skal arbejdsdagen reduceres, men uden nedgang i løn. Samtidig skal der også kæmpes hårdt for højere lønninger, da en meget høj løn vil øge tilskyndelsen endnu mere til at erstatte den menneskelige arbejdskraft med maskiner.

»Man skal have politiske partier med om bord, og man skal overbevise fagforeningerne om, at deres traditionelle ideer om godt og værdigt arbejde er uddaterede og ikke længere relevante for vores verden,« siger Nick Srnicek og medgiver, at særligt det sidste er »en meget svær opgave«, der også kræver ændringer i mediernes fremstilling.

»Når automatisering bliver præsenteret i medierne, er det for det meste som en frygt for, at robotterne tager job frem for en fejring af, at banalt arbejde bliver losset over på dumme maskiner. At forandre mediefortællingen er også centralt for at sætte de rigtige betingelser,« siger han og nævner metroførere i London som et eksempel på nogen, der ser fremad.

»De ser, at selvkørende metroer er på vej, og at det bliver en massiv trussel mod deres job. De har taget et fremadskuende perspektiv og forsøger at reducere arbejdsugen for at holde på arbejdet. For arbejderne – hvis interesse fagforeningerne skal varetage – er en kortere arbejdsuge godt for både den mentale og fysiske sundhed samt familielivet. Det er gavnligt for livskvaliteten, hvis vi arbejder mindre,« siger Nick Srnicek.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Ja! Og hver gang fjerner vi os et skridt mere fra konkurrencen og nærmer os en hensigtsmæssig produktion på baggrund af konkret behov.
Oldtiden havde slaverne, og med maskinerne kan denne gyldne tid komme tilbage på et humant grundlag.

Torben Kjeldsen, Karsten Aaen, Dennis Berg, Ervin Lazar og Henning Melgaard anbefalede denne kommentar

...Nick Srnicek har da grundlæggende ret. Men desvære har automatisering indtil nu kun medført oprettelsen af de overflødige skabt gennem det blå kapitalistiske tænkesæt.

Udviklingen kan grundlæggende gå to veje. Den gode lyse og bløde vej, hvor alle mennesker for del i automatiseringens fordele med mere fritid og måske borgerløn med et liv man selv definere.

Eller det kan gå den skræmmende hårde og mørke vej, hvor automatiseringen udnytter muligheden for at berige den økonomiske magt elite, mørkets fyrste, nærmest grænseløs og hvor antallet af de overflødige vokser støt uden rettigheder og som må klare sig som working poor under slavelignende forhold. En tendens, som foreløbig, desvære, ser ud til at løbe med sejeren - Det er USA et godt eksempel på og vores egen lille svindler arbejder flittigt på at indføre samme tilstande herhjemme i Danmark.

Så det er på absolut høje tid venstrefløjen og midt søgende partier, ikke mindst socialdemokraterne, vågner op fra deres paralyserede tornerose tilstand og trækker i arbejdstøjet - Der er efterhånden mere end nok at tage fat på og få ryddet op efter kapitalismens selv erklærede sejr, hvor alt for mange efterhånden har for lidt og de få bare tilraner sig mere og mere

...Men foreløbig køre det den forkerte vej og der er skruet maksimalt op for dampkedlerne i den forkerte retning ud over afgrunden i jagten på profit.

Karsten Aaen, Jakob Silberbrandt, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Mikkel Madsen, Henning Melgaard og curt jensen anbefalede denne kommentar

Første skridt for socialdemokraterne kunne være at få smidt alle karriere politikere ud fra og omkring partiets top - Helle Thorning Schmidt og Bjarne Corydons exit er en god start.

...Ægte socialdemokrater med socialdemokratiske idealer af hjertet skal igen for bord enden.

Karsten Aaen, Steffen Gliese og curt jensen anbefalede denne kommentar

...At Bjarne Corydon, en såkaldt socialdemokrat, udnævner konkurrencestaten på bekostning af velfærdsstaten er i den forbindelse et katastrofalt signal at udsende og sender Danmark i armene på den mørke vej - Det skal dementeres.

Karsten Aaen, Michal Bagger, Henning Melgaard og curt jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er jo altid argumentet, at vi er de mange, de er de få; men det er formodentlig bedre end som så, for det vil være absurd at fastholde kapitalismens ekstreme hierarki og hegemoni i en verden, hvor den private ejendomsret er en prop i systemet fremfor en hensigtsmæssig mekanisme til fordeling af knappe ressourcer.

En mulighed for at undgå den mørke vej for flertallet kunne være total at ignorere den økonomiske magt elite og sige vi ganske enkelt ikke vil deres bras og så skabe vores eget parallel samfund på vores egne præmisser - Den lyse vej. Så kan den økonomiske magt elite beholde alt deres ødelæggende materielle pis og papir og vi andre leve livet i fred og ro med hinanden.

Foreløbig hat Christiania herhjemme vist det er muligt. Godt nok med stor modstand fra det blå tankesæt, som udelukkende arbejder for den økonomiske magt elites interesser. Og her hører selv gestaltede parallel samfund som f.eks. Christiania ikke hjemme. De anses for at være en trussel, hvilket de også udemærket kan gå hen at blive efterhånden som flere og flere presses ud af samfundet eller bare har fået nok - Den kritiske masse er ikke nået, den holder det blå tankesæt nøje øje med. Men den kommer stille og rolig på godt og ondt.

Ud med dollar, ind med bitcoin :-)

Vi kan godt selv. Der er slet ikke brug for den økonomiske magt elite. Tværtimod er de på vej til at ødelægge kloden.

...Hvor længe vil menneskeligheden finde sig i det?

...Alternativet, som et eksempel, kunne f.eks. starte med at oprette en fond, hvor alle interesserede kan betale ind til. Pengene skal bruges til at opkøbe jord for og på den måde starte etablering af et ny Danmark indefra på den økonomiske magt elites egne præmisser - Den private ejendomsret er ukrænkelig.

Det, som mangler for at realisere sådan et projekt er professionel organisering af dygtige mennesker, som brænder for sagen. Og penge. En del penge kunne måske skaffes hos den del af den økonomiske elite, som har indset det er ved at være nok - Dem bliver der efterhånden flere og flere af.

...En sådan ny livsstil kunne bruges til at vise den tvivlende del af befolkningen, hvad det går ud på og at det er muligt, at vælge en anden vej - Drømmerier? Thjaaa, alt starter med en drøm og en ide.

...En anden måde, at skaffe penge på er meget simpel, alle kan være med og alle kan starte i dette øjeblik. Stop med at forbruge, stop med at bruge penge til alt andet end det absolut nødvendige. Resten spare du op. Køb mad billige på sidste salgsdato, køb genbrugs tøj og møbler, lad bilen stå og kør cykel, gør arbejdet selv og/eller gennem venne tjenester uden penge involveret - Og meget mere.

Overskudet spare du op. Det kan i løbet af et år eller to blive til en anseelig sum. Hvis nok vil være med vil det sætte en pejlemærke til magthaverne at nu er det nok. Samtidig med du får penge på kistebunden :-) Det kan faktisk blive en både sjov og udfordrende livsstil samtidig med du gør en aktiv forskel, dagligt, at arbejde verden hen imod noget bedre.

...Lad os gå igang. STOP FORBRUGET. Det kan faktisk være sjovt :-)

Helene Kristensen

Herman Hansen, først når middelklassen suser rundt og rundt i hamsterhjulet og ikke kan få råd til den attråede Kählervase vil din drøm have en chance.

Du har ret, det er faktisk sjovt og der går sport i det, og faktisk har jeg aldrig været så rig som nu, hvor jeg bruger fantasien og evner på at "berige" mig selv - i stedet for at pukle nonstop for en lav løn.

Lise Lotte Rahbek

Venstrefløjen ... hvem er det nu lige denne venstrefløj er?
Er det fagbevægelsen, som nævnes specifikt, som betragtes som venstrefløjen?? Men herrestegud.. fagbevægelsen er d'atte nogen bevægelse længere. Den er forlængst vokset fast i ledelsens høje lønninger, elitære netværk og afstand til medlemmerne.
Så hvem er venstrefløjen, som skal hylde robotterne...?

Jeg sidder efter læsningen af ovestående peptalk med en underlig flad fornemmelse af talen forbi hinanden.
Jeg går så sndelig ind for at robotter skal overtage al det trælse, hårde arbejde. Men ligesåvel som NS sikkert ikke ville bryde sig om tanken om robotter, som skal overtage hans arbejde med at tænke tanker, skrive og råbe op,
ligesåvel forstår jeg de mennesker. 'arbejderne', som har været vant til at tjene en løn og tage sig af sig og sine med et lønarbejde,
er temmelig tvivlsomme overfor et manipulerbart indkomme som borgerløns-indtægt.

Det vil jo bare være en ny klemme, da virksomhedsejerne jo også er dem som bestemmer både over robotterne og over hvor meget borgerløn der nu er råd til, når profotten til ejerne er regnet fra

Vivi Rindom, Karsten Aaen, Herman Hansen, Flemming Berger, Lars Bo Jensen, Bill Atkins og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lise Lotte Rahbek, så må vi jo vælge nogle politikere, der ser det som deres opgave at bringe ejerskabet til robotterne over i offentligt regi, hvor de hører hjemme, når der ikke længere er tale om konkurrence på et marked, men en levering på baggrund af efterspørgsel.

Helene Kristensen, Det har du naturligvis ret i det med middelklassen. Så længe den kan holdes kørende sker der intet andet end vi fortsætter med at race mod afgrunden. Men hvad min "drøm" angår kan enhver bare gå igang - Hvis du lever med et minimalt forbrug kan du måske spare, hvad ved jeg, måske 200.000 kr. op i løbet af, lad os sige 5 år.

Du vil undre dig, hvad du kan erhverve dig for 200.000 kr. ude på børlandet. Men et hus/nedlagt landbrug med måske 3-5000 m2 er inden for rækkevide - Og så er du kørende med høns, grøntsager, frugt og bær og alt muligt andet. En gammel vaskemaskine motor påsat et sæt mølle vinger kan f.eks. produce 2 kwh strøm :-)

...Men en ting er sten sikker. Hvis ingen gør noget køre det hele bare videre som om intet var hent.

Jeppe Lykke Møller

Det her er det samme, Jeremy Rifkin, Guy Standing, Maurizio Lazzarato og mange andre taler om. Automatiseringen og en udbudsorienteret global økonomi skaber mindre behov for arbejdskraft, som politikere er nødt til at forholde sig til. Den faldende marginalomkostning ved produktion og dermed den faldende profitrate, vil skabe et pres på eksisterende økonomiske systemer.

Virksomheder som har forstået den nye infrastruktur af maskiner, information og energi bliver vinderne i den nye økonomi. Udfordringen er selvfølgelig, hvordan man håndterer de mange arbejdsløse der kommer overalt i verden. Det kan mildest talt have mange udfald, og man kan håbe på, at regeringer skaber en blød landing for de enkelte mennesker frem for at vente på kollapset og perioder med udbredt fattigdom, folkevandringer og social urolighed.

Lige nu er den perfekte storm i gang. Faldende råvarepriser, massive gældsproblemer, voksende ulighed, miljøproblemer, lurende sundhedskatastrofer, en aktiebobbel der ser ud til at springe, lave vækstrater på trods af lav rente og billige råvarer/arbejdskraft osv osv. Mit råd vil være ikke at investere i fast ejendom eller aktier den nærmeste fremtid.

Lise Lotte Rahbek

Steffen Gliese
Enig.
Men politikere er sponsorerede.. eller nej, det hedder vist partistøttede,
Støtten kommer fra*tadaaa*: kapitalen som ejer virksomhederne, robotterne, bygningerne, jorden og retten til at lade hele herligheden få i arv til deres efterkommere.

Trods solskinsvejret formår jeg ikke at mobilisere de store forhåbninger til politikere,
eller hvad de kan stille op imod kapitalen på magten.

En omstilling som den vi så ramme typograferne i 80'erne, men nu rammer langt langt bredere ville nu være nemmere at håndtere, hvis det var Staten der planstyrede økonomien...

"Hjul og stejler" ...lyder det ... men det er ikke desto mindre en sandhed.

ulrik mortensen

"The danger of the past was that men became slaves. The danger of the future is that men may become robots." - Erich Fromm - "The Sane Society" (1955).

Steffen Gliese

Men, Ulrik Mortensen, i 1955 havde ingen rigtigt nogen idé om, hvad en robot ville blive.

"Robot" fra tjekkisk robota 'slavearbejde, hoveriarbejde', termen blev gjort kendt af forfatteren Karel Čapek i 1920

ulrik mortensen

Citat: "There are two main reasons why robots are created, both in science fiction and the real world. Either robots are created to work for us as in Karel Capek's R.U.R., or to create life."
http://www.allonrobots.com/fritz-lang-metropolis.html
https://www.youtube.com/watch?v=IcReykfvqi4

Steffen Gliese

Jeps, men Erich Fromms robotbegreb er alligevel nødvendigvis et andet end de robotter, vi rent faktisk siden dengang har skabt.

Vor nuværende indretning af samfundet vil blive dømt hårdt af eftertiden (hvis der bliver nogen). Når man betragter den udefra, må den forekomme så tumpet at man derude kun kan konkludere at rene idioter har skabt den.

Og det er forresten nok ikke helt ved siden af.

...Beskat f.eks. formuer, ejendom, produktion, ressourceforbrug og -belastning i et automatiseret samfund.

...Beregn den samlede ressource belastning kloden årligt kan absorbere og del den op i antal beboere på kloden. Hver enkelt beboer kan så udbyde et personlig ressource overskud til salg gennem en global ressourcebank - Et personlig årlig økonomisk overskud kunne kaldes for en art global borgerløn.

...Ligesom verden oplever økonomiske lav- og højkonjunkturer, oplever den "tumpe" lav- og højkonjunkturer. Sådan vil det sikkert altid være.

Kim Øllgaard

Problemet for venstrefløjen er vel, at automatiseringen og robotiseringen kommer af sig selv, men den nødvendige omfordeling, så alle har en rimelig indkomst, bliver noget sværere at komme igennem med.Den ska kæmpes igennem. Og som altid vil taberne være de svageste, de fattigste og de dårligst uddannede. Den store bedre stillede del af befolkningen vil nok ikke give afkald på noget, og de rigeste vil kun have mer.

Karsten Aaen, John Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kim Øllgaard

Derfor kan venstrefløjens støtte til en øget robotiseringen kun give mening, i en sammenhæng med en politisk/økonomisk omstruturering af samfundet.

John Christensen

Ifølge Information her i den seneste tid - så er næsten ALT venstrefløjens skyld! (Bl.a. også EU's ne(ur)oliberale retning!)
Alt hvad "DE" har beskæftiget sig med, og ikke mindst alt det som "DE" venstresnoede ikke har gjort noget ved.
Det bliver sgu lidt trivielt med det ret abstrakte fokus, i betragtning af at "venstrefløjen" er et fatamogana (Noget der ikke er der, men ser ud som om det er der - evt. ønsketænkning?).

Kim øllaard siger (her over) det der skal siges, ud fra en klar venstreorienteret (klasse)analyse.
Indtil den sag er klaret må retten til et arbejde, og en løn til at leve af stadig gjalde - fra hus til hus.
Det er som hidtil, fortsat det - der gør fællesskabet stærkt. Ja nærmest uovervindeligt!

Selvbetjening, digitalisering, og robotisering - tjek ideen/formålet med indførslen, og kæmp så som altid sammen med dem, du har fælles interesser med. Så giver emnet mening for venstreorienterede. Synes jeg.

God dag der ude

John Christensen

"Venstrefløjen har en ubegrundet frygt for robotter og automatisering" - dokumenteret ved hvad, eller bare et skud fra hoften?

"At se automatiseringsbølgen som noget positivt og en strategisk mulighed er for det første nødvendigt i forhold til at håndtere den strategiske udfordring rigtigt" - Hvad består "den strategiske udfording" da i?
Social uro,revolution, eller borgerkrig?

Borgerlig ideologisk forurening af værste skuffe, mener jeg! TÆNK SELV!

Ernst Enevoldsen

Og det gør du så, ved at kalde synspunktet for ideologisk forurening.

Lennart Kampmann

Kampen står om ejerskabet af overskudet fra robotterne. Intet mindre.
Hvordan skal man opnå en indkomst hvis ejerskabet af robotter er koncentreret hos nogle få?
med venlig hilsen
Lennart