Interview
Læsetid: 7 min.

Vestager: De nationale løsninger har spillet fallit

Nationale løsninger er ikke vejen frem, hvis flygtningesituationen skal under kontrol. Det mener den danske EU-kommissær Margrethe Vestager. EU har kun få uger til at finde fælles fodslag, før tilstrømningen igen tager til
Lukkede grænser og en nagende mistillid mellem landene truer nu selve kernen i EU. Nemlig Schengen-samarbejdet og tanken om fri bevægelighed mellem de europæiske lande til gengæld for en fælles kontrol med de ydre grænser. Det vurderer den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager.

Lukkede grænser og en nagende mistillid mellem landene truer nu selve kernen i EU. Nemlig Schengen-samarbejdet og tanken om fri bevægelighed mellem de europæiske lande til gengæld for en fælles kontrol med de ydre grænser. Det vurderer den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager.

Ulrik Hasemann

Indland
10. februar 2016

Præsidenten for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, greb dybt i rygsækken med de store ord, da han i sidste uge præsenterede sit udspil til genforhandling af Storbritanniens medlemskab af unionen.

»Det er den største opgave for os alle sammen at holde sammen på Den Europæiske Union«, skrev præsidenten i en pressemeddelelse.

Dermed luftede han den tiltagende uenighed, der for tiden slår sprækker i EU-samarbejdet. Ikke kun på grund af briternes ønske om mere suverænitet, men i særdeleshed også på grund af den flygtningekrise, der i det seneste år har slået Den Europæiske Union tilbage til en tilstand, der indtil for nylig virkede som et fjernt minde.

Lukkede grænser og en nagende mistillid mellem landene truer nu selve kernen i EU. Nemlig Schengen-samarbejdet og tanken om fri bevægelighed mellem de europæiske lande til gengæld for en fælles kontrol med de ydre grænser.

Det vurderer den danske EU-kommissær Margrethe Vestager, der i sidste uge besøgte København. Hun giver præsidenten ret i, at det nu er kommissionens vigtigste opgave bare at holde sammen på EU.

Læs også: ’Det er i svære tider, principper skal testes’

»Og ikke kun i forhold til at tale med briterne om deres behov,« siger hun til Information. »Men også i forhold til at fastholde Schengen-samarbejdet. Noget, som er helt konkret for mange mennesker.«Hun oplevede selv konsekvenserne af den stigende kontrol, da hun for nylig måtte vise sit pas i forbindelse med en flyrejse fra Bruxelles til Stuttgart. Noget, der ifølge hende burde høre fortiden til.

»Hvis det er perspektivet, så er det helt oplagt, at der kræves handling nu og her,« mener Margrethe Vestager.

Ikke løsningen

Hun fremhæver særligt tre punkter, hvor kommissionen i samarbejde med medlemslandene er tvunget til at finde på løsninger for at undgå yderligere splittelse: Det drejer sig om fordeling af flygtninge mellem medlemslandene, mere effektiv hjemsendelse af immigranter, der ikke har et beskyttelsesbehov, og forstærket kontrol med EU’s ydre grænser. Til at løse det sidste har kommissionen blandt andet foreslået at oprette et EU-vagtværn, der kan sættes ind i lande, der har svært ved at kontrollere de ydre grænser. »Forudsætningen for, at vi kan fastholde fri bevægelighed internt i Europa, er, at der bliver en bedre kontrol med de ydre grænser,« siger Margrethe Vestager.

Hun har med bekymring fulgt udviklingen i Europa, hvor flere lande har forsøgt at styre flygtningestrømmen med nationale tiltag såsom grænsehegn og grænsekontrol. Men det har ikke løst noget som helst, mener kommissæren.

»Vi har brug for en fælles europæisk løsning. Ikke en fælles nordisk, iberisk eller balkansk løsning.«

Som helhjertet europæer har det været mærkværdigt at se, hvordan medlemslandene i en periode har »testet«, om nationale løsninger på flygtningesituationen er vejen frem.

Læs også: Milliarder stopper ikke flygtningestrømmen

»Min vurdering er, at det er det ikke. Tværtimod ser vi en meget kontant illustration af, at man bliver nødt til at finde en europæisk løsning,« siger hun, men understreger samtidig, at viljen er nødt til at komme fra de enkelte medlemslande.

Antallet af flygtninge, der er ankommet til Europa i 2016, er allerede historisk højt. I løbet af årets første seks uger ankom ifølge International Organization for Migration flere end 76.000 flygtninge og migranter til Italien og Grækenland. Dagligt ankommer 2.000 flygtninge, hvilket er ti gange flere end sidste år.

Endnu flere forventes at tage turen over Middelhavet, når vejret bliver bedre i løbet af foråret. Den hollandske premierminister, Mark Rutte, advarede i slutningen af januar resten af EU om, at unionen havde seks til otte uger til at redde den frie bevægelighed i Europa.

Mere orden

Det er imidlertid ikke alle regeringsledere i Europa, der deler Margrethe Vestagers visioner om en fælles løsning på flygtningesituationen. Ungarns premierminister Viktor Orban har tidligere sammenlignet strømmen af flygtninge og migranter med en fremmed hær, der truer med at løbe Europa over ende.

Både den danske og den britiske regering har med deres retsforbehold i hånden valgt at stå uden for en fælles europæisk fordeling af flygtninge.

Sidste år landede EU-Kommissionen en aftale om fordeling af 160.000 flygtninge efter hårde forhandlinger med særligt en række østeuropæiske lande. Siden er kun 400 flygtninge blevet fordelt internt i EU.

Flere østeuropæiske lande har protesteret mod aftalen.

– Hvad kan EU-Kommissionen gøre, når nogle lande nægter at påtage sig en del af opgaven?

»Vi er nødt til at gøre status og se på, hvor den her proces har bragt os hen. Nu har vi gennem en del måneder set lande afprøve nationale angrebsvinkler. Det har ikke gjort, at vi nu har styr på, hvor flygtninge kommer ind, hvor de får asyl, hvis de har et asylbehov, eller hvordan folk bliver returneret til deres hjemland, hvis de er illegale immigranter,« siger Margrethe Vestager.

Læs også: Kritik af indskrænkningen af FN-klagemulighed

Jean-Claude Juncker har annonceret, at kommissionen vil foreslå en ændring af Dublin-forordningen i foråret, der også indebærer en fælles fordeling af flygtninge.

– Hvad så hvis nogle lande fortsat ikke vil tage imod flygtninge?

»Først og fremmest må man jo høre, hvad deres bekymring er. Siden vi sidst havde den her diskussion, har vi blandt andet lagt et forslag på bordet om at styrke kontrollen med de ydre grænser. Det er faktisk et ret vidtgående forslag, som vi tror, kan være med til at ændre diskussionen, fordi det kan give nogle langt mere ordnede forhold,« siger Margrethe Vestager.

Hun mener, at landene vil være mere villige til at indgå i en fælles løsning, hvis der kommer bedre kontrol med tilstrømningen og de ydre grænser, hvilket er målet med en ny Dublin-aftale.

Skygger for fremskridt

Men hvis fordelingen skal fungere, er landene nødt til at samarbejde med EU’s institutioner, understreger Margrethe Vestager. Ellers får den ingen effekt. Hun vil dog ikke udpege, hvilke lande der står i vejen lige nu.  Den eneste løsning på uenighederne er ifølge hende at »bringe mennesker sammen og få dem til at tale om et problem så længe, at man finder frem til et fælles syn på problemet, og hvordan man løser det«.

– Det ændrer vel ikke på, at nogle lande bare ikke vil tage flygtninge?

»Man kan ikke ændre folks udgangspunkt. Men man kan tale om, hvad for en union vi vil være,« siger Margrethe Vestager.

»Så må man tage diskussionen og sige, nej, det er da meget muligt, at man gerne ville have tingene på en anden måde, hvis man bare var sig selv. Men når vi er en del af et fællesskab, hvad er så dit bidrag til at løse det, som åbenlyst er et fælles problem? Der er jo ingen alternativer til at tage den derfra.«

Selvom kommissæren medgiver, at det knirker i samarbejdet om fordeling af flygtninge, mener hun, at uenighederne får lov at fylde for meget i forhold til de ting, der rent faktisk fungerer i EU-samarbejdet.

Som eksempler nævner hun samarbejdet omkring Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer og den klimaaftale, der blev indgået i Paris i december. Ifølge hende risikerer det store fokus på modtagelse af flygtninge også at skygge for mere langsigtede planer i unionen.

»Vi skal både modtage og registrere flygtninge, og samtidig skal vi for eksempel huske den økonomiske udvikling i Libyen og den nordlige del af Marokko. Vi bliver nødt til at behandle begge dele, som om det var lige akut. Ellers kommer vi til at sidde med nogle nye akutte problemstillinger i fremtiden, som vi også prøver at løse fra dag til dag.«

Konflikter samler

– Uanset om der er flere ting i samarbejdet, der fungerer, skaber flygtningesituationen jo fortsat stor splittelse mellem landene?

»Ja, men det er ikke første gang, det sker. Jeg vil ikke male et skønmaleri, men når jeg har oplevet politisk udvikling, både i EU og herhjemme, er det netop sket gennem kriser. Tingene forandrer sig, når der er konflikt, og man har nogle robuste diskussioner på et givent område.«

»Diskussionen om Europas håndtering af illegale immigranter og flygtninge har ændret sig meget over de sidste to år. Den har fået langt flere facetter og langt flere dimensioner, end den havde. Og det er sådan set allerede bedre, end det var.«

– Siger du simpelthen, at flygtningesituationen er ved at forbedre samarbejdet i EU?

»Nej, det ville være alt for tidligt at konkludere det. Men når man ser tilbage på, hvornår ting har ændret sig i løbet af historien, har det været, når tingene var virkelig smertefulde, svære og skabte splittelse. Det giver anledning til, at man ser på, hvordan det skal se ud fremadrettet.«

Splittelsen i EU er ikke værre, end at unionen kan overleve, mener Margrethe Vestager. Mistilliden til EU er ellers stigende på tværs af de europæiske befolkninger. Ifølge EU’s eget analysekontor Eurobarometer tilkendegav 59 procent af borgerne i EU i 2014, at de ikke havde tiltro til EU.

En del af løsningen på den store mistillid er ifølge Margrethe Vestager, at EU også tør træde i baggrunden indimellem.

»Udgangspunktet for den kommission, jeg er en del af, er, at vi skal koncentrere os om det, der kræver et europæisk fællesskab. Det, som landene selv kan klare, må de gøre selv, og hvis de ikke vil det, så må det være et anliggende mellem de politiske partier og vælgerne i det land.«

Unionen skal ikke spilde tid på at lovgive om småting, som de fleste alligevel er enige om, eller som ikke har relevans for almindelige mennesker, mener Margrethe Vestager. »Men der er en lang række ting, som landene ikke kan selv. Det ved jeg fra det politiske ansvar, jeg har haft herhjemme. I den forstand er der mange af de muligheder, som vi skylder europæerne at realisere, som kun kan realiseres i et europæisk samarbejde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis jeg lytter til fransk tv, så skyldes de dramatiske udsving på aktiemarkederne, at euroen er ved at falde fra hinanden. 50.000 kr. er på nogle dage blevet 25.000 kr. værd.

Hvis jeg lytter til Vestager, så får jeg en gang snik snak, som dengang hun var minister, hvor hun forudså vækstrater, så alting ville gå i hak af sig selv.

Sådan er det åbenbart når man ikke skal tage ansvar for sin egen præstation, men lever af statens penge.

erik mørk thomsen, Kaj Spangenberg, Flemming Berger, Per Torbensen, Henrik Nielsen og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar

Er det generelt EU styres af folk, der i deres landes parlamenter har vist manglende indsigtsfuld, eller er det kun i Danmark, vi løser vores problemer ved at eksportere dem?

Tor Thrysøe, erik mørk thomsen, Kaj Jensen, Kim Houmøller, Jette M. Abildgaard, Flemming Berger, Henrik Nielsen, Mona Blenstrup, Helene Kristensen, Anders Jensen, Lise Lotte Rahbek og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

"Udgangspunktet for den kommission, jeg er en del af, er, at vi skal koncentrere os om det, der kræver et europæisk fællesskab. Det, som landene selv kan klare, må de gøre selv, og hvis de ikke vil det, så må det være et anliggende mellem de politiske partier og vælgerne i det land."
Efter min mening kloge ord.
Hvis man vil have fordelene ved et fællesskab, for eksempel åbne grænser, må man også tage ansvar for at løse fælles problemer,men EU skal kun involveres i fælles problemer.
Euro-projektet har aldrig været optimalt, og Danmark har klogeligt holdt sig udenfor, men flygtninge problemerne kan vi ikke løse alene.

...I Stockholm er 14 højreradikale polakker blevet anholdt for deres planer om at gennembanke flygtninge.

http://www.information.dk/telegram/561102

Jørn Petersen

Der er da ingen tvivl om at "sådan er det bare" har ret i sine betragtninger, men "sådan er det bare" glemmer at den virkelighed hun tager udgangspunkt i, kun berører en meget lille del af E.Us befolkninger, mindre end 1%.

erik mørk thomsen, Flemming Berger, Henrik Nielsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Michael Larsen

Margrethe Vestager mener ifølge dagens forside, at de nationale løsninger har spillet fallit. Når man her fra foden af Eifelbenstårnet betragter EU´s håndtering af både den økonomiske krise og flygtningesituationen, så kunne man måske argumentere for, at de er de internationale løsninger, der har spillet fallit.....

Kent Thomsen, Tor Thrysøe, erik mørk thomsen, Kaj Spangenberg, Martin Schou, Anders Barfod, torben - nielsen, Peter Knap, Flemming Berger, Christian Holm, Henrik Nielsen, Mona Blenstrup, Helene Kristensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Sagen er den, at for hver flygtning, som kommer i job i Danmark og for hver øst europære der kommer i job i Danmark er der en dansker mere i arbejdsløshedskøen og dem der er i arbejde presses på deres løn- og arbejdsforhold. Sådan er det - Punktum.

...Det er først og fremmest derfor Dansk Folkeparti har haft medvind på cykelstien og modstanden mod EU er stigende.

Kent Thomsen, Tor Thrysøe, erik mørk thomsen, Kim Houmøller, Kaj Spangenberg, Flemming Berger, Henrik Nielsen, Mona Blenstrup, Fraus Dolus og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Hvis man var "djævelens advokat" kunne man sige, at EU systemet ikke kunne klare flygtningestrømmene, enkelte lande (Tyskland og Sverige) kørte solo løb med åbne "invitationer" og at de nationale begrænsnings-tiltag blev mødt med benspænd fra EU-Kommissionen, som i øvrigt viste sig temmelig inkompetent.

Men løsninger skal altså findes - medmenneskeligheden kræver en stærk og kontant indsats - og lad os håbe EU-Kommissionen hitter på noget ( uden yderligere overstatsligt "kompetancetyveri" fra medlemslandene) , der kan "bære igennem" til et acceptabelt kompromis, der hjælper flygtningene på ordentlig vis .

Kristian Rikard

Michael Larsen,
Ja det kan man da godt sige, men det ændrer jo intet ved, at selve udsagnet er rigtigt!

Poul Sørensen

Vestager har ret der er kun en fælles EU løsning ikke mindst når det gælder om at sende økonomiske immigranter tilbage... Kriser har en positiv side og det er man kan lære af dem, men det syntes ikke at være det, som de nationale populistiske parlamenter har travlt med tværtom så gentager de fortidens fejl og tømmer dermed Europa for politiks kapital....

Philip B. Johnsen

Fra artikel:
"Hun fremhæver særligt tre punkter, hvor kommissionen i samarbejde med medlemslandene er tvunget til at finde på løsninger for at undgå yderligere splittelse: Det drejer sig om fordeling af flygtninge mellem medlemslandene, mere effektiv hjemsendelse af immigranter, der ikke har et beskyttelsesbehov, og forstærket kontrol med EU’s ydre grænser. Til at løse det sidste har kommissionen blandt andet foreslået at oprette et EU-vagtværn, der kan sættes ind i lande, der har svært ved at kontrollere de ydre grænser. »Forudsætningen for, at vi kan fastholde fri bevægelighed internt i Europa, er, at der bliver en bedre kontrol med de ydre grænser,« siger Margrethe Vestager."

Problemet i EU er her, kort beskrevet og udstillet med al ønskelig tydelighed af Margrethe Vestager konkurrencekommissær i EU, der her kan læses, har begge sine EU ben samlet, solidt placeret i den blå luft.

Udgangspunkt et er ynkeligt, et "EU-vagtværn", "undgå yderligere splittelse"(..) i EU, "kontrol med de ydre grænser".

EU er verdens største økonomi og der er ca. 506 millioner borgere i EU, hvor uligheden godt nok er stærkt stigende, men det er ikke nogen uoverkommelig opgave, at tage imod og beskytte de syriske krigsflygtninge med deres børn på armen.

'EU er problemet ikke de syriske krigsflygtninge med deres børn på armen.'

Varm luft fra Margrethe III: Østergaard og Sofie Carsten-Nielsen har ikke kunnet trænge igennem med den samme varme luft...

"Fælles-europæiske løsninger" er ikke en løsning - det har indtil videre kun fortalt os, HVEM der skal lave en løsning (EU). Og så stiller det svar jo ikke klart, om EFTA skal være med. Hvilken rolle skal FN spille? Ligesom landene i EU ikke har en løsning, så har EU jo heller ikke en løsning.

"fordeling af flygtninge" - ingen løsning, da der er ingen reelle sanktionsmuligheder og tvang ved flertalsbeslutning ikke har virket. Desuden giver fordelingsnøglen ingen svar på, hvad der skal ske efter man har fordelt 160.000 flygtninge - her tænker jeg på de nye flygtninge.

"Bedre kontrol med de ydre grænser" - mega-fluffy udtryk, der igen ikke er konkret. Som ophøjet kommissær taler Margrethe III igen fra et overordnet perspektiv. Og tvang ved grænsekontrol vil flere lande ikke være med til...

"Effektiv hjemsendelse af migranter" - det har både enkelte lande (Frankrig) og EU forsøgt i årevis uden held. Igen virker tvang ikke, tvang er i flertallet af tilfældene i strid med menneskerettighederne eller national lovgivning (Frankrig bl.a.). Antallet af migranter årligt ankomne er stadig større end antal hjemsendte. EU har spillet totalt fallit på dette område til skade for flygtninge, der nu bliver stigmatiseret som "immigranter" af højrefløjen.

Et kapitalistisk projekt som EU har kun et socialt område som en skue-værdi, ikke en ægte værdi. Det klinger hult igen, når Margrethe III taler - som om folkene i EU vil lytte til en repræsentant fra et parti, der lytter, men ikke hører efter, når de gang på gang stemmer for asociale reformer som led i "nødvendighedens politik".

Flemming Berger, Henrik Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager burde passe sit arbejde, så var der bedre økonomi til effektiv håndtering af de syriske krigsflygtninge, med deres børn på armen, men vigtigst af alt, håndtering af de underliggende ubehandlede udfordringer, det b.la. er:

Fattigdom, 123 millioner socialt udsatte europæere, 50 millioner EU borgere der ikke kan give deres børn mad hver dag, økonomiske alliancer med illigetime diktaturstater, organiseret kriminalitet i EU og klimaforandringer mf.

Den kære familie EU, kan muligvis 'ikke' blive enig om flygtninge politikken, men så er EU til gengæld enige om 'ikke', at gøre noget ved den økonomiske krise og ECB chefen 'for det hele' Mario Draghi og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager, hvis chef er skatteunddragelse mesteren, den såkalte Luxembourg-fintens fader EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal nu lække pres på Italiens ministerpræsident, Matteo Renzi, med pinlige familierelationer mellem regeringen og den krakkede bank Banca Etrurias, der fiflede med systematisk salg af risikable finansprodukter, til kunder uden den nødvendige kapital og indsigt, hvor mennesker har begået 'selvmord', som følge af finanssektorens bonusordningerne og finanssektor ledelsens grådige jagt på de kortsigtede gevinster, men det er, hvad det er, for Konkurrencekommissær Margrethe Vestager skal nemlig undersøge, om den italienske stats milliard­tilskud til stålvalseværket i Taranto er i strid med reglerne.

Luxembourg-fintens fader EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker og Italiens ministerpræsident, Matteo Renzi 'dropper den diplomatiske etikette'!

Læs: http://www.information.dk/559092

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager kunne kastes et blik sin egen chef Luxembourg-fintens fader EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker eller hvorfor ikke på Mario Draghi, den italiensk økonom og bankmand, præsident for ECB, før dette, vice chairman og managing director af Goldman Sachs International, der foruden sansynligvis, var med til at skjule Grækenlands gæld, tidligere lavede det selvsamme Goldman Sachs swap lån trick med den italienske gæld, Mario Draghi sad dengang i det italienske finansministerium der camouflere et underskud på statsfinanserne på 7,7 pct. af BNP i 1995 til 2,7 pct.

Mario Draghi der blev erkendt kvalificeret, som ECB præsident efter en høring om hans rolle i det italienske finansministerium, der camouflere et underskud på statsfinanserne, kvalificeret fordi Mario Draghi ikke viste, hvad der forgik i det hans eget italienske finansministerium, hvor Mario Draghi var departementschef.

Fra link:
"Draghis involvering
Under høringer dette efterår i Europa-Parlamentet blev Mario Draghi udfrittet om sin rolle i Goldman Sachs’ græske transaktion i 2001. Italieneren svarede, at han tiltrådte sin stilling som direktør i Goldman Sachs International (med ansvar for bl.a. obligationssalg og derivativer) i januar 2002.

Men som den britisk økonom Simon Johnson, professor ved Massachusetts Institute of Technology i Boston, for nylig sagde:

»Goldman Sachs fortsatte med at rådgive den græske regering om gæld fra 2002 og frem; meget tyder på, at det var Draghis bord.« Mario Draghi skal faktisk have været indviklet i lignende transaktioner i sin egenskab af departementschef i Italiens finans- og økonomiministerium fra 1991 til 2001.

I 1996 bistod investeringsbanken J.P. Morgan Chase det italienske finansministerium med en rentemanipulation på gældsobligationer, som bragte landets budgetunderskud ned på et kunstigt lavt niveau i 1997.

Kilder i centralbanken kaldte denne disposition lovlig i 2010 i avisen Corriere della Sera, men den udlægning deles ikke af uafhængige økonomer. Den kreative bogføring forbigik Eurostats opmærksomhed.

Ifølge en kilde, der ønsker at være anonym, skal Lucas Papademos — der som centralbankdirektør i 2001 antages at have været vidende om Goldman Sachs’ kreative valutadispositioner med græsk gæld — have sagt om sin gode ven Mario Draghi: »Goldman Sachs hyrede ham i 2002, fordi de var dybt imponeret over hans samarbejde i finansministeriet med J.P. Morgan.
"Link: http://www.information.dk/285620

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager kunne så fortsætte med skatteunddragelse i EU.

Fra link
"The Lagarde list" is the best proof yet that Greece's rich have got off lightly, spiriting their money abroad while the vast majority endure the punishing reforms the EU and IMF has demanded in return for rescue funds to prop up the lifeless economy."

"The catalogue of the deposits, held by more than 2,000 wealthy Greeks at the Geneva branch of HSBC, was given to Papaconstantinou by Lagarde with the express purpose of pursuing tax offenders in October 2010."

Link: http://www.theguardian.com/world/2013/jan/07/greece-christine-lagarde

Goldman Sachs swap lån trick, der skjulte græsk gæld!

Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...

Link: http://www.business.dk/oekonomi/saadan-hjalp-goldman-sachs-graekerne-med...

Pointen er at EU er gennemsyret af økonomisk kriminalitet, men hvis EU bryder sammen, så må EU genopfindes uden den nuværende kriminelle struktur, men med handlekraft til løsning på fælles udfordringer, som bæredygtig omstilling, klimatilpasning, fattigdom i Europa og værdig behandling af vores krigsflygtninge mm.

Anders Barfod, Kim Houmøller og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Det kan godt være at EU i den aktuelle sag ikke har været i stand til at løse problemerne.
Vi kan kun regnes som en rig befolkning på over 500 millioner hvis ligheden var større såvel internt i de enkelte lande som landene imellem. Flygtninge presset er stærkest på de svage økonomier i Middelhavsområdet, selv om det meget mindre end i nabolandene i Mellemøsten, hvor mange gerne vil sende problemerne tilbage til. Nationale løsninger har den europæiske historie været meget rig på, 2 verdenskrige har blandt andet været resultatet. EU er langt fra perfekt, men tanken om at løse problemerne ved at konstruere/genopfinde et nyt forpligtende samarbejde er ikke en løsning på den aktuelle situation.
Vi får det til at lyde som om integration af flygtninge er den største økonomiske trussel mod vores velfærdssystem, alt imens borgernes gæld til samfundet vokser med milliarder årligt og de multinationale koncerner unddrager større beløb på samme tid.
En af grundene til at gælden vokser er mange års inkompetence til at få inddrevet gælden, fordi der skulle spares personale og fikse IT-løsninger klare det hele på den halve tid.
De rigeste danskere er for længst kommet over finanskrisen og boligpriserne i specielt hovedstadsområdet vokser i et omfang der aspirerer til en ny boble, med massiv hjælp til de uansvarlige købere i horisonten.
Det er de fremmedes skyld ! Ikke finansdrengene, boligspekulanterne og skatte unddragerne.
Prøv at bevare proportionerne.

Anders Barfod, Flemming Berger og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

"Hun oplevede selv konsekvenserne af den stigende kontrol, da hun for nylig måtte vise sit pas i forbindelse med en flyrejse fra Bruxelles til Stuttgart"

Sådan var det jo. Sådan er det jo - nu igen.

Hvis Margrethe ville være med til at hæve EUs anseelse en smule, skulle hun arbejde hen mod at få Junckers mystiske immunitet ophævet

EU er ikke løsningen. EU er en meget stor del af problemet

erik mørk thomsen, Anders Barfod, Kim Houmøller og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Der er over 1 millard mennesker som lever i nød. Der er folk som tjener penge på at hjælpe dem til Europa, hvilket fremover kan finansieres af de familiemedlemmer som allerede er her. Derfor vil flygtningestrømmen fortsætte indtil folk ikke længere er i nød (eller vores velfærd er væk). Det problem kan vist ikke løses hverken nationalt eller af EU.

Lige nu er der fokus på Syrien, men før det var det andre kriser og efter Syrien vil det være nye.

Grethe Preisler

Margrethe Vestager har stort set ikke bestilt andet end 'at passe sit arbejde som EU-komissær' siden hun i september 2011 satte sig til forhandlingsbordet med 17 radikale mandater i attachemappen for at forhandle regeringsgrundlag for en 'centrum-venstre regering' med Socialdemokraterne og SF under ledelse af hhv. Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal.

Regeringsgrundlaget i 2011 blev som bekendt en 'videreførelse af den nødvendige reformpolitik', som RV med cand. polit. Margrethe Vestager i formandsstolen havde aftalt med den forrige VK-regering under ledelse af 'Danmarks dygtige politiske håndværker' Lars Løkke Rasmussen.

Om Margrethe Vestager selv troede på de spådomme om et nært forestående økonomisk opsving, de eksperter, hun 'lyttede til' i 2011, blev ved at fable om, vides ikke. Men hun kan i hvert fald ikke beskyldes for at have brudt sin musketer-ed fra 2011 til 'Danmarks dygtigste politiske håndværker' Lars Løkke Rasmussen. Statsministeren som nu igen har fået overdraget 'nøglerne til maskinrummet' af de danske vælgere og MF Kristian Thulesen Dahl. Der hellere vil vente med at overtage dem, til han har mindst 90 af sine egne partifæller bag sig i folketinget, før han bryder sin DF's musketer-ed til 'Danmarks dygtigste politiske håndværker'.

"Danmarks dygtigste politiiske håndværker" er sin egen lykkes smed, og en frimurer og lurendrejer af format. Men det nærmeste han kommer en håndværker er nok hos bageren. Dygtig politiker, eller verdens dummeste statsleder og en lille svindler? Har de to hænder nogensinde udført en ærlig dags arbejde, eller bare raget til sig fra fællesskabet?

Michael Kongstad Nielsen

Hvad siger hun egentlig?

Philip B. Johnsen

Michael Kongstad Nielsen
At det er Grækenland, der har et problem om tre måneder!
Men hvorfor er det et græsk problem Margrethe Vestager?

Sådan er det jo.

Michael Kongstad Nielsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Grækenland er åbenbart udset til at indtage samme rolle i EU, som de ledige i DK.
Jeg forventer Grækenland sat i 'nyttejob' som EU's lænkehund uden håb til fremtiden.

erik mørk thomsen, Lise Lotte Rahbek og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Vi skal alle huske, at de Radikale er et segment uden fædreland. Så forstår ,man jo bedre!

Fascismen lurer derude og vi mangler bare en finanskrise til - og meget tyder på at den stormer frem - før vi har virkelig grimme tilstande i Europa. Tyrkiet giver i det mindste mad og husly til 2,5 millioner flygtninge fra Syrien til trods for dets meget svage økonomiske tilstand, der er ikke tid og ressourcer nok til at planlægge mellem og langsigtet m.h.t integration, og man bør i humanismens navn handle her og nu for at hjælpe folk i ekstrem nød. Europa med Merkel i spidsen tror at det kan bestikke Tyrkiet til at forblive en kæmpe flygtningelejr, ak nej hun tager grueligt fejl for Vestens fejlagtige politikker m.h.t Mellemøsten og Nordafrika er også ved at destabilisere Tyrkiet, og det manglede vi bare...

Erdogan griner sin røv i laser, mens Merkel lader euro-seddelpressen køre og Grækenland bliver syndebukken i det kommende "vaske hænder"-show.

Er der overhovedet én eneste krise-pakke eller løsningsmodel, som EU har igangsat inden for de sidste 2 år, som har virket? Siden EU begyndte at lege udenrigspolitisk faktor i Ukraine, er det da kun gået hastigt ned i helvede...

Men hvis nu Margrethe III har ret i, at EU kun har et par uger - og det så ikke lykkedes - betyder det så, at EU imploderer og hun og de øvrige kommissær-pampere ryger af taburetten? Hun kan jo ikke komme hjem, for der er grænsekontrol, hvor uegnet arbejdskraft fremover skal sorteres fra - "sådan er det jo"!

Margrethe III - DU har spillet fallit! Republikken genindføres og du sættes af pampertronen!
Uden løn og vederlag - direkte på kontanthjælp - sådan er det jo!

Kristian Rikard

Can Øzcen,
Jeg tror ikke, at du behøver at være bange på Vestagers vegne. Man kan jo altid bruge en
vaks økonom, og hun er jo videreuddannet i finansministeriet.

Det er ikke de nationale, men de internationale løsninger som har spillet fallit. Jeg forstår ganske enkelt ikke vi betaler en EU komissær for at sige den slags sludder. Man bliver så vred. Det står selvfølgelig Vestager frit for at komme med et forslag, men det synes jeg ikke jeg har set.