Læsetid: 3 min.

’Vi arbejder for klimaet, men garanterer ikke frasalg af kulinvesteringer’

Der er lagt op til debat, når MP Pension om et par uger afholder generalforsamling. En gruppe medlemmer kræver frasalg af alle investeringer i berøring med kul senest i 2018, men det vil bestyrelsen ikke garantere. De vil hellere lægge pres på industrien
Ansvarlig Fremtid kæmper for, at danske pensionskasser frasælger etisk problematiske og økonomisk højrisikable investeringer i kul og udvindingsprojekter fra f.eks. udvinding i Arktis.

Daniella Beccaria

23. marts 2016

Der er egentlig ikke stor forskel på det, som foreningen Ansvarlig Fremtid vil, og så det, bestyrelsen i MP Pension ønsker.

Ansvarlig Fremtid kæmper for at få de danske pensionskasser til at afvikle sine investeringer i kul og risikable olie- og gasudvindinger, og fremsætter derfor beslutningsforslag i fem forskellige pensionskasser – herunder MP Pension – hvor ønsket er, at pensionskassen skal indrette sin investeringspolitik, så den respekterer klimaaftalen fra Paris om maksimalt to graders global opvarmning.

Det skal blandt andet ske ved, at pensionskasserne senest i 2018 skal frasælge alle »etisk problematiske og økonomisk højrisikable investeringer i kul og i udvindingsprojekter fra f.eks. tjæresand, dybhavsboringer og udvinding i Arktis,« som det lyder i forslaget.

Hos MP Pension, der er en af de pensionskasser, hvor medlemmerne på den kommende generalforsamling skal tage stilling til Ansvarlig Fremtids forslag, er bestyrelsesformand Egon Kristensen som sådan »meget enig« i de mål, som Ansvarlig Fremtid ønsker at fremme – nemlig en mere grøn pensionskasse, der investerer i klimaløsninger for fremtiden og respekterer målsætningen om at holde klodens temperaturstigning så langt under to grader som muligt.

Læs også: Alternativet kræver nye spilleregler for investeringer hos pensionskasser

»Der hvor vandene skilles, er på det principielle spørgsmål om frasalg,« siger Egon Kristensen, der ikke mener, at fraslag i sig selv altid er den bedste løsning, ligesom han stiller spørgsmål ved Ansvarlig Fremtids fokus på etik.

»Ansvarlig Fremtid ønsker jo, vi skal skille os af med investeringer, der ikke er etisk forsvarlige. Men det giver ikke så meget mening for os at tale om etisk forsvarlighed, da det er en subjektiv vurdering, hvad der er etisk forsvarligt.«

»Vi vil hellere sige, vi investerer ansvarligt, fordi der kan vi henvise til objektive kriterier som lovgivning og retningslinjer, som vi allerede har skrevet under på.«

Et spørgsmål om strategi

Når bestyrelsen i MP Pension stejler over Ansvarlig Fremtids krav om frasalg, skyldes det ifølge bestyrelsesformanden, at der ikke eksisterer bevis for, at det skulle have en effekt.

Tværtimod mener Egon Kristensen, at den rigtige vej er at presse selskaberne indefra, og det kan man kun som medejer.

– Hvorfor ikke lave sådan en solnedgangsklausul, hvor man siger, har vores pres ikke båret frugt inden 2018, så trækker vi os?

»Hvis vi sælger, så kan vi måske sove bedre om natten, men vi kan ikke se, det skulle hjælpe på klimamålsætningen. Hvis nogen sælger, er der andre der køber, og så har vi ikke længere mulighed for at påvirke selskaberne indefra.«

»Så min pointe er, at det hverken hjælper klimaet eller giver et bedre afkast at sælge,« siger Egon Kristensen, der påpeger, at MP Pension allerede har gode erfaringer med den strategi.

MP Pension har blandt andet investeringer i de to mineselskaber Anglo American og Rio Tinto.

Og her er det lykkedes en kreds af investorer, der altså også tæller MP Pension, at presse selskabet til i højere grad at indarbejde klimahensyn i deres forretningsstrategi.

»Her er det lykkedes at få indført, at topledernes lønninger skal kædes sammen med deres evne til at skabe resultater inden for klimaet,« siger Egon Kristensen.

Han mener, at det netop er resultatet af at være en aktiv investor i stedet for blot at frasælge.

Fem mia. i klimainvesteringer

På den kommende generalforsamling, hvor medlemmerne skal tage stilling til spørgsmålet om frasalg, fremlægger bestyrelsen samtidig en beslutning om, at MP Pension i fremtiden skal investere fem mia. kroner i klimaløsninger.

»Mandag besluttede bestyrelsen, at vi vil afsætte fem mia. til klimainvesteringer, hvilket svarer til fem procent af vores samlede portefølje. Vi opretter en særlig investeringsafdeling, der skal tage sig af de her investeringer, som vi kalder climate change-allokering.«

Det handler ikke bare om at investere i solceller og vindmøller, men bredt i klimaløsninger.

Eksempelvis energilagring, energieffektivisering og tilpasning til klimaforandringer.

»Jeg synes, vi står stærkt som pensionskasse. Vi har ikke bare underskrevet hensigtserklæringer om at ville gøre noget, men vi handler også på det,« siger Egon Kristensen, formand for bestyrelsen i MP Pension.

Den 7. april er der generalforsamling i MP Pension, hvor medlemmerne altså skal tage stilling til Ansvarlig Fremtids krav om frasalg af investeringer i kul efter 2018.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Hold nu op med alle de dårlige undskyldninger for gustne overlæg! I har en historisk chance til at medvirke til at lægge de sorte brændsler i graven og investeringerne i stedet gå til fremadrettede og visionære udviklinger af energi, der intet skader, og som vi kan hente i uendelig mængde uden nogensinde at løbe tør.