Læsetid: 4 min.

DONG i nyt stormvejr: Mangler blæst til store havvindmøller

Netop som DONG har måtte opgive udvinding fra Hejre-oliefeltet i Nordsøen, rammes energigiganten nu af problemer i de store havbaserede vindmølleparker: De forreste vindmøller tager vinden fra de bageste
1. april 2016

Nedenstående artikel var Informations aprilsnar 2016

Blæsten går frisk over Limfjordens vande, hedder det i den gamle sang. Men selv om det ifølge Danmarks Metereologiske Instituts officielle vindmålinger blæser mere i Danmark i dag end for 70 år siden, da sangen blev skrevet, så er manglende vind blevet et stedse mere mærkbart problem for energiselskabet DONG Energy.

I hvert fald når det gælder de store havbaserede vindmølleparker, som DONG i de seneste ti år i samarbejde med finansielle investorer som f.eks. PKA og Lego har gjort til sit speciale.

Det viser sig nemlig, at de forreste møller i de enorme vindmølleparker så at sige suger kraften ud af vinden. Det er forklaringen på, hvad mange sikkert har bemærket, at de bageste møller ofte snurrer betydeligt langsommere end de forreste, hvis de da ikke står næsten stille.

Uden særlig teknisk indsigt kan det måske være svært at forstå, at vinden sådan kan løbe tør for kræfter. Men ifølge en af Danmarks førende forskere inden for vindenergi er forklaringen ret enkel:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Keld Albrektsen

"børsanalytiker Johnny Quatsch", " kontorchef Søren Kuller", "direktør Linda Pladegaard" - ROFL!

@Steffen: Arh - killjoy :-)

Aksel Gasbjerg

Jeg har hørt at Information arbejder på en anden epokegørene afsløring, der angår de store solcelleanlæg, hvor solcellerne står i lange rækker. Her er arbejdshypotesen, at de forreste solceller skygger for alle de bagvedstående og dermed er der heller ikke økonomi i solceller. Information regner vist med at offentliggøre denne afsløring om præcist et år.

Sascha Olinsson, Lise Lotte Rahbek, Torben Lindegaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvorfor tager vindmøller ikke kraften ud af vinden? Ligesom et læhegn gør. I øvrigt er det en gammel nyhed.

Anne Eriksen, Torben Skov og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Selvfølgelig et det en aprilsnar. Men niveauet svarer nogenlunde til det sædvanlige klimabenægtervås som vi får serveret dagligt, år ud og år ind bl.a. fra regeringens to støttepartier LA (Ref. Villum) og DF (Pia K) . Så hvis artiklen havde stået et andet tidspunkt kunne den såmænd godt have optrådt på prominent plads i f.eks. Weekensavisen eller Morgenfascisten Jyllandspesten eller hvad der nu er den hedder og være blevet citeret vist og bredt blandt LA ungdom og andre umodne tosser.

Jo, møller skygger for hinanden - men ganske lidt. Og det er ingen nyhed men noget man har styr på.

Torben Skov og john andy houbo Pedersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Jamen kan man da ikke bare sende alle syge og ledige ud på nordsøen og puste. Så kan man da i det mindste hente et par kilowatt nytte ud af dem.

Herman Hansen

...Eller Alternativet kan være at grave hele England væk som jo skygger for den nyttige vind :-)

Herman Hansen

...Omvendt kan man også sige at for en gangs skyld er de, med omtrendtlige 99% sikkerhed, menneskeskabte klimaforandringer til en vis fordel, da de er spået at forårsage flere storme og blæsevejr for fremtiden.

Jørgen Steen Andersen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar

En 1. aprilfælde :-))))) OK!

Men teksten under Torben Skovs foto er fra februar 2016:
"Det unikke billede fra havmølleparken på Horns Rev viser de turbulenser eller ‘wakes’, som vindmøller skaber for hinanden – og som dermed nedsætter energiproduktionen. Ifølge specialister på Risø DTU opstår fænomenet i et vejr med høj luftfugtighed. Når vinden blæser hen over vingerne, vil trykfaldet på bagsiden af disse få vanddampen i luften til at fortætte og dermed blive synlig."

@Bill
Korrekt, det er et unikt foto, altså et sjældent det der fra Horns Rev. For de to vindparker, Horns Rev I og II er faktisk de absolut mest produktive vindparker vi har herhjemme, idet produktionen for Horns Rev I (opstillet i år 2002) ligger på årsbasis på små 50% af den installerede effekt, mens Horns Rev II (opstillet i år 2009) er lidt højere, nemlig på knapt 54%.

Til sammenligning så er produktionen for de tyve møller på Middelgrunden (opstillet i 2002 og som er af samme mølletype som dem der står på Horns Rev I) ud for København kun på cirka 22% og det svarer cirka til hvad vindmøller på land producerer ... og hvad kan vi lære af det? At det som virkelig betyder noget, det er hvor i landet vindmøller opstilles, såvel på land som på hav, hvis vi som samfund skal have god gavn af den kapital, som det nu en gang koster at etablere vindkraft ... cirka 8-10 mio. kr. pr. installeret MW.

Go' weekend

Torben Lindegaard

@Jan Weis

Herligt link.

Det er da godt de tekniske spøgefugle slår gækken løs med tildeling af navne til de involverede personer og projekter - ellers ville det for os ikke alt for teknisk begavede mennesker være ret umuligt at gennemskue joken.

Men sjovt er det.