Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fire terrortiltalte risikerer fængsel på livstid

Fire mænd fra Mjølnerparken på Nørrebro står tiltalt for at have medvirket til Omar El-Husseins angreb sidste år. Sagen begynder i dag i Københavns Byret
Efter terrorattentatet mod Krudttønden og synagogen i København, ransagede politiet denne netcafé. Her mistænker man de fire tiltalte for at have betalt for en computer, som man mener, Omar El-Hussein brugte til at søge sig frem til synagogen i tiden mellem de to angreb

Efter terrorattentatet mod Krudttønden og synagogen i København, ransagede politiet denne netcafé. Her mistænker man de fire tiltalte for at have betalt for en computer, som man mener, Omar El-Hussein brugte til at søge sig frem til synagogen i tiden mellem de to angreb

Tariq Mikkel Khan

Indland
10. marts 2016

Nu begynder retssagen efter terroristen Omar Abdel Hamid El-Husseins angreb ved den jødiske synagoge i København. Fire mænd i alderen 20-31 år risikerer fængsel på op til livstid, hvis de dømmes efter anklageskriftet.

Omar El-Hussein blev skudt og dræbt af politiet den 15. februar sidste år efter at have gennemført de første terrordrab på dansk jord siden 1985. Dengang eksploderede to bomber mod et amerikansk flyselskab og synagogen i København. Terroraktionen, hvor én blev dræbt og 32 såret, blev betragtet som den alvorligste i danmarkshistorien indtil Omar El-Husseins terrorskyderier.

I Københavns Byret bliver det op til senioranklager Bo Bjerregaard at føre bevis for, at de fire mænd ved deres kontakt og bistand til Omar El-Hussein i timerne efter angrebet ved Krudttønden har tilskyndet ham til at begå angrebet ved synagogen og dermed medvirket til terrorisme.

»Alle straffesager er vigtige. Men strafferammen i denne sag afspejler vel alvorligheden og dens betydelige samfundsmæssige betydning, i og med at det er en terrorsag: fængsel indtil på livstid,« siger Bo Bjerregaard, som ikke ønsker at udtale sig om hverken vidneførsel eller påstand om straf. Han henviser bl.a. til, at sagen hidtil har kørt for lukkede døre.

Ammunition og hættetrøje

Anklagemyndigheden mener, at de fire tiltalte har givet Omar El-Hussein en hættetrøje og en skuldertaske, som han bar under angrebet på synagogen, hvor vagten Dan Uzan blev dræbt med et enkelt skud, og to betjente blev forsøgt dræbt.

Foruden hættetrøjen og skuldertas- ken skal de tiltalte skal have forsynet Omar El-Hussein med ammunition af kaliberen 7.65 mm og have betalt for brug af en computer på en netcafé, som Omar El-Hussein brugte til at søge sig frem til synagogen.

Det fremgår af anklageskriftet, som Ritzau har set. Information har søgt aktindsigt i anklageskriftet, men Statsadvokaten i København vil først udlevere det, når sagen begynder i Københavns Byret i dag.

En af de tiltalte skal også have været i besiddelse af samme type ammunition, som Omar El-Hussein blev overdraget forud for angrebet på synagogen.

Desuden påstår anklagemyndigheden, at to af de tiltalte bortskaffede den militærriffel, som Omar El-Hussein brugte til angrebet ved kulturhuset Krudttønden, hvor han dræbte filminstruktøren Finn Nørgaard.

Ca. 45 minutter før angrebet blev der lagt en YouTube-video med støtte til Islamisk Stat op på Omar El-Husseins facebookprofil.

»Angrebet ved synagogen skal ses i sammenhæng med angrebet mod Krudttønden nogle timer forinden og må efter anklagemyndighedens opfattelse betegnes som terrorisme,« udtalte statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse den 3. februar, da justitsministeren tiltrådte anklagemyndighedens indstilling om at rejse straffesag mod de fire mænd for medvirken til terrorisme.

Fredag blev anklageskriftet mod de tiltalte udvidet til at omfatte ulovlige telefoner, som de har haft, mens de har været fængslet.

Først i dag ved vi, hvordan de fire tiltalte stiller sig til anklagen.

De fire mænd har siddet varetægtsfængslet i sagen som sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg siden februar og marts måned 2015. En femte mand, der blev løsladt i januar, er ikke tiltalt for medvirken til terrorisme.

Venner fra Mjølnerparken

Ifølge en artikel i Jyllands-Posten søndag har de fire tiltalte navnlig én ting til fælles: De har levet deres liv omkring Mjølnerparken på Nørrebro.

Den 31-årige MR beskrives som en toneangivende skikkelse i bandemiljøet og er dømt for bl.a. røveri, ulovlig våbenbesiddelse, tyveri, besiddelse af ulovlige stoffer og ulovlig frihedsberøvelse.

BH på 26 år er relateret til Brothas i Mjølnerparken og dømt for bl.a. røveri og ulovlig våbenbesiddelse.

Derudover er to barndomsvenner til Omar El-Hussein tiltalt. Det drejer sig om den 23-årige IA, som i lighed med Omar El-Hussein har palæstinensiske rødder, samt den 20-årige LE med somaliske rødder. Begge er fra Mjølnerparken.

I Jyllands-Posten betegner Magnus Ranstorp, leder af Center for Studier i Asymmetriske Trusler (CATS) på den nationale svenske Forsvarshøjskole, Omar El-Hussein som den klassiske »crossover-terrorist« – altså en banderelateret ung mand, som krydser over og bliver ekstremist.

Sagen mødes med stor interesse fra udlandet. Tv-stationerne Al Jazeera og CNN såvel som kinesisk tv ventes at dække sagen i København.

Det undrer ikke Magnus Ranstorp:

»Verden interesserer sig for mulige koblinger til terrortrusler i andre lande,« siger Ranstorp til Information:

»Men derudover tror jeg også, at de kommer til København af en anden grund: Ved angrebet på Charlie Hebdo og angrebene i Paris har de involverede i attentaterne ikke overlevet, de er blevet dræbt, her har du ’live’ fire mænd tiltalt for at være medhjælpere til angrebet i København. De giver en chance for at få nye indsigter om terrortruslen i verden.«

Der ventes dom i sagen til efteråret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Krogsgård

Det er desværre ikke det første terrordrab på dansk jord siden 1985. I 1992 dræbte en brevbombe et medlem af Internationale Socialister på deres kontor i København.

Marie Jensen, uffe hellum, Flemming Berger, Karsten Aaen, Henrik L Nielsen, erik mørk thomsen, Jan Pedersen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Håber, at de få en retfærdig retssag, selvom jeg har mine tvilv

Morten Østergaard

erik mørk thomsen, du har ret. Jeg er også bange for, at de går fri.

Lad os huske at det politiet, og anklagemyndigheden, der skal bevise alt. De fire tiltalte skal ikkebevise noget som helst. Politiet og anklagemyndigheden skal bevise, at den bæltetaske som en af de fire tiltalte har givet til Omar El-Hussien, at han, den tiltalte, viste, at han ville bære den under dette angreb der skete dem 14-15. februar 2015. Og at han, den tiltalte, vidste, altså var bevidst vidende om at Omar El-Hussein ville bruge den i forbindelse med det angreb han udførte i de dage. Det samme gør sig gældende for hættetrøjen og alle de andre tiltalepunkter, som politiet, og anklagemyndigheden, at de her personer er skyldige i.

Niels Duus Nielsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Morten Jensen

Karsten Aaen, der dømmes rask væk på indicier i DK. Så jeg tror ikke sagen er så kompliceret for anklage myndigheden...

Er de skyldige, synes jeg det er fint der bliver statueret eksempler, vil du lege helt på uskyldiges bekostning, koster det dit liv.

Karl Aage Thomsen

Hvornår kommer der gang i retssager mod imamterroristerne, som i den grad politiserer mod demokrati og for den værste form for islam. Har i mange år arbejdet for et tysk blad I arabiske lande, og talt med mange af dem der flygtede fra islam, forde de ikke kunne klare, islams voldelige religion.

Det allerbedste ville være, hvis politiet sådan helt tilfældigt lod dem alle fire stikke ad helvede til.

Med billede, fingeraftryk, DNA og en terroranklage i interpol, kan de sikkert finde et andet sted end vesteuropa og usa, og blive der i lang tid...

Så sparer vi retssagen, og de kan fortsætte deres heltemodige bedrifter et sted, hvor det påskønnes mere :-)

Dansk politi kan så surmule lidt, og vi er lidt til grin i udlandet, imens vi i virkeligheden sparede en masse resourcer, og det er da ikke så ringe.

Niels Duus Nielsen

Morten Østergaard, Morten Jensen og uffe hellum, hvad blev der af princippet om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist? Gælder det kun for hvide mennesker? Eller er det ophævet, når der er tale om terror? Alene mistanken om terror er tilstrækkeligt til, at man er skyldig? At I tænker således, kan gøre mig bange, er i terrorister? Jeg mistænker jer for at være terrorister, altså er i skyldige? Nå nej, I er nok hvide mennesker, så I kan jo påberåbe jer den hvide races moralske overhøjhed.

Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt, men almindelig dansk amoral er og bliver det bedste.

@Niels Nielsen: Nej, de er ikke uskyldigt dømt endnu. Jeg sagde bare, at hvis de nu var skyldige, så ville det være super fint, hvis de stak af. De slipper for straf, og Danmark slipper for retssagen.

I en ordentlig retssag vil det være utrolig svært at dømme nogen for meddelagtighed.

I bananrepublikken USA er det nemmere: Hvis du er "sammensvoren", fordi du har diskuteret dele af forbrydelsen i forvejen, hænger du på hele forbrydelsen, og du har kun to veje ud: Du kan dokumentere, at du har meldt fra overfor forbryderen, eller du melder det hele til politiet i forvejen. Det er dybt suspekt, at du kan stilles til ansvar for ting, det ikke kan bevises, du vidste noget om i forvejen.

Niels Duus Nielsen

Uffe hellum, hvis de nu virkelig er skyldige i at begå kriminalitet, synes jeg faktisk, at de skal straffes.

Men jeg kan godt følge din tankegang, nu du skærer det ud i pap for mig, at din indledningsreplik var en konditionalsætning. Det fremgik ikke, men det gør det nu.