Læsetid: 11 min.

I ligestillingsdebatten er fakta ikke bare fakta

Information har foreholdt fire ligestillingsdebattører en række nøgletal om blandt andet kvinders løn, indflydelse og barsel i Danmark. Det blev de ikke mere enige af
Til trods for at Danmark i Helle Thorning-Schmidt har haft en kvinde i Statsministeriet, ligger Danmark lavt på listen over kvinders indflydelse i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. Arkiv: Joachim Adrian/Polfoto
8. marts 2016

Ligestilling er ikke let at blive enige om. Nogle mener, at vi i Danmark har så meget ligestilling, at der ikke er mere at kæmpe for, mens andre mener, at målet langtfra er nået.

For eksempel siger Amalie Lyhne, der er skribent og debattør, at mange i den offentlige debat får det til at se ud som om, at problemerne med ligestilling er »meget større, end de er«.

»Der er mange offerhistorier, men ikke mange løsninger. Jeg kan godt lide de gamle feminister – 68’erne. Det handlede meget om handling, om at kvinder er stærke, at kvinder har ret til og kan lige så meget som mænd. Den moderne feminisme er i stedet blevet en offerfeminisme,« siger hun.

Rasmus Brygger, der er liberal debattør, er ikke enig. Han synes, at det er ærgerligt, at det er blevet gjort til en fortælling herhjemme, at ligestillingskampen er forbi.

»Hver gang, det er 8. marts, bliver der gjort vildt meget plads til nogen, der siger, kampen er forbi, og at kvinderne har vundet. Undersøgelser viser bare igen og igen, at det ikke er tilfældet, og at vi gør os selv en bjørnetjeneste, når vi ikke tager det her seriøst,« mener han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • ingemaje lange
Dorte Sørensen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ifølge jeres data er 50% af danske kvinder blevet "Skubbet / Slået / Fået kastet et hårdt objekt efter sig / Taget fat i eller blevet hevet I håret / Slået med knytnæve eller hårdt objekt eller blevet sparket / Brændt eller forsøgt kvalt / Skåret, stukket eller skudt / Fået slået hovedet mod noget" i deres levetid.

Hvis du tager bare "Skubbet / Slået / Fået kastet et hårdt objekt efter sig / Taget fat i" og spørger mænd om det samme, så ville svaret være, at 99% af mænd har været udsat for vold. Mener Information dermed, at kvinder skal udsættes for mere vold således at vi får ligestilling på dette område, eller mener Information ikke at det er ligestilling før 100% af al vold går ud over mænd?

Peter Jensen, Mads Jakobsen og Anders Jensen anbefalede denne kommentar

Ligestilling er åbenbart et fifty-fifty projekt på alle måder.
Projektet er defineret af meningsdannere, organisationer, politikere - den akademiske verden.
En artikel i Berlinske : Kvinde, giv slip på dit hjem.
Lige meget barsel. Lige indflydelse på hjemmet - i køkkenet, i hobbyrummet, osv. Gennemsnitlige procentandele for hvem der bestemmer, kvinden 40%, manden 5% (resten fælles).
Og forbundet med erhvervsarbejdet fordelt på de to.
Hvorfor ikke acceptere, at dette er en privat sag varetaget af parret selv og at samfundets bedrevidende elite skal blande sig udenom.
Hvad med at koncentrere indsatsen her i landet om betydningsfulde forhold, som vold og religiøs tyranni.

Føj for et land, lad mig komme væk!...
Dette er en skøn sammenblanding af økonomi, uddannelse og sundhedsvæsen kontra vold mod kvinder af forskellig art. Det dækker de statistiske tal, som World Economic Forum dækker sammen med European Union Agency for Fundamental Rights.
Det kan vist kun forvirre og dele meningerne uden det store resultat. Ligestilling er ikke bare samme vilkår og opgaver - det er frihed og ligeværd til at leve på den måde, "du" gerne vil på trods af køn, mere en opfattelse af et fællesskab og accept som mennesker.
Og så må man sige, nej - så længe der laves statistikker på kryds og tværs på grundlag af køn, så holder vi heller ikke op med at diskutere og opdrage børnene efter "det gamle mønster".

Hvornår kommer der flere ordentlige mandlige indlæg om kønspolitiske emner?
Desværre er der langt mellem de gode.
De fleste er dumme, slappe og ugidelige.
Intet under, at Danmark synker ned i målingerne, når mændene er så fraværende.
Det kønspolitiske er sjovt nok altid kvindernes problem.

Bente Petersen

Hvis du tror du er - god og staerk - hvis du tror du kan og du saa goer det du tror du kan....
hvis du tager fejlene i stiv arm og laerer af dem... hvis du glaeder dig over alt der gik godt,
hvis du staar paa egne ben, og ikke skeler til andre.... er det revnende ligemeget om du er
pige eller dreng... om du er mand eller kvinde... bare vaer den du er ...

Anders Jensen

Fakta er ikke bare fakta, sagde intet logisk tænktende individ nogensinde.
Det er op til feministerne at skabe et nyt Orwelliansk sprog hvor fakta ikke er fakta, hvor ligestilling ikke er ligestilling.
Vi har ligestilling I danmark! Det er et faktum! Nævn EN lov eller regel som diskriminere på baggrund a køn, hvorved KVINDEN stilles ringere end manden!

Her findes en dybdegående kritik af World Economic Forum's nu 10 år lange flirt med kvinderne: https://www.academia.edu/1943858/Davos_woman_to_the_rescue_of_global_cap...

Abstraktet lyder: "The World Economic Forum (WEF) is a global governance actor that has in recent years taken an increased interest in issues pertaining to gender equality and women’s empowerment. The paper critically investigates the work of the WEF in this area,suggesting that WEF produced gender and development discourse is profoundlycompatible with the politics and practices of neoliberalism—not least in the way in which it aligns gender equality and women’s empowerment with national economic competitiveness. This is, furthermore, a distinctly postfeminist reading of gender that rests upon the production of neoliberal compatible female subjectivities—such as “rational economic woman” or “Davos woman” who emerge as those in society best able to deliver fair and sustainable economic growth (effectively rescuing global capitalism from the excesses of hypermasculine crisis capitalism). The framing of the case for
gender equality and women’s empowerment in these terms is powerful and may well be
an effective way for gender advocates to present their demands. But by analysing not only how the WEF has framed/represented gender issues but also what has been left out of this representation, the paper points to the way in which simplistic representations concerning the contribution that women make to economic competitiveness disguise the double-burdens and gendered structures of socio-economic inequality that are central to the widening and deepening of the market into all spheres of social life under conditions of roll-back neoliberalism."

Og så har vi ikke engang taget hul på de kritikken af de metodiske valg i Global Gender Gap-rapporterne (der dog mildnes af, at Lesotho ikke længere er i top 10)...

Mads Jakobsen

Når kvinders løn skal diskuteres, så skal de sammenlignes med mænd. Når vold mod kvinder skal diskuteres, så skal de sammenlignes med... kvinder i Polen!

Se, nu kan vi jo lave sjov med de stakkels journalister på information der spidser og vinkler alt hvad de kan, for ellers har de ingen historie. Men sandheden er, at alle er med på den med, at kvinder skal have deres helt eget, høje, niveau af beskyttelse mod vold, og at "ligestilling" består i, at vi højner det niveau uendeligt.

Sådan opfører et kvindeundertrykkende samfund sig ikke.

Michel Steen-Hansen

Fakta, selvironi og humor er ikke velsete redskaber i den politiske debat, hvor selvhøjtidelige synsninger synes at være den gangbare valuta. Specielt ikke når man leger med sit eget køn og gerne vil have kvindernes internationale kampdag til også at handle om mænd og deres børn – eller rettere hvordan vi ved at erkende den lille vidunderlige forskel på mænd og kvinder kan skabe større ligestilling.

Tilbage i efteråret 2012 startede jeg #Farsbarsel. Årsagen var at jeg som mand tog tre måneders barselsorlov og det gør man jo ikke ustraffet. Man bliver som mand udsat for fordomme som “kan du godt det, som mand i din stilling” som en fagforeningsforkvinde bemærkede og “hvad skal du dog får tiden til at gå med derhjemme med en baby” som en del mænd forundret spurgte om, men jeg holdt fast i mine 3 måneder (min kone tog 8, men hun er jo også en kvinde). Selvom det var hårdt fordi man(d) også bliver udfordret på sin maskuline identitet, da det ikke er normen i samfundet, at mænd bruger så meget tid på deres afkom, før de kan tale eller spille fodbold.

Men hvorfor svigte jeg så fælt og hvorfor er vi kommet længere væk fra fædrebarsel. Mine redskaber var med fakta at vise hvorfor det ville føre til en positiv samfundsudvikling på de fleste parameter undtagen kvinders naturgivne ret til at tage størstedelen af de huslige pligter.

Det andet redskab var en ironisk distance til fastlåste kønsidentiteter og stigmatiserede kønsdebat. At forsøge at bryde op på den traditionelle ligestillingskamp og nedbryde positionerne med en sarkastisk selvironi. At nuancere det gamle venstrefløjs slogan “ingen kvindekamp uden klassekamp” til “ingen kønskamp uden humor”

Det har jeg uddybet her http://farsunivers.dk/?p=1585

ulrik mortensen

Citat: "Men Karen Dich mener, at de andre debattører relativiserer vold ved at tage afstand fra undersøgelsen."

En af Danmarks førende eksperter i vold mod kvinder, Karin Helweg-Larsen kalder undersøgelsen "grotesk og utroværdig" - mere: "Vi har jo selv lavet undersøgelser i rigtig mange år i Danmark, og det, vi har set, er, at voldens hyppighed er faldet, specielt når det gælder partnervold«, siger Karin Helweg-Larsen."

http://politiken.dk/indland/ECE2226155/forsker-tror-ikke-paa-eu-rapport-...

Jesper Oersted

Iflg. undersøgelse fra sidste år udført af BAV Consulting og Whaton School ved Pennsylvania University, er Danmark det bedste land i verden at være kvinde i og i en undersøgelse lavet af Red Barnet sidste år er Danmark det 4. bedste land at være mor i. Så meget for diskrimination og undertrykkelse.

Antagelserne om manglende ligestilling bygger udelukkende på statistiske forskelle på mænd og kvinder, om hvilke man ikke kan sige noget sikkert om årsagerne. Derfor tolker man disse årsager som man har lyst til. Og man kan være sikker på, at de mest ivrige ligestillingsforkæmpere altid vil vælge at tolke de tal, hvor kvinderne står mindre godt, som resultatet af dunkle undertrykkende strukturer, som i øvrigt aldrig kan påvises. Omvendt kan man være helt sikker på, at de samme forkæmpere altid vil tolke tal hvor kvinderne står stærkere end mændene, som f.eks. på uddannelsesområdet, som et udtryk for en positiv fremgang for ligestillingen. Det burde være indlysende, at man ikke bare ukritisk kan acceptere denne måde at diskutere ligestillingspolitik på.

Når det gælder emnet vold går denne diskriminerende tilgang til ligestillingen helt grassat. Igen og igen bliver vold mod kvinder fremført som et problem helt i særklasse, og fulgt op med diverse kampagner. Dette bl.a. på baggrund af rapporter, som på et tvivlsomt grundlag gør sig de yderste anstrengelser for at regne så meget som muligt med, under definitionen vold mod kvinder. Naturligvis bør vold mod kvinder bekæmpes, men ville det egentlig ikke være endnu bedre, at bekæmpe vold i det hele taget, og altså dermed også vold mod mænd? Er det ikke temmelig diskriminerende ensidigt at fokusere på vold mod kvinder som et problem? Og så endda betegne denne ensidighed som ligestillingspolitik! Ingen ringere end kronprinsessen har i sin 8. martstale betegnet vold mod kvinder som en af de største forbrydelser mod menneskerettigheder i verden i dag. Er der mon nogen der kan forklare mig, hvorfor vold mod mænd tilsyneladende ikke på samme måde er en forbrydelse mod menneskerettighederne?

ulrik mortensen

Ps. mænds vold mod kvinder bliver mange gange i ligestillingsdebatter set som et udtryk for, at samfundet er kvindeundertrykkende og at vi lever i et patriarkat - mangel på ligestilling = vold osv. Men nu har en norsk psykolog Ingunn Rangul Askeland skrevet en doktorafhandling om mænds vold mod kvinder i nære relationer. Det viser sig at 70% af de mænd, der begår vold mod deres partner har en psykisk sygdom:
(Menns vald mot kvinner: Ikkje berre eit spørsmål om kjønnsmakt) -
http://kjonnsforskning.no/nb/2015/06/menns-vald-mot-kvinner-ikkje-berre-...

Mænd er skyld i flere trafikulykker end kvinder.
Så må kvinderne se at oppe sig og lave flere ulykker ?
Neej, men så må mænd nedsætte deres antal ulykker.
Der skal jo være ligestilling. Årsagerne ser ligestillingsfundamentalisterne bort fra.