Læsetid: 7 min.

I limbo mellem kolonitiden og en stigende selvbevidsthed

Mens flere afrikanske lande investerer stort i deres universiteter, er diskussionen om forholdet til de vestlige universiteter i de tidligere kolonier genopblusset. Trods en øget selvbevidsthed er mange afrikanske akademikere stadig præget af vestlige paradigmer, siger afrikaforsker Stig Jensen, der er aktuel med en bog om afrikanske universiteter
Da Stig Jensen som ung rejste i Østafrika, var han især drevet af sin fascination af regionens unikke fugleliv. Efterhånden bredte naturinteressen sig til en dybere og bredere interesse for afrikanske samfundsforhold, og gennem årene har Stig Jensen samarbejdet med en række afrikanske universiteter. 
 ’Den grundlæggende megatrend i Afrika er, at det virkelig går fremad med deres universiteter. Men udviklingen dækker over en meget stor spændvidde mellem rigtig gode universiteter og universiteter, hvor undervisningsforholdene og kvaliteten er utroligt ringe,’ siger Stig Jensen.

Sofie Amalie Klougart

1. april 2016

Noget af det første, afrikanske lande gjorde efter uafhængigheden, var at tage fat på afrikanisering af institutionerne, heriblandt uddannelsessystemet, som kolonimagterne havde opbygget i deres eget billede.

Alligevel har mange universiteter fortsat udviklet sig inden for et vestligt vidensparadigme. I de senere år er der i flere afrikanske lande igen fremsat krav om, at universiteterne skal frigøre sig fra den koloniale arv.

»Med den voksende selvbevidsthed, man i dag oplever flere steder i Afrika, er der også flere og flere, der sætter spørgsmålstegn ved de nuværende universiteter. Jeg oplever, at man i afrikanske intellektuelle miljøer i stigende grad sætter spørgsmålstegn ved de ting, man har implementeret fra Vesten. Ved om det virkelig er det, Afrika har brug for i fremtiden,« siger Stig Jensen, der er lektor ved Center for Afrikastudier.

Han er medforfatter til bogen Higher Education and Capacity Building in Africa, som for nylig udkom på det anerkendte internationale forlag Routledge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu