Interview
Læsetid: 3 min.

’Det lugter langt væk af symbolpolitik, men skadevirkningerne er koloenorme’

Kontanthjælpsloftet kan gøre mange syge kontanthjælpsmodtagere endnu mere syge, mener Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening. Ifølge regeringens egne tal kan loftet få 700 flere i arbejde. Men det vil ikke ændre på, om det kan betale sig at arbejde
Barrieren for langt størstedelen af  de folk, der er på kontanthjælp, er ikke, at de ikke synes, de får noget ud af at gå på arbejde. Barrieren er, at de er syge, siger formanden for Socialrådgiverforeningen Majbrit Berlau, forud for at regeringen i dag vil  vedtage et kontanthjælpsloft.

Gorm Branderup

Indland
17. marts 2016

Torsdag vedtager regeringen og de øvrige partier i blå blok med al sandsynlighed kontanthjælpsloftet. Loftet er blevet præsenteret med det formål at få flere i arbejde, men ifølge Beskæftigelsesministeriets egne tal, vil 700 mennesker blive arbejdsmarkedsparate ud af de omkring 24.000 kontanthjælpsmodtagere, man forventer vil blive påvirket af loftet.

En ny undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening peger nu på, at både fysisk og mental sygdom er den primære barriere for kontanthjælpsmodtagere til at komme ind på arbejdsmarkedet.

Læs også: Dansk Folkepartis socialbedrageri

Ud af foreningens gennemgang af knap 1.000 konkrete sager blev sygdom i 90 procent af tilfældene givet som årsag til, at en borger var på kontanthjælp. I 75 procent af sagerne vurderede man, at helbredet var en »væsentlig barriere« for at komme i arbejde.

»Kontanthjælpsloftet vil forringe økonomien og ramme borgere, der i forvejen er syge og ikke har muligheden for at komme ud på arbejdsmarkedet. Det vil sige, man indfører en incitamentstruktur over for mennesker, som ikke har mulighed for at respondere på det. Så de borgere, der bliver ramt af det, vil jo opleve det som en straf, og deres i forvejen svære livssituation vil blive forværret,« siger Dansk Socialrådgivers formand, Majbrit Berlau.

– Du tror ikke, at kontanthjælpsloftet kan hjælpe med at få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde?

»Der er jo faktisk ingen, som tror på, at det vil få nogen store effekter i forhold til at få folk i arbejde. Beskæftigelsesministeriets egne tal opererer jo med, at 700 kommer i arbejde ud af de mange tusinde, som vil blive omfattet af loftet. Så det, vi siger efter denne undersøgelser, er: lad os nu arbejde med nogle af de ting, der rent faktisk er barrieren til at få de her folk i arbejde. Barrieren for de her folk er ikke, at de ikke synes, de får noget ud af at gå på arbejde. Barrieren er, at de er syge,« siger Majbrit Berlau.

Komplekst system

Nye tal sår desuden tvivl om, hvorvidt kontanthjælpsloftet til gengæld får den af regeringen ønskede effekt om det så kan betale sig at arbejde.

I et svar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, fremgår det, at man ikke forventer, der efter vedtagelsen af loftet vil være flere, for hvem det kan betale sig at tage et job.

Svaret viser desuden, at der for de fleste allerede i dag er en klar gevinst ved at være i arbejde. Således får en kontanthjælpsmodtager i øjeblikket gennemsnitligt 6.400 kroner ud af at komme i beskæftigelse.

Læs også: Tre grunde til, at kontanthjælpsloftet er en stor fejltagelse

»Så loftet lugter jo langt væk af symbolpolitik, men skadevirkningerne er jo koloenorme. Og det er også dyrt for samfundet på sigt, for med økonomiske sanktioner får folk jo flere problemer og bliver fastholdt på kontanthjælp. For når folk får flere problemer, så rykker de længere væk fra arbejdsmarkedet. Der er jo ikke nogen arbejdsgiver, der har lyst til at ansætte én, der har store fysiske smerter og lider af depression og skitzofreni,« siger Majbrit Berlau.

– Men tror du ikke, at mængden og sammensætningen af overførselsindkomster, som den er nu, kan være med til at holde folk passive?

»Jeg mener ikke, der er noget ved overførslerne, som de er i dag, der er med til at fastholde folk. Det, der fastholder folk, er jo typisk en kompleksitet af mange problemer, og så at systemet er så udkrystalliseret og komplekst, så folk kastes rundt mellem forvaltninger,« siger hun.

I Socialrådgiverforeningens undersøgelse svarer socialrådgivere fra 54 forskellige kommuner, at man inden for et halvt år ville kunne få 28 procent af kontanthjælpsmodtagerne på arbejdsmarkedet gennem særordninger som fleksjob eller job på særlige vilkår, hvis der var bedre behandlingstilbud i psykiatrien, en bedre koordineret indsats og ledige job.

»Som et eksempel kan man jo sagtens være indkaldt til behandling og jobsamtale samtidig, og hvis man udebliver fra jobsamtalen, så bliver man trukket i kontanthjælp. Og det er borgerne selv, der skal træffe de valg, for der mangler en mere samlet koordinering,« siger Majbrit Berlau.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) svarede onsdag på kritikken, at det at komme i arbejde kan have en helbredende effekt på kontanthjælpsmodtagere.

»Der er ikke noget nyt i, at kontanthjælpsmodtagere i Danmark er en meget sammensat gruppe med meget forskellige problemer. Det nye er, at man ved, at bare det at være en del af det arbejdende fællesskab, er af meget stor værdi for den enkelte,« sagde han til Politiko.

Leder: Et midlertidigt problem

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Herman Hansen

Særligt 225 timers regelen for gifte kontanthjælps par, hvor den en mister hele kontanthjælpen, er totalt uhørt og skubber familien ud i massive økonomiske problemer og et massivt psykisk pres, som i høj grad vil gå ud over familiens børn og fremtid er dybt forkasteligt og ugennemtænkt.

Lone Christensen, Janus Agerbo, Uffe Illum, Ervin Lazar, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Arne Lund, Bjarne Andersen, Mads Berg, Sup Aya Laya, June Pedersen, Peter Jespersen, Tina Sommer, Karsten Aaen, Morten Andersen, Bill Atkins, Jørgen Steen Andersen og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Uarbejdsdygtige psykisk syge kontanthjælps par og deres børn vil på den bekostning ende i håbløshed.

Mads Berg, Lone Christensen, Uffe Illum, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, June Pedersen, Peter Jespersen, Tina Sommer, Karsten Aaen, Morten Andersen, Bill Atkins, Jørgen Steen Andersen og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Venstre og det blå tankesæt, godt støttet af Dansk Folkeparti, fører en massiv og uhørt kamp mod mennesker, som ligger ned uden ressourcer til at kæmpe imod.

...Et nemt slag at vinde. Man skal bedømme et samfund ud fra, hvordan det behandler sine svageste. Det ser ikke godt ud i Danmark taget være Venstre.

Pia Svendsen, Mads Berg, Lone Christensen, Hans Kvisgaard, Uffe Illum, Torben Bruhn Andersen, Trine Schmidt Nielsen, Merete Jung-Jensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, June Pedersen, Peter Jespersen, Tina Sommer, Karsten Aaen, Morten Andersen, Bill Atkins, Jørgen Steen Andersen og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar

"Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) svarede onsdag på kritikken, at det at komme i arbejde kan have en helbredende effekt på kontanthjælpsmodtagere."

Tænk at han også er speciallæge i psykiatri, neurologi og alting. Det er helt vildt, at en sådan kapacitet spilder tiden i et ministerium.

Dagens orientering handler bl.a. om det
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/orientering-2016-03-16#!/00:16:33

Mads Berg, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Helene Kristensen, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Sup Aya Laya, Peter Jespersen, Karsten Aaen, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Morten Andersen, Bill Atkins og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Det politiske system prøver at løse nogle problemer ved at feje skidtet hen ad gulvet i stedet for op.

Mette Forræderiksens førtids- og fleksreform, som blev støttet og ønsket af højrefløjen, har øget antallet af borgere på kontanthjælp. Man vil også begrænse optaget til erhvervsskoler af de mest udsatte unge, som klarer sig dårligst bogligt.

Det får skidtet til at hobe sig i hjørnet, og nu skal det så forestille at hjælpe med incitamenter. Men det er helt ude i skoven af tro. Bunken vokser og flytter tættere på hjørnet. Vi får husudsættelser og børn med voksende vanskeligheder.

Og hvad bliver det næste idioti så, der skal "afhjælpe" disse problemer?

Pia Svendsen, Johan Clausen, Uffe Illum, Ervin Lazar, Estermarie Mandelquist, Arne Lund, Bjarne Andersen, Mads Berg, June Pedersen, Peter Jespersen, Kurt Nielsen, Tina Sommer, peter fonnesbech, Torben Skov, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, erik mørk thomsen, Bill Atkins og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Vi har desværre en dybt asocial regering, som gør befolkningen syg, splitter familier og hele samfundet bliver marginaliseret og polariseret, så vi får et samfund, som ingen ønsker at kende.

Britta Hansen, Lone Christensen, Per Torbensen, Uffe Illum, Ervin Lazar, Torben Bruhn Andersen, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Mads Berg, Peter Jespersen, Peter Wulff, peter fonnesbech, Torben Skov, Karsten Aaen, erik mørk thomsen, Bill Atkins, Poul Anker Sørensen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

og igen er dansk folkeparti med til at forringe de økonomiske vilkår for den fattigste del af befolkningen.

Herman Hansen, Mads Berg, Ole Brauer, Per Torbensen, Uffe Illum, Steffen Gliese, Peter Wulff, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Peter Jespersen og Kent Thomsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Jeg forstår ikke meningen med alt det her. Men jeg begynder at forstå, hvorfor verden igen og igen ender i krig død og ødelæggelse. Mennesket er en del af naturen og civilisationen er blot et blink med øjet. Menesket ønsker grundlæggende hellere død og ødelæggelse frem for humane og civiliserede løsninger.

...Om det er trist ved jeg ikke. men sådan er det.

Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Peter Jespersen og Morten Andersen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Hvilket regering, snakker du om, Andersen, den nuværende, hvis nedskæringer vi desværre har til gode, at mærke.
Eller den såkaldte røde regering, som Enhedlisten holdt ved magten, der sparke til de svage, som eller ikke er se, siden Madsen-Mydal - godseerregeringen 1926-1928?

Estermarie Mandelquist, Helene Kristensen og Kent Thomsen anbefalede denne kommentar

Den overordnede mening kan faktisk findes i en del opdateringer på Facebook. Jeg har f.eks. personligt set Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll og en hel del medlemmer af Liberal Alliance mere eller mindre direkte skrive, at staten bruger 60% af sine indtægter på sociale overførsler. Det tal vil de gerne have ned til under 50%. De sparede penge skal så bruges til skattelettelser, både til de fattigste (ved at sætte personfradraget op til det dobbelte) og ved at sætte skatten af den sidst tjente krone ned til 40% eller 45%. I håb! om at de rigeste i dette land så vil investere i arbejdspladser....eller på anden måde skabe gang i dansk økonomi. I den virkelige verden, der hvor empirien, altså data og information, ved næsten alle jo godt, at dette kommer ikke til ske, især hvis man tager 00'ernes erfaringer med i regnestykket her. Det er som jeg ser det bare et røgslør for at gøre middelklassen, den
øvre middelklasse og overklassen i det ganske danske land endnu rigere end den er nu...

Anne Schøtt, Lone Christensen, Lise Lotte Rahbek, Uffe Illum, Thomas Barfod, Einar Carstensen, Kim Houmøller, Peter Knap, Jørgen Steen Andersen, Arne Lund, Helene Kristensen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Sup Aya Laya, Peter Jespersen, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Majbrit Berlau er en skøn formand for socialrådgiverne, og her taler jeg ikke kun om Gorm Branderups portrætfotokunst.

"...systemet er så udkrystalliseret og komplekst, så folk kastes rundt mellem forvaltninger..."

Det tror jeg faktisk, kommunerne tjener mange penge på. Når man har brugt et par uger på at rende fra Herodes til Pilatus og tilbage igen, vælger mange at give op.

Jeg har lige været gennem et mentorforløb, en af de få gode ting, den den "røde" regering indførte. Min mentor var lidt ligesom en sparringspartner, der hjalp mig med at finde rundt mellem de mange forvaltninger.

Det var sgu morsomt at opleve, at min mentor, som var uddannet socialrådgiver og medlem af Berlaus forening, havde næsten lige så svært ved at finde rundt mellem forvaltningerne og forstå, hvad de skrev, som jeg uvaskede proletar havde. For mig var det en stor fordel, for hendes sociale retfærdighedssans gjorde hende så fagligt stædig, at jeg blev fastholdt og støttet i situationer, hvor jeg selv var parat til at give fanden i mine rettigheder.

Pia Svendsen, Michal Bagger, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek, Hans Kvisgaard, Per Torbensen, Uffe Illum, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Peter Knap, Jørgen Steen Andersen, Helene Kristensen, Torben Skov, Sup Aya Laya, June Pedersen, Peter Jespersen, Kurt Nielsen, Tina Sommer, peter fonnesbech, Karsten Aaen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Majbrit Berlau er tæske lækker :-)

LØNTRYKKERMETODEN

Joacim B. Olsen har lige siddet i Deadline og møjsommeligt med Pia Olsen Dyhrs hjælp og forklaret os hvordan regeringens løn- og ydelsessænkende mekanisme er skruet sammen:

Først presser arbejdsgiverne østarbejdere ned i løn (ca. 35 kr. i timen) og danske overenskomstlønnede presses ud af arbejdsmarkedet og over på dagpenge og efter 2 år over på kontanthjælp. Så hævder JBO at kontanthjælpen kun er 1500 kr. lavere end ufaglærte i overenskomstdækkede job - men det er job der der ikke er ledige. Og når man spørger arbejdsgiverne om der er ledige job så siger de: "Ja", men i virkeligheden er disse ledige job til 35 kr i timen.

Det er en meget gennemskuelig måde at smadre det danske system på. Og man kan undre sig over at vælgerne i Dansk Folkeparti ikke gennemskuer problemet - men det er her arbejdsgivernes ejerskab over medierne kommer ind i billedet. Metoden beskrives ikke på tryk, og på TV-mediet konkluderes ikke og studieværte i dette tilfælde Niels-Krause Kjær mystificerer debatten og ser fjoget ind i skærmen: "Det var der vist ikke mange der forstod."

Pia Svendsen, Tina Sommer, Anne Schøtt, Ole Brauer, Michal Bagger, Lise Lotte Rahbek, Hans Kvisgaard, Per Torbensen, Uffe Illum, Ervin Lazar, Torben Bruhn Andersen, Torsten Jacobsen, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Niels Erik Nielsen, Kim Houmøller, Peter Knap, Jørgen Steen Andersen, Tom Andreæ, Peter Jensen, Mads Berg, Torben Skov, Peter Jespersen, Karsten Aaen, Kurt Nielsen, Herman Hansen, peter fonnesbech og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er håndplukket til opgaven og et kynisk menneske uden emparti.

Torben Skov, Mads Berg, Uffe Illum, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist og Peter Jespersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...På grænsen til sociopati.

Mads Berg, Uffe Illum, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Torben Skov og Peter Jespersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

fulgte med i debaten i folketinhet om kontanthjælploftet på www.ft.dk. det var påfaldende, at der kun er en håndfuld intelligente og kloge politikere, som styrer Christiansborg, men det store flertal af de 179 medlemmer ikke er andet end parti soldater, som kaster mudder efter hinanden.

...Skamløst og forargende.

peter fonnesbech

Hvis man skulle beskrive et forløb i "jobcentrifuen" som sygdomsramte borgere ofte oplever den, gøres det bedst ved at opføre nogle af de absurde forløb, der sker her til et andet område. I denne nedenstående eksempel som et besøg hos biblioteket for at låne en bog.

Tænk nu hvis................

" En mand går op på det lokale bibliotek, og beder om at låne en bestemt bog skrevet af en tysk filosof. Han får at vide at det kan han godt, men inden han kan låne bogen er han nødt at tage en mundligt og skriftig prøve i dansk for at få tested, hvorvidt han er i stand til at læse filosofiske tekster med et højt lixtal, for ellers synes biblioteket da ikke, at der er nogen grund til at låne ham den pågældende bog.

Desværre må han lige vente et par måneder indtil at der er tilstrækkelig mange andre læsere, som osse gerne vil læse denne bog, så at eksamensholdet bliver stort nok, da man jo ikke kan afholde denne prøve i tide og utide af økonomiske årsager.

Endelig oprinder dagen og han møder op til prøven, og gennemfører forløbet her. Efter 2 uger får han svaret på prøven, og han har naturligvis ikke bestået, da baren er højt sat.

Derefter får han at vide, at han kan melde til et forberedelseskursus til samme prøve, men her må han igen vente til at der er tilstrækkelig mange deltagere til dette kursus. Så går der igen 3-4 måneder, og kurset starter, men bliver nu umiddelbart efter dets afslutning, fulgt op af en ny prøve, da der jo er tilstrækkelig mange deltagere på forhånd.

Så går der igen et par uger, og til sit store overraskelse har han faktisk bestået prøven, og begiver sig derfor op på biblioteket for at hente bogen.

Her får han at vide at bogen desværre er udlånt, og at han lige væbne sig med lidt tålmodighed, men til gengæld er han nu nr. 3 i køen til at låne bogen.Efter et par måneder for han en sms, som fortæller at han nu er nr. 1 i køen.

Så går der nogle uger, hvor han får et brev om at den pågældende bog desværre nu er bortkommet, men til gengæld holder indkøbsudvalget på biblioteket møde ugen efter, hvorefter de vil tage stilling til, hvorvidt de synes, at biblioteket skal købe endnu et eksemplar.

Tidshorisonten vil i tilfælde af, at det besluttes at købe bogen igen vil være på ca. 1 anden måned , da bogen jo også skal indbindes forsvarligt inden den kan blive udlånt.

Træt og udmattet beslutter manden sig, efter denne sidste besked, for at søge egen læge for at få en recept til noget beroligende medicin.

Det viser sig tilgengæld overhovedet ikke at være noget problem. Han får ordineret sin medicin, begynder at tage den og glemmer alt om den bog, han engang ville låne.

Og derefter blev alle parter glade.

Mads Berg, Bill Atkins, Lise Lotte Rahbek, Hans Kvisgaard, Uffe Illum, Torben Bruhn Andersen, Einar Carstensen, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Trond Meiring, Jørgen Steen Andersen, Tom Andreæ, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det skal lige med i argumentationsrækken 23:24 at antallet af kontanthjælpsmodtagere er steget fra 130.000 i 2009 til 180.000 i 2015 på grund af dagpengereformen... men JBO hævder stigningen er fordi kontanthjælpen er for høj. Og Niels- Krause Kjær ser stadig meget forvirret ud og kan ikke finde frem til en konklusion. Det hele er meget mystisk.

Tina Sommer, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek, Uffe Illum, Einar Carstensen, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Peter Knap, Jørgen Steen Andersen, Helene Kristensen, Torben Skov, Sup Aya Laya, June Pedersen, Peter Jespersen, Karsten Aaen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Regeringen argumenter er helt absurde, særlig i lyset af den senere tids artikler om robot teknologien, som vil overtager hundredetusinderner af jobs i løbet af den nærmeste årrække.

Når argumenterne ikke holder må man nødvendigvis rette ind efter virkeligheden, men denne regering er en flok " magiske realister ", som tror at de både kan trylle og spå på en gang.

Og skulle det ikke hjælpe, så har man jo alle nødløgnene i alle deres forskellige varianter.

Britta Hansen, Lise Lotte Rahbek, Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Helene Kristensen, Peter Jespersen, Karsten Aaen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Problemet bider sig fast for alvor, hvis vi glemmer at Lars Løkke Rasmussens regering kun har 21% af vælgerne bag sig. En vej ud er, at vælgerne bag Dansk Folkepartis husker på de er en protestbevægelse og gør op med topstyringen... lige ned i fattigdomsfælden.

Mads Berg, Per Torbensen, Uffe Illum, Ervin Lazar, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Jørgen Steen Andersen, Torben Skov, Sup Aya Laya, Peter Jespersen, Karsten Aaen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

TV citat fra beskæftigelsesministeren til en nikkende TV2-mikrofonholder:

"De beløb vi korrigerer her, det er, i forhold til huslejen, ganske små beløb, altså måske 70-150 kr om dagen. Så små beløb, bør ikke i sig selv, give anledning til udsættelsesrisiko."

Dokumentation: https://www.facebook.com/tanja.newby/videos/10208833581580561/

Mads Berg, June Pedersen, Heidi Larsen, Hans Kvisgaard, Kim Houmøller, Bill Atkins, Uffe Illum, Einar Carstensen, Carsten Mortensen, Ebbe Overbye, Estermarie Mandelquist, Dorte Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Arne Lund, Peter Jensen, Dorte Sørensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"ganske små beløb".

100 kr. om dagen er 3000 kr. om måneden. Det er lidt mere end det rådighedsbeløb, jeg har, efter at huslejen og de øvrige faste udgifter er betalt.

Det er godt nok mange sodavand, jeg skal lade være med at drikke.

Måske skulle jeg skære mit forbrug af sko yderligere ned, jeg kan vel godt undvære halvandet par nye sko om måneden.

Eller flytte ned på en rist på gaden.

https://www.youtube.com/watch?v=bgYkniqf_ak

Tina Sommer, Mads Berg, June Pedersen, Torben Skov, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek, Uffe Illum, Einar Carstensen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Jørgen Steen Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor ikke regne beløbet ud på en time - så bliver beløbet da mere "spiseligt" at se på. Hvad er det for et menneskesyn denne regering har????
Det skal betale sig at arbejde - lige meget om folk kan arbejde eller om der er en arbejdsgiver, der vil ansætte dem. Den med at hvis folk ikke kan arbejde så må kommunerne sørge for at de kommer på en førtidspension eller i et fleksjob osv. Her glemmer regeringen og DF bare at det kræver lovændringer for at kommunerne bare kan tilkende disse ydelser.
Det er håbløst.

Hans Kvisgaard, Estermarie Mandelquist og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

"Det var sgu morsomt at opleve, at min mentor, som var uddannet socialrådgiver og medlem af Berlaus forening, havde næsten lige så svært ved at finde rundt mellem forvaltningerne og forstå, hvad de skrev, som jeg uvaskede proletar havde. For mig var det en stor fordel, for hendes sociale retfærdighedssans gjorde hende så fagligt stædig, at jeg blev fastholdt og støttet i situationer, hvor jeg selv var parat til at give fanden i mine rettigheder."

Og meget lidt morsomt er det at gøre sig klart hvad der sker for de, som ikke får mentor - eller i øvrigt ikke magter at profitere af en sådan ordning. Yderligere er mentoring udtryk for et individfokus, som privatiserer samfundsproblemer og pacer individet ind i en egocentrisk overlevelseskamp ... hvormed de fælles anliggender eroderes yderligere. Den enkelte i egen junglebog, ganske som i et eventyr ingen længere forstår - men som Kipling er overbeviste om at jungleloven er retfærdig og at nogle er skabt til at herske, andre til at tjene (herrefolkets byrde).

Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Jørgen Steen Andersen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Uanset hvor mange gode argumenter Majbritt Berlau kommer med, så preller de af på Venstre og Social-Nationalisterne i DF og SD.
Når antallet af kontanthjælpsmodtagere er så højt som det er, så skyldes det bl.a. - men ikke kun - at de op gennem 90'erne blev stedse sværere for de var "værdigt trængende", at få tilkendt en førtidspension. Den kurs blev fastlagt af dels Schlütter og især under Nyrup. Helt galt gik det, da tilkendelsen af førtidspensioner blev overladt til kommunerne. Heller ikke det kunne de finde ud af.
I dag er vi så endt i en situation, hvor folk der er så syge, at al erhvervsevne er ophørt med at eksistere - fx kræftsyge, folk med alvorlige reumatiske sygdomme, fysiske skader, svære, livsvarige depressioner osv. osv. - de kan ikke mere få førtidspension. De parkeres nu på en kontanthjælp, for så er det lettere at koste rundt med dem under foregivende af "at de skal være arbejdsmarkeds-parate". Antallet af de, der testes i alle mulige idiotiske forsøg er legio, og er nogen i tvivl, så kan de jo bare åbne dagens avis.
Derfor er det hyklerisk når Sosserne i dag jamrer over kontanthjælpsloftet, for de har selv været med til at bane vej for det. Og den dag, Sosserne evt. kommer tilbage til magten, er der da nogen der tror, at de så vil iværksætte den sociale "genopretning" - dvs. give folk på overførselsindkomst de muligheder som de havde, inden SVK+DF for alvor tog fat på at realisere den neoliberalistiske socialpolitik.

Mads Berg, Torben Skov, Morten Andersen, Bill Atkins, Carsten Svendsen, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek, Hans Kvisgaard, Uffe Illum, Einar Carstensen, Ebbe Overbye, peter fonnesbech, Estermarie Mandelquist, Niels Erik Nielsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Det mest skræmmende er vel, at regeringen kan slippe afsted med så meget. Men det at styre Danmark på alles vegne er blevet et spil, et karrierespil for priviligerede yngre mennesker (og ældre kyniske mænd, som bare skal have raget mest muligt til sig og vennerne inden lukketid).
Det er jo ikke sådan, at man ser en flok venstrefløjspolitikere kaste sig ind i kampen for at hjælpe de tusinder af udsatte, som bliver svinet til og trampet på. Næhh, man laver lidt mudderkastning og lidt drillerier, og fyrer en masse skattekroner af på at få den stærkest mulige ekspert-opstilling klar til næste valg, så man selv kan sidde på taburetten og karrieren få et hug opad.

Det er jo ikke mennesker, der repræsenterer befolkningen der sidder derinde og regerer - det er karrieremennesker, som skal please en sponsor, så der er støtte til næste karrierespring.

Jeg tror ikke der er noget der ændrer sig derinde, før vi der er ude i virkeligheden får nok og gør oprør. Måske skal vi helt ud i det med bål, brand og høtyve, før vi får bugt med egoismen og de korrupte politikere der er på tinge nu om dage.

Tina Sommer, Britta Hansen, Mads Berg, June Pedersen, Torben Skov, Bill Atkins, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek, Hans Kvisgaard, Niels Duus Nielsen, Morten Andersen, Anne Schøtt, peter fonnesbech, Estermarie Mandelquist og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man skal holde op med at bekymre sig så meget om den absolutte lille andel, der er på overførselsindkomster og i stedet koncentrere sig om at skabe optimale vilkår på arbejdsmarkedet, det vil med garanti betyde, at flere tilskyndes til at forsøge sig og få held med at trives.
Men vi hører for tiden ikke om andet end overarbejdede, syge og nedslidte medarbejdere, hvilket er en skændsel. Det handler ikke om at finde robuste medarbejdere, men at indrette arbejdspladsen, så folk er glade for at virke dér i et godt, trygt og solidarisk fællesskab med kort mellem top og bund.

Anne Schøtt, Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Peter Jensen, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Velfærdssamfundet bygger på en fællesskabsforståelse, hvor strukturelle løsninger kommer den enkelte til gode. Det har vi ikke mere, for det er i stedet blevet den enkelte, der skal stå til regnskab for de strukturelle problemer.
Den store byld i r.ven er og bliver DF, der er bagsiden af værdirelativismen - den, der bygger på, at alle meninger regnes for lige gode, så man kan udtale sig uden at kende de omstændigheder, der er baggrunden for et fænomen.

Anders Jensen, Uffe Illum, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Kort og godt
Den er kynisk, ond , ja bliv bare ved med at finde ord, men den korte version er
VENSTRE.
Den lille nasserøv og svindler som kalder sig statsminister har sammensat en regering af løgnere ( Claus Hjorth Frederiksen) inkarneret ondskab ( Inger Støjbjerg ) og så en flok håbefulde partisoldater med meget begrænsede åndsevner : Troels Lækage Poulsen, Esben Plagiat, og hjemvendte Ulla "misinformation" Tørnæs, der måtte erstatte misinformatoren Bæredygtige Landbrugs-Eva.
Det er en grufuld forsamling, men der er tilsyneladende ikke noget umiddelbart alternativ forude.
Problemet er at en stor del af befolkningen helbredsmæssigt ikke kan holde til det ræs mod bunden for løn- og arbejds-forhold der skal få os ned på "tyske lønninger".
Derfor er et "moderne kontanthjælps-loft" som slagordet er blevet til en ond handling som kun gør ondt værre.
Realiseringen af forholdene i bogen 1984 af George Orwell er målet, så indse det dog.

Tina Sommer, peter fonnesbech, Estermarie Mandelquist, Mads Berg, June Pedersen, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, Morten Andersen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Bjarne Falk Rangård, det er den gamle verdens overlevelseskamp, angsten for at afgive privilegier, selvom alternativet reelt er bedre og mindre ansvarstungt.
Vi var så langt forud, at det først er nu, at andre lande forstår, hvad det var, vi opnåede - og fører valgkamp for at opnå det.
Danmark har altid været anderledes, ikke noget, vi har gjort os til af, men verdens bedste samfund for danskere. Grunden til vores høje scoring på lykkebarometeret skyldes simpelthen et sammenfald mellem dansk samfundsindretning og dansk mentalitet. Det kan ikke kopieres, men rammerne kan.

Velmenende og forargede indlæg i Information flytter ikke en millimeter på noget som helst.

Det er kun fysiske manifestationer der virker - 200000 mennesker på Christiansborg slotsplads gør indtryk.

Men det er nok for meget forlangt i verdens lykkeligste land

Iøvrigt så meld jer ind i de politiske partier I stemmer på - gå med til til opstillingsmøderne og sørg for at det er det rigtige mennesker der kommer i folketinget.

DET rykker.

Britta Hansen, Anne Schøtt, Estermarie Mandelquist, Mads Berg, Morten Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Fulgte man med i mødet i folketinget, idag, før afstemningen. Der var det ganske tydeligt, at forslagets potentielle grumme konsekvenser på ingen måde skal ligge hos afsenderen. DF, såvel som Venstre gjorde, med deres livstrætte og enfoldige visdom, sit yderste for at sende 'aben' videre til kommunerne. Hvortil, Venstre lagde sig i sporet af hvad længe har været DF's retoriske enemærke. Nemlig at argumentere fra en position af opposition til forslag de selv ligger stemmer til eller er forfatter af. Da substans dermed kan nivellere's til partikulære eksempler og irrationelle spørgsmål om svinekød og flyverdragter - eller flygtninge og redningsveste. Fordi alle kan være enig om at, de som rammes af nedskæringerne kan komme til at stå i en desperat situation. Og dermed bliver kontanthjælpsmodtager og flygtninge ikke alene ligestillet i den offentlige samtale. Men også i den gennemsnits kalkule som er de u-ønskets lod.

Estermarie Mandelquist og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Hvis arbejde er så sundt så giv det til de syge" Jakob Haugård.

Kære regering; det var en joke han mente det ikke for alvor.

Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Den sædvanlige vamle ideologi, om at 'ingen skal have noget gratis' og et værktøj til løndumping.

"Det skal kunne betale sig at arbejde!" ...BVADR!

Torben Skov, Estermarie Mandelquist og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Påstanden: Det skal kunne betale sig at arbejde giver åbenbart mening på politikernes tegnebræt. For de ledige må jo være for forvænte/dovne siden de ikke bare lige tager sig et arbejde. Så skide være med verden udenfor borgen. Skide være med om undersøgelser viser, at ledige hellere end gerne vil have et arbejde. Politikerne vil åbenbart hellere dyrke deres selvskabte mistillid og lede ved deres medmennesker, der har det svært. Påstanden om at det skal kunne betale sig at arbejde gentages gang på gang i medierne, også selvom jobbene (på alle mulige løntrin) glimrer ved deres fravær i realiteten. Alene virksomhedspraktikkerne er en stor jobdræber...ledige får skyld for et onde (arbejdsløshed) som politikerne selv har været med til at skabe.

Tina Sommer, June Pedersen, Ebbe Overbye, Estermarie Mandelquist og Mads Berg anbefalede denne kommentar
June Pedersen

Arbejdsløse skal "bare" tage et job lyder det igen og igen...ikke søge job... næh et job er sandelig noget man tager i dagens Danmark. Ja der er nærmest frit valg på alle hylder! Her gik jeg ellers og troede, at det at søge et job er en form for udvælgelses-proces, hvor man måske kunne være så heldig, at blive indkaldt til samtale blandt de 200-800 andre mere eller mindre desperate ansøgere i bunken...og så måske få jobbet bagefter. Så i morgen springer jeg simpelthen på job-bussen til Job-land og plukker et job fra job-træet!

Tina Sommer, Sten Victor, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye, Anne Schøtt og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Når nu de blå partier selv indrømmer, at forsvindende få vil komme i arbejde som følge af kontanthjælpsloftet, må man spørge, hvad årsagen til deres støtte til kontanthjælpsloftet så kan være?

Det skulle vel aldrig have noget at gøre med, at 84% af ægtepar på kontanthjælp er af anden etnisk oprindelse end dansk? DF indrømmer som de eneste, at det også har haft en betydning for dem. Altså helt åbent at modarbejde integrationen til stor skade for samfundets sammenhængskraft.

For slet ikke at tale om hvad det vil få af konsekvenser for deres børn, som vil blive yderligere marginaliseret og få endnu ringere muligheder for at blive hele og arbejdende medlemmer af det danske samfund.

Resten af blå blok vil ikke indrømme, at netop dét skulle være en del af deres motivation. Men når tallene viser, en hel minimal besparelse på under en halv milliard og blot 700, der vil finde job som konsekvens af den nedsatte ydelser, men samtidig rammer sammenlagt over 65.000 mennesker herunder et meget stort flertal af børn, syge og handicappede, fremstår det til bevidstløshed gentagede mantra om, at "det skal kunne betale sig at arbejde" noget utroværdigt.

Samtidig er det væsentligt at bemærke, at ifølge en undersøgelse af Odense Hospital, lider over 70% af mennesker med anden etnisk dansk oprindelse, der har opnået ophold i Danmark, af PTSD og traumer, hvoraf en stor del skyldes tortur (!)
Det er således disse mennesker, der allerede har tålt enorme og ubeskrivelige lidelser i deres liv, så man nu (i hvert fald for DF's vedkommende) ønsker at give endnu mere uudholdelige forhold, end de allerede lever under.

Det er sort, det er uanstændigt, og det dybt beskæmmende at gå efter samfundets mest udsatte på denne måde. Men måske værst af alt så er det også dybt uansvarligt at lægge målrettede hindringer i vejen for en vellykket integration.

Hvad almindelig medmenneskelighed og politisk ansvarlighed angår er DF naturligvis ganske udenfor rækkevidde, men skal vi tro de øvrige partier i blå blok, når de siger, det kun handler om det principielle i at "det skal kunne betale sig at arbejde" (tallene viser, at det kan det allerede for alle kontanthjælpsmodtagere), så burde de kigge sig selv grundigt i spejlet og spørge, om de virkelig kan være dette stykke dybt samfundsskadelige realpolitik bekendt.

Ebbe Overbye, Anne Schøtt, Niels Duus Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

" Det skal kunne betale sig at indgå i en meningsfuld fælleskab med andre ".

Søren Kristensen

Den der med at give det sunde arbejde til de syge, holder desværre kun et stykke af vejen, men det er en sjov ironisk talemåde, som rummer en dobbelt sandhed, for i nogle tilfælde kan det være alletiders at få et arbejde, især kan nogle psykisk syge have gavn af fællesskabet på en arbejdsplads. I andre tilfælde, hvor det måske mere er det fysiske der er problemet, kan det simpelthen ikke betale sig at arbejde - ja mange gange kan det kan faktisk slet ikke lade sig gøre og i de tilfælde er det utroligt ærgerlig at det skal være så svært at få en førtidspension.