Læsetid: 3 min.

Omstridt internetovervågning lagt i graven for anden gang

Justitsminister Søren Pinds omdiskuterede forslag om indførelse af en omfattende overvågning af internetkommunikation led torsdag en foreløbig død. Nu ventes der på genopstandelsen
Det forslag til sessionslogning, der hidtil har været i spil, vil koste en milliard kroner. Det er alt for dyrt, mener justitsminister Søren Pind (V). Politiet og Justitsministeriet vil derfor arbejde på at finde en alternativ model.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

18. marts 2016

En milliard kroner var alligevel lidt for dyrt for en historisk omfattende overvågning af danskernes internetkommunikation, der fra begyndelsen havde mange fjender og kun få venner.

Torsdag lagde justitsminister Søren Pind foreløbigt sit stærkt omdiskuterede forslag om sessionslogning i graven, inden det nåede at blive officielt fremsat:

»Problemet går ikke væk. Men vi må finde en mere økonomisk balanceret løsning. Det arbejder vi sammen med relevante parter om over sommeren. Svaret på, at kriminelle flytter kommunikation fra mobil og sms til internet, kan ikke være ingenting,« skrev ministeren på Facebook.

Der er tale om et nederlag af de større for ministeren. For det første på selve udregningen af prisen. Da telebranchen lancerede deres beregning om, at forslaget, som ministeriet lagde op til, ville koste op mod en milliard, udtalte ministeren skråsikkert, at der var »ingen tvivl om, at teleindustrien har den store lommeregner fremme«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sup Aya Laya
Sup Aya Laya anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Michael Foley

Justitsministeren har købt sig mere tid og udskyder blot beslutningen om yderligere øget overvågning af befolkningen, indtil en billigere løsning er fundet. Problemets egentlige kerne drøftes ikke, kun økonomiske argumenter tæller. Det er set før og det vil ske igen.
TDC's frasalg af Danmarks vigtigste og mest kritiske infrastruktur til Huawei var også begrundet i økonomien og ikke i samfundets sikkerhed og befolkningens interesser. Politikerne trækkes rundt i manegen af embedsværket, interessegrupper og usaglige argumenter m.fl. Der er ikke stemmer nok i It- og cybersikkerhedspolitik og derfor prioriteres området lavt. Ikke engang et It- og cybersikkerhedsudvalg kan politikerne mande sig op til at etablere. Og politikerne kan ikke rigtigt finde ud af hvem der skal tage sig af hvad inden for et område, der er fragmenteret og stærkt ukoordineret.
Når politikerne ikke kan tage sig sammen må andre gøre det for dem. Der er brug for et uafhængigt nationalt cybersikkerheds råd på strategisk niveau, som man allerede har etableret i andre lande vi normalt sammenligner os med. At overlade dette for samfundet så vitale område til Justits- og forsvarsministeriet er for risikabelt. Embedsværkets ønsker om øget bevillinger og større magt er uindskrænket og standser aldrig. Der må bringes balance i tingene. Søren Pind og hans embedsværk vender tilbage - ingen tvivl om det.

Bjarne Falk Rangård

Helt korrekt.
Politikere kan kun tænke alt ind i en økonomisk ramme.
Værdikamp er et slagord, kun værdi målt som penge kan de overskue.